בלי לימודים, כדורגל וחדר כושר: העולם בסגר
אנחנו לא לבד: הנגיף משבש חיים מאירופה עד איראן, 130 אלף נדבקו. צרפת, ספרד ואוסטריה סוגרות את בתי הספר, באיטליה עוצר – מי שנוסע חייב למלא טופס: "למה יצאת?". ארה"ב: אין NBA, ברודוויי מושבתת, איסור התקהלויות בניו יורק. צ'כיה: כינוסים עד 30 איש, ב-20:00 סוגרים את המסעדות
ישראל הצטרפה אמש (יום ה') לרשימה הולכת ומתארכת של מדינות הנאלצות לנקוט צעדים חריפים ומשבשי-חיים כדי להתגונן מפני נגיף הקורונה המתפשט. מספר הנדבקים ברחבי העולם הגיע אתמול ליותר מ-130,000 בני אדם, ובצל ההבנה שהידבקויות ראשונות בכל מדינה מעידות בסבירות גבוהה על התפרצות גדולה הצפויה בה לאחר מכן, ממשלות ברחבי העולם מכריזות בזו אחר זו על סגירת מוסדות החינוך, ביטול מופעים ואירועי ספורט, איסור התקהלויות והסתפקות בעבודה מהבית.
נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
- למה כל כך הרבה מתים באיטליה?
- רומנים אסורים, כתות סודיות: הקורונה חושפת סודות
- וושינגטון: הנגיף מתפשט במוסדות סיעודיים
- הפוליטיקה המזרח-תיכונית של הקורונה
להוציא את סין, שבשיא ההתפרצות בה הטילה עוצר מוחלט על מטרופולינים ענקיים, איטליה היא המדינה שנאלצת כעת לנקוט את הצעדים החריפים ביותר, אחרי שהפכה למוקד המגפה החמור ביותר מחוץ לאסיה. מספר המתים שם חצה אמש את רף ה-1,000 ומספר הנדבקים הגיע ליותר מ-15,000. במסגרת סגר דה-פקטו שהטילה על כל המדינה הורתה איטליה לסגור את כל החנויות, למעט כמה סוגי חנויות שהסחורות בהן חיוניות למדי, כגון מרכולים, רשתות מזון ובתי מרקחת.
החנויות שהותר להן להישאר פתוחות חייבות לוודא כי הלקוחות שומרים על מרחק של מטר אחד לפחות זה מזה. כל הברים, בתי הקפה והמסעדות ברחובות-הערים קיבלו הוראה להיסגר, ואילו לקפיטריות של מקומות העבודה ולבתי הקפה בנמלי תעופה, בתחנות רכבת ובתחנות דלק הותר להישאר פתוחים רק אם ביכולתם להבטיח מרחק של מטר לפחות בין הלקוחות. נאסרה כליל פעילותם של בתי עסק כמו סלוני יופי ומספרות.
במסגרת הצעדים הדרמטיים שעליהם הכריזה איטליה השבוע הותר לחברות להמשיך להפעיל רק מחלקות חיוניות למדי – לא מחלקות שיווק וכספים, למשל. לתושבים האיטלקים הותר לנסוע רק למטרות עבודה, בריאות או מקרי חירום. התחבורה הציבורית ממשיכה לפעול, אך הרשויות קראו לתושבים להישאר בבתים, והרוצים לנסוע חייבים למלא טופס שבו הם מסבירים מדוע הם עושים זאת ולשאת אותו איתם. אם מתברר ששיקרו עלול להיגזר עליהם קנס או עונש מאסר. נאסרו לחלוטין התקהלויות, בכלל זה אירועי ספורט כגון משחקי הליגה האיטלקית, ואירועי תרבות: נסגרו בתי קולנוע, מוזיאונים, ותיאטראות.
באיטליה הופסקה גם פעילותם של בתי ספר לריקוד, מועדוני הימורים ואתרי סקי. גם טקסי דת נאסר לקיים, והלימודים בבתי הספר ובאוניברסיטאות מושעים עד אפריל. רבים מהרוצים לשמור על ספורטיביות צריכים למצוא חלופות: הופסקה פעילותם של מכוני הכושר, בריכות השחייה ומועדוני הספא. כל החופשות של עובדי מערכת הבריאות בוטלו עד 3 באפריל.
בית אנה פרנק נסגר
בצרפת הכריז אמש הנשיא עמנואל מקרון כי גם ארצו תסגור בשבוע הבא את כל בתי הספר והאוניברסיטאות. הוא הדגיש כי מדובר במשבר בריאות הציבור החמור ביותר שידעה צרפת במאה האחרונה, וקרא למעסיקים לאפשר לעובדיהם לעבוד מהבית. עם זאת, לדבריו אין שינוי בתוכנית לקיים בסוף השבוע הקרוב את הבחירות לרשויות המקומיות. אמש אמרו מקורות בגרמניה כי גם שם שוקלות הרשויות לסגור את כל בתי הספר ולאסור גם על כינוסים של פחות מ-1,000 איש. החלטה בנושא צפויה להתקבל ביממה הקרובה.
בבריטניה, שם נרשמו עשרה מתים ו-590 נדבקים אך עדיין אין התפרצות גדולה כמו בכמה מדינות גדולות אחרות באירופה, הכריז אמש ראש הממשלה בוריס ג'ונסון על מעבר לשלב שמטרתו לעכב ככל האפשרות את ההתפרצות שבוא תבוא. הוא הורה גם למי שמפתח תסמינים קלים ביותר של הנגיף להיכנס לבידוד בן שבעה ימים לפחות, אך לפי שעה ארצו אינה מבטלת אירועים ציבוריים גדולים ואינה סוגרת את בתי הספר.
אירלנד, מנגד, החליטה אתמול להשעות את פעילותם של בתי הספר, הגנים והאוניברסיטאות עד 29 במרץ, והמליצה להימנע מהתקהלויות של יותר מ-100 איש במקומות סגורים ויותר מ-500 איש במקומות פתוחים. לפי שעה מותר להמשיך ללכת לעבודה, אך מי שיכול לעבוד מהבית – מתבקש לעשות זאת. רה"מ ליאו ורדקר המליץ גם להפחית אינטראקציות חברתיות. ביום שני השבוע בוטלו באירלנד צעדות יום פטריק הקדוש, שבהן מתאספים מדי שנה מאות אלפי חוגגים, בהם תיירים רבים מרחבי העולם.
הולנד, שגם בה נרשמת ביממות האחרונות התפשטות הולכת וגוברת של הנגיף, נמנעת בינתיים מלסגור את בתי הספר, וראש הממשלה מארק רוטה הסביר זאת בכך שלפי שעה סגירת בתי הספר תתרום מעט מאוד למאבק במשבר, משום ששיעורי ההדבקה במערכת החינוך נמוכים. גם הלימודים באוניברסיטאות יימשכו, אבל את ההרצאות שבהן צפוי קהל גדול הן התבקשו להשתדל לקיים באופן מקוון. מנגד הודיעה הולנד על סגירת אתרי תיירות מרכזיים, בהם מוזיאון ואן גוך ובית אנה פרנק, וביטלה משחקי כדורגל, מופעים והרצאות בחלק מהאוניברסיטאות. מי שיכולים לעבוד מהבית מתבקשים לעשות זאת ולא להגיע למקום העבודה, וחברות התבקשו לערוך רוטציה בין העובדים המגיעים למטותיהן. אנשי רפואה קיבלו הנחיה שלא לנסוע לחו"ל.
חברי הפרלמנט בבית
ספרד, שמסתמנת בימים האחרונים כמוקד הולך ומחמיר של התפרצות ושמספר המתים בה הגיע ל-84, החליטה לסגור לשבועיים לפחות את בתי הספר והאוניברסיטאות, ואמש גם הכריזה סגר על ארבע עיירות באזור נגוע סביב הכפר איגוולאדה, כ-49 קילמטרים מצפון לברצלונה. זו הפעם הראשונה שספרד מטילה סגר כזה מאז תחילת ההתפרצות.
באמצע השבוע כבר אסרה ספרד על כינוסים של יותר מ-1,000 בני אדם במוקדי ההתפרצות הראשיים – מדריד, ריוחה ושני אזורים בחבל הבאסקים. פעילותו של הבית התחתון של הפרלמנט הושעתה לשבועיים לפחות, אחרי שאחד החברים שם נדבק בנגיף. עיריית מדריד הודיעה על סגירת אולמות ספורט.
יוון, שם נרשם אתמול מקרה מוות ראשון מנגיף הקורונה, של גבר בן 66 שחזר מטיול בישראל ובמצרים בסוף פברואר, השעתה את הלימודים בבתי הספר, והורתה לסגור בתי קולנוע, תיאטראות, מועדוני לילה ומכוני כושר. לפי שעה ההוראה תהיה תקפה לשבועיים.
בצפון אירופה החליטה נורבגיה לסגור בתי ספר ומסעדות ולמנוע את קיומם של אירועי ספורט, ואסרה על עובדי בריאות המעורבים בטיפול בנדבקי הקורונה לעזוב את המדינה לפחות עד סוף אפריל. ראש הממשלה ארנה סולברג הכריזה במסיבת עיתונאים כי מדובר בצעדים החריפים ביותר שנורבגיה נקטה אי פעם שלא בעתות מלחמה. הנדבק הראשון בנורבגיה אובחן ב-26 בפברואר, אבל מאז כבר עלה מספר הנדבקים הרשמי שם ל-621.
צ'כיה החליטה לסגור את מעברי הגבול שלה עם גרמניה ואוסטריה ולאסור כניסת זרים ממדינות בסיכון גבוה. על הצ'כים עצמם ייאסר לנסוע למדינות בסיכון שכזה. הממשלה אסרה התקהלויות של יותר מ-30 איש והורתה לסגור אולמות ספורט, מרכזי ספא וגלריות. מסעדות חייבות להיסגר עד השעה 20:00. גם אוקראינה סגרה את כל בתי הספר והאוניברסיטאות ואסרה התקהלויות של יותר מ-200 איש, למעט במקרים מיוחדים. בתי הספר נסגרו גם בסלובניה, ליטא, נורבגיה, דנמרק ואוסטריה.
בהרווארד ילמדו מרחוק
בארה"ב, שם התגלו עד כה יותר מ-1,300 נדבקים ונרשמו 33 מקרי מוות, שורה של מדינות הורו כבר לסגור בתי ספר, אוניברסיטאות וחנויות, ויש שיבושים קשים של אירועי בידור ותרבות, אף שבחלקים גדולים מארה"ב השגרה נמשכת. בהוליווד נדחתה השקתם של כמה סרטים בשל סגירתם של בתי קולנוע ברחבי העולם, ובכדורסל ליגת ה-NBA השעתה את פעילותה עד להודעה חדשה. אוניברסיטאות הרווארד ופרינסטון וגם אוניברסיטאות אחרות הודיעו על מעבר למתכונת של למידה מרחוק.
מדינת ניו יורק אסרה אמש לקיים כינוסים שבהם משתתפים 500 אנשים ויותר, והתקנות החדשות יחולו על התיאטראות בברודוויי כבר הלילה. מיד עם ההכרזה על התקנות החדשות בוטלו שם ההצגות. עד כה אובחנו במדינת ניו יורק 328 נדבקים, וטרם נרשמו שם מקרי מוות. שעה קלה אחרי ההודעה על הגבלת ההתקהלויות הכריז ראש העיר ניו יורק ביל דה בלזיו על מצב חירום כדי להיאבק בנגיף.
מושל קליפורניה גווין ניוסם הורה אמש למנוע במדינה שלו התקהלויות של יותר מ-250 בני אדם. הוראה דומה נתן מושל מדינת ניו ג'רזי פיל מרפי. בוושינגטון הבירה תיסגר גבעת הקפיטול, מקום מושבו של הקונגרס, לרוב המבקרים החל מהלילה, אחרי שעוזר של סנאטורית ממדינת וושינגטון, מריה קנטוול, התגלה כנשא של הנגיף. לחברי הקונגרס עצמם, לאנשי הצוותים שלהם, לעיתונאים ולמבקרים שבאו למטרות עבודה עדיין תותר הכניסה.
במדינת וושינגטון, מוקד ההתפרצות הקשה ביותר בארה"ב, הכריז שלשום המושל ג'יי אינסלי על איסור התקהלויות של יותר מ-250 בני אדם באזור סיאטל, והודיע כי ייתכן שבקרוב ייאלץ להכריז גם על סגירת כל בתי הספר, ואלה קיבלו הוראה להיערך לאפשרות שייסגרו לשבועות או לחודשים. בהמשך הכריזו בתי ספר רבים כי הם סוגרים את שעריהם.
המושל אינסלי לא שלל את האפשרות של הטלת סגרים כדי להאט את התפשטות הנגיף. האיסור שעליו הכריז פירושו ביטול אירועי ספורט, קונצרטים וטקסים דתיים במחוזות קינג, שנוהומיש ופירס. יותר מ-1,000 בני אדם נדבקו עד כה במדינת וושינגטון, ויותר מ-20 מתו, רובם מטופלים במוסד סיעודי סמוך לסיאטל. הנגיף התפשט בלפחות 11 מוסדות סיעודיים ומרכזים לקשישים באזור.
לטורקיה הספיק נדבק אחד
בקנדה, שם נרשמו קצת יותר מ-100 מקרי הידבקות, הורו אמש הרשויות במחוז אונטריו לסגור את כל בתי הספר בתחומיו מ-14 במרץ עד 5 באפריל. טקס פרסי המוזיקה JUNO בוטל, ובוטלה גם צעדת יום פטריק הקדוש השנתית של טורונטו. עובדים ותלמידים במוסדות שבהם נמצאו נדבקים התבקשו להישאר בבידוד בביתם. ראש הממשלה ג'סטין טרודו נכנס לבידוד, אחרי שרעייתו שבה מבריטניה ופיתחה תסמיני שפעת. נערכה לה בדיקת קורונה, והלילה נמסר שהבדיקה יצאה חיובית. דובר של ראש הממשלה מסר כי תועבר לבידוד. עוד נמסר כי טרודו לא פיתח תסמיני מחלה והוא ייכנס לבידוד בנפרד למשך 14 יום.
באמריקה הלטינית אובחנו עד כה רק כ-150 מקרי הידבקות, אבל גם מדינות האזור הזה מתחילות לנקוט בהדרגה צעדים חמורים יותר. הרשויות בארגנטינה, שם נרשם ביום שבת האחרון מקרה המוות הראשון בדרום אמריקה, הודיעו על דחיית כמה אירועי ספורט גדולים, בהם אליפות דרום אמריקה בשחייה וגביע העולם בסיף. פנמה, שגם בה נרשם מקר מוות אחד, השעתה את הלימודים בבתי הספר עד 7 באפריל, וקוסטה ריקה ביטלה משחקי כדורגל, מופעים ופסטיבלים. בפרגוואי הושעו הלימודים בבתי ספר ונאסרו התקהלויות גדולות למשך שבועיים. גם הונדורס סוגרת לשבועיים את כל בתי הספר ואוסרת אירועים ציבוריים.
במזרח התיכון, טורקיה, שהצליחה לדחות את הקץ ורק השבוע התגלה בה לראשונה נשא של הנגיף, הודיעה אמש על סגירת בתי הספר לשבוע והאוניברסיטאות לשלושה שבועות החל מ-16 במרץ. אירועי ספורט יתקיימו ללא קהל עד אמצע אפריל. הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן ביטל את כל הנסיעות המתוכננות לו לחו"ל לפי שעה. באיראן, מוקד ההתפרצות החמור ביותר במזרח התיכון, עלה אמש מספר המתים ל-429 ומספר הנדבקים ל-10,075, והרשויות שם ממשיכות לקרוא לאזרחים להישאר בבתים ולהימנע מנסיעות בלתי נחוצות. סעודיה אסרה לקיים התקהלויות באולמות אירועים ובמלונות.
באפריקה, יבשת ענייה ומוכת מלחמות ומחלות שבה התפשטות של הנגיף עלולה להיות הרסנית במיוחד, מדווחים לפי שעה על קצב הדבקה אטי יותר מבשאר העולם, ועד כה התגלו נשאים רק ב-12 מ-54 מדינות היבשת. בסך הכול התגלו עד כה פחות מ-140 נשאים באפריקה, וכמעט כולם הביאו איתם בעצמם את הנגיף מיבשות אחרות. למרות זאת, גם שם כורים אוזן למתרחש בעולם, ויודעים שהרע מכול טרם הגיע. באלג'יריה הורה אתמול הנשיא לסגור מיד את כל בתי הספר, אחרי שבמדינה נרשם מקרה ראשון של מוות מהנגיף.