עבודה בימי קורונה: עשי ואל תעשי כשאת עובדת מהבית
לעבוד מהבית זה לכאורה החלום הרטוב של רובנו, אבל כשבאמת נאלצים לעשות זאת, צריך להקפיד על כמה כללים כדי להצליח. גאיה קורן מסבירה מה חשוב לעשות, ובעיקר מה חשוב לא לעשות כשעובדים מהבית. הטור נכתב בלשון נקבה, אבל לגמרי מתאים ההפך
אני עובדת מהבית מאז שאני זוכרת את עצמי, כולל בימים (הקצרים) בהם כיהנתי ככתבת חדשות בידיעות אחרונות, וסירבתי לסקר הפגנות מהסיבה הפשוטה שצריך בשבילן, ובכן, לצאת מהבית.
עבודה מהבית זה החיים. את אדון לעצמך, עושה מה שבא לך, איך שבא לך, ואם לא היה דבר כזה שנקרא דד-ליין, לא היית מגלה שהוא עבר לפני חמש שעות ועוד לא סיימת את העונה הראשונה של 'זרה'.
כלומר, עבודה מהבית זה נורא. זה להרים את עצמך מהספה, להתיישב מול המחשב, להיזכר שאת רעבה, שאת עייפה, שאת חייבת להכין שייק ירוק כי זה נותן אנרגיה שאין לך, אבל גם אין לך קייל ועלי אורגנזה, אז את מתיישבת מול המחשב, הפעם כדי להזמין משלוח.
בעוד את במעצר בית, הילדים קיבלו שיחרור מוקדם והם צריכים שתסיעי אותם, ותביאי, ותחזירי, ותבשלי, כי מבחינתם אמא בבית – הם לא מבינים שאת עובדת. את העובדת שלהם, ושלהם בלבד, אם פספסת את הממו.
הבעל, אם יש לך, יצפה ממך שהבית יהיה שטוף ומגוהץ ושהארוחה תחכה לו, כי את הרי כבר בבית. אם במקרה הוא בבידוד, או נאלץ אף הוא לעבוד מהבית, אני מזכירה שיש לי סדנה לנשים גרושות וההרשמה בעיצומה. או במילים אחרות: בהצלחה עם זה.
למען בריאותך (הנפשית לפחות), הנה הכללים לעשי ובעיקר אל תעשי.
(העתיקי, הדביקי ותלי על המקרר לפני שתתלי את עצמך, או מישהו שעובר בטווח הנשימה שלך)
1. תנעלי את המקרר:
לעבודה מהבית יש רק משמעות אחת: בגד ים שלם במקום ביקיני. במקום מקרר זעיר ובו קופסת פלסטיק עם ירקות ומדבקה "שייך לשרהלה מקומה ג' לא לגעת", יש לך מקרר ארבע דלתות ומזווה עם שמונים חבילות פסטה אבל לא אלה שמיוצרות באיטליה, כי אין לדעת. מתישהו תעשי הפסקה ותעמידי סיר קטן וטוסט חמוד וצהריים עם הילדים, ונשנוש קטן בלי שרואים. איך תלכי עכשיו לסדנת דיאטה שהתבטלה ואיך תזיעי בקרוספיט עם טיפות הקורונה שניגרות מגופות מיוזעים? חייכי אכלת אותה, תאכלי משהו.
2. תסגרי את הנייד:
תמחקי את האינסטגרם, תעיפי משחקים, תצאי מהפייסבוק, תעלימי כל דבר שלא קשור לעבודה שלך. אלה שודדי זמן אכזריים ביותר. מכיוון שאני מאוד טובה בעצות שאי אפשר ליישם אני מציעה שתשתיקי את הנייד לשעה ותבקשי מהילדים להחביא אותו.
3. תחביאי את השלט של הטלוויזיה:
ברגע שראית פרק אחד, ההתמכרות מתחילה לעבוד ואת לא עובדת. מפה לשם קצרה הדרך לזפזופ מהיר בחדשות, אולי ליצמן אמר משהו שאפשר להבין, ומעניין מה מזג האוויר (למה לפתוח וילון כשאפשר לפתוח טלוויזיה).
4. תסדרי לך פינה:
את לא יכולה להשתלט על שולחן האוכל ולעבוד משם. כלומר, את יכולה, אבל דעתך תהיה מוסחת. רצוי למצוא חדר שאפשר לסגור ולקבל פרטיות.
5. תיאום ציפיות עם הילדים:
מסתמן שיציאת מצרים היתה פחות מתישה ממה שאת עומדת לעבור ובבקשה אל תשליכי את הבכור היאורה. גם לא את האחים שלו. מבחינת הילדים יש אמא בבית, והם מצפים שתהיי זמינה להם 24/7. תסבירי שאת עובדת ושעלייך להיות מרוכזת. קבעי כללים כמו מתי את זמינה ומתי את איתם. אם הילדים מציקים לך כשאת עובדת הם לא אשמים, כנראה לא הסברת להם מספיק טוב. תהיי אסרטיבית.
6. שמרי על מרחק מהבעל:
בהנחה שאת נשואה (עדיין) ישנם שלושה תרחישים: הראשון, בעלך עובד מחוץ לבית. השני בעלך פוטר או בחל"ת. השלישי בעלך עובד מהבית. במקרה הראשון ייתכן והוא מצפה שהבית יהיה מתוקתק מפני שמבחינתו את בבית, אז מה הבעיה. מבחינתך, תרצי להקדיש לו את ילדיו כשתשמעי אותו בדלת. זה המקום להיזכר מה אהבתם זה בזו, לנשום נשימות עמוקות ולהסתיר חפצים חדים.
אם בעלך נמצא בבית (ראי מקרים ב' ו-ג') כדאי לשמור מרחק. מאז ירח הדבש לא הייתם כאלה צמודים ואפקט האח הגדול יכול להשפיע יותר מהר מהקורונה. תשתדלי מדי פעם להפתיע אותו בכוס קפה או בנשיקה בצוואר, אל תעירי למרות שבא לך, תנו ספייס וכבוד, זה זמן טוב לתרגל את זה.
7. משימות קטנות:
משמעת, דד-ליין ודחיינות הם החברים והאויבים הכי גדולים של מי שעובדת מהבית. חלקי את היום שלך למשימות קטנות, וכל משימה לתתי משימות. אל תכעסי על עצמך כשאת לא מצליחה, פשוט תמשיכי לעשות כל פעם עוד קצת.
8. תעלי על עקבים:
זה שאת עובדת מהבית לא נותן לך את הזכות להזניח את עצמך. זה מתחיל ב"לא נורא, במילא אף אחד לא רואה" ונגמר בשורש של סנטימטר. יש קשר ישיר בין הקפדה על המראה לבין מוטיבציה, גם בעבודה ובטח ביחסים עם בן הזוג שלך.
9. ואחרי הכל, זכרי:
העבודה המתגמלת ביותר היא זו שאנחנו עושות עם עצמנו.
שלך,
גאיה קורן
מנטורית להערכה עצמית בשיטת אני מלכה, מרצה ומנחת סדנאות. עיתונאית בידיעות אחרונות