משרד הבריאות מקדם יבוא מכשיר של חב' רוש המבצע אלפי בדיקות קורונה ביום
חברת רוש קיבלה את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, לדיגום קורונה במכשיר חדשני המסוגל לבצע 4,128 בדיקות ביממה. המכשיר כבר מוצע למכירה ברחבי העולם. כעת נערכים במשרד הבריאות לקדם את יבוא המכשיר לארץ
מכשיר חדש עשוי לחולל מהפכה במיגור הקורונה בעולם: חברת "רוש" קיבלה את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקני לבדיקות קורונה במכשיר חדש, המסוגל לבצע אלפי דגימות ביום.
המכשיר החדש הקרוי cobas 8800 אושר לביצוע דגימות קורונה במסלול מהיר, לאחר שבחברה מסרו כי הוא מסוגל לבצע 4,128 בדיקות קורונה ביממה. המכשיר כבר קיים במדינות אירופה אחדות, לאחר שאושר גם ברשות התרופות האירופאית.
כעת קיבל המכשיר אישורם חירום מטעם ה-FDA, מה שמאפשר למשרד הבריאות הישראלי לקדם את הבאת המכשיר, כך פורסם הערב (שבת) לראשונה בכלכליסט.
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
לדברי החברה, מהירות המכשיר מגיעה לפי 10 ממכשירים קיימים. המכשיר בודק בשיטת PCR את המטען הגנטי של הנגיפים בבדיקה, משווה אותם למטען הגנטי של הקורונה וקובע האם אכן מדובר בהדבקה. באופן תאורטי, 10 מכשירים כאלה, יוכלו לבצע יותר ממיליון דגימות בחודש.
וכך מתבצעת הבדיקה
הדגימה שנלקחת מהנחיריים ומהלוע מוכנסת למכשיר הקרוי RT PCR. בבדיקה זו משוכפל המטען הגנטי של הנגיף מהדגימה, לכמות של מיליארד עותקים, ולאחריו נמדד האור שנפלט מעותקים אלה. אם הוא זהה לזה של וירוס הקורונה, הרי שמדובר בהדבקה.
אבל התהליך לא פשוט כל כך, משום שנגיף הקורונה הוא נגיף "RNA": בניגוד לתאי הגוף שלנו או לתאי חיידקים וירוס הקורונה מכיל מטען תורשתי אחר הקרוי RNA, במקום DNA. הבדיקה המעבדתית בודקת את ה-DNA, ועל כן יש "להפוך" את המטען התורשתי של הוירוס בחזרה מ-RNA, ל- DNA.
לצורך כך משתמשים באנזים מיוחד הקרוי Reverse Trnascriptase המייצר תבנית DNA של הנגיף. מאחר ש-DNA בודד הוא זעיר ביותר ולא ניתן להבחין בו, יש צורך לשכפל אותו לכמות של מאות מיליונים.
כאן מתחילה שרשרת תהליכים מורכבת במכשיר ה-PCR המעבדתי: במשך כארבע שעות, מחמם ומקרר המכשיר את הדגימה, כשבתוכה אנזימים המפרידים את סלילי ה-DNA ומשכפלים אותם פעמים רבות.
שלב נוסף של הבדיקה כולל סימון של החומר התורשתי שבמכשיר באור פלואורסצנטי. לאחר שהתקבלו כל עותקי החומר התורשתי של וירוס הקורונה, כשהם מסומנים באור, בודק המכשיר כמה מאותו אור פלואורסצנטי משתחרר.
את התוצאה משווה המכשיר באמצעות תוכנת מחשב, לנתונים מערכה של ארגון הבריאות העולמי, ובה נתונים על נגיף הקורונה. התהליך המורכב הזה, אורך ארבע עד שש שעות בסיומו מתקבלת התוצאה המבוקשת שקובעת האם בדגימה אכן ישנה עדות לנגיף הקורונה או לא.
בישראל, היקף הבדיקות נותר מצומצם: הבדיקות מתבצעות כיום בארבע מעבדות בלבד, הקורסות תחת העומס, ומספר הבדיקות היומי מגיע לכ-500 בלבד. במשרד הבריאות הודיעו כי בכוונתם להגיע בשבוע הבא ליעד של כאלפיים דגימות ביום.
בינתיים נמשכת ההתפשטות המדאיגה של נגיף הקורונה בישראל: 126 חולי קורונה מאושפזים, מתוכם 19 באישפוז בית. עם זאת, התקבלה בבוקר בשורה מעודדת מבית החולים פוריה, כאשר נודע כי החולה הקשה ביותר, נהג אוטובוס הצליינים בן ה-38 התאושש, והוא נושם בכוחות עצמו.
הנהג טופל בשתי תרופות – כלורוקווין ורמדסיוויר, ומצבו עבר מקשה לבינוני. חולה קשה נוסף מאושפז בבית החולים איכילוב, והוא מטופל גם כן בתרופה האנטי ויראלית רמדסיוויר.
מוקדם יותר הנחה משרד הבריאות הישראלי אנשים הסובלים מחום גבוה או שיעול, שלא להגיע למרפאות. על המטופלים להישאר בביתם עד 48 שעות לאחר ירידת החום, ולפנות לשרותי האונליין של הקופות. במקרה של החמרה תישקל העברתם לאישפוז בבית חולים, שם תבוצע בדיקת קורונה.