בהלת הקורונה
עלייה של עשרות מקרי הדבקות נרשמה השבוע בניו יורק, בתי ספר ואוניברסיטאות סגרו את שעריהן, הבורסה צנחה ובתי החולים החמירו את הנהלים. כל הפרטים
זה היה שבוע קטלני, כאשר ההיסטריה הובילה להיסטוריה שאותה אנחנו חיים כעת. עסקים ותעשיות שלמות מצויים כעת בסכנת קיום של ממש, מחברות התעופה (אל על פיתרה 80 אחוז מעובדיה), לתיירות (ביטולי הנסיעות לפסח מובילים להפסדים המוניים), ואפילו ברודווי מתקשה למשוך קהל. כאשר כולנו מתבקשים להישאר כמה שיותר קרוב הביתה, המציאות מסביב מתחילה להשתנות.
עשרות חולים זוהו השבוע בעיר ניו יורק בתוך מציאות שהשתנתה לנו במהירות הבזק. החלטת הממשל המקומי הייתה שכל בית ספר או אוניברסיטה מהם מתגלה חולה בוירוס הקורונה, ייסגרו לאלתר.
כך מצאו את עצמם הסטודנטים באוניברסיטאות הגדולות מחוץ לכותלי המוסד הלימוד, נאלצים להתפקד לשיעורים שתוכננו מראש אונליין ולחכות לחופשת האביב המתקרבת. בעוד בתי הספר הציבוריים טרם נסגרו, מרבית בתי הספר היהודיים סגרו את שעריהם לאחר שנתגלו מקרי הידבקות בקהילות. מסיבות פורים בוטלו, חצי המרתון החגיגי שתוכנן ליום ראשון הקרוב בניו יורק כבר לא ייצא לדרך ועל פי פרסומים בניו יורק פוסט, אפילו כנס אודות וירוס הקורונה שתוכנן במנהטן השבוע, בוטל בעקבות הוירוס שלשמו ביקש להתכנס.
גם מרכז ה- JCC במנהטן נסגר לאחר שאם וילדה ששהו בו בסוף השבוע אובחנו כנשאי הנגיף. המרכז נסגר לימים רביעי וחמישי לעת עתה. ״אנחנו חייבים לנקוט משנה זהירות, והבורד שלנו הגיע להחלטה בכדי שנוכל לנקות ולטהר את המקום בחיטוי מיטבי״, מסרו.
מספרי הנדבקים והחולים זינקו בימים האחרונים, כשכעת עשרות בעיר ניו יורק כבר חולים, מאות חולים בסטייט, ובארה״ב למעלה מאלף חולים, נכון לכתיבת שורות אלו.
המושל הדגיש שככל שיותר אנשים במדינה עוברים בדיקות, מספר המקרים שאושרו צפוי להתנפח והתחייב לבדוק עד 1000 אנשים מדי יום. "יש הרבה אנשים שהבדיקות שלהם יוצאות חיוביות," אמר. "ככל שנבדוק יותר, תמצאו אנשים שיבדקו חיוביות." ובכל זאת, הוא הדגיש ואמר שרוב האנשים מתאוששים בעצמם.
״עלינו להכיר בכך שככל שנעשה יותר בדיקות, כך נזהה יותר ויותר מקרי הידבקות״, אמר ראש העיר דה בלאסיו. מהממשל בניו יורק, כמו גם במדינות נוספות ברחבי ארה״ב, נטען כי אין מספיק תרופות לבדיקה והבקשות שלהם מהממשל הפדרלי לסייע, עלו בתוהו. התסכול, הם מציינים, גדול.
בינתיים המדינה בעצמה פנתה למעבדות פרטיות ונעזרת בהן, מחלקת מחטאי ידיים שהפכו השבוע למצרך נדיר ופתחה קו מענה לציבור (במספרים המצוינים בתחתית העמוד).
בניו יורק ישנם כמעט מאתיים מקרי הדבקות, כשבווסצ׳סטר מספר הנדבקים הגבוה ביותר. בניו רושל, כבר הוצב המשמר הלאומי כדי לוודא שהבידוד של התושבים באיזור ייאכף.
בניו יורק ובמדינת וושינגטון ישנם יותר חולים מאשר בכל אחת משלושים ושבע המדינות בארה״ב שזיהו חולים בשטחן.
על אף הבקשה העיקשת של המושל קוואמו ושל ראש העיר של ניו יורק סיטי ביל דה בלאסיו להימנע מאיזורים הומי אדם, מארגון כינוסים גדולים ואירועים, השניים טרם ביטלו את מצעד סנט מטריק המתוכנן לסוף השבוע. בבוסטון ובפילדלפיה לשם השוואה, כבר ביטלו ימים קודם לכן. ״אנחנו בשיחות עם מארגני המצעד״, אמר דה בלאסיו, וטען שיש יתרון לכך שהאירוע יתקיים בחוץ.
ד״ר יעל שפירא-גליץ, רופאת אף אוזן גרון ב- NYU Hospital סיפרה לנו רק בשבוע שעבר על היערכות בית החולים: ״כל העובדים שלנו מקבלים עדכונים שותפים במיילים ובאתר של האוניברסיטה ומפגשים שמשודרים על כיצד לנהוג ומה לעשות כשנתקלים במקרה כזה. למשל, רק לפני יומיים יצאה הנחיה גורפת לפיה על כל העובדים לבטל נסיעות בתוך ארה״ב או בינלאומיות לשישים יום הקרובים״.
השבוע היא מתארת, הדרישות הוחמרו: ״מבחינת הנהלים הייתה החמרה בנהלים של בתי החולים של האוניברסיטה מבחינת הגבלת המבקרים, כמו גם צמצום פעולות לא דחופות בכדי להקטין סיכוי שאנשים חולים יגיעו לבית חולים בלי סיבה. הייתה גם היערכות בחדר המיון כאשר המירו את מיון ילדים והפכו אותו לשטח שאליו מפונים חולי קורונה. את הילדים איחדו עם חדר המיון הרגיל״. על המצב כעת במיון המיוחד לחולי הקורונה היא מספרת: ״הכינו מיטות לחולי קורונה פוטנציאלים, כרגע יש שם בעיקר אנשים שמבקשים להבדק ולא ראינו עלייה מאסיבית בחולים״.
השבוע נכנס חולה בוירוס לבית חולים בפאר רוקואווי. אחרי שנודע כי הוא נושא בנגיף, כל הצוות הרפואי שהיה באיזור בו שהה, נאלץ להישאר בבידוד. הדרמה הגדולה הובילה לדאגה מוצדקת לצוותים הרפואיים שחשופים למחלה ונבצרותם מעבודה, עלולה להוביל למשבר חמור עוד יותר: ״ההגדרות לצוות הרפואי מחמירות כעת, ההחמרה של הנהלים נועדה לצמצם את החשיפה של הצוותים״. בנוסף, היא מציינת, ״הפסקנו ללחוץ ידיים לחולים. כל חולה שנכנס להבדק מתושאל לפני שמתחילים האם יש לו את אחד מהסימפטומים או שמא חזר מאחת המדינות המועדות. אם עונה חיובי על אחת מהשאלות, הוא מיד נשלח הביתה ולא נבדק. ככה זה המרפאות הלא דחופות״.
ד״ר שפירא-גליץ מסבירה מהן ההנחיות לבדיקה: ״יש הנחיות מאוד ברורות את מי צריך לבדוק והן מתעדכנות אחת לכמה ימים. עד עכשיו, הן היו יחסית מחמירות. על מנת שאדם יגיע ויבדק, צריך שיהיו תסמינים נשימתיים כמו קוצר נשימה חום, ושיעול בהנחה שהוא הגיע ממדינה בסכנה, או לחילופין שהגיע עם תסמינים נשימתיים קשים בלי רקע של שהות במדינה אחרת. זה סף נמוך לבדיקה ועכשיו הסף מתחיל להיות רגיש יותר.
כל עוד אנחנו לא נמצאים במצב של התפשטות קיצונית״, היא מסכמת. ״המטרה היא לא לעצור לגמרי את המחלה, אלא להפוך את ההתפרצות להתפרצות מתונה יותר. המטרה של כל הצעדים שנלקחו היא לא להגיע למצב כמו של איטליה וסין, שם המערכת לא יכולה הייתה להתמודד. נראה ששם בסופו של דבר נלקחו הדברים הללו בחשבון וזה מוכיח את עצמו. גם ישראל לקחה צעד קיצוני, אבל יעזור משמעותית על כמות החולים בארץ. אני חושבת שדווקא המחיר הכלכלי יהיה כבד ממה שחושבים ובהקשר הזה, לא בטוח שזה היה הפתרון הטוב ביותר״.
לשאלות ופרטים נוספים:
ניו יורק סיטי: 311,
המוקד של מדינת ניו יורק: 888-364-3065;
המוקד של ניו ג׳רזי 800-222-1222.