שיא בתמותה מקורונה באיטליה: 250 תוך יממה
מספר מקרי המוות במדינה שהפכה למוקד המגפה החמור ביותר מחוץ לאסיה עלה ל-1,266 - ומניין הנדבקים זינק ל-17,660. ארה"ב וספרד צפויות להכריז ביממה הקרובה על מצב חירום לאומי. בצרפת: מגדל אייפל ומוזיאון הלובר יישארו סגורים עד להודעה חדשה
הרשויות באיטליה הודיעו היום (שישי) כי מספר מקרי המוות במדינה עלה מ-1,016 ל-1,266, כלומר נוספו עוד 250 מתים תוך יממה בלבד. מדובר במספר שיא בכמות המתים מנגיף הקורונה במדינה ביממה אחת. בתוך כך, גם מניין הנדבקים ממשיך לזנק והוא עלה מ-15,113 ל-17,660 בני אדם.
להוציא את סין, שבשיא ההתפרצות בה הטילה עוצר מוחלט על מטרופולינים ענקיים, איטליה היא המדינה שנאלצת כעת לנקוט את הצעדים החריפים ביותר, אחרי שהפכה למוקד המגפה החמור ביותר מחוץ לאסיה. במסגרת סגר דה-פקטו שהטילה על כל המדינה הורתה איטליה לסגור את כל החנויות, למעט כמה סוגי חנויות שהסחורות בהן חיוניות למדי, כגון מרכולים, רשתות מזון ובתי מרקחת.
התפשטות הקורונה בעולם - עוד כתבות:
בלי לימודים, כדורגל וחדר כושר: העולם בסגר
כיסאות קשורים וקווי הפרדה: האיטלקים שומרים על מרחק מטר
איראן "תרוקן" את הרחובות, סין עוזרת לאיטליה
רומנים אסורים וכתות סודיות: הקורונה חושפת סודות
ד"ר טדרוס, האיש שבחזית המאבק בקורונה
החנויות שהותר להן להישאר פתוחות חייבות לוודא כי הלקוחות שומרים על מרחק של מטר אחד לפחות זה מזה. כל הברים, בתי הקפה והמסעדות ברחובות-הערים קיבלו הוראה להיסגר, ואילו לקפיטריות של מקומות העבודה ולבתי הקפה בנמלי תעופה, בתחנות רכבת ובתחנות דלק הותר להישאר פתוחים רק אם ביכולתם להבטיח מרחק של מטר לפחות בין הלקוחות. נאסרה כליל פעילותם של בתי עסק כמו סלוני יופי ומספרות.
במסגרת הצעדים הדרמטיים שעליהם הכריזה איטליה השבוע הותר לחברות להמשיך להפעיל רק מחלקות חיוניות למדי – לא מחלקות שיווק וכספים, למשל. לתושבים האיטלקים הותר לנסוע רק למטרות עבודה, בריאות או מקרי חירום. התחבורה הציבורית ממשיכה לפעול, אך הרשויות קראו לתושבים להישאר בבתים, והרוצים לנסוע חייבים למלא טופס שבו הם מסבירים מדוע הם עושים זאת ולשאת אותו איתם.
אם מתברר ששיקרו עלול להיגזר עליהם קנס או עונש מאסר. נאסרו לחלוטין התקהלויות, בכלל זה אירועי ספורט כגון משחקי הליגה האיטלקית, ואירועי תרבות: נסגרו בתי קולנוע, מוזיאונים, ותיאטראות.
באיטליה הופסקה גם פעילותם של בתי ספר לריקוד, מועדוני הימורים ואתרי סקי. גם טקסי דת נאסר לקיים, והלימודים בבתי הספר ובאוניברסיטאות מושעים עד אפריל. רבים מהרוצים לשמור על ספורטיביות צריכים למצוא חלופות: הופסקה פעילותם של מכוני הכושר, בריכות השחייה ומועדוני הספא. כל החופשות של עובדי מערכת הבריאות בוטלו עד 3 באפריל.
בינתיים הנגיף ממשיך להתפשט במהירות מבהילה גם במדינות נוספות. יו"ר ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום גבריזוס הודיע כי לא פחות מ-5,000 בני אדם מתו מהנגיף בעולם וכינה את נקודת הציון כ"טרגית". הוא הוסיף כי "אירופה הפכה להיות המוקד המרכזי של המגפה".
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ יכנס הערב ב-21:00 (שעון ישראל) מסיבת עיתונאים בנושא התפשטות נגיף הקורונה - שבה הוא צפוי להכריז על מצב חירום לאומי. כך דווח ברשת "פוקס ניוז" וב"בלומברג". לפי הדיווח, טראמפ יכריז על מצב החירום כדי לקבל סיוע פדרלי נוסף להתמודדות עם המגפה, שממשיכה להתפשט ברחבי ארה"ב. הדיווח מסתמך על שני גורמים שונים בממשל האמריקני, מהבית הלבן לא נמסרה תגובה.
המרכז לבקרת מחלות בארה"ב (CDC) דיווח מוקדם יותר כי מניין הנדבקים בנגיף הקורונה במדינה עלה ל-1,678 - של 414 מקרי הידבקות לעומת העדכון הקודם. כמו כן, עדכן המרכז על חמישה מקרי מוות נוספים. עד כה מתו כתוצאה מהידבקות בנגיף 41 בני אדם ברחבי ארה"ב.
ספרד צפויה להכריז מחר גם היא על מצב חירום. ראש הממשלה פדרו סנצ'ז יכנס מחר את הקבינט בעקבות התפרצות הנגיף במדינה, על-מנת לקבל אישור להשתמש בצבא לטובת המאבק בקורונה.
כמו כן, מצב החירום יאפשר לרשויות להגביל את התנועה לאזרחים שנדבקו ולהודיע על הקצבת מזון וסחורות לאזרחים. עד כה אובחנו ברחבי ספרד 4,209 חולי קורונה ו-120 כבר מתו מהנגיף - מה שמציב אותה כמוקד השני בגודלו בהתפרצות הנגיף ברחבי היבשת. לפי ראש הממשלה, המספר עלול לזנק בשבוע הבא ל-10,000 חולים.
בבריטניה, שירותי הבריאות הודיעו על זינוק של 35% במאובחנים תוך יממה - ומניין החולים עומד כעת על 798. מאז החולה הראשון שאובחן בממלכה ב-31 בינואר נבדקו 32,771 בני אדם, ומתו 10 חולים שאובחנו.
באוקראינה נרשם היום מקרה המוות הראשון של אישה בת 71 שחזרה לאחרונה מפולין, ולמרות שעד כה אובחנו רק שני בני אדם עם הנגיף, הרשויות החליטו לסגור את הגבולות עבור כל מי שאינו אזרח המדינה למשך שבועיים.
בצרפת הודיעו כי מגדל אייפל ייסגר למבקרים מהערב ועד להודעה חדשה. גם מוזיאון הלובר בפריז ייסגר מהיום בערב ועד להודעה חדשה. ההחלטות מגיעה לאחר שהממשלה בצרפת הודיעה על איסור התקהלות של יותר מ-100 אנשים.
בינתיים, נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו מכחיש את הדיווחים ולפיהם הוא אובחן כחולה בקורונה. היום בצהריים דווח בכלי התקשורת המקומיים כי הנשיא אובחן כחולה בנגיף, זאת לאחר שפורסם כי דוברו נדבק בנגיף. השניים חזרו לאחרונה מביקור בארצות הברית.
בשבת האחרונה נפגש בולסונרו עם נשיא ארצות הברית טראמפ בפלורידה. דוברו של נשיא ברזיל נכח בפגישה ואף הצטלם לצד הנשיא טראמפ. הוא אובחן כחולה לאחר שובו מארה"ב. מי שעוד השתתף בפגישה בפלורידה עם בולסונרו וטראמפ ואובחן כחולה בנגיף הקורונה היום הוא ראש עיריית מיאמי, פרנסיס סוארז, שאישר זאת בריאיון לעיתון "מיאמי הראלד".
בנו של בולסונרו, אדוארדו, הכחיש גם הוא את הדיווחים הנוגעים לאביו בשיחה עם "פוקס ניוז" ואמר כי תוצאת הבדיקה "שלילית" וכי אביו "לא פיתח תסמינים המזוהים עם הנגיף". הנשיא לא ייחס משמעות יתרה להתפשטות הנגיף בעולם, ואמר ביום רביעי האחרון כי "סוגים אחרים של שפעת הרגו יותר מהקורונה". לדבריו, הבהלה מהנגיף הייתה מוגזמת מדי.
בעקבות הפרסומים על מחלתו של הדובר הברזילאי, נשאל טראמפ מצד עיתונאים בארצות הברית אם הוא מודאג משהייתו לצידו, והשיב בשלילה. הנשיא הבהיר בתחילת השבוע כי אין לו בעיה להיבדק, אך הוסיף כי רופאיו אומרים שאין צורך בכך משום שאין לו תסמינים כלשהם.
לטראמפ, נזכיר, ימלאו ביוני 74. אף שמצבו הבריאותי טוב, הנגיף המתפשט כעת בעולם ידוע כמסוכן יותר מכול למבוגרים, במיוחד בני 70 ומעלה.
בולסונרו אינו המנהיג היחיד שיידרש כעת בבידוד בשל הקורונה. גם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו נאלץ לבודד את עצמו - אך זאת בשל העובדה שאשתו נדבקה. הפרלמנט הקנדי יצא לפגרה של לפחות חמישה שבועות על-מנת למנוע מהמחוקקים ועובדי המשכן להפיץ את הנגיף.