סוריה והקורונה: מה אסד מסתיר?
דמשק טוענת: "אין לנו נדבקים". בחו"ל מדווחים: "הנגיף התגלה לפחות בארבעה מחוזות". ממשלת אסד טוענת שאי אפשר להסתיר מחלה, אבל סגרה את בתי הספר, דחתה את הבחירות ואוסרת להיפגש לנרגילה בבתי הקפה
סוריה הכריזה בסוף השבוע על דחיית הבחירות לפרלמנט, סגירת בתי הספר וביטול רוב ההתקהלויות כדי למנוע התפשטות של נגיף הקורונה, אך הרשויות בדמשק ממשיכות לטעון כי עד כה לא זוהה אף לא נשא אחד של הנגיף בתחומי המדינה. בימים האחרונים נפוצו דיווחים שלפיהם משטר אסד מסתיר מקרי הידבקות.
נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
- המודל הבריטי: אין סגר "כדי לא להתיש"
- עוד 175 מתים באיטליה, רופאים: "זה צונאמי"
- סגר כללי גם בספרד, טראמפ נבדק לקורונה
- צפו: איטלקים בבידוד שרים יחד מהמרפסות
שר החינוך הסורי עימאד אל-אזעב הודיע במסיבת עיתונאים כי בתי הספר יישארו סגורים עד 2 באפריל, וטען כי ממשלתו של אסד לא הייתה יכולה להסתיר מקרי הידבקות אם היו כאלה. אתמול מסרה דמשק כי כל אירועי הספורט, התרבות והמדע יבוטלו, ובמוסדות ציבור רבים יקצצו את היקף עבודתם ביותר מחצי.
הבחירות לפרלמנט שהיו אמורות להתקיים ב-13 באפריל נדחו ל-20 במאי, ותפילות יום השישי במסגדים יושעו עד 4 באפריל. סוריה גם אסרה על התושבים להיפגש בבתי קפה כדי לעשן יחד נרגילה, מנהג רווח למדי בסוריה ובמדינות אחרות במזרח התיכון, מחשש להדבקה.
ההחלטות של משטר אסד באות כשברקע טענותיו של הארגון Syrian Observatory for Human Rights, שמושבו בבריטניה ושלאורך מלחמת האזרחים הסורית הסתייע ברשת אמינה של מודיעים כדי לדווח על המתחולל בתוך סוריה, כי הגיעו לידיעתו מקרים של נדבקים בנגיף בדמשק ובלפחות שלושה מחוזות אחרים, אך הם הושתקו על-ידי המשטר.
שר החינוך הסורי דחה את הטענה הזו. "יש מי שאומרים שמסתירים מקרי הידבקות, אבל שום ממשלה או משרד בריאות לא יכולים להסתיר מחלה", אמר. "אם מחלה נמצאת במקום כלשהו, היא רוצה להתפשט, אז קשה מאוד להסתיר אותה".
גורמי בריאות בפקיסטן אמרו ביום שלישי השבוע שלפחות חמישה ממקרי הקורונה שזוהו עד כה בארצם הם של מטופלים שהגיעו לפקיסטן מסוריה דרך קטאר. בקטאר התגלו עד כה 337 מקרים של נדבקים, השיעור הגבוה ביותר בקרב מדינות המפרץ.
סוריה היא אחת משלוש מדינות במזרח התיכון שטרם הכריזו על מקרים ראשונים של נדבקים בקורונה, יחד עם לוב ותימן. לכל אחת משלוש המדינות האלה עלולה התמודדות עם משבר הנגיף להתגלות כאתגר גדול עוד יותר מבשאר העולם, משום שמלחמות האזרחים האיומות שחוו בעשור האחרון מתחו עד לקצה את יכולותיהן של מערכות הבריאות שלהן.
סוריה כבר השעתה בשבועות האחרונים את הטיסות בינה לבין כמה מדינות באזור שבהן היכה הנגיף, בכלל זה איראן, מנותנות החסות החשובות ביותר של משטר אסד. איראן היא מוקד ההתפרצות החמור ביותר של הנגיף במזרח התיכון, ומספר המתים הרשמי שם הגיע היום ל-611. מספר הנדבקים בה הוא 12,729.
למרות מלחמת האזרחים האיומה בסוריה, גם בשנים האחרונות הגיעו אליה עולי רגל רבים מאיראן, עיראק ולבנון, במיוחד כדי לבקר בקבר נכדתו של הנביא מוחמד בפרברי דמשק. הוא נותר פתוח גם כעת.
היום הודיעה גם מצרים, שבה התגלו כבר יותר מ-100 נדבקים ונרשמו כבר שני מקרי מוות, כי היא סוגרת את כל בתי הספר והאוניברסיטאות לשבועיים. ירדן השעתה את כל הטיסות אל הממלכה וממנה למעט אלה של עובדי סיוע ודיפלומטים. בתי הספר בה יישארו סגורים שבועיים, ונאסר על הירדנים להיפגש לעשן נרגילות בבתי קפה.