שתף קטע נבחר
צילום: EPA

מתי מגפת הקורונה תסתיים? אלה 3 התרחישים האפשריים

וירוס הקורונה התפשט כבר כמעט לכל מדינות העולם, גרם לקריסת מערכת הבריאות באיטליה ולשיתוק כלכלי בכל המדינות בהן פגע. על רקע הפאניקה שאוחזת בכולנו, יש מעט תקווה שלא נסבול לעוד הרבה זמן. אלה כל התרחישים האפשריים שנעבור

מאז השפעת הספרדית, העולם לא ידע מגפה בסדר גודל כה נרחב, שמאיימת בעיקר לגרום לקריסת מערכות בריאות כפי שקרה באיטליה.

 

בישראל נמצאים בבידוד בית אלף עובדי מערכת הבריאות, והחשש הכבד הוא שעוד עשרות אלפי צוותי חירום, בהם רופאים, אחיות, פראמדיקים, טכנאים, שוטרים, לוחמי אש וחיילים, יישלחו לבידוד וישתקו את מערכות החירום.

  

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

בעוד המדינה נמצאת בסגר מוחלט והפאניקה אוחזת בציבור, כולם תוהים לגבי סוגיה אחת מרכזית: מתי כל זה יהיה מאחורינו. לכך יש שלושה תרחישים אפשריים:

 

חיטוי נגד קורונה במילאנו (צילום: AP)
נלחמים במגפה(צילום: AP)

 

1. התרחיש הפסימי: המגפה תימשך כשנתיים

במלחמה, כמו במלחמה, ההתנהלות היא יומיומית באירוע מתגלגל, שבו אנו ממשיכים לחקור וללמוד על הנגיף המסתורי שמפתיע בכל פעם בהתנהגותו האפידמיולוגית הרפואית. ארגוני הבריאות בעולם פועלים כיום על סמך התרחיש הפסימי מכולם, לפיו המגפה צפויה להדביק לפחות 80% מאיתנו, ושהיא תימשך שנתיים לפחות, עד שיימצא החיסון המתאים.

 

התרחיש הפסימי הזה לא לגמרי יוצא דופן: מגפת ה-SARS הקודמת, הייתה אמנם יותר אלימה, אבל נמשכה יותר משנה עד שהנגיף פשוט נעלם מכדור הארץ, רגע לפני שהושלם פיתוח החיסון נגדו. קצב ההדבקה של נגיף הקורונה גבוה הרבה יותר ממה שחשבנו, כך שאחת האופציות היא שרובנו נידבק בו, מה שיגרום לכמה חודשים של שיתוק מערכות, תוך כדי הופעת "חסינות העדר".

 

במצב כזה, כפי שמתרחש עם נגיף אבעבועות הרוח, "וריצלה", ונגיפי מחלת הנשיקה EBV ו-CMV, רובנו נחשפנו לנגיפים, ועל כן נוצרים בגוף די נוגדנים שמונעים תחלואה קשה. הנוגדנים הם חיילי הקו הראשון של מערכת החיסון: לאחר הדבקה ראשונה בקורונה, הם נוצרים ומזהים בהדבקה הבאה את הנגיף, מתלבשים עליו, ומאותתים למערכת החיסון להגיע ולתקוף.

 

בתרחיש הפסימי, מאחר שהחיסון לא צפוי בקרוב, תידבק מרבית האוכלוסייה, ותפתח את אותם נוגדנים שימנעו תחלואה קשה. מחלת הקורונה תתבטא אצל רובנו ללא כל תסמין או עם תסמיני חום קל ושיעול, ללא סכנת חיים.

   

2. תרחיש הקיץ: הווירוס יתפוגג בטמפרטורות חמות

על פי אחד המודלים התיאורטיים, מגפת הקורונה תבוא לקיצה בקיץ הקרוב. לפי תיאוריה זו, רמת הלחות הגבוהה בקיץ, מקטינה את האפשרות שרסיסי רוק מעיטוש או שיעול יעברו בקלות ולמרחקים מאדם לאדם. גם במגע על משטחים, החום הרב יהרוס את הווירוס, וייבש את הרוק שבו הוא מצוי ומאפשר לו להתקיים.

 

אלא שהתרחיש הזה הוא הסביר פחות מכולם: על פי מפת ההדבקה העולמית, המגפה תקפה גם בחצי הכדור הדרומי, שם כעת עונת הקיץ. עם זאת, קצב ההדבקה שם נמוך יחסית.

 

זה מה שידוע על הנגיף עד כה:

 

 

3. התרחיש האופטימי: בעוד חודשיים הרוב מאחורינו

לפחות על פי מה שהתרחש בסין בשבועיים האחרונים, יש הרבה סיבות להתעודד. אמצעי המיגון החריפים שנקט המשטר בסין, הביאו לירידה כמעט מוחלטת בשיעור ההדבקה. מכמות של מאות ואלפי נדבקים ביום, ירד שיעור ההדבקה בסין לאחרונה לכ-20 מקרים חדשים ביממה.

 

אמצעי הבלימה של הסינים, שכללו חובת חבישת מסכות, סגר כמעט מוחלט של התושבים למשך כמה שבועות תוך שיתוק של המדינה, הביאו לבלימה של ההתפשטות.

 

550 (צילום: EPA)
בית חולים בווהאן. הצליחו לעצור את ההתפשטות(צילום: EPA)

 

המטרה המרכזית היא כמובן "למשוך זמן", ולמנוע את קריסת מערכות הבריאות, עד שיפותח חיסון מתאים. חיסון אמנם לא צפוי, לפחות לא בשנה הקרובה, אבל עשרות חוקרים ברחבי העולם כבר בודקים כמה תרופות שנמצאו יעילות בקיצור משך המחלה ומניעת התמותה.

 

כך, על פי תרחיש זה, סגר כמעט הרמטי של המדינה כמו גם סגר תעופתי צפוי להוביל לירידה בקצב ההדבקה: מרבית החולים שאותרו עד כה, ייבאו את הנגיף מחו"ל.

 

חינוך האוכלוסייה להיגיינה מקסימלית יעשה את שלו, וככל הנראה יביא לכך שבתוך כמה שבועות נחזה אולי בצמצום משמעותי של ההדבקה, לפחות עד לאישור התרופות החדשות.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
קורונה. עד מתי המגפה תהיה פה?
צילום: מוטי קמחי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים