גנץ: "אעשה הכול להקים תוך ימים ממשלה פטריוטית רחבה"
לאחר שאתמול זכה ל-61 ממליצים, יו"ר כחול לבן מקבל את המנדט מהנשיא, ויש לו 28 ימים לנסות ולהרכיב ממשלה. "אוביל לריפוי החברה הישראלית מנגיף הקורונה ומנגיף השנאה", הבטיח. ריבלין הבהיר: "בחירות רביעיות אינן אפשריות"
נשיא המדינה ראובן ריבלין הטיל את הרכבת הממשלה על יו"ר כחול לבן בני גנץ. "אין במעמד זה כדי להוריד את האחריות המוטלת על הסיעות כולן לייצר את התנאים להקמת ממשלה רחבה", אמר הנשיא. גנץ: "אעשה הכול כדי להקים ממשלה פטריוטית רחבה ככל האפשר". ynet העביר את הטקס בשידור חי.
בפתח טקס מסירת המנדט לגנץ אמר הנשיא ריבלין: "מכובדיי, הרמטכ"ל לשעבר וחבר הכנסת בני גנץ, אזרחי ישראל. בתום ההתייעצויות שקיימתי עם הסיעות, הביעו 61 חברי כנסת תמיכה ברמטכ"ל לשעבר וחבר הכנסת, בני גנץ, כמי שתוטל עליו מלאכת הרכבת הממשלה. משכך, ועל פי סעיף 7 לחוק יסוד: הממשלה, הריני לתת בידיך את האפשרות להרכיב ממשלה".
החוק נותן בידיך אדוני, 28 ימים החל ממחר, למלאכת הרכבת הממשלה", המשיך ריבלין, "זהו זמן קצר, ואולם בנסיבות הנוכחיות של עת חירום לאומית ובינלאומית, זה גם פרק זמן ארוך מדי. גודל השעה וגודלם של האתגרים שלפנינו מחייבים להקים ממשלה בישראל, ממשלה לעם בישראל. אין במעמד זה היום כדי להוריד כהוא זה את האחריות המוטלת על הסיעות כולן לייצר את התנאים שבהם תוכל לקום ממשלה רחבה ככל הניתן בשעת המשבר הזאת", אמר הנשיא.
לאחר מכן גנץ נשא דברים: "אני נותן לכם את מילתי - אעשה הכול כדי להקים, תוך ימים ספורים, ממשלה לאומית רחבה ככל שרק יהיה אפשר". הוא ציין כי "אסור שיהיו בחירות רביעיות שיפגעו אנושות באזרחי ישראל".
בפתח הנאום אמר יו"ר כחול לבן: "אזרחי ישראל, הימים האלו אינם ימים רגילים. התקופה שבה אנו נמצאים אינה דומה לשום תקופה אחרת. ישראל נמצאת בראשיתו של משבר עמוק, כאשר בשעה הזו יושבות מאות אלפי משפחות ספונות בבתיהן, מסתגרות. אמהות ואבות המוטרדים מאימת נגיף מסתורי מגוננים על ילדיהם ועל עצמם, חלקם איבדו כבר את מקום עבודתם ואת פרנסתם, וחלקם עלולים להתבשר על כך בקרוב.
"סבים וסבתות מוצאים את עצמם בבידוד מרצון בהגנה על חייהם, והבדידות שגם בימים רגילים אינה קלה, הופכת בעת הזו לקשה שבעתיים", המשיך גנץ. "ולצד כל אלו, סגל רפואי שגבורתו ואומץ ליבו בלקיחת סיכון אישי והצלת חיים, ראויה להצדעה מצד כולנו. אלה הרופאים, האחיות והאחים, יהודים וערבים - כולם כאחד של כולנו.
ממשלה שבה אני אגן על האינטרסים של מתיישבי יהודה ושומרון ושל אזרחי ישראל הערבים, של תושבי הפריפריה ומרכז הארץ. ממשלה שאני אוביל לריפוי החברה הישראלית מנגיף הקורונה, וגם מנגיף הפילוג והשנאה. על נגיף הקורונה יתגברו הרופאים האהובים והאמיצים שלנו, נתגבר כולנו במאמצים משותפים והתנהלות אחראית. על נגיף השנאה והפילוג יכולים להתגבר רק מנהיגים שטובת המדינה והעם לנגד עיניהם לפני טובת עצמם".
"מדינת ישראל מורכבת משבטים רבים, מלוחמי סדיר ומילואים האוחזים בפנקסי חוגר ומילואים, ממורים ורופאים, מפועלי ייצור ופקידי ציבור שרבים מהם יעמדו כחומה בצורה וימנעו כל ניסיון להפוך את הדמוקרטיה לדיקטטורה", הוסיף גנץ. "ציונות אינה מתקיימת עם רודנות. ברוח ימים אלו, אני מושיט מכאן את מרפקי לכל ראשי הסיעות הנבחרות בכנסת ובהם גם לבנימין נתניהו, וקורא להם להניח בצד את הנשק המילולי ההרסני, ואת שנאת החינם.
"אני קורא להם להצטרף אליי ולחבריי בהנהגת כחול לבן העומדים איתי כאיש אחד במסע לריפוי של החברה הישראלית. אני תמיד רציתי אחדות, אחדות שלא באה על חשבון ערכים דמוקרטיים וממלכתיות ישראלית. הגיעה השעה גם של ראשי שאר המפלגות, ובמיוחד של בנימין נתניהו, להכריע אם הוא מוכן ללכת בדרך זו. הגיעה העת לפחות מילים ריקות, ויותר מעשים גדולים. הגיעה העת להניח בצד את החרמות ואת החרבות, ולחבר מחדש את כל שבטי ישראל וכל אזרחי ישראל. אנחנו ננצח את הקורונה. אנחנו ננצח את השנאה. עוד לא אבדה תקוותנו".
גנץ גם הציע "לכל מקבלי ההחלטות לא להיגרר לפאניקה ולא להכניס את הציבור להיסטריה מיותרת. את המשבר הנוכחי יש לנהל את בקור רוח ולהשכין שקט ובטחון. אנו נתגבר עליו בשילוב כוחות רפואיים וכלכליים, נלמד כיצד הצליחו לדכא אותו בחלק ממדינות העולם, ובעיקר נוודא שיש מספיק ערכות בדיקה ומכשירי הנשמה בבתי החולים. אני מקווה מאוד שהדיווחים על צוותי רפואה לא ממוגנים, ועל מחסור בערכות בדיקה הוא בגדר שמועה בלבד ולא מחדל ניהולי.
"תהיה עת לדון גם בהפקת הלקחים ובצורך הדחוף לשיקום מערך הרפואה הציבורית בישראל", הוסיף גנץ, ובהמשך למאמר הדעה שפורסם אתמול ב-ynet לגבי מחדל ההסברה, הדגיש: "הגיע הזמן שיהיה לישראל מערך הסברה לאומי מאויש שיסייע לתושבים בהתמודדות נכונה ונבונה, מפכ"ל קבוע, כנסת מתפקדת וקבינט מתפקד. ואסור שיהיו פה בחירות רביעיות שייפגעו אנושות באזרחי ישראל".
ראשי מפלגות הבלוק סירבו לפגישה עם גנץ
לאחר קבלת המנדט מהנשיא שוחח גנץ עם יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, וכן עם יו"ר העבודה-מרצ-גשר, עמיר פרץ. יו"ר כחול לבן עדכן כי "בכוונתו לפעול להקמת ממשלה רחבה ככל הניתן שתתמודד עם האתגרים המשמעותיים של מדינת ישראל בעת הזו", וסיכם להיפגש עימם.
בהמשך שוחח גם עם יו"ר ימינה ושר הביטחון נפתלי בנט, והזמין אותו להיפגש. בנט קרא לגנץ להיכנס עוד היום לממשלת חירום לאומית בראשות נתניהו, אבל אמר כי לא ייפגש עמו כל עוד מפלגתו לא תתנער מתמיכתה של הרשימה המשותפת.
יו"ר כחול שוחח גם עם יו"ר הרשימה המשותפת, איימן עודה, ואמר לו כי מפלגתו "מחויבת להקים ממשלה שתשרת את כלל אזרחי ישראל".
גנץ קיים שיחות גם עם ראשי המפלגות החרדיות, יו"ר יהדות התורה ושר הבריאות יעקב ליצמן, ויו"ר ש"ס ושר הפנים אריה דרעי, והודיע להם כי בכוונתו לפעול להקמת ממשלה רחבה. שניהם סירבו להיפגש איתו. ליצמן ציין כי יהדות התורה דבקה בתמיכתה בראש הממשלה נתניהו כחלק מבלוק הימין, ודרעי השיב כי הוא מיוצג על ידי הבלוק.
אתמול לאחר שהודיע הנשיא כי בתום סבב ההתייעצויות גנץ זכה ל-61 המלצות לעומת 58 להן זכה נתניהו, ולכן יוטל עליו המנדט להקמת הממשלה, נפגש ריבלין עם גנץ ונתניהו במאמץ לשכנע אותם לקיים שיחות רציניות על הקמת ממשלת אחדות לאומית.
הפגישה נמשכה מעל שעה, והשתתפו בה ראש צוות המו"מ מטעם כחול לבן יורם טורבוביץ, ומצידו של נתניהו שר התיירות יריב לוין. בתום הפגישה נמסר כי נתניהו וגנץ סיכמו כי צוותי המשא ומתן ייפגשו בהקדם ויחלו במו"מ להקמת ממשלת אחדות. גורמים בכחול לבן אמרו כי פגישת צוותי המשא ומתן תתקיים לאחר הטלת המנדט על גנץ. גורמים המעורים בתוכן הפגישה הבהירו כי השניים לא דנו בעניין הרוטציה ולא נכנסו לפרטים.
הנשיא הדגיש בפניהם כי יש להמשיך ולהעמיק את ערוץ הקשר הישיר ביניהם ובין צוותי המו"מ של כחול לבן והליכוד ובירך על הנכונות לכך בשני הצדדים. בתום הפגישה סיכמו הצדדים כי צוותי המו"מ של שתי המפלגות ימשיכו בשיח.
בתוך כך, השרה מירי רגב טענה כי מאבטחי בית הנשיא לא אפשרו לה להיכנס לבית הנשיא לאחר פגישת הצוותים. גם בבית הנשיא ציינו כי רגב הגיעה למקום ודרשה להיכנס, אך המאבטחים לא אפשרו לה זאת. רגב ככל הנראה המשיכה לעמוד במקומה ליד השער, התקשרה לאנשים, וצעקה. ראש הסגל של רה"מ, אשר חיון, הסביר לה את סירוב הכניסה ואמר שהיא איחרה והוסיף כי "ראש הממשלה מסתדר". רגב מצידה טענה שראש הממשלה אמר לה לחכות בחניה.
מרגע הטלת המנדט על גנץ – נתונים לו 28 ימים כאמור להרכבת הממשלה. הנשיא רשאי להאריך את התקופה עד 14 ימים. אם עברה התקופה שניתנה לחבר הכנסת ולא עלה בידו להרכיב ממשלה, או שהודיע ח"כ לנשיא שאין בידו להרכיב ממשלה, או שהוצגה ממשלה והכנסת דחתה את הבקשה להביע בה אמון, עומדות בפני הנשיא שתי אפשרויות שעליו לממש בתוך שלושה ימים:
1. להטיל את הרכבת הממשלה על ח"כ אחר שהודיע לנשיא שהוא מוכן לקבל עליו את מלאכת הרכבת הממשלה, ואז לח"כ זה יהיו 28 ימים להרכבת הממשלה.
2. להודיע ליושב ראש הכנסת שאינו רואה אפשרות להרכבת ממשלה.
אם בשלב זה אין אפשרות עדיין להקים ממשלה, או שהוצגה ממשלה והכנסת דחתה את הבקשה להביע בה אמון – רשאים רוב (61) חברי הכנסת לבקש מהנשיא בכתב, להטיל את התפקיד על ח"כ לבחירתם, שהסכים לכך בכתב, וכל זאת תוך 21 ימים. אם גם הוא לא מצליח להרכיב ממשלה, הכנסת תתפזר לפני תום הכהונה, ויתקיימו בחירות רביעיות.