הבעיה העיקרית שמונעת את סיום העונה בכדורסל
למרות שכבר הושג רוב בישיבת הדירקטוריון על סיום העונה, היו"ר שמואל פרנקל ומספר דירקטורים נוספים חזרו בהם עקב חוזי השחקנים שיגרמו למועדונים להפסדים כספיים גדולים. גורם: "כל עוד אפשר לדחות את הקץ, למה לסגור?". שחקן בליגה: "נמצאים במצב של חוסר אונים"
סגירת ליגה? הפסקת ליגה? אלו שאלות שלא התקבלה עליהן עדיין תשובה חד משמעית במינהלת ליגת העל בכדורסל אחרי ישיבת הדירקטוריון אתמול (ראשון), שהוכיחה בעיקר את חוסר ההחלטיות בתוך הליגה, הקשיים הגדולים והנזקים הכלכליים הכבדים.
בזמן הישיבה אתמול הסתמן רוב לסגירת הליגה. ב-20:00 התראיין יו"ר המינהלת, שמואל פרנקל ל-ynet וסיפר שזהו יום עצוב לכדורסל הישראלי, על המשמעות הכלכלית, התוכנית להחזר פיצוי כספי ממשרד הספורט ועל התכנון לפתוח את העונה הבאה כבר בחודש אוגוסט כדי לא ליצור חור עצום.
אבל כעבור שעה, בזמן שהדירקטורים רואים את הדברים שנאמרו, נעשו שיחות בין הצדדים כולל עם פרנקל עצמו והמגמה התהפכה. "לא הבנו את הנאמר", סיפר גורם בדירקטוריון. "לא החלטנו שום דבר, הייתה הצעה לסגור מלון באילת, בידוד וטורניר שיקבע את האלופה והיורדת, שבסוף נדחתה על ידי משרד הבריאות, אבל כל עוד אפשר לדחות את הקץ אז למה לסגור את הליגה לחלוטין? אנחנו רואים מה קורה בשאר המדינות באירופה, גם היורוליג לא הודיעו על סגירה, גם ה-NBA. מישהו יודע מה יקרה בעוד שבוע או חודש? אולי עוד נוכל לחזור לסיים את העונה הזאת".
"לא סגרו את הליגה"' אמר מנכ"ל הפועל ירושלים גיא הראל. "יש החלטה לא לסגור את הליגה. אולי נפסיק אותה, אולי נקפיא אותה, אבל לא נסגור אותה".
יו"ר הפועל ת"א רמי כהן דווקא חושב אחרת, כפי שאמר אתמול: "אי אפשר להתחייב שהליגה תחודש בתחילת אפריל, לכן לדעתי צריך לסגור את הליגה. אם יוחלט על הערכת מצב חדשה בתחילת אפריל, אני די בטוח שכמה זרים פשוט יקומו ויעזבו ואז לא תהיה לליגה ערך".
אחרי הפרסומים השונים על הסגירה הצפויה, כולל ציוצים רבים ברשת, אליהם נחשפו רוב השחקנים, יו"ר ארגון השחקנים ניר אלון עלה להתקפה ואמר: "אנחנו מצויים בימים לא קלים לכלל אזרחי ותושבי ישראל ובהם שחקני הכדורסל. הזיגזג של המינהלת לא רק שלא תורם להרגעת המצב, אלא מביא לחרדה נוספת דווקא בשעה שבה יש לנהוג בשיקול דעת. המטרה העליונה שלנו היא שמירה על בריאות השחקנים, וזה מה שצריך להנחות את כל הגורמים בענף. לא ניתן לקיים משחקי כדורסל בימים כאלה".
שחקן בליגת העל הוסיף: "הם ירדו מהפסים? פעם אומרים משהו אחד ובפעם השנייה אומרים משהו אחר לגמרי, יש פה שחקנים שפשוט נמצאים במצב של חוסר אונים, אמנם יש אנשים שלוקחים את הכדורסל כמשהו כיף ותחביב, אבל כל שחקן בליגת העל לוקח את זה ברצינות, זה המקצוע שלנו וכרגע ביטלו לנו את כל הדבר הזה. המינימום זה שנדע מה קורה באמת ולא שכל רגע ישנו את הדעה, בימים כאלה באמת צריך קצת שקט".
בימים הקרובים צפויה להתקבל החלטה רשמית גם אם יש כאלה שטוענים אחרת. ההמתנה היא כרגע בעיקר לתשובה של משרד התרבות והספורט בשיתוף עם משרד האוצר על התמיכה הכספית שהם ייתנו בשל הנזקים הכספיים הגדולים שייווצרו בליגה ולכל קבוצה בנפרד, שמוערכים בשני מיליון שקל לקבוצה קטנה ומעל לעשרה מיליון שקל לקבוצות כמו מכבי ת"א והפועל ירושלים.
ההמתנה הנוספת היא בנוגע לתשלום השכר לכל הגורמים שקשורים בליגה – מהשחקנים ועד המעטפת המסייעת, מה שנמצא בהתייעצות עם עורכי דין שונים. המטרה היא שכל אחד מהמועסקים שמתגורר בישראל למעשה יקבל את השכר מביטוח לאומי, אך ברגע שהמעביד מוציא את עובדיו לחל"ת, הוא גם מחויב להחזיר אותם לעבודה - עניין שיכול לגרום לבעיות עם חוזים שנגמרים בקיץ. הבעיה העיקרית היא שרוב שחקני הליגה חתומים על חוזים אחידים, שבהם אין סעיף של "כוח עליון", לכן במקרה של סיום העונה הקבוצות יאלצו לשלם להם את כל הסכום, מה שיגרור הפסדי ענק למועדונים. למעשה, למרות שהתקציב והחוזים הגדולים ביותר שייכים למכבי תל אביב, היא תהיה היחידה שלא תיפגע, או תיפגע פחות מכולן, בשל העובדה שהיא מחזיקה בביטוח על החוזים שנקרא ביטוח סיכוני - כך שחברת הביטוח צפויה לשאת ברוב ההוצאות, מה שיוציא אותה במינימום נזק.
במקרה של סגירת הליגה, עניין נוסף שעומד על הפרק הוא להחליט האם תהיה אלופה, במקרה הזה מכבי ת"א, שנמצאת במקום הראשון בטבלה, עם יתרון של שני ניצחונות על הפועל ירושלים. וכמובן ההחלטה היותר בעייתית היא האם תהיה עולה מהלאומית ויורדת (מכבי אשדוד שנמצאת בתחתית הטבלה), עניין שיגרור התערבויות של בתי משפט.
שום דבר לא נסגר
צילום: עודד קרני, מינהלת הליגה
מומלצים