לפני הסגר: תורי ענק למריחואנה באמסטרדם
העיר סגרה את הקופי שופס ומועדוני המין ברובע החלונות האדומים. תסכול בצרפת מהפריזאים שיצאו לבלות בניגוד להמלצות: "אנשים לא מבינים שהם צריכים להישאר בבית". אחרי כולם, בריטניה נערכת להטיל הגבלות. לקראת הרחבת איסור הטיסות בארה"ב – כאוס בנמלי התעופה: תורי ענק ותלונות על חוסר היגיינה
ממשלת הולנד הורתה לכל המסעדות, בתי הקפה ובתי הספר לסגור את שעריהם עד 6 באפריל, בניסיון להפחית את התנועה של התושבים ברחובות וכך לעצור את התפשטות הנגיף. בתי העסק האלה, בהם החנויות המוכרות חשיש וקנאביס ומועדוני החשפנות, קיבלו הוראה להישאר סגורים החל מ-21:00 שעון ישראל אמש.
מספר הנדבקים המאומתים בהולנד עלה אתמול ב-176 בני אדם נוספים, ל-1,135, ומספר המתים בה מהנגיף עומד על 20. תעשיית הפרחים ההולנדית, מהמפורסמות בעולם, הזהירה אתמול גם היא כי היא ניצבת בפני הפסדי ענק בשל ביטול ההזמנות, שמתרחש דווקא באחת מתקופות העסקים העמוסות של השנה.
הולנד, נזכיר, אמורה לארח במאי הקרוב את האירוויזיון, תחרות המוזיקה הגדולה והנצפית בעולם, המושכת אליה עשרות אלפי תיירים. לפי שעה לא הכריז איגוד השידור האירופי על ביטול או דחייה של האירוע, והוא מתכוון לקבל החלטות בנושא רק באפריל.
תחינה לצרפתים: "הצטרפו למאבק"
בינתיים גובר החשש מהתפשטות מוגברת של הנגיף בצרפת השכנה. ז'רום סלומון, העומד בראש מערכת הבריאות שם, הודה כי המדינה נאלצת להשקיע מאמצים גדולים כדי לעצור את ההתפרצות והביע צער על כך שרבים מתושבי פריז בחרו אתמול לצאת לרחובות למרות המלצת הרשויות להישאר בבתים ואף שבתי הקפה והמסעדות ברחבי המדינה נסגרו בהוראת הממשלה.
"הרבה אנשים לא הבינו שהם צריכים להישאר בבית", אמר סלומון לרדיו הצרפתי, "ורמת ההיענות הנמוכה של האנשים פירושה שאיננו מצליחים לרסן את התפרצות המגפה". הוא הוסיף כי אם צרפת תגיע למצב שבו היא תצטרך להחליט להציל את חייהם של מטופלים מסוימים במקום את אלה של אחרים יהיה זה קטסטרופלי.
"הבוקר אני פונה לעם הצרפתי בבקשה להתגייס למאבק", אמר סלומון. מספר הנדבקים בנגיף בצרפת עבר כבר את רף ה-5,400 ומספר המתים הרשמי עומד על 127.
מקורות צרפתיים אמרו אתמול לסוכנות הידיעות רויטרס כי צרפת מכינה צו שיטיל סגר חלקי על המדינה בניסיון להילחם במגפה – צעד שיהדק עוד יותר את המגבלות על חיי הציבור.
בריטניה עוד חוגגת: "יש לי ג'ל לחיטוי"
גם בבריטניה נראה שלא כולם הפנימו את גודל השעה. בסוף השבוע המשיכו צופים להגיע לתיאטראות המפורסמים של ווסט אנד בלונדון. בריטניה, נזכיר, טרם הכריזה על איסור התקהלויות, וביום שישי הגיעו אלפים כדי ליהנות אולי מהצגה אחרונה לזמן הקרוב, אם איסור כזה אכן יוטל.
"אי אפשר להישאר תמיד בבית, ויש לי ג'ל לחיטוי כדי לשמור את הידיים שלי נקיות", התלוצץ ג'ון, שבא להצגה "טינה", על חייה של הזמרת טינה טרנר. "אני בוטח בשלטונות ובמדענים שאומרים שהתיאטרון יכול להישאר פתוח", סיפר. ג'ון בא להצגה כדי לחגוג 50 שנות זוגיות עם אשתו.
על ממשלת בריטניה נמתחה בימים האחרונים ביקורת משום שלא הלכה בעקבות מדינות אחרות באירופה שסגרו מקומות בילוי והכריזו על סגר חלקי או מלא. הממשלה הבריטית שקלה בימים האחרונים ברצינות את האפשרות לבחור בשיטת "חסינות העדר" – לאפשר לרוב האוכלוסייה להידבק בנגיף כדי לפתח חסינות אליו לקראת התפרצויותיו הבאות, ולהשקיע את מאמצי ההגנה בעיקר באוכלוסייה הפגיעה ביותר, אוכלוסיית המבוגרים. ככל הנראה אלה יתבקשו בקרוב להיכנס להסגר של כארבעה חודשים. בריטניה צפויה בכל זאת לעלות שלב בצעדים שלה נגד הנגיף, ולהחליט מחר על מניעת התקהלויות גדולות.
ראש העיר ניו יורק: "כמו בימי מלחמה"
אתמול הודיע ראש העיר ניו יורק ביל דה בלזיו בצעד דרמטי כי לברים ולמסעדות בעיר, העמוסים בדרך כלל, יותר מעתה למכור מזון רק בטייק אוויי או במשלוחים, וכי מועדוני הלילה, התיאטראות ואולמות הקונצרטים ייסגרו החל ממחר.
בתי ספר, מוזיאונים ואולמות ספורט כבר נסגרו במדינות רבות בארה"ב, אבל חגיגות יום פטריק הקדוש המשיכו להיערך למרות הקריאות לאמריקנים להפחית את המגע ביניהם. העובדה שהחגיגות הללו נמשכו הולידה קריאות לפעולה חריפה יותר של הרשויות. "העיר שלנו מתמודדת עם איום חסר תקדים", אמר ראש העיר ניו יורק דה בלזיו, "ואנחנו חייבים להגיב כאילו מדובר בימי מלחמה".
ביממה האחרונה דווח על עומס עצום בנמלי התעופה של ארה"ב. המוני אמריקנים הציפו אותם מאז הכרזת הנשיא דונלד טראמפ על הגבלות חמורות שיוטלו על טיסות נכנסות מאירופה. מחר יורחב האיסור על כניסת נוסעים מאירופה כך שיכלול גם את בריטניה ואירלנד. אתמול ושלשום התלוננו נוסעים מתוסכלים על המתנה של שעות בתורים ועל תנאי היגיינה ירודים שבהם נאלצו להמתין בנמלי התעופה כדי שיערכו להם בדיקות ויוודאו שאין להם תסמינים של הנגיף.
העומס העצום בנמלי התעופה הוא עוד סימן לתגובה הבעייתית של ממשל טראמפ למגפה. בתחילת המשבר נראה טראמפ כמי שאינו מייחס לו חומרה רבה, וההתבטאויות שלו בנושא הקימו עליו ביקורת חריפה, בראש ובראשונה מצד הדמוקרטים.
לפי שעה מספר הנדבקים הרשמי בארה"ב עומד על קצת יותר מ-3,700 ומספר המתים על 69, אבל סביר להניח שמספר הנדבקים האמיתי גבוה בהרבה.