"להתמסר עם הקיר": הספורט בישראל מתמודד עם הקורונה
בצל איום ביטול אולימפיאדת טוקיו 2020, שגרת אימוני הספורטאים נבלמה רגע לפני השיא. המרתוניסטים תוהים "איך רצים קילומטר בבית", בג'ודו יקנו עוד בובות ובענפים הפראלימפיים מנסים "להיות יצירתיים", אבל כולם מסכימים: "הבריאות לפני הכל"
ניסינו לקבל תמונה של הלך הרוח בקרב אנשי הענף והספורטאים בענפים השונים, גם אלו שאינם שייכים לענפים האולימפים כמו התאחדות אילת: איך מתאמנים ככה ואיך מתמודדים עם האופציה של ביטול האולימפיאדה?
המרתוניסטים: הדעות חלוקות
"לאור המצב אני בעד החלטה לעצור זמנית את כל הענפים", סיפר רץ המרתון מרתון מארו טפרי. "קשה להתאמן כי כל הזמן אני חושב על המחלה ולא מרוכז ב-100% באימונים. מנסים לשמור על כושר כמה שאפשר וחושבים על האולימפיאדה בתקווה שלא תבוטל".
רץ מרתון נוסף, גירה אמרה, חושב דווקא אחרת: "לפי דעתי באתלטיקה אפשר להמשיך להתאמן כי אין הרבה מאוד רצים בארץ. גם אין הרבה קהל שמגיע לתחרויות. אם הם אומרים לא לצאת אין שום דרך לשמור על כושר, במיוחד בריצות ארוכות, איך אפשר לרוץ קילומטר בתוך הבית? לגבי המשחקים האולימפיים אני ממש מודאג כי אולימפיאדה יש רק פעם בארבע שנים, החלום של אתלט זה הגיע למשחקים האולימפיים, זה הרף שספורטאי רוצה להגיע לאליו.
הענפים הפראלימפיים: "המילה שגרה נמחקה מהלקסיקון"
החותרת הפראלימפית מורן סמואל: "אני חושבת שכרגע כדי לשמור על הבריאות של כולנו ולהקטין מגע, זה הדבר הנכון לעשות. זה מכניס אותנו הספורטאים לתקופה מאתגרת מאוד ולחוסר ודאות, התחרויות הבינלאומיות מתבטלות בזו אחר זו והמשחקים בטוקיו בסימן שאלה.
"אנחנו נמשיך בשגרת אימונים קבועה כי אנחנו חותרים במרחב הפתוח. נמנע מחדרי כושר סגורים, מלתחות וכל מקום שיכול לסכן אותנו. אני מאמינה שתוכנית האימונים תשתנה מעט, אבל תהיה שגרת אימונים קבועה. חובתנו דווקא ברגעים האלה להפגין שליטה על מה שאפשר ולא להתעסק בדברים שמחוץ לשליטתנו. גם מזג האוויר מכתיב לפעמים תכניות אימונים מעט שונות ואנחנו מגיבים לזה. צריך להיות רגועים, יצירתיים ולשמור על עצמנו".
השחיינית הפראלימפית ענבל פיזרו: "מבחינתנו ממשיכים כרגיל, ומשתדלים לא להתעסק בשאלה של טוקיו. ברור שזה נמצא שם, אבל כל עוד אין החלטה, אף אחד לא רוצה באמת שזה יידחה, כולנו רוצים שזה יתקיים כרגיל וככה אנחנו ממשיכים עד שיגידו אחרת".
שחקן הבוצ'ה נדב לוי: "כל המצב הזה הוא הזיה, לא חשבנו שככה תיראה שנה אולימפית, אבל כמו כל דבר, עושים איתחול מחדש ומתמודדים עם המציאות החדשה. לספורטאי בלי תחרויות קשה לשמור על שגרה יומית, אבל עכשיו אנחנו במוד של לשרוד ולא להגיד 'אכלו לי שתו לי'. המילה 'שגרה' נמחקה מהלקסיקון וכל יום יהפוך למיני אליפות עולם וכל מחסור שיוסיפו זה עוד מטרה לעבור אותה ולחיות את הרגע. אם יהיה טוקיו אז יהיה, אם לא יהיה - זה כבר לא בידיים שלנו".
טומרקין: "הכל נבנה כדי להגיע לאולימפיאדה בשיא הכושר"
השחיין יעקב טומרקין: "ללא ספק ישנה אי ודאות גדולה סביב נושא הקורונה. כל התחרויות בחו"ל ובארץ בוטלו, זה יצריך מאתנו תכנון מחדש כי התכנון היה להגיע לפיק הכושר וכל ההכנות נבנו כתוצאה מכך לקראת תחרות קריטריון ובהמשך האולימפיאדה. אבל הבריאות קודמת לכל כמובן.
"אנחנו מנסים להתרכז באימונים ולהמשיך בשגרה ככל האפשר ומחכים להתפתחויות ועדכונים. כמובן שיש חשש מביטול האולימפיאדה שהתכוננתי אליה ארבע שנים, אך יחד עם זאת אני עדיין מכוון להגיע לשיא בקיץ. שומרים על אופטימיות".
אלוף העולם, הג'ודוקא שגיא מוקי: "זו החלטה שבאה לשמור על כלל אזרחי ישראל. צריך לכבד ולהישמע להוראות משרד הבריאות. אני משתדל להתרחק ממקומות הומי אדם ומתפלל שהמצב ישתפר עם הזמן. בכל זאת, כשנדבקים גם מדביקים וחייבים להתחשב בסביבה. חייבים לחשוב על הסביבה ועל האנשים שאיתם נמצאים ביום יום, אלה האנשים שהכי קרובים אלינו".
לקרוס: "מתמסרים עם הקיר"
שחקנית נבחרת הלקרוס, ניקול בגלאי, שיתפה בשגרה הייחודית כחברה בענף קבוצתי: "ההחלטה להשהות את כל הענפים בהחלט השפיעה עליי מאוד ועל כל שגרת הנבחרת שלי. לקרוס הוא ספורט קבוצתי וביטול האימונים הקבוצתיים אכן מקשה.
"חשוב לנו מאוד עדיין לנסות ולשמור על כושר ולנסות אפילו להשתפר. בזמנים אלו אני בעיקר מנסה להתמסר עם הקיר, לעשות המון תרגילי כושר, כוח ויוגה בבית ומקווה שבקרוב נצליח לחזור לשגרה שלנו".
אלוף אירופה בסקי מים, אביב לוי: "ההחלטה להשהות את פעילות כל הענפים פוגשת אותי בדיוק אחרי מחנה אימונים בארה"ב, בעיצומה של תקופת ההכנה לתחרויות הקיץ. התזמון נוראי כיוון שהפסקת הפעילות בזמן קריטי זה בהכרח תגרום לירידה ביכולת.
"כמובן שהבריאות קודמת לכל וזוהי החלטה הכרחית בכדי לעצור את המגפה. אני מקווה שמשרד הבריאות יצליח למגר את התופעה מהר כל שניתן ושנחזור לשגרת חיים נורמלית שכן מדובר מבחינת הענף בנקודת אל-חזור. כרגע אני נמצא בבידוד ומשתדל לשמור על שגרת אימונים בבית, בעיקר אימוני כוח וגמישות. אני בקשר רציף עם המאמנים שלי כדי לעבור את התקופה הזאת בצורה היעילה ביותר".
פונטי: "שמשרד הספורט ידאג למי שלא עובד חודש"
יו"ר איגוד הכדורמים רויטל כהן גלוסקא: "המצב מצער. חבל, אבל הבריאות מעל הכל ואני סומכת על השיקולים של משרד הבריאות וקבלת ההחלטות. מקווה שבקרוב מאד נוכל להחזיר את כולם לפעילות סדירה, להתכונן למשימות הרבות שעומדות בפנינו השנה".
יו"ר איגוד הג'ודו, משה פונטי: "לא תהיה ברירה, נעשה אימונים ללא מגע - אימוני ריצה, משקולות, זריזות, כל האלמנטים שנכניס. נרכוש עבור הספורטאים עוד בובות אימונים ונמשיך להתאמן כאילו האולימפיאדה מחר.
"צריך לזכור שאנחנו גם עמותה שבה יש לדאוג, למאמנים, לאגודות, לקבוצות שלא יתפרקו. משרד הספורט והממשלה צריכים לדאוג לכל מי שנשאר ללא עבודה במשך חודש ימים".
יו"ר איגוד ההרמת משקולות, אורן שי: "באופן עקרוני אנחנו מתאמנים אימונים של קבוצות קטנות עד שמונה אנשים, לא מעבר לזה. תחרויות נדחות. הבעיה שלנו היא שעכשיו זו התקופה של התחרויות האחרונות של Olympic qualification והכל נדחה ועומד.
"ספורטאים נמצאים במצב של חוסר ודאות. ההכנה הייתה מדהימה, מחנות אימונים גם לבנים וגם לבנות. יש לי ספורטאי שמוריד משקל (10 ק"ג) והיה מועמד למדליה באליפות אירופה (התוצאה שלו הייתה מדורגת במקום השני) ועכשיו באמצע אחרי שירד 6 ק"ג הכל נעצר ונדחה. הפעילות של האיגוד כרגע נדחתה, בינתיים לחודש יוני, מחכים לבשורות טובות".