שתף קטע נבחר
 

קורונה זה לא שפעת

מספר המתים ביממה האחרונה מהנגיף, שממשיך להתפשט, כבר מתקרב לזה של השפעת. מספר הנדבקים בעולם עבר את זה של סין. מדוע נמשכות המפולות בשווקים למרות הורדת הריבית בארה"ב, ומה הצד החיובי במשבר? "להבין את הווירוס", טור חדש של היועצת האסטרטגית דבי קאופמן

 

טראמפ לאחר הורדת הריבית: "אל תקנו הרבה"    (צילום: רויטרס)

טראמפ לאחר הורדת הריבית: "אל תקנו הרבה"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כשהמגפה השחורה פרצה במאה ה-14 לקח לה 10 שנים לחלוף. עד אז מיליוני בני אדם מתו ממנה. החדשות הטובות הן שלמרות שהקורונה נחשבת למגפה העולמית הקשה ביותר ב-100 שנים האחרונות, היום יש מדע, טכנולוגיה ותקשורת שאולי יסייעו למגר אותה יחסית מהר. כמה מהר? אין לדעת, אבל ככל ששיתופי הפעולה יורחבו כך הסיכוי להצליח במלחמה מולה עולה.

 

החל מהיום נתחיל לסקר את הקורונה בצורה קצת אחרת. נתמקד בסוגיות שונות ומגוונות הנוגעות לקורונה - בין היתר כלכלה, חברה, מדע ופעילות בינלאומית. נבחן כיצד פועלות המדינות השונות בעולם ונסקור את התפשטות הקורונה ברחבי העולם.

 

מהלך שמעיד על פאניקה

עקב העובדה שישראל תלויה במהלכים אמריקניים, הפעילות הכלכלית האמריקנית קריטית לטיפול במשבר. אמש דיווח הבנק הפדרלי על הורדת ריבית דרמטית של 1%. המשמעות היא ריבית אפס על הלוואות שהציבור האמריקני (והישראלי) הממונף באינסוף הלוואות, לקח בשנים האחרונות. בנוסף הכריז הבנק על הרחבה כמותית של 700 מיליארד דולר (עוד הדפסת כסף), שאולי תקל על הבנקים להעניק אשראי לכל בעלי החוב. ובכל זאת השווקים בבוקר זה נצבעים באדום.

 

  ()
מספר הנדבקים מחוץ לסין כבר גדל יותר ממספר הנדבקים בסין

 

השאלה היא - מדוע? התשובה - חוסר אמון. המהלך שבוצע מעיד על פאניקה של הבנק המרכזי, והציבור למעשה מתחיל להפנים את הבעיה. כשיש מגפה, הצורך המיידי של האדם הוא לשרוד. להיות בריא ולחיות. הוצאות הציבור קטנות משמעותית, והוא חייב כסף מזומן בכיס. כשננקטות פעולות כמו סגירת עסקים בשם השלטון כדי למגר את המגפה, התזרים של כל בעלי העסקים יורד. תוסיפו לכך את הצורך שלהם להחזיר הלוואות כי כמעט כולם ממונפים בהלוואות שהבנקים דחפו, ותקבלו מתכון מצוין לבהלה.

 

לפיכך אנחנו צפויים לראות סחרור בשווקים, או כפי שנהוג לכנות זאת - מפולת ("ברבור שחור"). עם זאת, החיים חזקים מכל דבר והאדם בכל זאת רוצה לשרוד ולכן המפולת היא לא אינסופית. ככל שהמדינות יתאחדו ויאמצו יחדיו הנחיות וחוקים להילחם מול המגפה, ללא אגו ורדיפה פיננסית, ייתכן שהמפולת הזו תסתיים מהר. בעידן שבו המדע הופך יותר ויותר גלובלי ושבו מכוני מחקר משתפים פעולה או לפחות הטכנולוגיה מאפשרת להם לנהוג כך, הסיכוי לצאת מהכאוס גבוה יותר.

 

שיתוף פעולה עולמי

אמש שלח פרופ' זאב תדמור, בעבר נשיא הטכניון שכיום משמש יו"ר מוסד שמואל נאמן, מייל מעודד לעובדים. "אפשר גם לשאוב קצת נחת מהמשבר העולמי הזה", כתב. "ראשית אנחנו רואים שיתוף פעולה עולמי מרשים, ואולי זה יהווה תקדים לשיתוף פעולה בינלאומי קריטי גם בנושאים אחרים העומדים בפני האנושות, כמו למשל עצירת התחממות כדור הארץ, לפני שזה יהיה מאוחר מדי.

 

  ()
ב-12 בפברואר חל שינוי במדידה הסינית. בימים האחרונים המספר הגיע לאותו שיא יומי

 

"שיתוף פעולה זה מאפיין גם את קהיליית המדענים החוקרים היבטים שונים של הנגיף הזה ומתחלקים בתוצאות מחקריהם עוד בטרם פרסומן בכתבי עת מדעיים. זה עשוי לקצר את הזמן לפיתוח חיסון או תרופה. אבל יש גם היבט חברתי כמעט פילוסופי, וזה שבעת צרה אמיתית העולם פונה לקהילייה המדעית כי רק ממנה אפשר לקבל תשובות אמיתיות, מהימנות, ומבוססות עובדות, וכן גיבוש דרכי התמודדות עם הנגיף והמחלה. וכמובן קהילייה זאת היא שתביא בסופו של יום מזור לחולים ומניעת אסון הומניטרי כפי שהשפעת הספרדית הביאה לאירופה אחרי מלחמת העולם הראשונה".

 

כל זה אומר שחוזרים למדע, לחינוך ולידע, שבאופיים שונים לגמרי מעולם העסקים והפוליטיקה, ואולי יביאו את העולם למקום טוב יותר לחיות בו. משבר הוא בדרך כלל הזדמנות לאדם, ואולי לאחר המשבר הזה נראה עולם חדש שמתנהל קצת אחרת.

 

  ()
תמונת מצב עולמית, נכון להיום בצהריים

 

אבל עד אז כדאי שנתמקד בהתפשטות הקורונה בעולם. בבוקר זה מדווחים בעולם כ-173 אלף נדבקים לעומת כ-160 אלף אתמול. מספר המחלימים בעולם קרוב ל-78 אלף. חשוב לזכור שאלו המספרים המדווחים. הרבה ידע חסר והרבה מאוד אנשים לא נבדקו. בנוסף, הנגיף מתפשט במהירות, ולכן סביר להניח שיש הרבה חולים שעדיין לא מראים סימני מחלה.

 

מדינות בלב הקורונה

עדין לא ברור אם סין מחלימה מהקורונה או לא. בימים האחרונים נרשמו הידבקויות חדשות בכמה מוקדים. אמנם אין מדובר במאות ליום, כפי שהיה לפני חודש, אבל עדיין נדבקים שם, למרות העוצר המוחלט.

 

  ()
סינגפור והונג קונג שיטחו את העקומה. ביתר המדינות - המצב מדאיג מאוד

 

המדינות המדאיגות בעיקר כיום הן איטליה, שנמצאת במוקד הכותרות, ספרד (שבימים האחרונים מספר המתים בה זינק בקצב מסחרר), וכן גרמניה, צרפת, בריטניה, שוויץ, דנמרק, נורבגיה, הולנד ושוודיה. בכולן נרשם גידול משמעותי במספר החולים ביומיים האחרונים וכולן מתחילות לנקוט באמצעי בידוד. בישראל כרגע יש מעט יותר מ-250 חולי קורונה, בהם ארבעה במצב קשה. הצורך בבידוד הוא כנראה קריטי וסביר שגם בישראל יוחלט בימים הקרובים על איסור יציאה מהבתים.

 

נכון להיום (ב') בצהריים, מספר המתים מקורונה בעולם (לפי הנתונים באתר worldometer) עומד על 6,663 לעומת כ-5,900 מתים אתמול (יותר מ-650 מתים ביום). בסך הכול 88,581 נדבקו בנגיף, מצבם של 7% מהם (5,937) מוגדר קשה.

 

אם רוצים להשוות את המספרים לשפעת, לפי הערכות מדי יום מתים משפעת 795 עד 1,781 איש. משבר הקורונה חמור בהרבה כי נגיף זה עדיין לא התפשט בכל העולם, ואילו השפעת כן. אז מי שמתייחס לשפעת כקורונה, כדאי שיבדוק יותר לעומק.

 

הפירוט היומי

סין: ביממה האחרונה לראשונה מספר הנדבקים מקורונה בעולם כולו עקף את מספר הנדבקים בסין, שם אובחנו כ-81 אלף איש נשאי קורונה עד היום. מספר הנדבקים היום היה 21 לעומת 25 אתמול. 13 מתו היום לעומת 75 אתמול ו-13 שלשום. קשה להסיק משהו מהשינויים המינוריים יחסית הללו.  

 

איטליה: עדיין במוקד, עדיין עם התפשטות רצינית. יותר מ-25 אלף נדבקים לעומת מעל 21 אלף אתמול ו-12,500 לפני ארבעה ימים. משמע - יותר מפי 2 חולים בארבעה ימים בלבד. גם מספר המתים מזנק בצורה מדאיגה - 1,806 מתים בסך הכול לעומת כ-1,450 אתמול, 1,266 שלשום וכאלף מתים לפני שלושה ימים. 1,672 במצב קשה לעומת 1,328 איש במצב קשה שלשום. מאוד מאוד מדאיג.

 

ברגמו: 10 עמודי אבל בעיתון במקום אחד

ברגמו: 10 עמודי אבל בעיתון במקום אחד

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

איראן: לא ברור מה קורה שם ולא ברור אם המספרים נכונים. בכירים איראנים נדבקו ומתו, ודיווחים לא מאומתים טוענים שהמספרים עוד גדולים בהרבה. אבל גם אלו המדווחים גבוהים מאוד - כרגע מדובר בקרוב ל-15 אלף נדבקים ו-853 מתים, 129 ביממה האחרונה. כאמור, יש לקחת זאת בעירבון מוגבל.

 

דרום קוריאה: מעוררת השראה והשתאות, נוכח היכולת שלה להתמודד עם המשבר הזה. חייבים ללמוד ממנה. היא מקפידה על בדיקות מרובות, היגיינת יתר ומהלכי בידוד יחסית ידידותיים. המשמעת שם גבוהה, אבל עם זאת מתאפשרת תנועה במרחב. קצב גידול ההידבקויות יורד וכך גם מספר המתים היומי. ביממה האחרונה נרשמו 75 מתים לעומת 76 אתמול ו-8,236 נדבקים לעומת 8,162 אתמול.

 

ספרד: כ-8,700 נדבקים היום לעומת כ-7,700 נדבקים אתמול ו-6,400 שלשום. אתמול מתו שם כמאה בני אדם מקורונה, היום בצהריים דווח על עוד תשעה מתים - 297 בסך הכול. ספרד כבר הודיעה על בידוד, אין יוצא ואין בא, וגם היא בהלם מהמתרחש.

 

  (צילום: gettyimages)
בידוד בספרד, מדריד ריקה(צילום: gettyimages)

 

צרפת: גם בצרפת המצב אינו מזהיר. היום כבר יש 5,500 נדבקים לעומת כ-4500 אתמול, עליה של כ-25% נדבקים. מספר המתים עדיין לא כמו איטליה ועומד על 127 מתים. עם זאת 400 במצב קשה. לא פשוט.

 

גרמניה: ההערכות אמנם מדברות על עשרות אלפי נדבקים, אבל עד כה דווחו כ-5,800 חולים לעומת כ-4,600 אתמול. 13 מתו, שניים במצב קשה. תמונת מצב מעודדת יחסית.

 

שוויץ: 2,217 נדבקים לעומת 1,360 שלשום. גידול גבוה יחסית. 14 מתו עד כה. 

 

בוריס ג'ונסון נאום נגיף קורונה ראש ממשלת בריטניה (צילום: רויטרס)
בוריס ג'ונסון. מזהיר, אבל המדיניות עדיין לא השתנתה לחלוטין(צילום: רויטרס)

 

בריטניה: הממלכה הבריטית היא התעלומה הגדולה של אירופה בימים אלו. המדינה נוקטת במדיניות אחרת משאר חברותיה. היא לא נוקטת באמצעי בידוד מוחלטים, אלא רב מבודדת את אלו שנמצאו חולים, והעסקים פועלים כרגיל. הביקורת משאר העולם כבר החלה להגיע, כשגם הציבור הבריטי מתחיל להבין שמשהו לא בסדר.

 

ראש הממשלה בוריס ג'ונסון אינו מהסס לומר שמשפחות רבות יאבדו את יקיריהן, אבל בינתיים מאפשר התכנסויות - וגם אירועים המוניים לא בוטלו. כך או כך, המדיניות בבריטניה היא בידוד שבועי ורק אם המצב מחמיר אז לצאת למיון. אם זה נכון או לא, ההיסטוריה תשפוט. כרגע בבריטניה 1,391 נדבקים, 35 מתים ו-20 במצב קשה.

 

ארצות הברית: באמריקה מתחילה התפשטות בימים אלו, אין עדיין בידוד מוחלט, אבל טיסות לאירופה וממנה בוטלו. גם בתוך ארצות הברית צומצמו הטיסות. חברות רבות, ובהן נייקי ואפל, סגרו את הסניפים. ההיסטריה למזון גוברת והאמריקנים מתחילים להפנים את המצב. טראמפ עדיין לא הוציא צווי בידוד ובינתיים מזרים כסף - במחשבה שעם הכסף הציבור יחלים. כרגע בארה"ב 3,782 נדבקים, 69 מתים ו-10 במצב קשה. ההתפשטות הגדולה החלה רק בשבוע האחרון, כך שמעניין יהיה לראות מה יקרה בימים הבאים.

 

טראמפ במסיבת עיתונאים למניעת התפשטות נגיף הקורונה (צילום: רויטרס)
טראמפ. הכסף יוביל להחלמה?(צילום: רויטרס)

 

660 קורונה להבין את הווירוס ()
הכותבת, דבי קאופמן

 

יפן: ארץ השמש העולה, שלפחות בינתיים אמורה לארח השנה את המשחקים האולימפיים, נוקטת במשנה זהירות. ביפן היום 840 נדבקים, עלייה של 15 בלבד לעומת אתמול, וגם ממנה כנראה יש מה ללמוד. מספר המתים - 25.

 

קנדה: גם היא מתחילה להצמיח קורונה. אם שלשום היו שם 200 נדבקים ואתמול 252, היום המספר כבר עומד על 341. עדיין "רק" מת אחד.

 

דרום אמריקה: במדינות דרום אמריקה המספרים עדיין מצומצמים. יש מי שקושרים את התפרצות הנגיף לטמפרטורות שבהן הוא יכול לשרוד. יתכן שאם בוא החורף בחצי הכדור דרומי נראה שם התפרצויות קשות שלו, כי גם לשם הוא כבר הגיע.

 

דבי קאופמן היא יועצת אסטרטגית, ומשמשת גם מנהלת פיתוח מחקר-עסקי במרכז למחקר למדיניות לאומית מוסד שמואל נאמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים