סימנים מדאיגים: הנגיף מתפשט באפריקה
נדבקים נמצאו כבר בחצי ממדינות היבשת מוכת העוני והמלחמות. החשש: מערכות הבריאות הרעועות שם לא יעמדו במגפה. דאגה גם מגילוי מקרים נוספים בדרום-מזרח אסיה, אזור צפוף שבו חיה רבע מאוכלוסיית העולם. מספר הנדבקים העולמי – 170,000, לראשונה: יותר נשאים מחוץ לסין מאשר בה עצמה
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet:
- לפני הסגר: תורי ענק למריחואנה באמסטרדם
- רופאי איטליה מותשים: האחות שקרסה והפכה לסמל
- סוריה והקורונה: מה אסד מסתיר?
- המודל הבריטי: אין סגר "כדי לא להתיש"
לפי שעה 27 מ-54 מדינות אפריקה כבר דיווחו על גילוי של הנגיף בשטחן, והמספר הזה ממשיך לעלות כל העת. נשיא דרום אפריקה סיריל קמפוסה הכריז על מצב חירום לאומי והזהיר כי להתפרצות הנגיף עלולה להיות פגיעה מתמשכת בארצו – שהיא הכלכלה המפותחת ביותר באפריקה אך מתמודדת כבר כעת עם מיתון. עד כה אובחנו בדרום אפריקה יותר מ-60 מקרים, והמדינה אסרה התקהלויות של יותר מ-100 איש.
גם נשיא קניה, אוהורו קנייתה, הכריז על צעדים חדשים, והודיע כי ארצו סוגרת את גבולותיה לבאים מכל מדינה שבה דווחו נשאים של הנגיף. בתי הספר נסגרו והאוניברסיטאות ייסגרו עד סוף השבוע. הממשלה ממליצה לאזרחים לבצע תשלומים שלא במזומן, כדי להימנע מהעברת שטרות מזוהמים. קניה ואתיופיה דיווחו רק בסוף השבוע לראשונה על מקרים ראשונים של נדבקים בשטחן.
בגאנה שבמערב היבשת זוהו שישה נדבקים, והמדינה אסרה את כניסתו של כל אדם ששהה ב-14 הימים האחרונים במדינה שיש בה יותר מ-200 נדבקים. נאסרו לגמרי התקהלויות בארבעת השבועות הקרובים, והלוויות יוּתר לערוך בהשתתפות קהל של עד 25 איש.
נדבקים זוהו גם בנמיביה, מרוקו, ג'יבוטי, סנגל, מאוריטניה, רואנדה, איי סיישל, הרפובליקה של מרכז אפריקה, מאוריציוס, מדגסקר, בורקינה פאסו וליבריה.
מומחי בריאות מביעים דאגה בנוגע ליכולתן של חלק ממדינות אפריקה לעמוד במעמסה הלוגיסטית והכלכלית של התמודדות עם הנגיף, שכבר הוכיח את יכולתי להתפשט במהירות הבזק. גבולותיהן של חלק ממדינות היבשת חדירים למדי, ולחלקן יש מערכות בריאות ירודות ביותר. כמה מדינות, למשל סומליה, שקועות במלחמות דמים בין כוחות הממשלה למורדים, ומדינות אחרות, למשל דרום סודן, סובלות מרמות גבוהות של תת-תזונה. מדינות אחרות התמודדו רק לא מזמן עם התפרצויות קשות של מחלות, למשל התפרצות האבולה שבה מתו אלפי בני אדם במערב אפריקה.
עוד 129 מתים באיראן
אזור עני אחר שגוברת הדאגה מהתפשטות הנגיף בו הוא דרום-מזרח אסיה. מדובר באזור צפוף שבו חיה כרבע מאוכלוסיית העולם, וגם חלקים רבים ממנו סובלים ממערכות בריאות ירודות. עד כה ידע אזור דרום מזרח אסיה מעט מקרים של נגיף הקורונה באופן יחסי, אבל הסכנה הנשקפת לו היא במידה רבה גדולה יותר מזו של סין, שהייתה מסוגלת להטיל עוצר על אזורים עצומים ולחסום את דרכו של הווירוס, ודרום קוריאה, שביצעה מספר גדול מאוד של בדיקות כדי לאתר את החולים ולעצור את ההתפשטות.
"בהשוואה למדינות מפותחות כמו ארה"ב וסין יהיה קשה יותר לשמור על מרחק בין אנשים בדרום מזרח אסיה, במיוחד באזורים של משכנות עוני", אומר גרידהארה ר' באבו, אפידמיולוג במכון ההודי לבריאות הציבור בעיר בנגלור. "סביבת המחיה עצמה צפופה, ויכול להיות שלבקש מאנשים בה להקפיד על שמירת מרחק זה מזה יהיה לא מעשי".
בפקיסטן חלה היום עלייה חדה במספר הנדבקים הרשמי, מ-40 ל-94, ורוב המקרים נרשמו במחוז סינד שבדרום. רוב הנדבקים שם הם אנשים שהגיעו לאחרונה מאיראן, הסובלת מאחת מהתפרצויות הקורונה החמורות בעולם. היום נוספו למניין המתים הרשמי באיראן עוד 129 בני אדם, והוא עומד כעת על 853. מספר הנדבקים הרשמי עלה ב-1,053 איש, והוא כעת 14,991.
באפגניסטן עלה מספר הנדבקים ל-21, וגם שם רוב הנשאים הם במחוז הגובל באיראן. אלפי אפגנים חוצים את הגבול הזה מדי יום. מערכת הבריאות של אפגניסטן, נזכיר, ירודה מאוד אחרי עשרות שנים של מלחמות, ואם מספר הנדבקים יעלה היא תתקשה מאוד לטפל בהם.
בסרי לנקה מספר הנשאים כמעט הוכפל, מ-10 ל-18, ובהודו עלה המספר ל-110. באיים המלדיביים יש 13 נדבקים ובבנגלדש צפופת האוכלוסין חמישה.
היום הגיע המספר העולמי של נדבקים בנגיף הקורונה לכמעט 170,000, ומספר המתים חצה את רף ה-6,500. אתמול חל לראשונה מהפך: כעת יש יותר אנשים שהתגלו כנשאי הנגיף מחוץ לסין מאשר בסין עצמה. בסין, שבה אירעה כזכור ההתפרצות הראשונית, נרשמו קרוב ל-81,000 נדבקים, ואילו מחוצה לה אובחנו כבר כמעט 90,000.