שתף קטע נבחר

 
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

אושרו תקנות המעקב הסלולרי. שב"כ: "שימוש חריג, הרגישות ברורה"

כל מידע טכנולוגי פרט לתוכן שיחה, אפשרות לשמירת מידע ל-90 יום לתחקיר פנימי: למרות הביקורת, וכדי לעצור את התפשטות הקורונה, אושרו תקנות החירום שיאפשרו לשב"כ לעקוב אחרי מסלול חולי הקורונה, ולהעביר התרעה לכל מי שנחשפו להם. ראש השב"כ: "לא נעסוק בפיקוח על מבודדים"

בנימין נתניהו ()
"השימוש יוגבל ל-30 יום". נתניהו

הממשלה אישרה הלילה (בין שני לשלישי) פה אחד בישיבה טלפונית, שבה השתתף גם נציג מטעם הייעוץ המשפטי, תקנות לשעת חירום להפעלת הכלים הדיגיטליים במאבק בהתפשטות נגיף הקורונה. על רקע הביקורת, פרסם ראש השב"כ הודעה חריגה וכתב: "השימוש בנו חריג והרגישות ברורה - לא נעסוק באכיפה או בפיקוח על מבודדים".

 

לעיון בתקנות המעקב הסלולרי

 

לפי התוכנית, שב"כ יעקוב אחר חולי קורונה מאותרים והמסלול שעשו עד שנכנסו לבידוד או אשפוז. הטכנולוגיה תאפשר לשב"כ לזהות את כל האנשים שנמצאו בטווח הידבקות מהחולה לאורך מסלול התנועה שלו, וכך ניתן יהיה לדווח להם ישירות למכשיר הטלפון שנחשפו למחלה ושעליהם להיכנס לבידוד או להיבדק. עם זאת, יש לציין כי האישור שניתן לשב"כ יאפשר חשיפה של מיקומי כל משתמשי הסלולר בישראל. באמצעות מערכות בינה מלאכותית ניתן יהיה להצליב במהירות רבה את מיקומם של כל האנשים שנמצאו בטווח סיכון, אך גם לדעת איפה כל אחד מהם נמצא בכל רגע מנקודת ההידבקות.

 

בקובץ התקנות, שהועבר לרשומות, לא נכתב כי יש צורך בצו שופט כדי לאסוף את נתוני המיקום - הן על חולי הקורונה והן על אלו שבאו במגע איתם - וצוין כי למעשה מדובר בכל מידע טכנולוגי, למעט תוכן שיחה. אמנם בתקנה כתוב כי "השירות יעשה שימוש במידע הטכנולוגי ובתוצריו רק לתכלית האמורה בתקנות שעת חירום אלה, ובתום תקופת תוקפן המידע יימחק", אבל לא כתוב במפורש כי נתוני המיקום יימחקו תוך 30 יום. בנוסף, נכתב כי "משרד הבריאות רשאי לשמור את המידע למשך 60 ימים נוספים מסיום תקופת תוקפן של התקנות לצורך תחקיר פנימי של הפעולות שביצע משרד הבריאות".

  

הצהרת נתניהו אמש: "המגזר הציבורי יועבר למתכונת חירום"

הצהרת נתניהו אמש: "המגזר הציבורי יועבר למתכונת חירום"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
544 (צילום: אוהד צויגנברג )
ראש השב"כ נדב ארגמן(צילום: אוהד צויגנברג )

אמש הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הממשלה צפויה לאשר את התקנות, אף שהיוזמה נבלמה מוקדם יותר בכנסת. "דנו בממשלה במשך שש שעות בנושא הזה", אמר נתניהו. "כל השרים ביקשו להבטיח פיקוח קפדני על הנושא כדי שלא ייעשה בו שימוש לרעה. היועמ"ש נענה לבקשתנו ונאשר את השימוש בצעדים דיגיטליים לפרק זמן מוגבל של 30 יום".

 

כמה מהחששות שהועלו בימים האחרונים סביב התוכנית הוכחשו על ידי גורמי ביטחון. כך למשל החשש שתהיה "חדירה" לטלפונים של כלל הציבור, או החשש שמדובר באמצעי אכיפת בידוד על מי שנדרשים להיכנס לבידוד בגלל חשש לחשיפה לווירוס. גורמי הביטחון הבהירו כי לא תהיה חדירה למידע בתוך הטלפונים של האזרחים, כמו למשל תוכן שיחות הטלפון וגם לא שיחות וואטסאפ. בנוסף, לא יעשה שימוש במידע ביומטרי, קרי זיהוי פנים באמצעות מצלמות במרחב הציבורי.

 
בהודעה שפרסם השב"כ נכתב כי היום הסמיכה הממשלה את השב"כ להעמיד את יכולותיו הטכנולוגיות המתקדמות בשירות המאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה: "התפשטות נרחבת של מגיפת הקורונה מהווה איום משמעותי על הציבור, המשק והביטחון הלאומי של המדינה ועל רקע זה נקרא שב"כ לסייע במשימה הלאומית לריסון התפשטות המגיפה".
 
ראש השב"כ נדב ארגמן אמר כי "שירות הביטחון הכללי נענה לבקשת הדרג המקצועי במשרד הבריאות מתוך אחריות לאומית והבנה שיש בידינו לסייע בהצלת חיים של אזרחי מדינת ישראל. הפנייה התקבלה בשב"כ, לאחר שהתברר שלרשויות אחרות במדינה אין את היכולות הטכנולוגיות הנדרשות, כדי לסייע במאמץ זה. לאחר שהתקיים ברור ראשוני ממנו עלה כי לשב"כ היכולות המתאימות, התקיימה שורה של דיונים עם גורמי משרד המשפטים, בראשות היועץ המשפטי לממשלה, אשר נתן את אישורו לשילוב היכולות הטכנולוגיות של שב"כ במאמץ הלאומי, לצורך הצלת חיים".
 
ארגמן כתב כי "שב"כ ער לכך שמדובר בעיסוק החורג מפעילותו השוטפת בסיכול טרור ולכן הבקשה נדונה ואושרה על ידי היועמ"ש ונקבעו מנגנוני פיקוח ובקרה סדורים בתהליך. כראש השב"כ, אני מבקש להבהיר כי רגישות העניין ברורה לי היטב ועל כן הוריתי כי רק קבוצה מצומצמת מאוד של אנשי שירות תעסוק בנושא וכן כי המידע לא יישמר במאגרי השב"כ. כמו כן, המידע יימסר ישירות למנכ״ל משרד הבריאות או לראש שירותי בריאות הציבור, שיעשו שימוש בו רק לצורך מתן הנחיות שתכליתן הצלת חיי אדם. אני מבקש להדגיש כי שב"כ לא יעסוק בשום שלב באכיפה או בפיקוח על חייבים בבידוד".
תחנת רכבת נתב
"יתרונות חסרי תחליף לשב"כ". ארכיון(צילום: עמית הובר)
 

544 (צילום: shutterstock)
מי שנחשף לחולה - יעודכן ישירות(צילום: shutterstock)
 

לסיום כתב ראש השב"כ: "הסיוע הטכנולוגי שנתבקש השב"כ לספק למשרד הבריאות, נועד לתכלית אחת בלבד- הצלת חיי אדם. הסיוע יבוצע אך ורק על-פי הנדרש, לצורך התמודדות עם התפשטות המגיפה ותחת מגבלות וריסונים ברורים ומוגדרים, אשר סוכמו עם הגורמים המשפטיים הבכירים במדינה. יעודו של שירות הביטחון הכללי הוא בראש ובראשונה להציל חיי אדם, מפני איומי טרור, ובנסיבות החריגות אליהן נקלעה מדינת ישראל מעמיד השירות את יכולותיו להצלת חיים, במסגרת המאמץ הלאומי הנוכחי. כראש השב"כ, אני סבור כי במצב הדברים שתואר לעיל, נכון וראוי ששב"כ יירתם למשימה הלאומית, לא יעמוד מנגד, ויתרום מיכולותיו היחודיות למאבק בהתפשטות הנגיף".

 

ועדת המשנה למודיעין ושירותים חשאיים של ועדת החוץ והביטחון, שבראשה עמד ח"כ גבי אשכנזי, הייתה אמורה לאשר את התוכנית שעליה הכריז נתניהו במוצאי שבת, אך סיימה את דיוניה אתמול בשעה 16:00 מבלי שאישרה את המהלך. בשעה זו התפזרה הכנסת ה-22 ואיתה כל ועדות הכנסת. ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ה-23 צפויה לקום רק בעוד כמה ימים וייתכן שאף בעוד כמה שבועות.

 

אשכנזי תקף זאת: "הממשלה אישרה באישון לילה, במחטף, את תקנות שעת החירום, למרות שוועדת החוץ והביטחון החלה לדון בנושא אתמול - מבלי שניתנה האפשרות לקיים אותו באופן רציני ולהשלימו. לא ראוי שכך יאושר שימוש באמצעי זה. ללא פיקוח פרלמנטרי וציבורי. אני קורא לאפשר את הקמת ועדת חוץ וביטחון עוד היום על מנת לזמן דיון מיידי בנושא, ולהפעיל את הפיקוח המתחייב בחוק".

 

העברת הדיון לוועדת המשנה למודיעין נועדה לאפשר את קיום הדיון ללא חשיפת פרטי התוכנית. מעקב השב"כ אחר מיקום חולי הקורונה נועד לאפשר התרעה לכל מי שנחשפו לחולים בדרכם. "היתרונות שהשב"כ מביא למאבק בנגיף הקורונה הם חסרי תחליף. מדובר כאן בהצלת חיים ממש כמו בזמן לחימה בטרור", אמר גורם בכיר המעורה בתוכניות להפעלת האמצעים הטכנולוגיים למאבק בהתפשטות הקורונה.

 

באגודה לזכויות האזרח אמרו כי הם "מתריעים זה שנים כי הותרת ההכרזה על מצב חירום בתוקף מאז קום המדינה מהווה סכנה חמורה לזכויות האדם ומעניקה כוחות בלתי מוגבלים לממשלה. הודעת נתניהו כי בכוונתו לעקוף את הפיקוח הפרלמנטרי ולהתקין תקנות שעת חירום שיסמיכו את השב"כ לאתר היכן שהו חולים מגשימה סכנה זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שב"כ יעקוב אחר מסלולי החולים. ארכיון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים