6 המלצות: לעזור למבוגרים בבידוד ביתי
בלי הרבה חדשות, להתלבש כל בוקר, לעשות קניות באינטרנט ולהוריד את מפלס החרדה. עובדת סוציאלית מפרטת איך חשוב לתמוך בבני משפחה מבוגרים בתקופה הנוכחית
המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
איך תומכים הורים מבוגרים בזמן קורונה. אתמול קיבלתי טלפון ממירי " אני לא יודעת להתמודד עם המצב המשוגע הזה! אני בבית עם הילדים, בקושי מצליחה להתארגן. מצד שני ההורים שלי כל הזמן מתקשרים אלי כי הם גם בבית שלהם ולא יודעים מה לעשות. הם יושבים כל הזמן מול החדשות ושומעים על הקורונה ומתוך זה הם כל הזמן בחרדות עצומות ולא מצליחים להירגע".
המצב בו אנחנו נמצאים בימים אלו בו הנחיות הבריאות משתנות מיום ליום, החרדות מתעצמות וקשה להתארגן במצב כזה.
לאוכלוסייה המבוגרת במצב הזה קשה עוד יותר. מכיוון שיש להם הרגלים וסדר יום שקשה להם לשנות אותם. תפקיד הילדים לעזור ולתווך במצב הזה, בחלקו הסיוע יהיה פיזי ובחלקו הסיוע יהיה ריגשי ושני החלקים חשובים באותה מידה כך שלא ניתן להמעיט בערכו של אחד מהם. לפניכם 6 המלצות לתמיכה משפחתית בימים הללו.
עוד במדור 60 פלוס:
רופא מסביר: "רעש ורוד יעזור לכם לישון"
5 דגשים לאימון ביתי יעיל - בכל גיל
מזון מחזק בגיל מבוגר - המדריך המלא
1: לצמצם את צריכת החדשות
רבים מהקשישים יושבים שעות רבות מול מרקע הטלוויזיה ורואים חדשות. ככל שרואים את הדיווחים והפרשנויות עלולים להיכנס יותר לחרדה.
אז עדיף להתעלם מהחדשות? לא, לצרוך חדשות בצורה מדודה ומבוקרת ולשים לב שבין לבין צורכים תכנים אחרים שמחים יותר. בנוסף לכך ניתן לעשות דברים נוספים בבית כמו התעמלות, יוגה, בישול ועבודות מלאכה.
2: לשמור על סדר יום
כדאי לנסות ולהמשיך לשמור על סדר היום המתאים לקשיש, להקפיד על התעמלות ותזונה מתאימה. אם ישנה אפשרות כדאי לצאת מהבית לאזורים פתוחים כדאי להתאוורר ולעשות התעמלות קלה.
להקפיד על שעות שינה נכונות ומתאימות, לא להפוך את הלילה ליום ולהפך, בשעות הבוקר להתלבש יפה ולא להישאר בפיז'מה כל היום. ככל שנישאר פעילים יותר כך מצב הרוח יהיה טוב יותר.
3: להכניס דברים לפרופורציה
כדאי מאוד לדבר ולהבהיר את המצב, לתווך את מה שנשמע בתקשורת כדי שלא יכנסו חרדות מיותרות. לעיתים הורינו מתוך החרדות מנפחים או מדמיינים דברים שאינם נכונים, לכן חשוב מאוד לתווך את המידע הנכון ובתוך כך להפחית את החרדות ולתת להם פרופורציות נכונות.
בנוסף לכך חשוב לא להעביר אל ההורים את הלחץ בו אנחנו נמצאים, לפני שמדברים איתם חשוב לנשום עמוק ולמקד את המחשבה בהתעניינות בהורים ובשלומם ופחות בדאגות שלנו.
זכרו לדבר עם ההורים לפחות פעם ביום הרגשת הקשר והקירבה אפילו שהם בטלפון חשובים מאוד בזמן מצוקה ויכולים לסייע.
4: לבנות יחד סדר יום ולצמצם סיכונים
למרות כל זאת אנו צריכים להבין שמכיוון שהשינויים קשים מאוד בגיל המבוגר, זה יראה לנו כאילו הם רוצים להמשיך בשגרת חייהם כאילו הכל כרגיל. אך מהצד השני הילדים מבינים שהוריהם נמצאים בקבוצת סיכון ומבקשים מהם להימנע מלצאת מהבית וכמובן לא ללכת למקומות הומי אדם.
החשש מצד הילדים הינו מובן לחלוטין מכיוון שקבוצת הסיכון העיקרית להדבקות היא אוכלוסיית הקשישים. מצד שני ההורים אינם יודעים כיצד להסתדר בצורה אחרת ממה שהם רגילים אליו ביום יום השיגרתי, ולכן עדיף להיצמד לסדר היום עד כמה שניתן.
5: תמיכה בקניות
כדאי מאוד לנסות לעזור להורים עד כמה שאפשר במטלות הבעייתיות. בקשו מההורים רשימה וערכו בשבילם קניות דרך האינטרנט, או למדו אותם להשתמש בטכנולוגיה שתוכל לשרת אותם. אם הם נמצאים בבית אבות או דיור מוגן אשר אין אפשרות להיכנס אליו שלחו אליהם דרך אנשי הצוות דברים נחמדים שהכנתם עבורם, והתקשרו אליהם בטלפון.
מצד שני זיכרו כי הורינו הם אנשים בוגרים ואין לנו אפשרות לכפות עליהם את רצונותינו ועלינו לכבד את ההחלטות שלהם אפילו אם נראות לנו לא הגיוניות.
6: לבקש עזרה
הדבר החשוב ביותר הוא לדעת לבקש עזרה, אם מרגשים שההורה נהיה מבולבל יתר על המידה או חרד מאוד ודבר זה משפיע בצורה לא טובה על ההתנהלות היומיומית חשוב לדעת שניתן לקבל עזרה, מרופא המשפחה או העובדת סוציאלית. אם לא נפנה ונבקש כנראה שלא ידעו לעזור לנו ונפסיד מכל הכיוונים.
הכותבת היא עובדת סוציאלית וגרנטולוגית, מנהלת מרכז "טיפת זהב" לליווי בני משפחה מטפלים בהורים מזדקנים
ד"ר איתי גל עונה על שאלות בנושא נגיף הקורונה באולפן Ynet
המדור בשיתוף מגדלי הים התיכון