הטרגדיה באיטליה לא עוצרת: עוד 345 מתו ביממה
אין סימנים להאטה משמעותית מספיק בארץ המגף: מספר המתים היומי, קרוב ל-350, נותר יציב, ומספר הנדבקים החדשים, כ-3,500, עדיין גבוה למדי. 2,503 כבר מתו באיטליה. קודם לכן: עלייה חדה במתים בספרד. למרות 8,600 נדבקים – שיעור תמותה נמוך ביותר בגרמניה: מה הסיבה?
מספר המתים מנגיף הקורונה באיטליה עלה הערב (יום ג') ל-2,503 ומספר הנדבקים ל-31,506. מדובר ב-345 מתים חדשים וב-3,526 נדבקים חדשים שהתגלו בתוך יממה. אלה בשורות מדאיגות: אף שאיטליה כולה נמצאת בהסגר כמעט-מלא כבר ימים ארוכים, מספר הנדבקים ומספר המתים החדשים מדי יום נותר יציב. זה היום השלישי ברציפות שבו מספר המתים עומד על קרוב ל-350.
משבר הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
- הנגיף והאיום על נשיאות טראמפ
- הכחשות ושקרים: הכישלו האיראני
- שעתם של האגרנים: "פתאום כולם רוצים עצות"
- איטליה: האחות שקרסה והפכה לסמל
איטליה, נזכיר, היא מוקד ההתפרצות החמורה ביותר של הנגיף מחוץ לסין, וזה ימים ארוכים שהיא מדווחת על מאות מתים מדי יום. בשבוע שעבר הטילה הממשלה סגר על כל המדינה בניסיון לעצור את התפשטות הקורונה, אבל לפי שעה טרם נרשמה ירידה דרמטית במספר הנדבקים החדשים שמתגלים.
המספרים החדשים שסיפקה איטליה הערב פירושם שכשליש מכלל מקרי המוות מהנגיף בעולם נרשמו באיטליה. ארגון "רופאים ללא גבולות" הודיע היום כי לאיטליה יש מחסור חמור בציוד רפואי כמו כפפות ומסכות וכי 8% מכלל הנדבקים בארץ המגף הם אנשי צוות רפואי: "קרוב ל-1,700 אנשי צוות רפואי באיטליה נדבקו בזמן שטיפלו ללא לאות בחולים", מסר הארגון.
בספרד, מוקד ההתפרצות השנייה בחומרתה באירופה, דיווחו היום על 182 מתים חדשים, עלייה משמעותית במספר המתים היומי. בכך הגיע מספר המתים בספרד ל-491, ומספר הנדבקים בה עומד על 11,178. ספר הפכה אתמול למדינה הרביעית בעולם במספר הנדבקים הכללי, כשרק סין, איטליה ואיראן מקדימות אותה.
בכל המדינות שבהן ההתפרצות היא חמורה-במיוחד מדווחים כי הרופאים בחדרי המיון מתמודדים עם עומס עצום, וכי המחסור בציוד כמו מיטות אשפוז פנויות ומכונות הנשמה הוא גורם ראשי לשיעור התמותה הגבוה בהן.
בצל הנתונים הקשים מאיטליה ומספרד, והדיווחים על מתים לא מעטים בצרפת (148) ובמדינות גדולות ומפותחות אחרות במערב אירופה, בולט בחריגותו שיעור התמותה הנמוך מהנגיף בגרמניה. נכון לשעת כתיבת שורות אלה עומד מספר הנדבקים בגרמניה עומד על 8,604 ומספר המתים על 23. שיעור התמותה שם כעת הוא פחות מ-0.3%. לשם השוואה, בצפון העשיר והמפותח של איטליה עומד שיעור התמותה על יותר מ-7% (שיעור הגבוה פי שניים לפחות משיעור התמותה העולמי מנגיף הקורונה).
כלי תקשורת אירופיים ניסו בימים האחרונים להבין את פשרו של שיעור התמותה הנמוך בגרמניה, אולם מתקשים לקבל תשובה ברורה. הווירולוג האיטלקי ג'ובאני מאגה אמר לאתר החדשות Euronews כי מדובר בשאלה שאיש אינו יכול להשיב עליה באמת. מאגה ציין לכתבי האתר כי באיטליה אדם נספר כמת מנגיף הקורונה גם אם אובחן כנשא בעודו בחיים וגם אם אובחן כנשא לאחר מותו: "אני לא יודע אם בגרמניה ובצרפת פועלים לפי אותו קריטריון". הוא הזכיר כי מערכות הבריאות בצפון איטליה, בצרפת ובגרמניה די דומות, ולכן קשה למצוא הסבר מניח את הדעת להבדל במספרים.
מומחים אחרים הזכירו כסיבות אפשריות לשיעור התמותה הנמוך בגרמניה את העובדה שגרמניה הגיבה די מהר להתפרצות ואת העובדה שהיא נהנית מיתרון בכל הנוגע לאבחון מחלות, משום שיש לה רשת של מעבדות מצוינות שפרוסות ברחבי המדינה ושהייתה להן אפשרות לערוך בדיקות לנגיף כבר בשלב מוקדם מאוד של ההתפרצות. המעבדות הגרמניות האחראיות על האבחון גם נהנות מציוד מצוין.
בתוך כך, היום הודיע פרידריך מרץ, המועמד המוביל במרוץ לרשת את הקנצלרית אנגלה מרקל בהנהגת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית (CDU), כי נדבק בנגיף. מרץ בן ה-64, המבקש להפוך את המגמה הליברלית שאפיינה את המפלגה בימי מרקל ולהטות אותה הרבה יותר לימין, מסר כי יש לו תסמינים קלים בלבד.