שתף קטע נבחר
 

המספרים שמאיימים למוטט את מערכות הבריאות בעולם

בעוד סין בדרך לחזור לשגרה, באירופה מתחילים לעכל את המשמעות של התפשטות הקורונה. בארה"ב, שפספסה את רגע האמת של ההתפרצות, הממשל מתכונן לכלכל מיליוני בני אדם | מאחורי המספרים של הנגיף

בתקופה הקרובה נתעורר כנראה בכל בוקר לסדר עולמי חדש. פה נסגר גבול, שם נכנס בידוק יתר, ובמקום אחר משטרים מתהפכים. העולם מתכנס אל תוך עצמו בשלל מגבלות, תקנות ורגולציות חדשות. אם חשבנו שלחופש נולדנו, טעות. בעת מגפה אין חופש ואין נעליים.

 

 

חיילים דרום קוריאנים מחטאים את רחובות סיאול (צילום: GettyImages)
חיילים דרום קוריאנים מחטאים את רחובות סיאול(צילום: GettyImages)

בישראל השמיים נסגרו כבר לפני כשבועיים, סין סגורה הרמטית כבר יותר מחודשיים ואתמול הודיע האיחוד האירופי שהוא סוגר את גבולותיו לזרים. אין נכנס ואין יוצא, למעט מקרים של תושבים שנמצאים מחוץ לאיחוד ורוצים לחזור, ואירופה תעשה מאמץ להשיבם. נכון לעכשיו סגירת הגבולות תקפה ל-30 יום, וכעת גם שוקלים כיצד לסגור את הגבולות בתוך המדינות. אם פעם הורדנו את חומת ברלין, כעת היא נבנית מחדש בגלל וירוס אחד.

 

הטורים הקודמים:

קורונה זה לא שפעת

ההבדל בין איטליה לדרום קוריאה

 

ארה"ב פותחת את הארנק

בארצות הברית מתחילים להפנים את חומרת המצב, למרות שהנשיא דונלד טראמפ עדיין סבור, כך נראה, שבסוף הכסף ינצח את הנגיף. הציבור האמריקאי כבר לא קונה את זה. רואים זאת בתורים הארוכים בחנויות ובמרכולים, אבל גם בחנויות לממכר נשק, עניין שכדאי שיצית נורת אזהרה לכולנו. יש להתפלל שהסעיף השני לחוקה האמריקנית, שמגן על זכותו של כל אזרח לשאת נשק, לא יעלה לציבור בהרבה אלימות ודם בעתיד, מתוך מטרה להגן על עצמו בזמן מהפכה שלטונית. האזרח הממוצע לא בהכרח יבין את שעת החירום שבחסותה משטרים נוטלים לעצמם סמכויות חדשות.

 

נגיף קורונה ספרד מדריד כיכר מאיור (צילום: AP)
כיכר מאיור במדריד. המגפה מתפשטת באופן מואץ(צילום: AP)

 

בינתיים, כאמור, טראמפ משחרר כספים, והביא לאישור חבילת הטבות של 1.2 טריליון דולר לעסקים קטנים ולמיליוני אמריקנים, כדי שלא ימצאו עצמם בחרפת רעב. ביומיים האחרונים נסגרו אלפי עסקים קטנים, החל מבתי קפה, בארים ומסעדות וכלה במפעלי יצור כמו תעשיות הרכב, שכמעט כולן הודיעו על הפסקת פעילותן ברחבי ארצות הברית.

 

אבל ההפתעה הגדולה בענייני כספים באה דווקא מקריאתו של ברני סנדרס לשלם 2,000 דולר לכל בעלי הבתים בארצות הברית. כן, ככה זה באמריקה הגדולה - ואולי ישראל צריכה ללמוד ממנה בעניין הזה. וגם מסין, שמממנת את כל התושבים הכלואים כיום ברפובליקה, ומאפשרת להם תנאי מחייה בעוצר בצורה טובה יחסית.

 

האופטימיות הזהירה של סין

מספר החולים ברחבי העולם חצה היום (ד') את ה-200 אלף. מבין כל החולים ידוע על לפחות 7,994 מתים, ו-82,783 מחלימים, מתוכם 69,614 בסין.

 

סין היא המקרה המעודד ביותר מבחינת המלחמה בווירוס. ברגע שקצב הנדבקים במדינה מסוימת יורד מתחת לשני אחוזים, כנראה שיש מקום להקלה, וזה כאמור מה שקורה שם. בסך הכל נרשמו ביממה האחרונה 11 מקרים חדשים בסין, ומספר החולים במצב קשה עומד על 2,622.

 

המעצמה האסייתית חוזרת אט אט לשגרה, אבל איזור הוואן עדיין נמצא תחת עוצר. מה יקרה כשהחופש האמיתי יחזור? לא ברור. ואולי סין מסתירה משהו שהעולם המערבי לא יודע? לפי הדיווחים בעולם, היא משתפת פעולה במציאת תרופה ומעבירה מהידע שנצבר אצלה בנושא הקורונה, אבל בעולם שהולך ומסתגר, כפי שקורה היום, אין לדעת מי יודע מה, היכן, כמה ולמה.

 

 

בית החולים לטיפול בחולי קורונה בווהאן (צילום: AFP)
בית חולים בווהאן(צילום: AFP)

אירופה כאמור מסתגרת עוד יותר. המשמעות של התפשטות הווירוס והצורך בבידוד מחלחלים לציבור, והוא יותר ויותר מתבודד. איטליה עדיין נמצאת במסלול התדרדרות, וכך גם ספרד, צרפת ואוסטריה, שמתחילה גם היא להדאיג. גם בארצות הברית המקרים מתחילים לקפוץ בצורה מדאיגה, ואצלנו בישראל משרד הבריאות מזהיר שלפי מצב החולים הנוכחי, בתוך שבועיים נהיה עם 10 אלפים נדבקים. במילים אחרות: כדאי שהעולם המערבי יפנים לעומק את הסיטואציה שהוא נקלע אליה.

 

התפשטות חוצת יבשות

המספרים המדויקים בקשר לקורונה ממשיכים להדאיג. נכון להיום באיטליה ידוע על 31,506 נדבקים לעומת כ-28 אלף לפני שלושה ימים. מספר המתים קפץ גם הוא במאות והיום עומד על 3,237. 2,622 מוגדרים במצב קשה, לעומת 1,851 במצב קשה אתמול.

 

גם בספרד ובגרמניה נמשכת ההתדרדרות. בספרד נרשמו היום 13,716 נדבקים לעומת כ-9,942 אתמול, כ-8,000 שלשום, וכ-6,400 לפני שלושה ימים. זוהי כמעט הכפלה תוך שלושה ימים. מספר המתים גם הוא כמעט הכפיל עצמו, והיום עומד על 558 לעומת 342 מתים אתמול.

 

בגרמניה תועדו עד היום 9,367 נדבקים לעומת 7,272 אתמול, ו-3,675 לפני ארבעה ימים. זהו כמעט שילוש במספר החולים. מספר המתים עלה כבר ל-26, לעומת 17 ו-13 מתים שלשום. מספר החולים במצב קשה עומד על שניים.


גרף קורונה ארצות הברית דבי קאופמן ()

גרף קורונה ארצות הברית דבי קאופמן ()

 

בצרפת ישנם היום כבר 7,730 נדבקים לעומת 6,633 נדבקים אתמול, 5,500 שלשום ו-4,500 לפני ארבעה ימים. מספר המתים שם עומד על 175, עליה של 27 מתים לעומת 148 אתמול. מספר החולים במצב קשה קפץ ל-699 לעומת 400 אתמול. באיראן, מספר החולים עומד היום על 17,361 מאז ראשית ההתפשטות.

 

לעומסים החריגים על בתי החולים יש משמעות קריטית מבחינת היכולת לטפל באנשים הזקוקים למכונות הנשמה. הנטל הזה מקשה גם על חולים אחרים, שאינם חולים בקורונה, להתמודד עם מצבם, וזו בעצם הבעיה המרכזית איתה מתמודדת גם מערכת הבריאות בישראל. הדבר מאותת בסבירות גבוהה על קריסת מערכות הבריאות בכל העולם, כפי שקורה כעת באיטליה.

גרף קורונה ארצות הברית דבי קאופמן ()

 

גרף קורונה ארצות הברית דבי קאופמן ()

 

ולסיום, ארצות הברית, שעל פי כל הסימנים צפויה לחטוף מכה קשה מהקורונה. כיום מדווחים באמריקה על 6,524 נדבקים, 116 מתים ו-106 מחלימים בלבד - כשבימים הקרובים המספרים האלה יעלו בצורה משמעותית. רוב הנדבקים הם בניו יורק (1,708) וושינגטון (1,024), קליפורניה (727) וניו ג'רזי (267). כל מדינות ארצות הברית כבר נגועות, וזה עצוב מיוחד נוכח העובדה שלפני שבוע הן היו בקושי חצי. מה שאומר שאם באמריקה היו מתעוררים בזמן, היו יכולים למנוע את ההתפשטות ברגע האמת.

 

הכותבת היא יועצת אסטרטגית, ומשמשת גם מנהלת פיתוח מחקר-עסקי במרכז למחקר למדיניות לאומית מוסד שמואל נאמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נלחמים בקורונה בסין
צילום: AFP
מומלצים