היועמ"ש לכנסת: הצבעה על הוועדות בתחילת השבוע הבא
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון כתב לאדלשטיין כי על ההצבעה להתקיים "בהקדם האפשרי" - אחרי שיו"ר הכנסת נעל ישיבה בעניין. הנחיות הקורונה: לא יתקיימו ישיבות עם יותר מ-10 ח"כים
סערת "סגירת הכנסת" תגיע לסיומה לכל המאוחר בשבוע הבא: אחרי שיו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין מהליכוד, לא אפשר היום קיום דיונים במליאה על הקמת הוועדה המסדרת וועדות נוספות, קבע היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, שללא הסכמות - הצבעה במליאה תתקיים בתחילת השבוע הבא, כנראה ביום שני.
היום בכנסת כלל צעד חסר תקדים מצד אדלשטיין - נעילת ישיבת המליאה למרות רוב שמבקש לדון בהקמת הוועדה, שמסידרה את פעילות הכנסת כל עוד לא הוקמה ממשלה. הצעד הוביל לביקורת חריפה מצד כחול לבן וסיעות נוספות שמהוות יחד רוב המתנגד להמשך כהונת נתניהו, בגין "פגיעה קשה בדמוקרטיה".
אדלשטיין הסביר בעצמו כי מאמציו לפשר בין הליכוד לכחול לבן לא נשאו פרי, "ולכן לא יהיה מנוס אלא להביא את הנושא הזה להצבעה במליאה", אך לא הסכים לעשות זאת היום. בכחול לבן טוענים כי אדלשטיין מנצל את כוחו כדי למשוך זמן ולעכב קידום חקיקה בזמן שהמנדט להרכבת הממשלה נמצא בידי בני גנץ.
היועץ המשפטי לכנסת ינון פרסם חוות דעת בעניין לבקשת ח"כים ובה הזכיר שהחוק אינו קובע מועד להקמת הוועדה המסדרת אלא רק מציין שיש להקימה "מוקדם ככל האפשר". לפי ינון, אם לא יושגו הסכמות עד לתחילת השבוע הבא, "תקום חובה לשים על סדר יומה של הכנסת ללא דיחוי נוסף את בחירת הוועדה המסדרת". הוא אף פירט את אפשרויות ההצבעה במליאה על הצעה אחת או שתי הצעות להרכב הוועדה.
ינון אף הדגיש בסיכום מכתבו לאדלשטיין כי החובה החוקתית להקים את הוועדה "נכונה שבעתיים בעת הזו, כאשר המדינה מתמודדת עם משבר בריאותי חמור וחסר תקדים בעל השלכות רחובות בתחומים שונים, והכנסת אינה מקיימת את החובות המינימליות המוטלות על פרלמנט במשטר דמוקרטי, לפקח על פעילות הממשלה ולאשר חקיקת חירום המתחייבת מכורח הנסיבות".
הגבלות הקורונה
בשל הנחיות משרד הבריאות, אדלשטיין פרסם הערב הודעה ולפיה לא תותר התקהלות בהשתתפות 10 אנשים ומעלה באולם אחד וכן תוקפד שמירת מרחק של שני מטרים בהתאם לצו.
במכתב ששלח לחברי הכנסת ועובדי הכנסת התייחס היו"ר אדלשטיין לכך ששני שרים, צחי הנגבי ואריה דרעי, ושני חברי כנסת נמצאים בבידוד. אדלשטיין כתב: "העולם כולו, ובתוכו מדינת ישראל, עוברים בשבועות האחרונים טלטלה שעשרות שנים לא ידענו כמותה - מלחמה אמיתית, גלובלית, מול אויב משותף בלתי נראה. אתמול קיבלנו המחשה ברורה לכך שגם באי הכנסת אינם חסינים מהנגיף הארור, כאשר שני שרים ושני חברי כנסת וכן ראשי רשויות בישראל נכנסו לבידוד. אם לא ננהג במידת ההחמרה הראויה, איש מבאי המשכן לא יהיה מוגן מהנגיף והדבר עלול להביא לפגיעה בעבודת הכנסת והממשלה. לא אתן לאיש לסכן את בריאותם של חברי הכנסת, העובדים המסורים וכל באי הבית, ועל כך לא אתפשר".
הוא אמר כי יפעיל את סמכותו מכוח סעיף 2 לחוק משכן הכנסת: "משמעות החלת הצו על הכנסת היא שלא תתקיים התקהלות בהשתתפות 10 אנשים ומעלה באולם אחד וכן תוקפד שמירת מרחק של שני מטרים בהתאם לצו האמור". אדלשטיין הדגיש כי למרות ההגבלות, עבודת הכנסת יכולה להתבצע: "אין בהוראות אלה כדי למנוע הצבעה שמית במליאת הכנסת, באופן שנעשה עם הצהרת האמונים של חברי הכנסת ביום כינון הכנסת ה- 23 או באופן דומה אחר; אין בהוראותיי אלה גם כדי לפגוע בסדירותם של דיוני הכנסת וועדותיה, שכן ההוראות הן לגבי אופן התנהלותם של הדיונים כאמור".
אדלשטיין כתב עוד: "על הכנסת ועל חברי הכנסת לשמש דוגמה לציבור. נוכח זאת, אנחנו פועלים באיזון בין השתתפות חברי הכנסת בדיוני הכנסת והמשך תפקודה של הכנסת בימים אלה, לבין שמירה על בריאות חברי הכנסת, עובדי הכנסת ובאי הבית. הנחיות אלו חלות גם על חברי הכנסת, מתוך ציפייה שכולנו נשמש דוגמה אישית לכלל אזרחי ישראל ונשמור על בריאותנו ובריאות הסובבים אותנו".
יו"ר הכנסת עומד במרכזו של עימות פוליטי. ישיבת המליאה שכונסה הבוקר פוזרה דקה אחרי שנפתחה, בשל המחלוקות שעדיין קיימות בין הליכוד לכחול לבן על הרכב "הוועדה המסדרת" שפועלת עד להרכבת ממשלה, וכן ועדות נוספות. זאת, יומיים אחרי שחברי הכנסת הושבעו. בכחול לבן וביתר הסיעות שמתנגדות לראש הממשלה תקפו בחריפות את אדלשטיין על צעדים "לא דמוקרטיים" לטענתם, ובעיכוב ההחלטה כדי למנוע מסיעות הרוב להשיג שליטה מעשית בפעילות המשכן.