שתף קטע נבחר
 

יאללה, בואו נאשים את החרדים

חרף תנאי פתיחה נחותים, עם הרבה ילדים, ללא מסכים ונגישות מוגבלת לתקשורת, רוב החרדים שומרים על הנחיות הקורונה. כצפוי, הדגש הוא על החריגים

 

יעקב פלבינסקי ()
יעקב פלבינסקי

גם אחד המשברים הקשים ביותר שידעה האנושות לא פגם באובססיה הישראלית לסיקור החברה החרדית. בזמן שאנשים מבועתים מנגיף הקורונה, אחד המטרדים הבולטים שהעסיקו את עיתונאי ישראל היה כובע הספודיק השעיר של שר הבריאות יעקב ליצמן. ניחא הבורות שהפגינו חלק מהם כלפי הלבוש החסידי שלו, אבל למה מלכתחילה לבזבז זמן אוויר ואינצ'ים כשיש אתגר לאומי חשוב כל כך? כל זמן שהמגפה נמשכת, אפשר היה להניח קצת לספודיק של השר ולהתגייס להסברה יותר יעילה ופחות ארסית.

 

 

בניגוד לתמונה שעולה מהתקשורת, מרבית החרדים לא מזלזלים בהנחיות של משרד הבריאות. רוב האנשים שאני מכיר מצייתים להוראות, שומרים על היגיינה כנדרש וממעטים ככל הניתן לצאת מהבית אם אין הכרח. רוב המוסדות החרדיים סגרו את שעריהם בהתאם להוראות, עם הבנה שביטולה של תורה בימים אלה הוא צורך קיומה. מדובר בחיי אדם.

 

גם לפני ההנחיות נקטו מרבית המוסדות במגזר החרדי צעדי זהירות: הם עברו למתכונת שקיבלה את אישור משרד הבריאות וחלקם העדיפו לסגור לחלוטין את שעריהם. עשרות אלפי משפחות נותרו בבית עם מספר גדול של ילדים, שאותם צריך להעסיק ולהאכיל. ונזכיר: רבות מהמשפחות הללו מתמודדות ממילא עם לא מעט אתגרים כלכליים.

 

כדי להבין עד כמה העיסוק האובססיבי בחרדים עושה שירות גרוע לחברה הישראלית, אפשר לחזור לדיווחים על שתי ישיבות של חסידות גור שלכאורה המשיכו את הלימודים כרגיל. מבדיקה עלה דווקא שאחת מהן לא רק פוזרה בהתאם להנחיות, אלא אף ארגנה הסעות פרטיות לתלמידים עד לפתח בתיהם כדי למנוע את נסיעתם בתחבורה ציבורית. בנוסף, בתי מדרש, בתי כנסת ומקומות שתמיד שוקקים חיים, הפסיקו את פעילותם. דוגמה אישית ניתנה עם ההודעה על סגירת בית המדרש הגדול של החסידות וקבלת הקהל. הציות שם מוחלט.

 

טורים נוספים של יעקב פלבינסקי:

 

נכון, קיימים גם פלגים חרדיים שמזלזלים בהוראות ופועלים באופן מסכן חיים. יש לכך סיבות רבות כמו היעדר אמצעי תחבורה פרטיים, חשיפה מינימלית לתקשורת וחוסר מודעות. בנוסף, המגזר החרדי מושתת על חיים קהילתיים, על בתי כנסת וטקסים ציבוריים, ולכן קיים קושי גדול להכיל את ההנחיות. אבל לא מדובר בתופעה גורפת, ובוודאי לא שונה מההתקהלויות שראינו השבוע בים ובבתי קפה.  

 

חתונה בבית העלמין של בני ברק    (קבוצת בני ברקים)

חתונה בבית העלמין של בני ברק    (קבוצת בני ברקים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היהדות והקורונה - כתבות נוספות בנושא:

 

עיוות המידע והסיקור האובססיבי של החברה החרדית הם רצון למשוך את הקיטוב החברתי של מערכת הבחירות לתוך מערכת הקורונה. אנשים שמסכנים חיים, מכל מגזר שהוא, חייבים להתעשת ולשמוע להנחיות. בעיית ההתנהלות בימי הנגיף לא מתחילה ונגמרת בחרדים.

 

ההוכחה הטובה ביותר לכך היא שאת התלונה למשטרה על החתונה בבית שמש הגישו דווקא חרדים שחששו ממנה. אף אחד לא חש בנוח מול המחזה הזה ועם בריאות לא משחקים. בימים האחרונים נערכו עשרות חתונות חרדיות ברחבי הארץ תוך שמירה על הגבלת משתתפים, אבל העיתונות העצימה כהרגלה אירוע חריג.

 

הפרת ההנחיות היא חמורה בכל מקום ואסור להתנהל מולה בסלחנות. כך יהיה גם במגזר החרדי, שמתמודד עם אותה מגפה בתנאים נחותים בהרבה: בלי מסכים, בלי טלוויזיה ובלי אמצעים טכנולוגיים אחרים של תקשורת מרחוק.

 

"חופש", נאמר בשמו של הפילוסוף האמריקני ראלף וולדו אמרסון, "אינו הזכות לחיות כרצוננו, אלא הזכות לגלות איך עלינו לחיות כדי לממש את הפוטנציאל שלנו". כעת, כשיש לנו את הזכות לגלות איך לחיות בימים אלה, זה הזמן לממש את הפוטנציאל החברתי שלנו. זה לא הזמן להרחיב את השסעים החברתיים. לזה עוד נחזור.

 

  • יעקב פלבינסקי הוא עיתונאי "משפחה"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים