שתף קטע נבחר

 
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

בגלל הקורונה: "שופטים משחררים עצורים מסוכנים"

בתי המשפט מבקשים להקל על שב"ס ולמנוע צפיפות בבתי הכלא, וחשודים בפריצה, סחר בסמים ואלימות משתחררים: "אם הגל הזה יימשך, כל העבריינים ישוחררו". רופאים למען זכויות אדם לשב"ס: "לקיים את הנחיות משרד הבריאות ולא לעצור טיפול רפואי"

 

בהלת הקורונה בבתי הסוהר: מחטאים את כלא ניצן    (צילום: דוברות שב"ס)

בהלת הקורונה בבתי הסוהר: מחטאים את כלא ניצן    (צילום: דוברות שב"ס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בתי המשפט פועלים במתכונת חירום בגלל הקורונה, אך הדבר לא משפיע רק על קיום הדיונים שבחלקם הנדון אינו נמצא באולם, אלא גם על החלטות השופטים. ביותר מקרים בשבועות האחרונים, בעיקר במעצר ימים, נוטים השופטים לשחרר את העצורים בגלל הנגיף, וכדי לא להעמיס עוד על מערכת החוק והשב"ס.

 

נגיף הקורונה: סיקור נרחב ב-ynet

 

כך לדוגמה, שופטת השלום בקריות, פנינה לוקיץ, הורתה לשחרר פורץ לחלופת מעצר בבית אמו, למרות שהיא אינה אישה בריאה ובעבר אילץ אותה החשוד לתת לו כספים לסמים. בימים רגילים לא הייתה האם כשירה כמפקחת על מעצר הבית של בנה. בהחלטתה ציינה: "בהתחשב במצב הכללי שנוצר במדינה בעקבות משבר הקורונה, אין ספק כי בית המשפט צריך גם לשקול באם מוצדק להותיר אדם במעצר, דבר המחייב התגייסות של כוחות שב"ס העומדים גם כך במצב קשה. אין ספק כי בנסיבות אלה יש מקום אולי לנקוט בגישה מעט מקלה יותר, כדי להביא למצב שמספר העצורים יירד ביחס למצב רגיל".

בית המשפט המחוזי בבאר שבע (צילום: רועי עידן)
חשוד בסחר בסמים שוחרר למעצר בית. בית המשפט המחוזי בב"ש(צילום: רועי עידן)

בית משפט השלום בנצרת (מתוך אתר בתי המשפט )
חשוד באלימות שוחרר. בית משפט המחוזי נצרת(מתוך אתר בתי המשפט )

שופטים משחררים עצורים בעקבות נגיף הקורונה ()

 

בבית המשפט המחוזי בבאר שבע קיבל השופט אריאל חזק ערעור של חשוד בסחר בסמים, והורה לשחררו למעצר בית, בין השאר מכיוון שלא ניתן לבצע תסקיר של שירות המבחן. לדבריו, "בנסיבות העניין, לו היה ניתן להגיש תסקיר בעניינו של העורר הייתי מורה על כך. דא עקא, שמצויים אנו בשעת חירום כאשר בארץ משתוללת מגיפת הקורונה, ביומיים האחרונים לא ניתנה אפשרות לאנשי שירות המבחן להיכנס לבית המעצר, ולא ידוע אם ומתי תותר הכנסת קציני מבחן לבית המעצר".

 

השופטת אילונה לינדנשטראוס, בבית המשפט המחוזי נצרת, קיבלה גם כן ערעור בדבר המשך מעצרו של חשוד בעבירות אלימות, מאחר והוא סובל מבעיות בריאות ונמצא בסיכון לחלות.

עו
"מדובר במצב חירום לאומי". עו"ד תמי אולמן(צילום: אביהו שפירא)

גורמים משפטיים אמרו כי מדובר בגל גדול ששוטף את המערכת. "לא מדובר בשחרורים במקרים גבוליים", אמר אחד הגורמים, "אלא במקרים חמורים כגון עבירות נשק ועבריינים רצידיביסטים (חוזרים), עם מאסרים מותנים. כלומר אנשים שבאמת מסוכנים לחברה. אם הגל הזה ימשך, פשוטו כמשמעו כל העבריינים ישוחררו".

 

לדבריו, "אני מבין את הסיכון לאותם אנשים בבתי המעצר בשל החשש שידבקו במקום צפוף. מנגד אלה אנשים מסוכנים, שוהים בלתי חוקיים, מציתים, זורקי רימונים וכיוצא בכך. היקף התופעה מדאיג ומדי יום מתעצם".

 

 

מנגד, יו"ר לשכת עורכי הדין בחיפה, עורכת הדין תמי אולמן, מצדיקה את המגמה. לדבריה, "מדובר במצב חירום לאומי, ובתי המשפט מתאימים עצמם לרוח התקופה. הנכון הוא בימים כתיקונם, לשקול שקולים רבים ומורחבים, אבל בזמנים טרופים אלה, הראיה שונה, ובצדק. חשוב שלא ייכנסו למעצר חשודים, שקשה לדעת את מצבם הבריאותי, ועלולים להדביק את שכניהם לתאים, לכן הקלת מה היא בהחלט מידתית ונכונה. יש לזכור שבימים אלה כמות הפשיעה יורדת באופן מהותי, כי כולם הפכו להיות 'שוכני בית' בעל כורחם".

 

דרישה משב"ס: לא לעצור טיפול רפואי באסירים

בתוך כך, עמותת רופאים למען זכויות אדם פנתה השבוע לשירות בתי הסוהר במכתב שבו דרשה להמשיך לקיים את הטיפולים הרפואיים באסירים כרגיל, למרות התפשטות נגיף הקורונה.

 

במכתב, שנשלח לקצין הרפואה של השב"ס, ד"ר ליאב גולדשטיין, נטען כי על האף ההבנה שאלה זמנים קשים, השב"ס חייב לפרסם הנחיות ברורות ופומביות בכל הקשור ליציאת אסירים וכניסת רופאים למתקנים לצורך קבלה ומתן טיפול. "ראוי שמדיניות שב"ס תהיה גם גלויה ושקופה לקהילה הרפואית בישראל, שתוכל לבצע בקרת עמיתים", נכתב, "כפי שנעשה בימים אלה מצד גורמי מקצוע גם ביחס למדיניות משרד הבריאות".

חיטוי נגד נגיף הקורונה בבית כלא ניצן (צילום: דוברות שב
"אסור לאפשר לשב"ס לפעול בלי ביקורת ציבורית". כלא ניצן(צילום: דוברות שב"ס)

חיטוי נגד נגיף הקורונה בבית כלא ניצן (צילום: דוברות שב
מחטאים את כלא ניצן(צילום: דוברות שב"ס)

חיטוי נגד נגיף הקורונה בבית כלא ניצן (צילום: דוברות שב
(צילום: דוברות שב"ס)

חיטוי נגד נגיף הקורונה בבית כלא ניצן (צילום: דוברות שב
(צילום: דוברות שב"ס)

לטענת ניב מיכאלי ממחלקת כלואים בעמותת רופאים לזכויות אדם, העמותה קיבלה מפניות מאסירים, בני משפחותיהם ועורכי דינם, שטענו כי קיים חוסר וודאות לגבי העתיד. אסירים טענו כי בדיקות וטיפולים שהם היו אמורים לעבור בבתי החולים התבטלו או נדחו, ובמקרים אחרים נאמר להם כי רופאים שהיו אמורים להגיע לבקרם לא יגיעו למתחם הכלא.

 

"ראוי להדגיש כי הנחיות משרד הבריאות אינן מורות על הימנעות מוחלטת מהגעה לטיפולים רפואיים, גם לא של מי שמצוי בבידוד", טענו בעמותה. בהמשך המכתב מצוין כי הימנעות ממפגש עם רופאים יכולה להוביל לפגיעה בלתי סבירה בבריאותם של הכלואים הממתינים לטיפול ומעקב, וכי הגעת הרופאים אף חיונית מהרגיל לשם הבטחת בריאות הכלואים.

 

 

 

מיכאלי טען במכתבו כי כיום נמצאים בבתי הכלא כ-6,000 אסירים שסובלים ממחלות כרוניות. חלקם, לדבריו, הביעו חשש מאפשרות ההדבקה בתנאי הכלא הצפופים. "לאור תנאי הצפיפות הקשים השוררים בבתי הכלא, נהיר, כי לא ניתן לקיים את הנחיות משרד הבריאות בדבר הצורך בשמירה על מרחק שני מטרים בין אדם לאדם", נטען במכתב.

 

הבוקר (יום חמישי) אמר מיכאלי ל-ynet: "תנאי הצפיפות הקשים בבתי הכלא יוצרים סכנה להדבקה בקרב כלואים, אשר רבים מהם נמצאים בקבוצות סיכון דוגמת מבוגרים וחולים. המציאות הזאת יוצרת חרדה וחוסר וודאות קשים בקרב הכלואים ובני משפחותיהם. החובה שיש לשב"ס לפעול באופן שקוף ופומבי מקבלת כעת משנה תוקף לאור המשבר והמגבלות המוטלות על כלואים. אסור לאפשר מצב שבו בשל המשבר שב"ס פועל מבלי ביקורת ציבורית".

 

 

שב"ס יפנה מתקנים לקליטת אסירים נשאי קורונה    (צילום: נדב אבס, משי בן עמי)

שב"ס יפנה מתקנים לקליטת אסירים נשאי קורונה    (צילום: נדב אבס, משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

משב"ס נמסר: "נקדים ונאמר שתמוה בעינינו שארגון המתיימר להציג עצמו כארגון מקצועי בעל עניין אמיתי בסיוע לאסירים, שולח מכתב לקצין רפואה ראשי של שב"ס, ללא כל בדיקת העובדות, אך איננו מחכה לבדיקתו והתייחסותו העניינית טרם פונה לאמצעי התקשורת ביום למחרת".

 

לטענת שב"ס, "נגיף הקורונה מציב אתגרים רבים בפני שב"ס כמו גם בפני המדינה כולה. שב"ס עושה מאמצים רבים על מנת להגן על אסירים בפני חשיפה מיותרת ושמירה על בריאותם, תוך המשך ביצוע בדיקות רפואיות ופעולות הכרחיות. ניתן להבטיח כי כל פעולה אשר נעשית בעניינו הרפואי של אסיר מביאה בחשבון את מכלול השיקולים המקצועיים הרלוונטיים. כל הפעולות אשר מבצע שב"ס, מבוצעות בתיאום עם משרד הבריאות והרופאים המטפלים בקהילה ככל והם זמינים בתקופה זו של חירום לאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות שב"ס
בדיקות חום בכניסה לכלא ניצן
צילום: דוברות שב"ס
מומלצים