שתף קטע נבחר
 

שהיתם במקום שלא שמר על ההנחיות ונדבקתם בקורונה - מותר לתבוע?

המצב המורכב שישראל נקלעה אליו מעלה שאלות רבות בדיני נזיקין: האם מותר לתבוע מעסיק שלא שמר על ההנחיות ולפיכך נדבקתם, מתי הידבקות נחשבת תאונת עבודה והאם אתם זכאים לפיצוי בגלל חרדה? שאלות ותשובות

 

צפו: יוצאים לחל"ת? כל הפרטים    (צילום: שמוליק דודפור)

צפו: יוצאים לחל"ת? כל הפרטים    (צילום: שמוליק דודפור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אנשים רבים נדבקו ועוד יידבקו בקורונה - לפעמים כתוצאה מרשלנות של גורם כזה או אחר ולעיתים ללא רשלנות מצידו של איש. פנינו לעו"ד אריאל פרויליך ממשרד עוה"ד פרויליך פרחי, המתמחה בדיני נזיקין, ולעו"ד עמיקם חרל"פ ממשרד עוה"ד עו"ד עמיקם חרל"פ ושות" המתמחה בדיני נזיקין, רשלנות רפואית וביטוח לאומי, על מנת שיעשו לנו סדר: מתי יש לנו עילת תביעה ומתי לא?

 

רזרבות המזומנים: מי יממן את משבר הקורונה בישראל?

פניציה דורשת 30 מיליון שקלים מהמדינה: ניסגר תוך ימים

בנק הפועלים נערך להשפעות הקורונה

 

שהיתי במקום שלא שמר על הנחיות משרד הבריאות ונדבקתי בקורונה. האם אני יכול לתבוע את המקום ובעליו?

 

עו"ד פרויליך מציין כי "אם תוכיח שהמקום בו שהית התרשל, ושההדבקה אכן נגרמה עקב שהותך באותו מקום ולא ממקום אחר (דבר שקשה להוכיח), ואם גם תוכיח שנגרם לך נזק כתוצאה מההדבקה ולא רק שהפכת לנושא נגיף אלא סבלת מנזק ממשי - אז יכולה להיות עילת תביעה". 

בקשה לשמור על מרחק של שני מטר בסופר בשדרות (צילום: רועי עידן)
הפרת הנחיות יכולה להיות עילה לתביעה. עובדת בסופר(צילום: רועי עידן)

חליתי במקום העבודה בשל מגע עם עובד חולה או לקוח. האם אני יכול לתבוע את מקום העבודה למרות שהמעסיק שלי שמר על הנחיות משרד הבריאות?

 

"אם המעסיק נהג על פי ההנחיות, ככל הנראה לא ניתן יהיה לתבוע אותו, גם אם נדבקת בנגיף. ייתכן שבמקרה כזה ניתן יהיה לפנות למוסד לביטוח לאומי בדרישה שיכיר באירוע כתאונת עבודה".

 

מה קורה אם המעסיק שלי לא שמר על הנחיות משרד הבריאות, ועקב כך חליתי. האם אהיה זכאי לפיצוי?

 

"אם המעסיק לא שמר על ההנחיות, והוכח כי עקב כך העובד נדבק וחלה עם תסמינים של המחלה, אכן ניתן יהיה לתבוע ממנו פיצוי כספי".

 

  ()

 

נדבקתי מחולה קורונה. האם אני יכול לתבוע אותו?

 

"לא ניתן יהיה לתבוע את החולה שהדביק, אלא אם הוכח שהוא ידע שהוא חולה ולא שמר על הנחיות משרד הבריאות לגבי בידוד, או לחילופין אם הדביק בכוונה".

 

בני תלמיד ישיבה וחלה כיוון שהרב קבע שאין מקום לקיים את הנחיות משרד הבריאות. האם הוא זכאי לפיצוי?

 

"חד משמעית כן. אם היו הנחיות ברורות והרב לא קיים אותן, ניתן יהיה לתבוע אותו אישית. גם כאן יש להוכיח, כמובן, שההדבקה אכן אירעה באותה ישיבה, וכי נגרם נזק של ממש ולא רק נשאות של הנגיף". 

עורך הדין אריאל פרויליך (צילום: לירון מולדובן)
עורך הדין אריאל פרויליך(צילום: לירון מולדובן)

 

נגרמו לי חרדות קשות עקב המצב. האם אני זכאי לפיצוי?

 

"אין בדיני הנזיקין עילת תביעה על חרדות הנובעות מסכנה כללית. צריך אירוע נקודתי כדי להגיש תביעה".

 

שהיתי בחו"ל, וכשחזרתי התברר לי שבגלל הנחיות משרד הבריאות אני צריך לשהות בבידוד, ונגרמו לי נזקים עקב כך. האם אני זכאי לפיצוי?

 

"אין זכאות לפיצוי. מדובר בנזקים כלכליים הנובעים ממצב חירום שהוא תוצאה של כוח עליון, ומהנחיות אשר נועדו לשמור על בריאות הציבור. במקרים מעין אלו לא קיימת עילת תביעה בנזיקין".

רחובות תל אביב בצל התפשטות הקורונה (צילום: מוטי קמחי)
רחובות ת"א. חרדה לא בהכרח מצדיקה פיצוי(צילום: מוטי קמחי)

 

נחשפתי לחולה קורונה ובשל כך אני צריך לשהות בבידוד, ונגרמו לי נזקים עקב כך. האם אני זכאי לתבוע אותו?

 

"השאלה היא מהי החשיפה. אם החשיפה נגרמה עקב רשלנות של גורם כלשהו (מוסד, מעביד או אדם פרטי), ניתן יהיה לתבוע בכפוף להוכחת נסיבות ההדבקה והנזק. אם החשיפה לא נגרמה עקב רשלנות - אין עילת תביעה". 

חולה הקורנה מועבר לבידוד (צילום: שאול גולן )
הידבקות לא מספיקה, יש להוכיח שנגרם נזק ממשי לחולה(צילום: שאול גולן )

 

האם אדם שנשלח לנסיעת עבודה ונדבק בקורונה יוכל להיות מוכר כנפגע תאונת עבודה או מחלת מקצוע?

 

"בהתאם לחוק הביטוח הלאומי, על מנת שאירוע תאונתי, בין אם מדובר בתאונה ממש ובין אם מדובר בהידבקות במחלה כמו במקרה שלנו, נדרש קשר סיבתי בין העבודה או הדרך ממנה ובחזרה אליה לבין התרחשות האירוע. לכן התשובה לשאלה זו אינה מוחלטת, ויש צורך בהוכחת קשר סיבתי בין ההידבקות, מתי אירעה וכיצד, לבין נסיבות העבודה. שאלה זו אינה פשוטה להוכחה עובדתית כלל וכלל, אך היא אפשרית תיאורטית. 

עורך הדין עמיקם חרל
עורך הדין עמיקם חרל"פ(צילום: לירון מולדובן)
 

"לדוגמא, שונה הדבר מכונן מד"א למשל, שניתן להוכיח בקלות שנדבק מקורונה כתוצאה מעבודתו, לבין אדם ששב מעבודתו ויום לאחר מכן אובחן כחולה קורונה. יש צורך להראות רשלנות ברורה של המעביד בשליחת העובד למקום מסוכן וצפיית נזק זה. יש לבחון כל מקרה ומקרה האם בשל הנסיבות המיוחדות בעולם, והעובדה שהנסיעה הייתה ביודעין למקום שבו יש סכנה להידבקות (בעת היציאה) - קיימת רשלנות למעביד, והתשובה משתנה ממקרה למקרה בהתאם לנסיבות".

 

האם קורונה יכולה להיחשב כמחלת מקצוע?

 

התשובה שלילית. בכל הנוגע למחלת מקצוע, מחלות מקצוע נכנסות לרשימה סגורה של מחלות, הקבועה בתקנות ברשימה קבועה, ומצוין בה עבור אילו עובדים הם מוגדרות כמחלות מקצוע. מדובר בדרך כלל במחלות שנגרמות לאדם באופן ישיר כתוצאה מחשיפה לחומרים או בסביבת העבודה. קורונה אינה נמצאת ברשימה זו". 

משלחת רופאים באתיופיה (צילום: הראל בן-נון)
משלחת רופאים באתיופיה(צילום: הראל בן-נון)

 

כיצד ביטוח לאומי יתייחס לאדם שחלה במחלת הקורונה תוך כדי נסיעת עבודה לחו"ל?

 

"גם כאן, שאלת הזכאות תהיה תלויה בהוכחת הקשר הסיבתי. לא כל הידבקות שמקורה בחו"ל תהווה הכרה כתאונת עבודה. יש להוכיח כי ההידבקות נגרמה עקב תנאי העבודה, או בזמן העבודה עצמו ברמה העובדתית, ורק לאחר מכן ייבדק הקשר הסיבתי. מטבע הדברים, הידבקות בחו"ל קשה יותר לזיהוי ספציפי מאשר בארץ, ועל כן סביר להניח שמלאכת הוכחת הקשר הסיבתי הנדרש תהיה כאן יותר מורכבת".

 

האם ההידבקות של הצוות הרפואי יכולה להיות מוכרת כתאונת עבודה? האם יש לו אפשרות להגיש תביעת רשלנות כנגד בית החולים?

 

"ביחס להכרת האירוע כתאונת עבודה, התשובה חיובית בכפוף להוכחת הקשר הסיבתי. כמו במקרים עליהם שמענו בימים האחרונים של רופאים ואחיות שנדבקו כתוצאה מטיפול בחולי קורונה. ביחס לשאלת תביעת רשלנות כנגד המעביד - כאן התשובה מורכבת יותר, והיא כפופה לדיני הנזיקין הכלליים בעילת הרשלנות. דהיינו, על התובע הנדבק להוכיח כי בית החולים או המעביד הרפואי כשל באי שמירה על נהלים מספיקים ובטיחותיים כלפי עובדיו".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
דרייב אין הקורונה בת"א
צילום: מוטי קמחי
מומלצים