שתף קטע נבחר

 

קופה ריקה: הנזק לכדורגל בדרום אמריקה

הפסדים כספיים, מועדונים בקשיים ואליפות היבשת שנדחתה ל-2021. כך הרסה הקורונה את חגיגות הכדורגל ביבשת, למה בקולומביה עדיין אופטימיים, כיצד זה ישפיע על מסי וארגנטינה ובמה נזכרו הברזילאים

התפשטות נגיף הקורונה גרמה נזק לא רק לכדורגל האירופי, אלא גם לדרום אמריקני. הליגות ביבשת הופסקו ובדומה ליורו 2020, גם הקופה אמריקה שאמור היה להיפתח בקיץ הקרוב בארגנטינה ובקולומביה נדחה ליוני 2021.

 

מאחר שרבים מהשחקנים בנבחרות הדרום אמריקאיות משחקים באירופה, גם הטורניר העתיק בעולם (שוחק לראשונה ב-1916) הושפע מדחיית הליגות האירופיות והמפעלים היבשתיים, וגם בליגות של היבשת עצמה לא ברור מתי הן יוכלו לשוב לפעילות.

 

ברזיל מסכות N-95 N95 מסכה מסיכות נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
נגיף הקורונה הגיע גם לדרום אמריקה(צילום: רויטרס)

במשך שנים התרגלו בדרום אמריקה לכך שהטורנירים לא נערכו בצורה סדירה וטווח הזמן שעבר ביניהם השתנה אחת לכמה זמן, מסיבות שונות. בין 1987 ל-2001 נערך הקופה אמריקה בכל שנתיים. מאז 2004 נערכו שישה טורנירים, כולל האחרון ב-2019 בו ניצחה ברזיל 1:3 את פרו בגמר. הטורניר השנה אמור היה להתקיים לראשונה מאז 1983 ביותר ממדינה אחת והטורניר הבא אחריו אמור להתקיים ב-2024 באקוודור.

 

בדומה לנעשה באירופה, גם המדינות בדרום אמריקה סגרו את גבולותיהן, כך שנכון לעכשיו גם טיסות של נבחרות ואוהדים הינן בלתי אפשריות ואיש אינו יודע מתי ישתנה המצב. מעבר לכך, השחקנים לא מקיימים אפילו אימונים בקבוצותיהם.

 

בניגוד לאירופה, הליגות וגביע הליברטדורס נמצאים בשלבים הראשונים שלהן והבעיה לא תהיה למצוא תאריכים חדשים ולסיים את העונה בזמן, אלא הצורך לקיים את המשחקים ביוני ויולי הקרים והגשומים.

 

שחקני ברזיל מניפים את הגביע (צילום: EPA   )
לפני שנה זה נראה כך. ברזיל חוגגת עם הגביע(צילום: EPA )

 

אוסטרליה וקטאר שהוזמנו שוקלות לפרוש מהקופה אמריקה

לוח הזמנים והאצטדיונים בהם אמורים היו להתקיים המשחקים בקופה אמריקה אמור להישאר זהה ולהיות מועתק מיוני 2020 ליוני 2021. משחק הפתיחה בין ארגנטינה לצ'ילה אמור להתקיים ב-11 ביוני באצטדיון מונומנטל בבואנוס איירס והגמר ב-11 ביולי באצטדיון מטרופוליטאנו בבראנקייה שבקולומביה.

 

ארגנטינה, אוסטרליה, בוליביה, אורוגוואי וצ'ילה ישחקו בבית 1 ובבית 2 יתמודדו קולומביה, ברזיל, קטאר, ונצואלה, אקוודור ופרו.

 

אוסטרליה וקטאר המשחקות באוסטרליה היו אמורות להשתתף כמוזמנות, אבל כעת לא ברור אם האוסטרלים יעשו זאת בשל לוח משחקים צפוף מדי שייווצר אחרי שמשחקיהם במוקדמות המונדיאל נגד נפאל, כוויית, טיוואן וירדן נידחו. כנ"ל לגבי קטאר, שלמרות היותה מארחת המונדיאל ב-2022 היא משתתפת במוקדמות באסיה ולא יודעת עדיין מתי ייערכו משחקיה מול הודו, בנגלדש ועומאן שנדחו.

 

הכלב פיבה, הקמע של הקופה אמריקה (צילום: רויטרס)
קולומביה תצטרך להמתין שנה אחת. פיבה, הקמע של הקופה(צילום: רויטרס)

מאמן הסוקרוז, גראהם ארנולד, הזכור ממשחקיו מול ישראל בשנות ה-80, אמר: "אני יודע שבקונמבול (ההתאחדות הדרום אמריקנית) מאוד רוצים שנגיע, אבל העדיפות שלנו היא למשחקי מוקדמות המונדיאל ועומדת להיות שנה מאוד עמוסה".

 

ואכן, כל לוח המשחקים של הנבחרות ישתנה בעקבות המצב. משחקי מוקדמות המונדיאל בדרום אמריקה היו אמורים להיפתח בסוף החודש הנוכחי, אבל ברור שבעקבות המצב לא ייצאו לדרך במועד המתוכנן. גם משחקי גביע הליברטדורס נדחו לפחות עד מאי ובנוסף, המצב הותיר את המועדונים בקשיים כלכליים עצומים שיחייבו אותם לקצץ במשכורות השחקנים.

 

גרהאם ארנולד (צילום: גטי אימג'ס)
גרהאם ארנולד. האוסטרלים מעדיפים להתמקד במוקדמות המונדיאל(צילום: גטי אימג'ס)

 

"המצב הזה הכה אותנו קשות", אמר שר הספורט הקולומביאני ארנסטו לוסנה, אחרי שנשיא המדינה איוואן דוקה הכריז על מצב חירום. "היינו מאוד נרגשים לקראת אירוח המשחקים, אבל הבריאות של כולם חשובה יותר. ברור שיש על כל זה גם השלכות כלכליות, אבל נכון לעכשיו נידחות כל ההכנות".

 

נשיא ההתאחדות הקולומביאנית, רמון חסורון, הסתכל על חצי הכוס המלאה בראיון לעיתון "אל חראלדו דה בראנקייה": "הקופה אמריקה נדחה לא רק בגלל הבעיות בלוח השנה, אלא גם בגלל התחשבות בשחקנים. העבודות שנעשו באצטדיונים היו הכרחיות, כך שלא מדובר בהפסד כספי וזה גם יאפשר לנו להתכונן בצורה טובה יותר, למרות שגם ככה כבר היינו כמעט מוכנים. מכירת הכרטיסים הייתה אמורה להתחיל רק באפריל, כך שמהבחינה הזו לא קרה שום דבר דרמטי".

 

גם אחד מכוכבי נבחרת קולומביה, חואן קוודראדו אופטימי: "ככל שיש לך יותר זמן להתכונן זה יותר טוב. אם עכשיו הנבחרת שלנו נראית כמו BMW, היא יכולה להיות כמו פרארי".

 

קוואדראדו מתקל את מסי (צילום: EPA)
קוודראדו מתקל את מסי בקופה אמריקה האחרון(צילום: EPA)

 

אגב, גם בפעם הקודמת בה אירחה קולומביה את הטורניר, ב-2001, היא נאלצה לעשות זאת באווירה לא ממש מתאימה. פיגועי טרור שהתרחשו במדינה באותה שנה גרמו לנבחרת ארגנטינה לפרוש (הארגנטינאים טענו ששחקנים שלהם ספגו איומים על חייהם), משבר כלכלי עולמי העיב אז על התחושה והתושבים שמחו אמנם כשהנבחרת המארחת זכתה (ניצחה 0:1 את מקסיקו בגמר), אבל החגיגה ההיא לא הייתה מושלמת.

 

מאמן נבחרת צ'ילה, הקולומביאני ריינאלדו רואדה, טען שמדובר בהחלטה נכונה ומובנת לנוכח הבעיה הבינלאומית. פדרו טרנגרוז, הרכז האקדמי של מנהלת לימודי הספורט בברזיל, התייחס להשלכות על האולימפיאדה המתוכננת בטוקיו: "ההחלטה תאפשר למדינות המארחות זמן רב יותר על מנת להתארגן. המצב מאוד לא יציב ולא מובן מדוע יפן מתכוונת לארח את המשחקים האולימפיים כמתוכנן אם היא במצב חירום ואנשים לא יכולים להגיע לצפות בהם? יכול להיות שיפן תבטל את המשחקים בגלל ביטול הטיסות".

 

ברצלונה דווקא תרוויח מהמצב

הדחייה של הקופה אמריקה עשויה לעזור דווקא לברצלונה. ליונל מסי אמור היה לטוס בקיץ הקרוב לטורניר כשהלחץ הגדול עליו אחרי שלא זכה עם ארגנטינה בשום תואר (הפסיד איתה בגמר המונדיאל ב-2014 ובגמרים של הקופה ב-2015 ו-2016) וכעת יוכל להתרכז במשימות של קבוצתו ולהגיע רענן לעונה הבאה.

 

מסי עצמו יצטרך לחכות שנה נוספת עד שיוכל לנסות להגשים סוף סוף את חלומו הגדול. הארגנטינאים לא זכו בשום תואר מאז הקופה של 1993 ובעקבות זאת הלחץ הולך וגובר מטורניר לטורניר.

 

מסי חוגג (צילום: רויטרס)
בברצלונה יהיו מרוצים מהדחייה הזו. מסי(צילום: רויטרס)

 

ואילו בברזיל חזרו בימים האחרונים לספרי ההיסטוריה, מכיוון שחלפו 102 שנה מאז נדחה הקופה אמריקה בפעם האחרונה. הטורניר שהיה אמור להתקיים בארץ הסמבה ב-1918 שוחק רק כעבור שנה בגלל השפעת הספרדית, שגרמה למותם של 500 מיליון איש ברחבי העולם, ביניהם הנשיא הנבחר של ברזיל באותה תקופה, פרנסיסקו רודריגס אלבז.

 

באותו טורניר זכתה ברזיל בתואר הראשון שלה בהיסטוריה, כשגברה 0:1 על אורוגוואי במשחק המכריע משער של ארתור ("הנמר") פרידנרייך האגדי. הזכייה ההיא הציגה לראשונה לעולם את התופעה הנקראת נבחרת ברזיל ומעניין יהיה לראות אם אחרי 100 שנה ומגפה נוספת יהיו לטורניר בשורות חדשות. אבל לפני הכל, העולם כולו מצפה לחזור תחילה לזמנים השפויים ולשגרה הרגילה.

 

גיבור הזכייה של ברזיל ב-1919, ארתור פרידנרייך (צילום: AP)
גיבור הזכייה של ברזיל ב-1919, ארתור פרידנרייך(צילום: AP)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים