שתף קטע נבחר

מה יקרה אם גנץ ילך עם נתניהו ויפרק את כחול לבן

בליכוד מבטיחים לו ממשלה שוויונית, למרות 15 מנדטים בלבד בלי לפיד ויעלון. התוכנית שהשתבשה, המלכוד שאליו נקלע גנץ והתרחישים להשפעת משבר הקורונה המעמיק | פרשנות

בתוך ימים זה אמור להיחתך. המערכת הפוליטית תצעד לאחדות מאולצת או אל עתיד לא ידוע.

 

היו שטענו כי התנהלותו של יו"ר כחול לבן בני גנץ בשבוע החולף מרמזת על שבירת כיוון. המסרים שיוצאים ממנו ומסביבתו ביממה האחרונה נראו ככאלה שנועדו להכשיר את דעת הקהל לאחדות, לכך שיש תוצאות בחירות והגיעה השעה לכבד אותן. אלא שאתמול בשעות הערב, הוא כבר לקח צעד אחורה והאשים את הליכוד ב"ספינים" ותכסיסים.

 

 

כדי להבין את השתלשלות העניינים, צריך לחזור כמה ימים אחורה, למאבק על קבלת המנדט. גנץ ניהל שני ערוצי פעולה מקבילים שאמורים היו להצטלב בסוף דרכם אבל בפועל שיבשו האחד את השני.

 

מצד אחד - משא ומתן רציני לממשלת אחדות עם נתניהו למרות המחלוקות והקרע שנוצר ברביעיית ההנהגה של כחול לבן סביב זה; ומצד שני - מאבק להעברת הכנסת לשליטתו על מנת להשתמש בה כשוט על נתניהו, כסיוע למהלך הראשון.

 

אלא שהשתלטות על הכנסת, שאמורה הייתה להיות הפעולה המשלימה בדרך לאחדות, התהפכה על גנץ השבוע כשהבין שנתניהו לא מתכוון לאפשר לו לממש את הרוב.

 

מנדב מידע

רצף אירועים פוליטיים ופרלמנטריים שהתרחשו בימים האחרונים בחסות נגיף הקורונה הפכו עכשיו את הכנסת למחסום בפני האחדות של גנץ, ולא לתמריץ כפי שחשב שיהיה.

 

העובדה שנדחה משפטו של נתניהו, באמצעות מהלך שבעיני רוב בוחרי גנץ הוא שנוי במחלוקת, בנוסף לכך שאדלשטיין מסרב לפנות את לשכת היו"ר וסוגר את הכנסת ביום רביעי ללא הקמת ועדות, הכניסו את גנץ לפינה בעייתית. "מו״מ עם שודדים", מכנה זאת ציבור גדול המזוהה עם גנץ, ומפעיל עליו לחץ כבד. בשעה שהוא וגבי אשכנזי כבר בראש של אחדות, האלקטורט שלהם מפגין ברחובות וברשתות החברתיות.

פוסט של ריבלין (מתוך עמוד הפייסבוק של ראובן ריבלין )
גנץ ונתניהו במחוות בפייסבוק, ריבלין עם תקווה לממשלה(מתוך עמוד הפייסבוק של ראובן ריבלין )

בני גנץ בנימין נתניהו  (צילום: ערוץ הכנסת)
נתניהו וגנץ בהשבעת הכנסת העצובה השבוע(צילום: ערוץ הכנסת)
 

במובנים רבים התנהלותו של גנץ עדיין חובבנית ביחס לשחקן שעומד מולו. בשונה מנתניהו, שאלף פרשנים לא יצליחו לחזות מה הוא באמת רוצה, גנץ תמיד מנדב את המידע על כוונתיו, בדרך כלל גם הרבה לפני הזמן המתאים.

 

כך קרה עם הקמת הממשלה הצרה שדובר בה הרבה לפני שנסגרו הקצוות, כך קרה עם שלוש הצעות חוק נגד נתניהו שהגישה כחול לבן לפני הקמת הוועדות, שלא לדבר על המתנה שנתן גנץ לנתניהו בדמות הסכמה לשבת תחתיו, יומיים בלבד אחרי שקיבל בעצמו מנדט להרכיב ממשלה.

 

תרחיש הנשיאות

בימים של שגרה נוטה גם סיעתו של גנץ להסכים לאחדות. השבוע האחרון הזיז את רובם דווקא בחזרה לקו אנטי ביבי. אם גנץ יילך על זה בסוף, הוא כנראה יביא לפירוק כחול לבן. הוא יבוא עם מפלגתו "חוסן לישראל" אבל מינוס יש עתיד ומינוס יעלון. בסך הכול 15 אצבעות, כשלא ברור אם עמיר פרץ וניצן הורוביץ ייכנסו איתו.

 

למרות 15 מנדטים בלבד, בליכוד מבהירים לגנץ שיקבל ממשלה "פריטטית", שוויונית לחלוטין בכל הנוגע ליחסי הכוחות בממשלה (וכמובן עם מיעוט בכנסת). הוויכוח במצב כזה הוא עדיין על זהות שר המשפטים הבא, עניין שמבחינת שני הצדדים נחשב קו אדום, ועל משך כהונת נתניהו כראשון ברוטציה.

 

שאלת השאלות, זו שיש לה השפעה ישירה על האחדות, היא מה יהיה אפקט הקורונה האמיתי. בתרחיש אחד, מספר החולים ואולי המתים מהמגיפה, כולל הזעם של המובטלים ובעלי העסקים, יעשו את שלהם ויובילו מהר לממשלת אחדות בעוד כל יתר השיקולים נזנחים.

 

לפי תרחיש אחר, יתבררו עוצמת הקטסטרופה והטיפול הלא יסודי של ממשלת נתניהו באירוע העצום שכבר מתחיל לעורר זעם (יש במערכת הפוליטית מי שטוענים שזה כבר קורה, מוקדם מהצפוי, מקרב העצמאים והמובטלים). אז יחליטו בכחול לבן לתת לנתניהו לאכול את מה שבישל ולא ייקחו אחריות על האירוע.

 

כך או כך, כבר עכשיו הכניס נתניהו את גנץ ל"שטח הריגה" פוליטי, ונתן לו לדמם משני הכיוונים. האחד סביב ממשלת מיעוט בתמיכת המשותפת, באמצעות קמפיין אגרסיבי שניהל נגדו, והשני - דימום שמתחיל ביממה האחרונה סביב ההסכמה השקטה שלו לשבת תחת נתניהו.

 

מי שמכירים את נתניהו יודעים לספר שהסכמתו של גנץ לרוטציה וכהונה תחת נתניהו תסתכם בכהונה תחת נתניהו. שנתיים במונחים של נתניהו זה הרבה מאוד זמן, או מספיק זמן כדי לחסל את הקריירה הפוליטית של האיש היחיד שהצליח בשנים האחרונות למנוע ממנו ממשלה.

 

על שולחן המו"מ עומדת הצעת הרוטציה, כעת שנתיים ראשונות לנתניהו, ובליכוד מוכנים לרדת לשנה וחצי אבל לא מתחת לזה. חובבי תיאוריות הקשר יאמרו שנתניהו מבקש לסחוב את הכהונה שלו לפחות עד יוני הבא - מועד הבחירות לנשיאות. זה יכול לספק תרחיש מעניין עבורו משתי סיבות. גם הפיכת ההצבעה בכנסת לבחירת הנשיא מחשאית לגלויה, גם לסיים את הקריירה הפוליטית שלו בבית הנשיא וגם בונוס: סעיף 14 לחוק יסוד: נשיא המדינה קובע שהנשיא לא יובא לדין פלילי. מה זה אומר עבור מי שמשפטו כבר החל? כמו תמיד, ידונו המשפטנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מורן אזולאי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים