חוסר ברופאים וכאוס במחלקות: "אף אחד לא יודע מה קורה"
הצוותים הרפואיים התריעו לאורך השנים על מצב מערכת הבריאות, אך ללא הועיל. מדי יום עוד ועוד רופאים ואחיות נכנסים לבידוד בשל חשיפה לחולי קורונה. "מקווה שיזכרו את זה כשהכל ייגמר", אמר בכיר בהסתדרות האחיות
24 בתי חולים ברחבי הארץ מעניקים כיום טיפול רפואי לחולי הקורונה. בעקבות הגידול בכמות החולים, מחלקות פנימיות רבות הפכו למחלקות ק' – קורונה, מיטות אשפוז ומכשור טכנולוגי הועבר לאזורי הטיפול בחולי הקורונה ובצוותים הרפואיים תוהים מדוע המשאבים שמושקעים כעת בזמן המשבר לא היו כשהתריעו שוב ושוב שהמערכת בקריסה.
אמש (שישי) נשלחו תשעה אנשי צוות במיון רמב"ם נשלחו לבידוד, בהם רופא, 4 אחים ואחיות, שני טכנאי רנטגן ושני אנשי שינוע, לאחר שנחשפו לאדם שהתברר בדיעבד כחולה קורונה. גם בבית החולים הלל יפה שבחדרה נשלחו חמישה אנשי צוות מהמחלקה הפנימית לבידוד מסיבה דומה.
בתחילת השבוע פרסם משרד הבריאות כי יותר מ-2,500 אנשי רפואה נמצאים בבידוד בית ויותר מ-20 מהם אומתו כחולי קורונה. בימים האחרונים המספר עלה אף יותר. בבית החולים איכילוב חלו שלושה רופאים ו-200 אנשי צוות נכנסו לבידוד, בקפלן נכנסו יותר מ-50 אנשי צוות לבידוד בית, בהם צוות של מחלקה פנימית שלמה, בשל מגע עם חולת קורונה שאושפזה. בוולפסון נסגרה מחלקה פנימית בשל חשד שאחד הרופאים נדבק וצוות המחלקה נכנס לבידוד בית.
"המערכת גם ככה מצומצמת אבל לוקחים מחלקות פנימיות שלמות ואז נוצר עוד עומס על שאר המחלקות הפנימיות", אמר שאול סקיפ, יו"ר חטיבת בתי החולים בהסתדרות האחיות. לדבריו, הפתרון של שר הבריאות יעקב ליצמן לאשר תקנים של רופאים ומתמחים לא מספיק טוב. "מביאים תקנים חדשים או סטודנטים שהם לא מיומנים מספיק ובחיים לא ראו שטח. זאת בדיחה".
"צעקנו ואמרנו שצריך מיטות, צריך מכונות הנשמה. התרענו כל כך הרבה פעמים שהמצב הזה יכול לגרום נזקים לחולים ולצוותים ולא הקשיבו", הוסיף סקיפ.
מנגד, יו"ר איגוד רופאי הפנימיות, פרופ' אבישי אליס, מציג תמונה רגועה יותר. לדבריו, התפוסה במחלקות הפנימיות עומדת כעת על 90% למרות הצמצום ופתיחת מחלקות הקורונה. הסיבה לכך היא שמאז התפרצות המגפה בישראל אנשים חוששים להגיע לבתי החולים כדי לא להידבק. עם זאת, גם הוא מסויג ולטענתו ככל שמספר החולים יעלה יצטרכו להסב יותר צוותים מהמחלקות הפנימיות לטיפול במשבר, ואז כבר עלולה להיווצר בעיה בטיפול בחולים האחרים בבתי החולים.
"אנחנו נמצאים בשלב של עליית מדרגה בהתמודדות עם הנגיף וככל הנראה השיא עוד לפנינו", אמר פרופ' אליס. והביע דאגה מסגירת המחלקות הפנימיות. הוא שם דגש גם על מיגון הצוותים הרפואיים בצורה המיטבית: "אנחנו מבקשים מהנהלות בתי החולים לסייע לנו ככל שניתן כדי שנגיב במהירות וביעילות למציאות המשתנה".
"אף אחד לא יודע מה קורה"
השינויים התכופים בסידורי העבודה ובמחלקות בבתי החולים מותירים רבים מהצוות הרפואי בחוסר ידיעה ומגבירים את הפאניקה. ד', רופאה מתמחה בבית החולים איכילוב, שם יותר מ-200 אנשי צוות נכנסו לבידוד בית, סיפרה שיש חוסר תקשורת בין ההנהלה לעובדים. "אף אחד לא יודע מה קורה. אנחנו פתאום רואים שמעבירים מיטות ממחלקה מסוימת לאחרת, שסוגרים את בניין אריסון בשביל חולי קורונה. לא ברור לנו מה קורה, כאילו אנחנו סתם אנשים שאין צורך לעדכן אותם".
היא הוסיפה שכלפי חוץ ההנהלה משדרת כאילו הכל בסדר, אבל בפועל הצוותים חוששים מאוד,מרגישים את המחסור בכוח האדם וחרדים לביטחונם האישי. "יש לי ילד עם אסטמה ואני כל הזמן מפחדת שאולי אדבק בבית החולים ואפגע בו", אמרה. "לא דאגו להפקיד את המחלקה של הקורונה משאר בית החולים ואנשים נכנסים ויוצאים משם בלי מיגון".
בבתי חולים רבים שוקלים להתחיל לעבוד במתכונת של משמרות באורך 12 שעות, כך שצוותים יעבדו במרוכז או בבוקר או בלילה ויהיו במגע מינימלי, זאת כדי למנוע הדבקה של צוותים שלמים.
"רוצים שניתן 120% ולא עושים שום דבר חזק, הרי חולה במסדרון זו שגרה במדינה ואנשים לא מבינים שבמערכת כזו זו תשתית הכרחית ולא רק במשבר", אמר סקיפ. לדבריו, הצוותים הרפואיים מפחדים לבקר את הנהלות בתי החולים שדורשות מהם להתגייס למשימה בלי לפצות פה. "זה עצוב שאנשים שאחראים על חיי אדם ולוקחים על עצמם תפקיד כזה קשה, הופכים להיות רובוטים של מערכת שמאיימת עליהם, זה לא נורמלי".
"כואב לי על המערכת הזאת", הוסיף עם דמעות בעיניים. "אני רואה את האנשים המסורים האלה שעומדים כל יום ועובדים קשה, אני עובד שבתות וחגים ומרגיש את זה – ועכשיו יעבירו את כולם למשמרות של 12 שעות בלי לשאול אותנו? אני מקווה שמישהו יזכור את זה כשהכל ייגמר".
פרופ' אליס, שלאורך כל השנה מפנה את הזרקור לחוסרים בכוח אדם ובמיטות במחלקות הפנימיות, טוען שבזמן משבר צריך להשאיר את הביקורת בצד. לדבריו, המשבר הנוכחי מוכיח את היכולות החזקות של מערכת הבריאות ואת העובדה שיש מאיפה להביא את המשאבים הנצרכים.
"הרפואה הפנימית עומדת בחזית המאבק בקורונה בישראל", אמר. "הצוות הרפואי והמסייע הם המפקדים והלוחמים של המלחמה שנכפתה עלינו. במלחמה יש גם סיכונים ואנחנו מודעים להם".
בינתיים התחושות של הצוותים הרפואיים בבתי החולים קשות. "אנחנו עובדים עם מה שיש, עושים הכשרות מאוד קצרות ומקווים שיהיה בסדר", אמר סקיפ. "יש כאן מצב של מדרון תלול מאוד. כל הזמן הרי היינו על הקצה, אז מה יהיה עכשיו?".