הליכוד לכחול לבן: אם תחליפו את יו"ר הכנסת - אין אחדות
במפלגתו של בני גנץ לא מתכוונים לוותר על המהלכים בכנסת השבוע, בהם החלפת אדלשטיין. אצל נתניהו מאיימים: זה ימנע הקמת ממשלה. היום: דיון בבג"ץ בעתירה להורות לאדלשטיין לכנס את המליאה
בשעה שבליכוד ממשיכים להעביר הצעות לאחדות, בכחול לבן התקבלה ההחלטה כי לפני השיחות על אחדות יתרכזו השבוע בהשלמת המהלך של הקמת הוועדות בכנסת והחלפת היו"ר. זאת לאחר שבשבוע שעבר התברר כי בליכוד לא מתכוונים לאפשר הקמת ועדות שיבטאו את הרוב היחסי של כחול לבן בכנסת, ולא מתכוונים לאפשר הצבעה על תפקיד היו"ר. היום יגיעו נציגי כחול לבן לדיון שנקבע בבג"ץ בעתירה שהגישו נגד התנהלותו של היו"ר יולי אדלשטיין. ביום שני מתכוונים בכחול לבן להחריף את הטון ולהעלות הילוך בקרב שיתנהל בכנסת.
המסר של הליכוד, מנגד - אם ינוצל הרוב בכנסת נגד נתניהו להחלפת יו"ר הכנסת, לא תהיה אחדות. "הם באים לרמוס את הדבר שמאפשר ממשלת אחדות, אומרים שהולכים להדיח את יו"ר הכנסת", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו אמש בראיונות לערוצי הטלוויזיה.
בסוף השבוע, על רקע הלחץ הכבד לאחדות, הגיעו מפגינים לפתח ביתו של בני גנץ בראש העין על מנת לשכנע אותו שלא להיכנס לממשלה תחת נתניהו. ההערכה היא שאם אכן תירשם התקדמות דרמטית במו"מ, גנץ יגיע עם 15 חברי כנסת של מפלגתו חוסן לישראל - אולם ללא חברי יש עתיד של יאיר לפיד וללא משה (בוגי) יעלון.
עיקר המחלוקת בין הצדדים, שעדיין לא ערכו פגישה נוספת מאז יום רביעי (מלבד החלפת הודעות סלולריות ושיחות טלפון), נסובה סביב תיק המשפטים ומשך הכהונה. נתניהו אמר אמש שהציע לגבי תיק המשפטים בחירת מועמד מוסכם על שני הצדדים, או לחלופין כהונת שר וסגן שר עם זכות וטו של כל אחד מהם על החלטות. לגבי משך הכהונה, נתניהו אמר שהציע שנה וחצי לו, ואז שנה וחצי לגנץ.
ואולם באופן לא רשמי, מסבירים בכחול לבן, הבעיה היא עדיין מוסרית: האם לשבת עם נתניהו לנוכח מצבו המשפטי - והבטחות הקמפיין שלא לעשות זאת - וכן חוסר האמון בין הצדדים? "מי שרוצה אחדות לא עובד עם אולטימטומים", אמר אמש גנץ, ואילו לפיד טען שנתניהו משקר ללא הרף.
בתוך כך, היום בג"ץ ידון כאמור בעתירות של התנועה לאיכות השלטון ועמותת חוזה חדש, הדורשות להורות לאדלשטיין לכנס את מליאת הכנסת ולהתחיל את עבודת הכנסת מיידית. המדינה תגיש את תגובתה לעתירה עד היום בעשר בבוקר, והדיון צפוי להיערך בשעה 16:00 בבית המשפט העליון.
התנועה לאיכות השלטון עתרה נגד סירובו של אדלשטיין לאפשר הצבעה על בחירת יו"ר כנסת חדש, נגד פיזור הכנסת ביום חמישי האחרון ונגד החלת הנחיות משרד הבריאות על הכנסת. בעתירה נטען כי "באופן תמוה ובניגוד לכל היגיון, השיקולים הפוליטיים הצרים של אדלשטיין עלו במשקלם על הצורך בקיומו והבטחתו של פיקוח פרלמנטרי הדוק על פעילות הרשות המבצעת, והובילו למחיקה טוטאלית של פיקוח ובקרה אלה. דברים אלה מקבלים משנה תוקף וחומרה במיוחד בזמן שאנו נמצאים במשבר רפואי חסר תקדים, ובשעה שאנו עוסקים בתחומים הרגישים והאקוטיים של ביטחון, זכויות אזרח ובריאות הציבור בישראל".
נזכיר, כי מספר שעות לפני השבעת הכנסת, הביאה הממשלה את ההנחיות להפעלת אמצעים מיוחדים של השב"כ בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. הוועדה שאלה שאלות על מהות האמצעים, ופוזרה בשל השבעת הכנסת החדשה. ביום חמישי לאחר ההשבעה, כחול לבן והליכוד לא הצליחו להגיע להסכמה, ואדלשטיין הודיע על פיזור הכנסת מבלי שהוועדה מאשרת את השימוש באמצעים ומפקחת עליהם.
ביום רביעי הורה אדלשטיין להחיל על הכנסת את הנחיות משרד הבריאות בנוגע למאבק בקורונה, הכוללות איסור התכנסות של יותר מעשרה אנשים ושמירת מרחק של שני מטר בין לאדם לאדם. ההנחיה הזו, לדבריו, כוללת גם את הוועדה המסדרת של הכנסת, שלפי מפתח המושבים הקבוע בחוק חייבת הוועדה המסדרת לכלול יותר מעשרה איש. בעתירה נכתב כי "במקום שבו מעקרת הרשות המבצעת את הרשות המחוקקת מביצוע תפקידה ופוגעת באיזון שבין הרשויות, נדרשת הרשות השלישית - היא הרשות השופטת - לפעול לשם השבתו".