היועמ"ש נגד אדלשטיין: צווי הבריאות לא מונעים את דיוני הכנסת
לקראת הדיון בבג"ץ בעתירות נגד התנהלותו של יו"ר הכנסת, ציין מנדלבליט בחוות דעת כי אין בסמכותו של אדלשטיין למנוע הצבעה בכנסת או את הקמת הוועדות. אדלשטיין: "בחירת יו"ר חדש טרם הקמת הממשלה, תמנע לחלוטין כל סיכוי לממשלת אחדות רחבה". הליכוד: "החלפת יו"ר תביא לבחירות רביעיות". כחול לבן: "נתניהו רוצה בחירות"
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הגיש היום (א') לבג"ץ את תגובתו לעתירת התנועה לאיכות השלטון, שבה טען כי החלת הוראות החירום משרד הבריאות בנוגע להתמודדות עם נגיף הקורונה - אינה מונעת את דיוני הכנסת ודיוני הוועדות. מנדלבליט גם ציין כי אין בסמכותו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין למנוע הצבעות. לקריאת חוות הדעת המלאה של היועמ"ש לחצו כאן.
הדיון בעתירות ייערך בשעה 16:00 בבית המשפט העליון, ויועבר בשידור וידיאו במעגל סגור לאולם הסמוך כדי לצמצם את מספר הנוכחים באולם. יש לציין כי עד כה סירבו שופטי בג"ץ לאפשר לשדר את הדיון בשידור חי בשל מצב החירום שהמדינה נקלעה אליו.
"מצב החירום שבו נמצאת המדינה אכן מחייב נקיטת צעדים חסרי תקדים בכדי להגן על שלום הציבור ובריאותו", כתב היועמ"ש בחוות הדעת. "ואולם, בתוך כך, גם במצב זה ואפילו ביתר שאת, ממשיכים לחול העקרונות הדמוקרטיים הבסיסיים של שלטון החוק וההגנה על זכויות הפרט. שתיים מהערובות היסודיות לשמירתם של ערכים אלה הן קיומה של ביקורת שיפוטית עצמאית ואפקטיבית, וקיומה של ביקורת פרלמנטרית על עבודת הממשלה", נכתב.
הליכוד לכחול לבן: אם תחליפו את יו"ר הכנסת - אין אחדות
נתניהו: הצעתי ממשלה שוויונית. גנץ: הדלפות מגמתיות
אין לנו רוב? אז נסגור את הכנסת | פרשנות
אדלשטיין התייחס לעתירה בנוגע להקמת הוועדות הזמניות בכנסת לפיקוח על עבודת הממשלה: "בשבוע שעבר התעכבה הקמתה של הוועדה המסדרת בשל חילוקי דעות בין הצדדים. כבר ביום רביעי האחרון הודעתי כי אביא את הקמת הוועדה המסדרת להצבעה במליאת הכנסת ביום שני, כלומר מחר בשעה 16:00. עם ההצבעה על הוועדה המסדרת, יוקמו מיד גם הוועדות הזמניות. לפיכך, לא ברור מדוע מבזבזים את זמנם היקר של השופטים".
בהתייחס לעתירה השנייה, אודות מגבלות משרד הבריאות החלות על הכנסת, הוא אמר כי "הכנסת לא נסגרה ולא תסגר - היא תמשיך ותפעל תוך שמירה על בריאותם של חברי הכנסת ועובדי המשכן. אין שום סכנה לדמוקרטיה, זה בלוף אחד גדול".
בנושא ההצבעה לבחירת יו"ר הכנסת, העתירה השלישית, ציין אדלשטיין: "חוק יסוד הכנסת קובע כי 'עד לבחירת יושב ראש הכנסת ימשיך לכהן בתפקידו יושב ראש הכנסת היוצאת'. בנוסף, סעיף 2(ב) לתקנון הכנסת קובע במפורש כי 'יושב ראש הכנסת ייבחר לא יאוחר מהמועד שבו כונסה הכנסת לצורך כינון הממשלה', כלומר - קיים תאריך אחרון לבחירת יו"ר כנסת חדש והוא - הקמת הממשלה. עד להקמת הממשלה, כינוס המליאה לשם בחירת יו"ר כנסת חדש נתון לשיקול דעתו של יו"ר הכנסת הקיים. גם יועמ"ש הכנסת המשיך בקו זה וקבע שההחלטה מתי להעלות זאת להצבעה נתונה לשיקול דעתי, גם במצב המורכב שנוצר. בחירת יו"ר חדש לכנסת ה-23 בעת הזו, טרם הקמת הממשלה, תמנע לחלוטין כל סיכוי להקמת ממשלת אחדות רחבה", אמר היו"ר.
אדלשטיין פנה לשופטים: "כולי תקווה כי בית המשפט העליון, בניגוד לפוליטיקאים צינים העושים שימוש במשבר בריאותי חמור המאיים על כולנו, יבינו את החשיבות הרבה, דווקא בעת הזו, על שמירה קפדנית על חוק יסוד הכנסת ותקנון הכנסת - למען הדמוקרטיה הישראלית".
עוד אמר יו"ר הכנסת: "עשיתי ואני עושה הכל כדי שתקום ממשלת אחדות ויימנעו בחירות בפעם הרביעית. בחירת יו"ר חדש לכנסת ה-23 בעת הזו, טרם הקמת הממשלה, תמנע לחלוטין כל סיכוי להקמת ממשלת אחדות רחבה".
הליכוד: "הדחת יו"ר הכנסת תביא לבחירות רביעיות"
במפלגתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מסרו כי "הדחת יו"ר הכנסת תחסל את ממשלת האחדות ותביא בהכרח לבחירות רביעיות. זה יהיה צעד של חוסר אחריות מזעזע בזמן מגיפת הקורונה העולמית, שלא הייתה כמותה במאה השנים האחרונות. הצעת האחדות המוסכמת עם כחול לבן קובעת שרה"מ נתניהו יכהן שנה וחצי ולאחריו יכהן בני גנץ לתקופה זהה.
"בזמן שרה"מ נתניהו יכהן, תפקיד יו"ר הכנסת ותפקיד שר האוצר, הנחוצים להעברת התקציב וניהול משבר הקורונה, יהיו בידי הליכוד. תפקידי החוץ והביטחון יהיו בידי
כחול לבן. לאחר מכן, בתקופת כהונתו של בני גנץ כראש ממשלה, התפקידים יתחלפו", נמסר.
עוד צוין בהודעת הליכוד כי "הסכם הגיוני זה נקבע כדי לאפשר לראש הממשלה המכהן להעביר חקיקה ותקציב בכנסת כדי לנהל את ענייני האוצר והכלכלה, דבר שהוא חיוני שבעתיים בזמן של מגיפה עולמית ומשבר כלכלי חסרי תקדים. ראש הממשלה לא יוכל לעשות זאת מול יו"ר כנסת לעומתי. יאיר לפיד יודע זאת. הסיבה האמיתית שהוא מתעקש על הדחת יו"ר הכנסת - היא כדי לסכל את ממשלת האחדות וכדי להעביר בכנסת חוקים אנטי דמוקרטיים נוסח איראן. 'חוקי איראן' אלה ימנעו מרה"מ נתניהו לכהן כראש הממשלה ולהתמודד בבחירות ישירות לראשות הממשלה, שלפיד מתכנן לקיים כבר בקדנציה הזאת בזמן המשבר. זה לא יאומן. בשום דמוקרטיה אין חוקים כאלה. צעדים אלה יביאו לזעם ציבורי עצום ולריסוק הדמוקרטיה הישראלית, דווקא בעת שאנו חייבים להתאחד למען הצלת חייהם של אזרחי ישראל. אם כחול לבן ידיחו את יו"ר הכנסת, המגעים לאחדות ייפסקו מייד. בכחול לבן יהיו אחראים לתוצאות".
בכחול לבן הגיבו לאיום: "הניסיון של הליכוד להציב אולטימטומים ולפגוע בדמוקרטיה - מראה שנתניהו רוצה לגרור את ישראל לבחירות רביעיות גם בשיאו של משבר שמחייב את כולנו לפעול למען אזרחי ישראל בממשלה ובכנסת. מאז קום המדינה יו"ר כנסת נבחר תמיד על ידי רוב חברי הכנסת - וכך יהיה גם הפעם".
קודם לכן ציינו גורמים בסביבתו של אדלשטיין: "חוות דעתו של יועמ"ש הכנסת מדברת בעד עצמה. הניסיון לייצר ספין, שלפיו יו"ר הכנסת דורס את הדמוקרטיה, קרס תחת חוות דעתו המקצועית והעצמאית. הן בהתייחסותו אודות ייתור העתירה על הקמת ועדות הכנסת ובעיקר נוכח הדגשתו כי ליו"ר הכנסת יש שיקול דעת (גם אם מצומצם) בקביעת מועד הבאת הצבעת תפקיד יו"ר הכנסת הקבוע למליאה.
"הניסיון לייצר רושם תקשורתי שלפיו היו"ר פועל מחוסר סמכות תקנונית הוכח כשקרי", אמרו הגורמים. "הן ההתנהלות לאורך השנים והן תקנון הכנסת, כפי שמפרש אותו יועמ"ש הכנסת, מוכיחים שיש שיקול דעת ליו"ר לקבוע את הדברים".
בתוך כך, יועמ"ש הכנסת איל ינון הגיש את עמדתו בנוגע לעתירות נגד יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, והמליץ להעלות להצבעה את בחירתו של יו"ר חדש בהקדם. ינון הגיש עמדה נפרדת מעמדתו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, שדרש לדחות את העתירה על הסף. לקריאת תגובתו של ינון לבג"ץ לחצו כאן .
"מובן כי אין בסמכותו של יו"ר הכנסת למנוע, גם מטעמים של בריאות הציבור, את עצם התכנסות מליאת הכנסת וההצבעות בה ואת הקמת ועדותיה, התכנסותן וההצבעות בהן", ציין ינון. "כמו כן, גם אין בסמכותו להגביל את מספר החברים בוועדות הכנסת. הדחיפות בהקמת הוועדה המסדרת נובעת מכך שהיא הארגון הראשון שמתניע את פעילות הכנסת. אין חולק כי דווקא בימים אלה, נוכח התפרצות נגיף הקורונה, גוברת החשיבות של הפיקוח הפרלמנטרי והקושי המשטרי הנובע משיתוק הכנסת מתעצם עוד יותר. על כן, מובן שיש לפעול בהקדם להקמת הוועדה המסדרת ויתר הוועדות הזמניות".
כמו כן, ינון עדכן כי גורמי המקצוע בכנסת עמלים על מציאת פתרונות טכנולוגיים כדי להבטיח מצד אחד שלא יהיו יותר מ-10 אנשים במרחב אחד, ומצד שני, שכל חברי הוועדה יוכלו להשתתף בדיון ולהצביע. כך למשל, יחוברו שני חדרי ועדה באמצעות מצלמות ויקיימו דיון בשיחת ועידה בווידיאו.
בתגובה שהוגשה הבוקר על ידי עו"ד נחי בן-אור ממחלקת הבג"צים נאמר כי עמדת היועמ"ש היא שהחלת הוראת צו בריאות העם אינה מונעת, כאמור במכתבו של יו"ר הכנסת, את דיוני הכנסת ואת דיוניהן של ועדות הכנסת.
"כאן המקום לשוב ולהדגיש כי ההגבלות על התקהלות לפי צו בריאות העם - הן תקנות שעת החירום בעניין הגבלת העובדים ותקנות שעת חירום בעניין הגבלת פעילות - קובעות במפורש כי הן אינן חלות על כנסת ישראל", נכתב בתגובה. "ממשלת ישראל ומשרדי הממשלה הרלוונטיים מתנהלים, אם כן, בתקופה האחרונה במתכונת חירום דינמית, אשר נגזרת מן המצב המשתנה לצורך מתן מענה מיטבי לפי צו השעה.
"בין היתר, ישיבות הממשלה מתקיימות בדרך של שיחות וידיאו עם מספר מוקדים, או שיחות ועידה טלפוניות, על-מנת לאפשר רציפות שלטונית שבמסגרתה הממשלה מממשת את אחריותה כלפי אזרחי המדינה. זאת, תוך שמירה על הוראות משרד הבריאות למניעת הדבקה בנגיף, והגנה על בריאותם של חברי הממשלה", נכתב.
העתירות שהוגשו לבג"ץ דורשות להורות לאדלשטיין לכנס את המליאה ולהתחיל את עבודת הכנסת באופן מיידי, לאחר שהוא פיזר ביום רביעי האחרון את המליאה וסירב למנות ועדה שתכלול יותר מעשרה חברים, בשל הנחיות משרד הבריאות האוסרות על התקהלות.
בעתירה נטען כי "באופן תמוה ובניגוד לכל היגיון, השיקולים הפוליטיים הצרים של אדלשטיין עלו במשקלם על הצורך בקיומו והבטחתו של פיקוח פרלמנטרי הדוק על פעילות הרשות המבצעת, והובילו למחיקה טוטאלית של פיקוח ובקרה אלה. דברים אלה מקבלים משנה תוקף וחומרה במיוחד בזמן שאנו נמצאים במשבר רפואי חסר תקדים, ובשעה שאנו עוסקים בתחומים הרגישים והאקוטיים של ביטחון, זכויות אזרח ובריאות הציבור בישראל".
לאחר נעילת ישיבת המליאה על ידי אדלשטיין, היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון קבע כי ללא הסכמות, ההצבעה במליאה תתקיים בתחילת השבוע, כנראה ביום שני - מחר. לבקשת חברי כנסת, ינון פרסם חוות דעת בעניין שבה הוא הזכיר כי החוק אינו קובע מועד להקמת הוועדה המסדרת - אלא רק מציין שיש להקימה "מוקדם ככל האפשר".
לפי ינון, אם לא יושגו הסכמות, "תקום חובה לשים על סדר יומה של הכנסת ללא דיחוי נוסף את בחירת הוועדה המסדרת". הוא אף פירט את אפשרויות ההצבעה במליאה על הצעה אחת או שתי הצעות להרכב הוועדה.
בנוגע לכך נכתב בעתירה כי "במקום שבו מעקרת הרשות המבצעת את הרשות המחוקקת מביצוע תפקידה ופוגעת באיזון שבין הרשויות, נדרשת הרשות השלישית - היא הרשות השופטת - לפעול לשם השבתו".
הליכוד לכחול לבן: אם תחליפו את יו"ר הכנסת - אין אחדות
על רקע הניסיונות להגיע להסכמה על ממשלת אחדות, בכחול לבן מתכננים השבוע קרב על מוקדי הכוח בכנסת שיתחיל היום, כאמור, דווקא בבית המשפט העליון. בליכוד לעומת זאת מעבירים מסרים שלפיהם החלפת יו"ר הכנסת פירושה סוף לסיכויים לאחדות - ללא דרך חזרה. "הם באים לרמוס את הדבר שמאפשר ממשלת אחדות, אומרים שהולכים להדיח את יו"ר הכנסת", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו אמש בריאיונות לערוצי הטלוויזיה.
המאבק מגיע לאחר שבשבוע שעבר התברר כי בליכוד לא מתכוונים לאפשר הקמת ועדות שיבטאו את הרוב היחסי של כחול לבן בכנסת, ולא מתכוונים לאפשר הצבעה על תפקיד היו"ר. היום יגיעו נציגי כחול לבן לדיון בבג"ץ נגד התנהלותו של אדלשטיין, וביום שני מתכוונים במפלגתו של גנץ להחריף את הטון ולהעלות הילוך בקרב שיתנהל בכנסת.
עיקר המחלוקת בין הצדדים, שעדיין לא ערכו פגישה נוספת מאז יום רביעי למעט החלפת הודעות ושיחות טלפון, נסובה סביב תיק המשפטים ומשך הכהונה. אמש אמר נתניהו כי הציע בחירת מועמד מוסכם על שני הצדדים, או לחלופין כהונת שר וסגן שר עם זכות וטו של כל אחד מהם על החלטות. לגבי משך הכהונה של ראש הממשלה, נתניהו אמר שהציע שנה וחצי לו, ואז שנה וחצי לגנץ.