שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

מה תעשה המגפה למלחמות בעולם?

נגיף הקורונה לא עוצר את הקרבות במזרח התיכון ובאפריקה. האם המגפה תחריף את הסכסוכים או תרגיע את המתיחות? באו"ם פונים למדינות ולארגוני הטרור: "אם עוד הייתם צריכים סיבה להפסיק להילחם - הנה, קיבלתם"

 

סוריה, לוב, תימן ואפגניסטן. איך ישפיע המאבק העולמי בנגיף הקורונה על הסכסוכים ברחבי העולם? האם ההתמקדות בקורונה תרגיע במעט את המתיחות, או תגרום להחרפת הסכסוכים? מומחים ודיפלומטים באו"ם חוששים שהאפשרות השנייה בעלת סיכויים גבוהים יותר.

 

סוריה והקורונה: מה אסד מסתיר?

 

ברטראן באדי, מומחה ליחסים בינלאומיים במכון הצרפתי למדעי המדינה, מאמין שעבור ארגוני הטרור ולוחמי הגרילה נגיף הקורונה הוא מתנה משמיים. הוא אומר שכאשר החזקים "הופכים חסרי אונים" ניתן לראות "את נקמת החלשים על החזקים".

ה מלחמה ב סוריה מחוז אידליב (צילום: AP)
במחוז אידליב בסוריה(צילום: AP)
 

בימים האחרונים כ-30 חיילים בצבא מאלי נהרגו במתקפה של ג'יהאדיסטים בצפון המדינה. המתקפה לא הובילה לתגובה מיוחדת של מועצת הביטחון. בלוב, ובמחוז אידליב בסוריה – מקומות שלפני התפשטות הקורונה היו חלק מסדר היום של הדיפלומטים – הלחימה נמשכת.

 

רוזמרי די-קרלו, תת-מזכ"ל האו"ם לנושאים פוליטיים, אמרה שלנוכח ההשפעה ההרסנית של נגיף הקורונה כל הצדדים צריכים לגלות איפוק. "אם מישהו – בצורה יוצאת דופן – עדיין צריך סיבה להפסיק את הלחימה שם, הנה היא".

3082 ()
 

מרטין גריפיתס, השליח המיוחד של האו"ם לתימן, פרסם הצהרה דומה: "בזמנים שבהם העולם נלחם במגפה, הצדדים חייבים להפסיק להתמקד בלחימה אחד נגד השני ולהבטיח שהאוכלוסייה לא תתמודד עם סכנות גדולות יותר".

 

עד כה המדינות שבהן מתנהלות מלחמות היקף חולי הקורונה לא הגיע למספרים של סין, דרום קוריאה או אירופה. החשש הוא שכאשר הנגיף יתפשט במדינות עניות ובאזורי קרבות התוצאה תהיה הרסנית. באו"ם חוששים שללא סיוע בינלאומי "מיליונים" ימותו.

המורדים החות'ים בתימן על רכב סעודי שלטענתם הם השתלטו עליו (צילום: רויטרס)
המורדים החות'ים בתימן(צילום: רויטרס)
 

אחד הדיפלומטים ששוחח עם AFP אמר שבגלל אובדן השליטה על המגפה היא לא תועיל לאף צד מהצדדים הלוחמים. "המגפה יכולה להחמיר את הסכסוכים, להחריף את המצב ההומניטארי ואת תנועות האוכלוסייה", הוא אומר בהתייחסות למי שנאלצים לעזוב את בתיהם.

 

אך יש מומחים שטוענים שהמגפה עשויה להתיש את הלוחמים ולהחליש את היכולות שלהם בחודשים הקרובים. "שליחת הכוחות לשדה הקרב חושף את המדינות ואת הארגונים להידבקות, ומספר הקורבנות עלול להיות קטסטרופאלי", אומר רוברט מאלי, נשיא ארגון המשברים הבינלאומי מוושינגטון.

תקיפה של המורדים ב לוב במתקן מעצר של מהגרים באזור טריפולי (צילום: רויטרס)
מתקן מעצר של מהגרים שהופצץ בלוב(צילום: רויטרס)
 

מאלי מאמין שיש סבירות גבוהה שהנגיף "יחליש את היכולת ואת הרצון של המדינות והמערכת הבינלאומית – האו"ם, הארגונים האזוריים, הפליטים והכוחות שאחראים לשמירת השלום – להקדיש את עצמם לפתרון סכסוכים או למניעתם".

 

לפי מאלי המגפה עלולה ליצור מכשולים חדשים לקהילה הבינלאומית – לסבך את הגישה לאזורי הקרבות, להקשות על פתיחת מו"מ במדינות ניטראליות ולשנות את ייעודן של ההשקעות הכלכליות כדי להילחם בקורונה.

זירת פיגוע בקאבול (צילום: AP)
זירת פיגוע בקאבול(צילום: AP)
 

"איזו ממשלה תרצה להשקיע במאמצים לשלום בתימן, סוריה, אפגניסטן, חבל סאהל או מקום אחר בזמן שהיא מתמודדת מול משבר כלכלי, פוליטי וחברתי שהוא כמעט חסר תקדים?", שאל מאלי. הוא מוסיף שבתקופה שבה התקשורת העולמית עסוקה בנגיף הקורונה ללא הפסקה, רבים לא ישמעו על הסכסוכים ברחבי העולם, "אכזריים ואלימים ככל שיהיו".

 

באו"ם, שמתקשה להגיב בצורה אופטימלית למצב, דיפלומטים מתעקשים שהמאמצים שלהם לעקוב אחר הסכסוכים והמשברים האזוריים יימשכו – למרות הפגיעה בלו"ז של הארגון הבינלאומי.

 

"אנחנו מתכוונים לוודא שלמועצת הביטחון יהיה תפקיד חיוני בשמירה על הביטחון והשלום העולמי", כתב בטוויטר ג'ונתן אלן, השגריר הזמני של בריטניה באו"ם. "נגיף הקורונה מקבל את הפוקוס העולמי, אבל אנחנו לא שכחנו את סוריה, לוב ותימן".

מועצת הבטחון של האו
מועצת הבטחון של האו"ם(צילום: EPA)
 

ריצ'רד גוואן, מומחה למדיניות האו"ם, מטיל ספק בדברי השגריר. "הדיפלומטים במועצת הביטחון אמרו שקשה יותר לגרום לממשלות שלהם להתמקד בנושאים שקשורים לאו"ם", הוא אמר.

 

ארגוני זכויות אדם ברחבי העולם, כמו Human Rights Watch, חוששים שהמאמצים שהם משקיעים באזורי הקרבות יורדים לטמיון בגלל הקורונה. הדיפלומטים מספרים שפרסום דו"ח של האו"ם על הפצצת בתי חולים בסוריה, שאמור היה להתפרסם בתחילת 2020, נדחה בגלל מגפת הקורונה. הדו"ח יתפרסם, לכל המוקדם, באפריל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לוחמים במחוז אידליב בסוריה
צילום: AP
מומלצים