הבועה מתפוצצת: כך שוק ההעברות יושפע מהקורונה
אחרי שמחירי השחקנים תפחו לממדים עצומים והסכומים ששולמו היו לעיתים אף מוגזמים, המגפה המשתוללת צפויה לטלטל את השוק ולשנות את פני הכדורגל
הכלכלה העולמית סופגת מכה חזקה בעקבות המגפה המשתוללת ואף אחד עדיין לא יכול לומר בדיוק איך היא תיראה ביום שאחרי. על דבר אחד כולם מסכימים: המיתון הוא בלתי נמנע, כלומר תקופה ארוכה של האטה במשק. זה גם מה שאנחנו הולכים לראות בכדורגל העולמי.
בשבוע שעבר הוחלט בפיפ"א על הקמת ועדות לבחינת תחומים המושפעים מעצירת המשחקים. כולם מדברים על הטורנירים, כמו יורו 2020 או קופה אמריקה שנדחה גם הוא בשנה, אבל הוועדה החשובה היא זו שאחראית לנתח ולהציג את השפעת הקורונה על ההעברות. ההערכה של כל המומחים בתחום היא שהשוק הולך להשתנות, ובגדול. יש כמה עניינים חשובים. למשל חוזי השחקנים, שחלקם יפוג לפני שתסתיים העונה, או השאלה מתי יתקיים בכלל חלון ההעברות. יכול להיות שיוכרז על זמן ארוך, של חודשים רבים, שבו לא תהיה הגבלה על ההעברות, אבל ההשפעה העיקרית תהיה על מחירי השחקנים, ואלה הולכים לרדת בגדול.
סכנת קריסה
מאחר שההכנסות נעצרו, קבוצות כדורגל בכל העולם מוציאות את השחקנים שלהן לחופשה ללא תשלום או מקצצות בשכר. הכסף הגדול ממכירת כרטיסים נעצר, לספונסרים אין אינטרס לשלם ומכירת מרצ'נדייז כמעט שלא קיימת. גם אם העונה תחודש מתישהו, וחלק מהכסף ייכנס, לקבוצות יש בעיה של תזרים מזומנים. חלקן כבר מקצצות, אחרות יעשו זאת בהמשך, אבל זה לא יספיק. כמובן שיש הבדל בסדר הגודל של קבוצות בין ליגה לליגה, אבל יהיו כאלה שיקרסו לגמרי. את ההשלכות נראה בתגי המחיר שיודבקו לשחקנים. "אני צופה ששוק ההעברות יהיה שקט בכל מה שקשור למחירים", אמר לרשת סקיי קירן מגוואייר, מרצה ומומחה לפיננסים בכדורגל. "הסיבה היא שגם מועדונים שעוד יהיה להם כסף עדיין יישאו בעלויות עצומות ולכן באופן ישיר תהיה הקטנה של תקציבי ההעברות".
מגוואייר הסביר שקיימת סיבה נוספת לירידה הצפויה. מועדונים רבים יהיו קרובים לפשיטת רגל ויהיו חייבים למכור כדי לשרוד. המועדונים הגדולים יסמנו כאלה שנמצאים במצוקה וינצלו זאת כדי לרכוש שחקנים בפחות כסף. במשך שנים עולה שווי השוק של שחקנים באופן קבוע, כשהשיא הגיע כמובן בעונה האחרונה. בשני חלונות ההעברות של העונה שנגדעה לפני סיומה ראה עולם הכדורגל לא פחות מ־106 העברות של 20 מיליון אירו ומעלה - בערך כפול מהמספר שנרשם רק שלוש שנים קודם לכן. בתחילת העשור כמות ההעברות בסדר גודל כזה הייתה לרוב קצת יותר מעשר.
"המספרים התנפחו עוד ועוד, אבל עכשיו הכל הולך להשתנות", אמר השבוע אחד מהמנהלים המקצועיים בליגה הספרדית. "לא יהיו עוד העברות של 100 מיליון בטווח הנראה לעין, הסכומים הולכים לרדת בענק".
הסכומים הם לא הדבר היחיד שייפגע, אלא גם היכולת של הקבוצות לאתר את המתאימים בצורה אקטיבית, כלומר לחקור את השוק במלואו ולא רק באמצעות סוכנים המעלים רעיונות ומציעים הצעות. האנשים שמתעסקים בתחום הסקאוטינג והאנליזה המקצועית בקבוצות הם מהראשונים שהוצאו לחל"ת. לאחרים אין זמן או סבלנות להתעסק בכך, בטח כשאף אחד לא יודע מתי ישחקו שוב כדורגל. גם הדרך שבה קבוצות רבות ינסו להחתים שחקנים תשתנה לתקופה מסוימת.
ההזדמנויות החדשות
חיבור הדברים האלה יכול להביא דווקא להזדמנות בליגה כמו ישראל. את הקבוצות בעולם אפשר לחלק בגדול לשני חלקים בנוגע לרכש. מצד אחד יש קבוצות שלא משלמות דמי העברה, כלומר מצרפות כמעט אך ורק שחקנים שמסיימים חוזה. במקרה הזה בדרך כלל השחקנים יקבלו שכר גבוה יחסית, כיוון שעל אלה ללא החוזה ישנה יותר תחרות. מהצד האחר יש את הקבוצות שמעדיפות למצוא שחקנים מליגה פחות טובה שהם תחת חוזה, ולשלם את דמי ההעברה במטרה למכור ברווח. הקבוצות הסקנדינביות הן הדוגמה המובהקת לכך. לרוב השחקנים האלה יהיו תחת חוזה נמוך יותר כיוון שהתחרות עליהם קטנה יותר.
ירידת המחירים העולמית (ובמקביל ירידה אפשרית בחוזים שהקבוצות משלמות פה לשחקנים) יכולה ליצור פתח לשינוי. אם על שחקן שעלה פעם מיליון אירו יהיה אפשר לשלם בקרוב שליש מחיר, אולי קבוצות קטנות פחות יירתעו מכך. בנוסף, בעיית הסקאוטינג העולמית תביא לכך שמי שכן עובד עכשיו באיתור כישרונות מליגות חלשות או עניות יותר, יוכל להרוויח. אין משחקים, אבל הטכנולוגיה מאפשרת לאנשי המקצוע לצפות במסך בכל משחק ששוחק על הגלובוס עד פרוץ המשבר. להיות מוכנים לכל תרחיש שאליו ינוע שוק ההעברות כשהכל יחלוף ושוב יהיה לנו כדורגל.