טייק-אוויי לסבא וסבתא: צפו במבצע משלוחי אוכל ל-100 אלף קשישים בימי הקורונה
מערך מתנדבים אדיר משתף בימים אלה פעולה עם משרד הרווחה ורשויות מקומיות כדי להביא מזון לתושבים בגיל הסיכון שחוששים לצאת מהבית. מ-483 נקודות הפצה יוצאות הארוחות לכל רחבי הארץ במבצע לוגיסטי מורכב. 2,500 מתנדבים פעלו בחיפה בלבד: "זו ארץ ישראל היפה"
את הכניסה לחניון בניין העירייה בחיפה חסמו לפני הצהריים (יום א') עשרות כלי רכב. לא מדובר היה בהפגנה וגם לא במצוקת חניה, אלא בעשרות מתנדבים מכל רחבי העיר שהגיעו לאסוף חבילות מזון שארגנו במחלקת הרווחה בסיוע משרד הרווחה. את החבילות פיזרו המתנדבים, פקחי העירייה והקב"טים בין אלפי קשישים תושבי העיר שנמצאים כבר יותר משבוע בבידוד בביתם בגלל ההנחיות להתמודדות עם נגיף הקורונה. רבים מהם התקשרו בימים האחרונים למחלקת הרווחה בבקשת סיוע.
"היום אנחנו מחלקים ארוחות מצוננות לאזרחים ותיקים שנמצאים במצוקה, שנאסר עליהם לצאת מהבית", אמרה מנהלת אגף הרווחה בעיריית חיפה, מאירה קיפרשטיין. "אלה אנשים שחיים מקצבאות, מהכנסה מאוד נמוכה. מיום שלישי אנחנו במערך עבודה משמעותי. להכין את רשימות הקשישים, לסדר את מסלולי החלוקה ולפנות למתנדבים, הרבה אנשים טובים שאנחנו עובדים איתם.
"היום אנחנו מחלקים מצרכים ליותר מ-2,500 קשישים בעיר שכל אחד מקבל ארוחה ליומיים. ביום שלישי הוא יקבל עוד פעם ליומיים - וביום חמישי הוא יקבל שלוש מנות, גם לשבת".
את התקציב מספק משרד הרווחה וגם מפעל הפיס אמור לתרום בהמשך. "הקשישים נמצאים במצוקה", מוסיפה קיפרשטיין. "הם חוששים ורוצים לשמור על עצמם. המשפחות פחות מבקרות. מאז ששמעו על המבצע הזה, אנחנו מקבלים עוד טלפונים מקשישים שמבקשים עזרה".
על המתנדבים הרבים שהגיעו לסייע היא אומרת: "אפשר לראות פה את ארץ ישראל היפה. אנחנו עובדים שנים עם מתנדבים ומשקיעים בזה הרבה מאוד בדיוק בשביל הזמנים האלה. אני מודה לכל אחד מהם שהגיע לפה היום, וזאת רק נקודה אחת. אנחנו פרוסים בעוד מקומות ברחבי העיר כדי לעשות את זה כמה שיעיל וטוב".
מדובר בחלק ממבצע של משרד העבודה והרווחה שמטרתו לספק לקשישים הנזקקים תמיכה תזונתית ובמקביל למנוע את יציאתם מהבית, שעלולה להעמידם בסיכון. המבצע מטפל בכ-100 אלף קשישים, ופועל דרך 483 נקודות הפצה ב-192 רשויות מקומיות.
את הנתונים על אודות הקשישים העבירו הרשויות המקומיות. המזון מגיע ממפעלי ההזנה של תלמידי בתי הספר, שאינם פועלים מאז השבתת מערכת החינוך, והתפריט שונה כך שיתאים למבוגרים.
אחת מהמתנדבות בחיפה היא קרן שגיא מתנועת דרור ישראל, המתגוררת בשכונת הדר: "ביום חמישי שעבר התחלנו להפעיל מערך מתנדבים בשכונה יחד עם עוד ארגונים, קהילת הדר, עיריית חיפה והגרעין התורני. תוך 24 שעות נכנסו יותר מלמאה מתנדבים, מילאו טופס ומאז הם עושים משימות שונות. המשימה שלנו היום זה חלוקת מזון".
בשל הנסיבות, המתנדבים לא נפגשים עם הקשישים שלהם הם מסייעים: "אנחנו לא באים איתם במגע, רק משאירים להם את השקית על הידית של הדלת והולכים. אנחנו יודעים שמישהו זכה, אבל אנחנו לא רואים את זה בעיניים. פונים אלינו כל מיני אנשים גם בתחומים אחרים. פנו אלינו בבקשה לתרומות של משחקים, עזרה נפשית, יש לנו גם מוקד טלפוני, גם דרך הפייסבוק.
"מספר המתנדבים זה דבר מדהים. בכל יום מצטרפים עוד. עכשיו אנחנו עומדים על סביבות 140, היום הגיעו בערך 20 חבר'ה עם כלי רכב שלהם לחלק מזון. אני מקווה שזה ימשיך ככה. יש אנשים שלא מפחדים לצאת ולעזור. כמובן שאנחנו שומרים על כולם ברמה הכי גבוהה שאפשר".
גם בעפולה ובקריית אתא
בעפולה נערך מבצע דומה בהשתתפות עשרות מתנדבים. גם שם החלוקה מתבצעת שלוש פעמים בשבוע על ידי מערך מחלקים הכולל עובדי עירייה, עמותת "דור לדור" האמונה על הקשישים ומתנדבים, כולם ממוגנים כראוי.
"אני רואה מתנדבים מכל מגוון האוכלוסייה שבאים לסייע לנו בחלוקה ואין גאה ממני על כך שעפולה שוב מוכיחה שיש בה קהילה חזקה ומגובשת שדואגת לכל האוכלוסייה בעת הזאת", אומר ראש העיר אבי אלקבץ. "תודה לשר הרווחה אופיר אקוניס על המבצע המרגש הזה".
בקריית אתא השתתפו מתנדבים של ארגון "איחוד הצלה" בחלוקת מנות המזון, הן לקשישים והן לתושבים השוהים בבידוד, יחד עם אימהות מההנהגה היישובית, עובדי עירייה ומתנדבים מקרב התושבים.
מנהל מרחב כרמל באיחוד הצלה, נפתלי רוטנברג: "כמו תמיד, ובמיוחד בתקופות כאלו, עם ישראל נרתם לעזור אחד לשני. מתנדבי איחוד הצלה נמצאים גם כאן, היכן שצריכים אותנו. נמשיך לסייע לציבור ככל שניתן".
מעיין עומר, עובדת סוציאלית קהילתית בירושלים, שמנהלת את מערך החירום במבצע הכללי, סיפרה על הלוגיסטיקה שמאחוריו: "מהרגע שנפתח מערך החירום התחלנו למפות את האוכלוסיות המיוחדות שלנו. אנחנו מקבלים מנות מצוננות של אוכל חם - תפוחי אדמה, עוף ובשר, כשהמטרה שלנו היא להעביר אותן תוך שעה וחצי במקסימום סטריליזציה ובמינימום מגע.
"המתנדבים מתקשרים לקשישים, מודיעים להם שהם מגיעים ומניחים את המנות על ידית הדלת. אחר כך הם מתרחקים מהמקום, ומתקשרים לקשיש או לקשישה כדי להגיד להם שהמנה הגיעה ושיכניסו אותה הביתה. כל המתנדבים חייבים לעמוד בתנאים – שאף אחד מבני ביתם לא היה בבידוד ושאין להם תסמינים".
השר אקוניס, שהשתתף בחלוקת הארוחות בתל אביב, אמר לעובדים ולמתנדבים: "אני מברך על פעילות המשרד בכל חלקי הארץ, שימשיך לפעול למען כל האזרחים הוותיקים בישראל כדי שאף אחד לא ירגיש בודד ויקבל מענה לכל צרכיו".
ראש אגף בכיר לאזרחים ותיקים במשרד העבודה והרווחה, ציפי נחשון-גליק, הוסיפה: "מדובר במבצע שיגדל וילך ואנחנו נגיע ונספק מזון לכל מי שצריך. תזונאית שלנו פיקחה על התפריט כדי לוודא שהאזרחים הוותיקים יזכו למנה משביעה ומזינה".