בג"ץ לאדלשטיין: הבהר היום אם אתה מוכן להעלות להצבעה בחירת יו"ר
השופטים הורו ליו"ר הכנסת להגיש עד 17:00 את עמדתו לגבי בחירת יו"ר קבוע עד ליום רביעי (ובהמשך קיבל ארכה). זאת בהתאם לעמדת היועמ"ש ולפיה ראוי להעלות את ההצעה בהקדם. שר המשפטים אוחנה קרא לאדלשטיין להשיב לבג"ץ "לא". השר לוין: "בית המשפט השתלט על הכנסת". כחול לבן: בגין היה מתבייש
שופטי בג"ץ הורו היום (שני) ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין להגיש עד השעה 17:00 את עמדתו לגבי השאלה אם הוא מוכן להעלות להצבעה בחירות יו"ר כנסת קבוע עד ליום רביעי הקרוב. זאת, לאור עמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ולפיה ראוי להעלות את ההצעה בהקדם האפשרי. בהמשך ביקש אדלשטיין דחייה, והשופטים אישרו לו להגיש את עמדתו עד 21:00.
גוש הימין יחרים את הדיון במליאת הכנסת
שר התיירות יריב לוין מהליכוד הגיב בחריפות ואמר כי "בית המשפט השתלט באופן רשמי על הכנסת, ומהיום הפך העליון את יו"ר הכנסת לחותמת גומי, כאשר את הכנסת והמליאה מנהלים שופטי העליון. אין דבר כזה באף דמוקרטיה. אני קורא ליו"ר הכנסת להודיע שרק הוא יקבע מתי המליאה תתכנס ומה יהיה על סדר יומה.
"אם הנשיאה חיות רוצה לשים עצמה מעל הכנסת, היא מוזמנת להגיע לבניין עם משמר בתי המשפט ולפתוח את ישיבת המליאה בעצמה. כך יהיה ברור שמדובר בהפיכה שלטונית של קומץ שופטים הבוחרים את עצמם בחדרי חדרים.
"אגב, אולי כדאי שנשיאת העליון תוותר לזמן מה על שאיפותיה לשלוט בכנסת, ותתפנה סוף סוף לכנס את בית המשפט לדון באינספור תיקים שממתינים חודשים ושנים לדיון ולהכרעה, ובכך תסתיים הפגיעה הקשה בזכויות המתדיינים המחכים לשווא להכרעה בעניינם".
בכחול לבן תקפו את דברי השר לוין, וצייצו: "אדוני השר לוין, מנחם בגין הסנדק שלך היה מתבייש במה שכתבת. דמוקרטיה היא דמוקרטיה ולא רק כשנוח לכם. תכבדו את הכרעת הרוב ותפסיקו לפגוע במוסדות המדינה". ח"כ צבי האוזר מכחול לבן, שמתנגד להקמת ממשלת מיעוט, הגיב צדבריו של לוין בציטוט "משוגעים, רדו מהגג".
בהמשך הגיעה תגובה חריפה של שר המשפטים מהליכוד, אמר אוחנה, שפרסם בטוויטר צילום של החלטת בג"ץ וכתב: "לו אני יו״ר הכנסת, אני משיב: לא".
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' ממפלגת ימינה תקף גם הוא את בג"ץ, וצייץ: "אני קורא ליו"ר הכנסת לא להיכנע להתערבות הבוטה של בג"ץ בעבודת הכנסת ולסרב לקבל את תכתיביו. החלטת בג"ץ, כמו עצם התערבותו של מנדנבליט בהליך, הם רמיסה של עקרון הפרדת הרשויות ואסור בשום אופן לקבל אותה. זה הרגע שהכנסת צריכה לעמוד על עצמאותה מול דורסנות הרשות השופטת".
ח"כ איילת שקד צייצה גם היא וכתבה: "הדמוקרטיה בישראל לא 'מתה'. יש כאלו שמנסים להרוג אותה וזה לא יו"ר הכנסת. אלו שפונים לבג"צ בשבתו כגננת של הכנסת, הם אלו שממיתים את הדמוקרטיה. בדמוקרטיה בגצ לא קובע לכנסת כיצד להתנהל ולא שם עצמו מעל הכנסת. רק הכנסת סוברנית להחליט מתי תתכנס ומתי תצביע בהתאם לחוק ולתקנון . לא בג"ץ.
מנגד, השר גלעד ארדן מהליכוד אמר בריאיון בערוץ כנסת: "אני מכבד את החלטת בית המשפט, אבל לא מוכן לקבל את הקריאות שלא לכבד את החלטת בית המשפט. צריך לכבד את הכרעת בית המשפט אחרת תהיה כאן אנרכיה".
אתמול דן בג"ץ בעתירתם של כחול לבן והתנועה למען איכות השלטון נגד אדלשטיין. בראש הרכב השופטים עמדה הנשיאה אסתר חיות, ואיתה המשנה לנשיאה חנן מלצר והשופטים עוזי פוגלמן, יצחק עמית וניל הנדל. הדיון הועבר בשידור וידאו במעגל סגור כדי לצמצם את מספר הנוכחים באולם.
בפתח הדיון אמר היועץ המשפטי של הכנסת אייל ינון כי "הנושא של יו"ר הכנסת הפך גם הוא לסלע מחלוקת שכרגע לא ניתן לגשר עליו". לדבריו, "לא נתקלנו בהתנגשות כמו שנתקלנו בימים האחרונים בין רצונם של רוב חברי הכנסת ובין החלטתו של יו"ר הכנסת, שלא להעלות על סדר היום את בחירתו של נציג כחול לבן".
עוד אמר: "התפיסה בכנסת הייתה עשרות שנים שיו"ר הכנסת הוא שחקן פוליטי, הוא צריך להיבחר בפריימריז, אבל מצד שני כן היה מקובל ואני יכול להעיד על שלושת יו"ר הכנסת האחרונים שעבדתי איתם, הם השתדלו לשמור על ניטרליות וממלכתיות ולהיות כתובת לכל סיעות הבית".
ינון התריע שהצבעה על בחירת יו"ר כנסת לפני הקמת הממשלה עלולה לשתק את הכנסת. "אנחנו עלולים להיות בתקלה משטרית קשה ביותר אם בעוד מספר שבועות יהיה כאן יו"ר מהאופוזיציה, כל שני וחמישי יהיה לנו משבר שבו הלחץ על יו"ר הכנסת מטעם סיעות האופוזיציה לטרפד חקיקה ממשלתית, יהיה בלתי אפשרי", הוא אמר.
השופט פוגלמן פנה ליועמ"ש הכנסת ותהה בפניו: "אדוני מכיר מקרה שבו 61 חברי כנסת רצו להעלות הצעה ויו"ר הכנסת מנע מהם?". ינון השיב: "אני לא זוכר. אני לא בטוח שהיענות לבקשה בעת הזו מאפשרת את העניין הזה, בשעה שלחלוטין אף אחד לא יודע איך תיראה הכנסת והממשלה. אנחנו שותלים באג". המשנה לנשיאה חנן מלצר ציין מצדו: "דווקא בממשלת מעבר ובעת הזו הפיקוח הפרלמנטרי יותר חשוב".
"תמיד טענו שליו"ר הכנסת יש מרחב מסוים של תמרון בהחלטה על מה עולה לסדר היום של הכנסת, ואני שמח שעד כה הסתדרנו ולא הגענו לבית המשפט", אמר ינון. "הסיפור הזה הוא לא פשוט בכלל. להיות עיוורים לכל הרקע והנסיבות המיוחדות. לא סתם לא קרה אירוע כזה שהובא להצבעה יו"ר כנסת כשהמצב הפוליטי לא היה ברור וכשהעיתוי וההצבעה היו כל כך שנויים במחלוקת. איני בטוח שבשלב זה של המו"מ הקואליציוני אנחנו המשפטנים צריכים להיכנס לכאן".
הנשיאה חיות ציינה בפני ינון את דבריו בחוות הדעת שהגיש. "בסופו של יום אדוני כותב שליו"ר הכנסת יש שיקול דעת על קביעת סדר היום של המליאה, ומצד שני אומר ששיקול הדעת מצומצם. מתי חלף זמן שמעבר לו אי אפשר לחכות יותר?". ינון השיב: "אין לי תאריך מסוים. המערכת הפוליטית דינמית ולא מופרך שימשכו את העתירה מחר בבוקר. איני רואה איך אפשר לנהל מו"מ כשבמקביל מגישים עתירה להחלפת יו"ר כנסת".
נציג היועץ המשפטי לממשלה בדיון, עו"ד נחי בן אור, ציין כי "אין מחלקות שבחירות יו"ר כנסת הוא עניין מהותי, אך לצד זאת ההנחה שחזקה על כלל חברי הכנסת שהם מודעים למשמעויות של החלטה שיקבלו בעניין הזה. עמדת היועמ"ש היא שבנקודת הזמן הנוכחית היא שנדרש להכניס לסדר יומה של המליאה בהקדם האפשרי גם את הבקשה לבחור יו"ר לכנסת ה-23, בהתאם לבקשה של 61 חברי כנסת". לדבריו, "בבחינת מכלול הנסיבות נראה שאי אפשר להימנע מדיון בעניין תוך שימוש בסמכותו של היו"ר להעלות נושאים על סדר היום".