שתף קטע נבחר
 
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

מחקר ישראלי: זו הסיבה שיהיה קשה למצוא תרופה לנגיף החדש - מהתרופות שהוכחו בעבר כיעילות

קבוצת חוקרות מהאוניברסיטה העברית בראשות פרופ' מיכל ליניאל, פרסמה מחקר ביולוגי שחשף את ההבדלים המהותיים באסטרטגיית התקיפה וההיקשרות של נגיף הקורונה החדש, COVID-19, לעומת "בני משפחתו" הסארס והמרס. המסקנה המצערת: הוא חזק משחשבנו, ויהיה קשה מאוד לפתח לו תרופה מהתרופות הקיימות נגד הסארס

נגיף הקורונה החדש לא הולך לשום מקום, לפחות לא בזמן הקרוב:  כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטה העברית בירושלים על מבנה הקורונה וירוס החדש. המחקר מגלה כי אין ודאות שתרופות שיעילות נגד נגיף אחד ממשפחת הקורונה (יש שבעה כאלו כמו למשל הסארס והמרס) יוכלו לעבוד נגד בני אותה קבוצה.

 

לדברי החוקרות, פרופ' מיכל ליניאל, חברת הסגל דינה שניידמן מהמחלקה לכימיה ביולוגית וביה"ס למדעי המחשב באוניברסיטה העברית ואסתר ברייל, מתמחה בפוסט דוקטורט באוניברסיטה העברית, כל אחד מהנגיפים מחזיק "יכולת תקיפה" שונה כדי להיקשר אל הקולטנים האנושיים, ואופן ההיקשרות משתנה מנגיף לנגיף.

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

החוקרות טוענות כי נגיף הקורונה החדש, COVID-19, ונגיף הסארס דומים מאוד אחד לשני מבחינה מבנית ב-72.8 אחוזים, ולכן הן בדקו את אופן ההתחברות שלהם באמצעות הבליטות הייחודיות (בזכותן נקרא וירוס הקורונה בשמו - בליטות שיוצרות מראה של כתר) לקולטן ACE2 האנושי.

 

ה-ACE2 זוהה עוד בעבר כקולטן חיוני שתיווך בין נגיף הסארס לתאים האנושיים, ומתבטא באופן נרחב כמעט בכל רקמות האדם עם רמות ביטוי גבוהות במיוחד בריאות, וכיצד ההתחברות משפיעה על היכולת למצוא ל-COVID-19 תרופה דומה לזו שניטרלה בעבר את נגיף הסארס.

 

  (צילום: shutterstock)
ההבדלים בין קורונה לסארס ומרס(צילום: shutterstock)

 

"הקורונה החדש נקשר לתא האנושי חזק יותר מקודמיו"

נגיף הסארס, על פי ממצאיהן, נקשר אל הקולטן האנושי בצורה קפיצית וגמישה והקשר בינו לבין הקולטן לרוב רופף ולא חזק, בנקודות שמתוארות במאמר כ"נקודות חמות". לכן, קל יחסית לייצר תרופות כדי לשבור את אותם קשרים.

 

בניגוד אליו, הקורונה-וירוס החדש מתחבר בצורה אופטימלית ליותר נקודות מפגש בשטח הפנים של תא האדם, או כפי שציינו זאת החוקרות במאמרן: "ל-COVID-19 מספר משמעותי גבוה יותר של קשרים כפולים וחזקים בהשוואה ל-SARS-2002, 52 לעומת 28 קשרים כאלו", ו-"שטח הפנים של ה-COVID-19 משמעותית גדול יותר מהסארס עם מספר מרשים של נקודות נגע עם הווירוס".

 

בעקבות התחברות זו של ה-COVID-19 יהיה קשה להפריד אותם בקלות מתאי האדם ולכן יתקשו החוקרים לפתח תרופה שתוכל לנתק את כמות הקשרים שנוצרו באמצעות התרופות שקיימות כיום.

 

"ברגע שיימצא חיסון יהיו כאלו שיתחסנו ויהיו מוגנים מפני המחלה, ומי שלא יתחסן ימשיך להפיץ אותה", אמרה פרופ' ליניאל. "אני מניחה שבעתיד, כשנבין את תהליך הלימוד המתמשך של הנגיף על ידי מערך החיסון שלנו, ייחסנו ילדים בבית הספר או בפרוטוקול אחר שיתאים ל'ידידנו' החדש.

 

"בניגוד לסארס והמארס שנעלמו באותה מהירות ופתאומיות שבה הופיעו, סארס ב-2004 ומארס ב-2018, ניאלץ לחיות עם הידיעה שנגיף הקורונה החדש לא יילך לשום מקום, בדיוק כפי שיש סוגים רבים של נגיפים שחיים בינינו ואנחנו חייבים לחיות איתם. אם נקשר את זה למציאות שבה אנו חיים, אויבים צריך להכיר ולמצוא דרך לעשות איתם שלום", היא מסכמת.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וירוס סיני הוירוס קורונווירוס נגיף
וירוס הקורונה החדש
וירוס סיני הוירוס קורונווירוס נגיף
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים