החמרה בהגבלות הקורונה: יציאה רק לעבודה, לסופר ולבית מרקחת
בתום דיון שנמשך שבע שעות הנחה ראש הממשלה בנימין נתניהו להגביל את התנועה באופן דרמטי. היא תותר רק לעבודה ולהצטיידות במזון ובתרופות. התחבורה הציבורית תצומצם עד כדי ביטול מלא. מסתמן כי יורחבו הסמכויות של השוטרים והפקחים העירוניים לקנוס את מפירי התקנות
ברקע העלייה במניין הנדבקים בנגיף הקורונה בישראל הנחה הערב (יום ב') ראש הממשלה בנימין נתניהו להגביר באופן דרמטי את האכיפה על הגבלות התנועה. נוסח ההחלטה שעדיין מתגבש יכלול החמרה בהגבלות התנועה שתותר רק לעבודה ולהצטיידות במזון, בתרופות ובמוצרים חיוניים. התחבורה הציבורית תצומצם עד כדי ביטול מלא.
מסתמן כי בנקים ועסקים שמספקים מוצרים חיוניים יורשו לפעול. גם משלוחים ממסעדות יוסיפו לפעול. מסתמן שחנויות לממכר ביגוד ומחשבים שהיו מותרות עד עכשיו ייסגרו.
נוסח החלטת הממשלה בנושא החמרת הגבלות התנועה החדשות מגובש כעת על ידי גורמי המקצוע והמשפט. ישיבת הממשלה בנושא תתקיים מחר.
הלילה בשעה 23:00 הממשלה תתכנס לישיבה טלפונית להסמיך את שב"כ לסייע במאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה. הסיבה לכך: ההיתר לשב"כ לאכן ניידים של חולי קורונה יפוג מחר ומכיוון שאין עדיין ועדת חוץ ובטחון הממשלה צריכה לאשר ארכה. כמו כן תאשר הממשלה תקנות לשעת חירום בנושא קיום דיונים פליליים באמצעים טכנולוגיים.
בתום דיון שנמשך שבע שעות, שבו השתתפו שרים וראשי מערכת הבריאות והמערכת הכלכלית, התגבשה ההחלטה שנועדה לצמצם מגע ולמנוע את המשך התפשטות נגיף הקורונה. ההחלטה תהיה בתוקף לשבוע מרגע אישורה. ההנחיות בעניין הגעה לעבודה לא השתנו בשלב זה. במקרה שיהיה עדכון להנחיות - יינתן זמן התארגנות. האפשרות להצטייד במזון, תרופות ומוצרים חיוניים לא תוגבל גם לאחר אישור ההחלטה בממשלה.
בנוסף, לצוות הכלכלי שיציג מחר את תוכנית הסיוע המסיבי לעצמאים שכירים ולעסקים, הנחה ראש הממשלה על הקמת צוות להגדלה נוספת של הבדיקות לאיתור חולים וצוות נוסף לבדיקות סקר לכלל האוכלוסייה. בדיון נשמעו סקירות מפי כלל הגורמים שהשתתפו בו ודנו בהשלכות של כל אחת מהאפשרויות. לדברי שר בכיר, לאחר שיאושרו התקנות אפשר יהיה לצאת מהבית לטווח של עשרות מטרים בלבד.
ההסגר המסתמן יחול על כולם - ולא רק על בני 65 פלוס. ייאסר לצאת מהבית למשך שבוע מלבד לקניות בסופרמרקט, בבית מרקחת וברשתות הפארם, וככל הנראה רק עובדים חיוניים יורשו לצאת לעבוד. כמו כן מסתמן כי ממחר יורחבו הסמכויות של השוטרים והפקחים העירוניים לתת קנסות. מהלילה ייכנסו לתוקף ככל הנראה תקנות חדשות שייאפשרו לשוטרים ולפקחים עירוניים לקנוס אזרחים שיפרו את הנחיות משרד הבריאות.
בדיון אצל ראש הממשלה, חלק שר הבריאות יעקב ליצמן על עמדת משרדו להחמיר את הסגר. ליצמן גם התנגד לדרישה לסגור את המקוואות ועמדתו התקבלה. לדברי שרים, הוא אמר בדיון: "לא ייתכן שניתן יהיה להוציא את הכלב לטיול מהבית אך המקוואות ייסגרו". במשרד הבריאות הכחישו את הדברים: "מדובר בחצאי אמירות ואי דיוקים בולטים שאין מן הראוי להתייחס אליהם בשעה ובימים בהם מערכת הבריאות והשר העומד בראשה, נאבקים למען אזרחי ישראל ובריאותם".
שרים אמרו לאחר הדיון שהרבה דברים נותרו פתוחים וכעת עובדים על הניסוחים המלאים לפני שיובאו לאישור הממשלה. משרד הבריאות דרש לעצור תנועת אזרחים במרחב הציבורי למשך שבוע ולבטל את כל פעילות המסחר, למעט הצטיידות במזון ותרופות. מנגד, טענו חלק מהשרים כי הם מתנגדים בתוקף למהלך שכזה, שכן הוא יוביל לפגיעה הרסנית במשק. אחרי שעות של דיונים בנושא, אשר לא הובילו להסכמה, יצאו הצדדים להפסקה, לא לפני שנתבקשו על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו להגיע לפיתרון מוסכם.
נתניהו הזמין לדיון מומחים ובהם פיזיקאים מהאוניברסיטה העברית כדי שיציגו לו ניתוח על הסטטיסטיקה והערכות לגבי הדבקה והתפשטות. כמו כן משתתפים בהתייעצויות רופאים ובהם פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ופרופ' ורן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר וחטיבת החדשנות בשירותי בריאות כללית.
חלק מהמומחים לא הסכימו עם הניתוח של משרד הבריאות שרק הסגר מלא (למעט הצטיידות באוכל ותרופות) יבלום את ההדבקה. יש הסכמה בין כולם שיש לצמצם התקהלויות, גם אם הן לא בכוונה, בדגש על בני משפחה שיוצאים החוצה ומעלים את הסיכוי להדבקה.
בתוך כך מסתמן כי החל ממחר יורחבו הסמכויות של השוטרים והפקחים לתת קנסות למפרי ההנחיות. עד כה ניתנו הקנסות בעיקר לעסקים או לאנשים שהפרו בידוד. כעת מקווים במשטרה לקבל סמכויות נרחבות יותר, שלא יאפשרו לאנשים להסתובב ברחובות ללא סיבה מוצדקת.
היום עלה מניין החולים ל-1,442 בני אדם, מהם 29 חולים במצב קשה. 40 חולים נוספים מוגדרים במצב בינוני והיתר קל. עד כה החלימו מהנגיף 41 בני אדם. ביממה האחרונה נלקחו 3,230 בדיקות קורונה, אולם לא כולן נבדקו במעבדות.
במשרד הבריאות ציינו כי 464 מתוך החולים הקלים מאושפזים בבתיהם, זאת לצד 120 חולים נוספים שאושפזו בבתי המלון הייעודיים לחולי קורונה. מספר השוהים בבידוד בית בימים אלה עומד על 74,498.
בית החולים אסותא באשדוד עדכן כי מצבם של שני חולים מתוך ה-11 שמאושפזים במחלקת הקורונה מוגדר קשה. בבית החולים כרמל בחיפה חוברה אתמול בערב חולה לטיפול דיאליזה. מנהלת מחלקת הקורונה בבית החולים, ד"ר שני ברוש אמרה כי "זו פעולה מורכבת במצב רגיל, ובתנאי בידוד - קשה ומורכבת הרבה יותר".
נזכיר כי אתמול אובחן פג בן חודשיים כנשא קורונה בבית החולים שערי צדק בירושלים. הוא נולד במצב קשה ובמשקל נמוך מאוד, וסבל מסיבוכים קשים עקב לידה מוקדמת. הוא אובחן כנשא לאחר שהתברר כי סטודנטית לסיעוד במרכז הרפואי נדבקה בנגיף.
בתוך כך, במשטרה ממשיכים לפעול נגד מפרי הנחיות משרד הבריאות. שוטרים הגיעו אמש לחתונה שהתקיימה בבירה, שבה נכחו יותר מ-30 בני אדם, ונתנו קנס לבעל האירוע. באשדוד הוצא צו סגירה זמני לעסק מקומי אשר התיר כניסה ליותר מעשרה בני אדם.
פרופ' איתמר גרוטו התייחס הבוקר באולפן ynet לעלייה במספר הבדיקות: "ניהלתי מבצע שלם להביא מטושים מכל מיני מקומות בארץ ובעולם כדי לייצר יכולת ייצור משמעותית. הצלחנו להגיע ליעד, ועכשיו המטרה היא לשמר אותו לפחות ביומיים שלושה הקרובים. בהמשך נרצה לעלות ל-7,000 עד 8,000 בדיקות ביום".
הוא התייחס גם לבדיקות לזיהוי הנוגדנים לנגיף, וציין כי הוזמנו 500 אלף כאלה: "הן לא מספיק טובות בשביל להגיד לנו אם הבן אדם הפסיק להיות מידבק, לצערי. גם אם יש נוגדני IGG זה אומר שיש לו איזה חסינות מסוימת, אבל זה עדיין יכול להיות במקביל של IGG עם המחלה עצמה. לכן זה לא יכול לשמש כל כך ככלי להוציא אנשים מבידוד, זה כלי שישמש לנו בעצם להערכת המצב באוכלוסייה".
בדו"ח שפרסם הבוקר מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, שנכתב לפני התפרצות הנגיף, ציין כי מערכת הבריאות אינה מוכנה לתרחיש של התפרצות מגפה. עיקר הליקויים: מלאי תרופות לא מספק, מחסור במיטות אשפוז - וחקירות אפידמיולוגיות לא יעילות.
במשרד ראש הממשלה התייחסו לדו"ח ומסרו כי "מערכת הבריאות מדורגת במדד בלומברג 2019 כאחת מעשר הטובות בעולם. בעשור האחרון כמעט הוכפל תקציבה ותקציב סל הבריאות, אך יש מקום לשיפור".
"הדו"ח לא רלוונטי לעניין הקורונה, שכן לא היה אירוע כזה במאה האחרונה ואין אף מדינה שהייתה יכולה לחזות או להיערך להתפשטות הנגיף. ואכן, אף מערכת בריאות בעולם, גם הטובה ביותר, לא נערכה להתמודד עם המגפה. מגפת הקורונה הוא לא אירוע שניתן להתמודד איתו באמצעות מערכת הבריאות אלא באמצעות נקיטת צעדים נחושים לבלימת התפשטות המגיפה".