שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

עוד 602 מתים באיטליה, ארגון הבריאות העולמי: "המגפה צוברת תאוצה"

עוד ירידה קלה היום במספר המתים והנדבקים באיטליה, אבל הנתונים המגיעים משם עדיין איומים. יותר מ-4,000 עובדי רפואה כבר נדבקו או בבידוד: "אנחנו בקצה גבול היכולת, יצאנו למלחמה עם אקדח צעצוע". בתוך יום: 462 מתו בספרד, 186 בצרפת. סימנים מעודדים מגרמניה והולנד, בדיקת הקורונה של מרקל חזרה שלילית

באיטליה נרשמה היום (ב') ירידה נוספת במספר המתים היומי מנגיף הקורונה – אולי סימן לכך שההסגר שהוטל על התושבים מתחיל סוף סוף לתת את אותותיו – אבל גם היום המחיר ששילמה ארץ המגף בלתי נתפס: 602 בני אדם הצטרפו ביממה החולפת למניין המתים, ובכך הגיע המניין הכללי באיטליה ל-6,077. אתמול עמד מספר המתים החדשים על 651 ושלשום על 793.

 

גם במספר הנדבקים החדשים באיטליה חלה היום ירידה: ביממה החולפת אובחנו 4,790 נשאים חדשים, לעומת 5,560 ביממה שלפניה. מספר הנדבקים הכללי באיטליה עומד כעת על 63,928. כך או כך, ראש ארגון הבריאות העולמי, טדרוס גברייסוס, הזהיר הערב כי בראייה עולמית מגפת הקורונה צוברת תאוצה, וקרא למדינות ה-G20 לפעול יחד כדי להגביר את הייצור של ציוד מגן הנחוץ לצוותי הרפואה. מספר הנדבקים בקורונה ברחבי העולם הגיע כבר ליותר מ-360 אלף ומספר המתים ליותר מ-15 אלף.

 

משבר הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

 

נגיף קורונה צרפת בית חולים שדה ב מולהאוס מזרח המדינה (צילום: AP)
צוות רפואי מבהיל מטופל לבית חולים שדה במולוז,צרפת(צילום: AP)
נגיף קורונה איטליה נאפולי (צילום: AFP)
"יחד, בלי פחד". כרזה בנאפולי, היום(צילום: AFP)

נגיף קורונה איטליה טורינו (צילום: EPA)
כוחות הביטחון אוכפים את הסגר בטורינו, איטליה(צילום: EPA)
איטליה, נזכיר, היא המדינה שמספר המתים בה מהנגיף עד כה הוא הגבוה ביותר בעולם, גם יותר מזה של סין. המספר הגדול ביותר של המתים בתוך איטליה נרשם דווקא בחבל לומברדיה שבצפון, חבל עשיר הנהנה בימים כתיקונם ממערכת בריאות מצוינת. תחת עומס המטופלים שם נמצאים בתי החולים באזור על סף קריסה, בשל חוסר במיטות אשפוז ובמכונות הנשמה.

 

רופאים באיטליה המשיכו להזהיר גם היום כי לא יוכלו להחזיק מעמד עוד זמן רב. בבית החולים אוליו פו, למשל, 25 מ-90 הרופאים כבר נדבקו בנגיף, מה שרק מגדיל את העומס על הרופאים שעדיין בריאים ויכולים לטפל באזרחים הזקוקים לסיוע. לדברי מנהלת בית החולים, דניאלה פרארי, כשמצרפים אליהם את האחיות, הטכנאים ושאר העובדים – כחמישית מעובדי בית החולים כבר אובחנו כנשאים של הנגיף. הם ועובדי בריאות שכמותם ללא ספק מפיצים שלא בכוונה את הנגיף לפני שהם מתחילים לקבל טיפול או נכנסים לבידוד.

 

אם כולם ייבדקו, אולי לא יהיה מי שיטפל

גורמי בריאות באיטליה מזהירים כי התמונה דומה גם בבתי חולים אחרים, במרפאות של רופאי משפחה ובמוסדות סיעודיים. "אנחנו בקצה גבול היכולת", אומר ד"ר רומאנו פאולוצ'י, שחזר מפרישה כדי לעזור לרופאים בבית החולים אוליו פו, השוכן ליד קרמונה, אחת הערים שנפגעו קשה מכול בחבל לומברדיה. "אין לנו מספיק משאבים ומספיק אנשי צוות, כי אם לא די בכל מה שאנחנו מתמודדים איתו – עכשיו גם הצוות מתחיל לחלות".

נגיף הקורונה בפיאצ'נזה איטליה (צילום: AP)
ארונות למתים בפיאצ'נזה, איטליה(צילום: AP)

נגיף הקורונה בבולגרי איטליה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לפחות 4,268 עובדי רפואה באיטליה – 0.4% מכוח העבודה הרפואי הארצי – כבר נדבקו בנגיף נכון ל-20 במרץ. בעיר ברגמו שבלומברדיה, 134 מבין 600 רופאי המשפחה – 22% - חלו או נכנסו לבידוד ושלושה מתו. בבתי האבות בעיר המצב אפילו גרוע יותר. מבין 5,805 העובדים – 1,464 נדבקו. בימים האחרונים הפך הנטל על ברגמו גדול כל כך, עד שהצבא נאלץ להתערב ולהעביר גופות למחוזות אחרים באיטליה, משום שלא נותר מקום בבית העלמין.

 

ראש התאחדות רופאי המשפחה בברגמו, גווידו מרינוני, אומר שבשבועיים הראשונים שאחרי גילוי הנדבק הראשון, ב-21 בפברואר, חסרו לרופאי המשפחה מסכות וכפפות ולכן הם נדבקו בקלות ממטופלים שבאו לראותם מבלי לדעת שהם נושאים את הנגיף. רק בתחילת מרץ קיבלו רופאי המשפחה בברגמו 30-25 מסכות מנתחים: "אם אדם שחולה במחלה מדביק בממוצע שני אנשים, רופא שעובר ברחבי הקהילה יכול להדביק לפחות 10 וכך הנגיף מתפשט באופן אקספוננציאלי. זה כמו לצאת למלחמה עם אקדח צעצוע. אני מקווה ששאר אירופה תלמד מהדברים הטובים שאיטליה עשתה, אבל גם מהטעויות שלנו".

נגיף קורונה איטליה ברגמו (צילום: MCT)
רחוב כמעט ריק בברגמו, ממוקדים ההתפרצות החמורים ביותר(צילום: MCT)

נגיף הקורונה ברוזנו איטליה (צילום: MCT)
כוחות הביטחון האיטלקיים אוכפים את הסגר(צילום: MCT)

נגיף קורונה איטליה רומא (צילום: רויטרס)
רחוב נטוש ברומא, היום(צילום: רויטרס)

לדברי ראש הצוות הממשלתי שמנהל כעת את המאבק של איטליה בקורונה, המדינה זקוקה עתה ל-90 מיליון מסכות בחודש, והיא פועלת בכל הערוצים האפשריים כדי להשיגן. איטליה מתכוונת להגדיל מאוד את מספר בדיקות הקורונה שהיא עורכת לעובדי הרפואה, אבל יש רופאים המזהירים שאם כל עובדי המערכת ייבדקו – שיעור הנדבקים בקרב הרופאים עלול להתברר כגבוה כל כך עד שבתי החולים ייאלצו להפסיק לעבוד.

 

10% מהנדבקים בספרד – עובדי רפואה

גם בספרד, שם מתו ביממה החולפת עוד 462 בני אדם ומספר המתים הכללי עומד כבר על 2,182 איש ואישה, מזהירים מהסכנה האורבת לצוות הרפואי. כבר עכשיו קרוב ל-4,000 אנשי צוות רפואי נדבקו בנגיף – והם מהווים יותר מ-10% מכלל מקרי ההידבקות המאומתים שם. ספרד היא מוקד ההתפרצות השני בחומרתו באירופה, והיא מתקרבת בצעדי ענק לאסון בממדים של איטליה.

נגיף קורונה ספרד מדריד בית החולים לה פס (צילום: AFP)
בבית החולים לה פס, מדריד(צילום: AFP)

נגיף קורונה ספרד מדריד בית החולים לה פס (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נגיף קורונה ספרד מדריד עובד צוות רפואי (צילום: רויטרס)
איש צוות רפואי ברחוב במדריד(צילום: רויטרס)

נגיף קורונה בית אבות אסטוריאס ספרד (צילום: רויטרס)
עובדים מחטאים בית אבות. סכנה אדירה לקשישים(צילום: רויטרס)

כמה ממוקדי ההתפרצות החמורים ביותר בספרד הם בתי אבות ומוסדות סיעודיים, עובדה מדאיגה ביותר בהתחשב בכך שאנשים מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה במיוחד לסבול מסיבוכי הנגיף ולמות ממנו. יותר מ-100 ממקרי המוות בספרד נרשמו בבתי אבות ובמוסדות סיעודיים. 17 מטופלים מתו מנגיף הקורונה במוסד סיעודי אחד, מונטה ארמוסו, במדריד, ותובעים כבר פתחו בחקירה בניסיון להבין מה אירע שם. כמעט 400 אלף בני אדם מתגוררים בבתי אבות ברחבי ספרד, וכולם הושמו בהסגר והם אינם יכולים לפגוש כעת את בני משפחותיהם.

 

הערב הודיעו גם הרשויות בצרפת כי יש חשד ש-20 דיירים בבית אבות במזרח המדינה מתו מהנגיף. כעת בודקים אם אכן נדבקו בו לפני שמתו. צרפת עדכנה הערב כי ביממה האחרונה מתו בתחומיה עוד 186 בני אדם מהנגיף, ובכך עלה מספר המתים בשטחה ל-860, גידול של 28%.

 

בריטניה עדכנה כי אצלה מתו ביממה החולפת עוד 54 בני אדם, ובכך הגיע מספר המתים בממלכה ל-335. מספר הנדבקים הרשמי בבריטניה עלה מ-5,683 ל-6,650. צבא בריטניה שלח היום באמצעות אנשיו ציוד מגן לבתי החולים, והממשלה קראה לאזרחים להישאר בבתים ולהישמע להפצרות שישמרו מרחק זה מזה, ולא – היא תיאלץ לנקוט צעדים חריפים יותר כדי לעצור את התפשטות הנגיף.  

 

הולנד עדכנה אחר הצהריים כי ביממה החולפת נרשמו בה עוד 34 מתים מנגיף הקורונה וחלה עלייה של 13% בנדבקים, אם כי מדובר בקצב הגידול הנמוך ביותר במספר הנדבקים מאז גילוי הנדבק הראשון בהולנד, ב-27 בפברואר. בסך הכול מספר הנדבקים החדשים עמד היום על 545, ובכך עלה ל-4,749 מספר הנדבקים בהולנד. מספר המתים עלה ל-213. כל המתים בהולנד הם בני 97-55, והגיל הממוצע שלהם הוא 82.

הקמת בית חולים זמני במדריד לטיפול בחולי קורונה (צילום: gettyimages)
בית חולים שדה ענקי שמוקם במדריד בימים אלה(צילום: gettyimages)

הקמת בית חולים זמני במדריד לטיפול בחולי קורונה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הקמת בית חולים זמני במדריד לטיפול בחולי קורונה (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

דנמרק נאלצה היום להודיע כי היא מאריכה עד ל-13 באפריל את ההסגר שבו הושמו תושבי המדינה ושבמסגרתו נסגרו בתי הספר, המסעדות ורוב מקומות העבודה שבהם מועסקים עובדי המגזר הציבורי. הצעדים נכנסו לתוקף ב-11 במרץ והיו אמורים להישאר בתוקף לשבועיים בלבד.

 

עוד 127 מתים באיראן

בשורות מעודדות-משהו מגיעות מגרמניה, שם הצהיר היום ראש המכון הלאומי לבריאות הציבור כי יש סימנים ראשונים להאטה קלה בקצב ההידבקות. לותר ווילר, ראש מכון רוברט קוך, אמר כי העובדה שגרמניה הקדימה לערוך בדיקות לאזרחים עזרה למערכת הבריאות וכי ההגבלות על התקהלויות שהוטלו בשבוע שעבר נושאות כנראה פרי. הוא הדגיש כי יוכל לאשר את המגמה הזו באופן נחרץ רק ביום רביעי, אך הביע אופטימיות. עד כה נרשמו בגרמניה 27,289 חולים ו-115 מקרי מוות. שיעור התמותה בה מהנגיף נמוך באופן חריג, והוא נע כל העת סביב 0.3-0.4%. לשם השוואה, באיטליה שיעור התמותה הוא 9.2%, באיראן 7.8% ובספרד 6.1%.

נגיף קורונה בריטניה אנגליה לונדון (צילום: gettyimages)
גם לונדון מסתגרת בבתים(צילום: gettyimages)

נגיף קורונה בריטניה אנגליה לונדון (צילום: gettyimages)
ברחוב הריק בבירה הבריטית(צילום: gettyimages)

הערב הודיעה ממשלת גרמניה כי בדיקת הקורונה שנערכה לקנצלרית אנגלה מרקל חזרה שלילית, כלומר לפיה הקנצלרית בת ה-65 לא נדבקה. עם זאת, דובר הממשלה מסר כי ייערכו לה בדיקות נוספות. מרקל נכנסה אתמול לבידוד אחרי שהתברר כי ביום שישי קיבלה חיסון מרופא שאחר כך התברר כי נדבקה בנגיף הקורונה.

נגיף קורונה גרמניה ברלין (צילום: gettyimages)
תנועה דלילה בברלין(צילום: gettyimages)

נגיף קורונה גרמניה ברלין (צילום: EPA)
נגיף קורונה גרמניה ברלין(צילום: EPA)

באיראן, מוקד ההתפרצות השלישי בחומרתו בעולם, נוספו ביממה האחרונה עוד 127 בני אדם למניין המתים, והוא הגיע כבר ל-1,812. מספר הנדבקים הרשמי הכללי עומד על 23,049. בימים האחרונים קראה טהרן שוב ושוב לארה"ב להסיר את הסנקציות הכבדות שהיא אוכפת נגדה, בטענה שהסנקציות הללו אינן מאפשרות לה להילחם בנגיף ביעילות ולכן גורמות למותם של איראנים. וושינגטון הבהירה כי לא תיענה לתחינות הללו. המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, אף הודה כי דחה הצעות סיוע מארה"ב – והעלה את הטענה שהאמריקנים עצמם אחראים ליצירת הנגיף.

 

הקורונה משנה חיים – עוד כתבות:

 

האיחוד האירופי הודיע היום כי ישלח 20 מיליון אירו כסיוע הומניטרי לאיראן כדי לעזור לה להילחם בנגיף וכי יתמוך גם בבקשתה של טהרן לסיוע כספי מקרן המטבע הבינלאומית. ג'וזף בורל, האחראי על מדיניות החוץ של האיחוד, אמר כי הוא מאמין שהכסף מהאיחוד יועבר בשבועות הקרובים.
נגיף קורונה צרפת בית חולים שדה ב מולהאוס מזרח המדינה (צילום: AP)
בית חולים שדה במולוז, צרפת(צילום: AP)

נגיף קורונה צרפת בית חולים שדה ב מולהאוס מזרח המדינה (צילום: AP)
(צילום: AP)

נגיף קורונה צרפת בית חולים שדה ב מולהאוס מזרח המדינה (צילום: AP, Julien Chatelier, DICOD, French Army)
(צילום: AP, Julien Chatelier, DICOD, French Army)

ירדן הכריזה היום כי החליטה להאריך את העוצר שהוטל בממלכה ביום שבת וכי כעת הוא יימשך לתקופה בלתי מוגבלת. גם המרכולים בירדן נסגרו, והמדינה שולחת כעת מזון לבתים ברחביה. כ-10 מיליון בני אדם חיים כעת בירדן, ובתוך שבוע חלה עלייה במספר המקרים המאומתים של נדבקים שם משישה ל-112. עד כה לא נרשמו בממלכה מקרי מוות. הממשלה הודיעה כי תיאמה עם הרשויות המקומיות שליחת לחם, מים, בלוני גז ותרופות בסיסיות לרחבי המדינה.

 

העוצר הירדני הוטל בשבת מתוקף חוקי חירום גורפים-למדי הנותנים לשלטונות סמכויות מרחיקות לכת. ממשלת ירדן שלחה אלפי חיילים לנקודות ביקורת בערים המרכזיות כדי להגביל את תנועת התושבים, אחרי שלדבריה תושבים רבים לא שמעו להפצרותיה קודם לכן.

 

מזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, קרא הערב לחדול מיד מהמלחמות ברחבי העולם כדי להפנות מאמצים להתמודדות של האנושות עם משבר הקורונה. "הגיע הזמן להטיל עוצר על הסכסוכים המזוינים ולהתמקד יחד במלחמה האמיתית על חיינו", אמר. בשיחה עם כתבים במטה האו"ם הצהיר: "זה הזמן להשתיק את הרובים, להשבית את הארטילריה, לשים סוף להפצצות וליצור מסדרונות לסיוע מציל חיים. הפסיקו את החולי של המלחמה והילחמו במחלה שמשתוללת בעולם שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פינוי מטופל לבית חולים שדה במולוז, צרפת
צילום: AP
מומלצים