אדלשטיין לבג"ץ על החלפתו: "התערבות תקדימית, מתקשה לנקוב בתאריך"
אחרי שקיבל ארכה עד 21:00, יו"ר הכנסת הודיע לבג"ץ כי התערבותו של בית המשפט בפעילות הכנסת תישא "אופי פוליטי דומיננטי מובהק", כלשונו. כחול לבן: "אל תתבצר". הליכוד: "גנץ, בוא לאחדות"
לאחר ששופטי בג"ץ הורו לו להגיש את עמדתו בעניין כינוס המליאה לצורך הצבעה על זהות מחליפו - יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הודיע הערב (שני) כי התערבותו של היועץ המשפטי לממשלה בהליך הפרלמנטרי אינו ראויה - ואמר כי יפעל כלשון תקנון הכנסת, לפיו יעלה את הדיון לסדר יומה של הכנסת לא יאוחר מהמועד שבו תכונס הכנסת לצורך כינון ממשלה.
"אני סבור שהתערבות בית המשפט בשיקול דעתו של יושב ראש הכנסת לקבוע את סדר יומה של המליאה ולהעלות להצבעה את נושא בחירתו הינה התערבות תקדימית בסדר היום הפוליטי, בשיקול דעתו ואיננה נכונה בימים אלה.", כתב אדלשטיין. "בשל הנסיבות המיוחדות אני מתקשה בשלב זה לנקוב בתאריך מדויק אך בכוונתי להעלות את הנושא על סדר יומה של הכנסת עם התבהרות המצב הפוליטי. כולי תקווה שהדבר יקרה בזמן הקצר ביותר".
יו"ר הכנסת אמר כי "בכל הכבוד הראוי, ככל שבית המשפט הנכבד מציב בפניי ובפני כנסת ישראל אולטימטום בדורשו ממני לקיים את הדיון 'לא יאוחר מיום 25.3.20', לא אוכל להסכים לכך", השיב אדלשטיין. "הרי משמעות הדבר שסדר יומה של הכנסת ייקבע בידי בית המשפט העליון ולא על ידי יושב ראש הכנסת, שלו מסור תפקיד זה. לא בכדי המחוקק קבע שיש למנות יו"ר קבוע עד לכינונה של ממשלה ולא קבע כי יש לעשות כן עם כינון הכנסת".
אדלשטיין טען כי "לתקופת המעבר עד לכינונה של ממשלה ישנה חשיבות ומשמעות והיא:מתן הזדמנות וטווח זמן מספק למו"מ הקואליציוני והפוליטי להבשיל לכדי קואליציה ולקראת כינונה של ממשלה, וזאת להבדיל מקביעת עובדות מוקדמות בשטח. מרווח הזמן שניתן לעניין זה נועד להשיג הסכמה רחבה בדבר זהות יו"ר הכנסת הנבחר וזאת בשל אופיו הממלכתי של התפקיד".
יו"ר הכנסת אמר כי גם בכנסות הקודמות ההצעה למנות מחליף לתפקידו לא עלתה בישיבה הראשונה, ולעיתים הדבר נעשה "רק בחלוף ימים רבים מעת ראשית פעולתה של הכנסת החדשה". לדבריו, "מעולם לא נבחר יו"ר כנסת קבוע בשעה שהייתה אי בהירות כה גדולה באשר להרכבה של הקואליציה העתידית. בכל המקרים שבהם נבחר יו"ר כנסת במועד מוקדם, היה זה כאשר ההכרעה בבחירות הייתה ברורה וחד-משמעית". עוד טען כי סעיף 2(ב) לתקנון הכנסת מעניק ליו"ר את שיקול הדעת "המוסדי והאובייקטיבי ביותר" לבחירת יו"ר חדש לאחר שהמצב הפוליטי נבחן. "שיקול הדעת האמור נועד, בין היתר, למנוע תקלה שלטונית שכן יושב ראש הכנסת נבחר לכל תקופת כהונת הכנסת והעילות להחלפת יו"ר כנסת שלא במסגרת התפטרות הן מצומצמות ומורכבות פרוצדורלית", כתב.
"הנני סבור שאין כל הצדקה להתערבות שיפוטית חריגה ותקדימית למתן 'צו עשה' שיביא להתערבות בית המשפט הנכבד בעניין פנים-פרלמנטרי מובהק המצוי בליבת שיקול הדעת של יו"ר הכנסת", הוסיף אדלשטיין ואמר: "אני סבור שבמקרה דנן, דחייה סבירה בנסיבות הקיימות במועד בחירת יו"ר הכנסת הקבוע, ובמיוחד בשים לב לנימוקים שעומדים מאחוריה ופורטו לעיל, אינה מתקרבת אפילו ל'פגיעה ממשית במרקם החיים הדמוקרטיים', אלא להפך, נותנת ביטוי הולם לרצון להגיע להסכמה רחבה ככל שניתן בין חברי הבית, שמשקפים את רצון העם".
אדלשטיין התעקש כי הוא פועל בזהירות יתרה ומשיקולים ממלכתיים שלטובת הכנסת כולה ואמר כי התערבותו של בג"ץ תישא "אופי פוליטי דומיננטי מובהק". הוא ציין כי "היה ויחליט בית המשפט להתערב במקרה דנן, הוא עשוי להיתפס כמי שטמן רגלו עמוק בביצה הפוליטית, דבר שיפגע פגיעה קשה במעמדו ובאמון הציבור בו".
לאחר שהגיש את תשובתו לבג"ץ, בליכוד ציינו כי "יושב ראש הכנסת בא תמיד מהמחנה של ראש הממשלה. אם כחול לבן רוצים להחליף את יושב ראש הכנסת, שיקימו ממשלה וימנו את היבא יזבק. בני גנץ, די לתרגילים ובוא לאחדות".
שרי הליכוד נגד בג"ץ: "הפיכה שלטונית"
השופטים הורו ליו"ר הכנסת להגיש את עמדתו בעניין עד השעה 17:00. לשכתו ביקשה ארכה עד 21:00 בשל ההכנות לפתיחת המליאה הראשונה וההיערכות להקמת ועדות זמניות בכנסת - ונענתה בחיוב.
הוראת השופטים גררה מתקפה חריפה מתוך גוש הימין. שר המשפטים אמיר אוחנה צייץ: "לו אני יושב ראש הכנסת, אני משיב: לא". שר התיירות יריב לוין אמר כי "בית המשפט השתלט באופן רשמי על הכנסת, ומהיום הפך העליון את יו"ר הכנסת לחותמת גומי, כאשר את הכנסת והמליאה מנהלים שופטי העליון. אין דבר כזה באף דמוקרטיה. אני קורא ליו"ר הכנסת להודיע שרק הוא יקבע מתי המליאה תתכנס ומה יהיה על סדר יומה.
"אם הנשיאה חיות רוצה לשים עצמה מעל הכנסת, היא מוזמנת להגיע לבניין עם משמר בתי המשפט ולפתוח את ישיבת המליאה בעצמה", הוסיף לוין. "כך יהיה ברור שמדובר בהפיכה שלטונית של קומץ שופטים הבוחרים את עצמם בחדרי חדרים. אולי כדאי שנשיאת העליון תוותר לזמן מה על שאיפותיה לשלוט בכנסת, ותתפנה סוף סוף לכנס את בית המשפט לדון באינספור תיקים שממתינים חודשים ושנים לדיון ולהכרעה, ובכך תסתיים הפגיעה הקשה בזכויות המתדיינים המחכים לשווא להכרעה בעניינם".
מנגד, השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר כי "בג"ץ טועה טעות מרה בכניסתו להליך הפוליטי ולניהול ענייני הכנסת. יו"ר הכנסת לא צריך לקבוע מועד להצבעה לפי הלחץ שמפעילים שופטי בג"ץ ועליו להתעקש על עצמאותו. אולם, אם יפסוק בג"ץ ויכפה בחירות ליו"ר הכנסת כבר במהלך ניהול המו"מ לאחדות - יש לכבד את פסיקתו אחרת נדון את עצמנו לאנרכיה".
כשעה לאחר מכן, הבהיר ארדן כי בכלל ביקש מאדלשטיין לסרב לפסיקה. "מחדד: שופטי בג"ץ ביקשו מיו"ר הכנסת להשיב אם יקבע בחירות עד יום רביעי", צייץ השר. "בג"ץ מנסה ללחוץ על יולי לקבוע בעצמו מועד, שלהבנתו מזיק לסיכוי לאחדות ולמדינה (ואני חושב שיולי צודק לחלוטין). קראתי ליולי לסרב לפנייה זו ולא לקבוע מועד שיחריב הסיכוי לאחדות. זה לא קשור לסוגיית כיבוד פסיקות בג"ץ".