גדוד לכל מחוז משטרתי וחיילים לא חמושים: בצה"ל נערכים לאפשרות של סגר כללי
גדודי טירונים יופעלו לטובת צו החירום, פיקוד העורף יקלוט את הישראלים שחולצו מחו"ל והעבודה תתבצע במתכונת "שילוב זרועות" עם המשטרה. הסמכות המשפטית תישאר בידי השוטרים - כמו ביהודה ושומרון. במקביל, נערך משרד הביטחון לטיפול באוכלוסייה המבוגרת
למרות שעדיין לא התקבלה החלטה להטיל סגר מוחלט, בצה"ל נערכים מבחינת כוח האדם שיעבוד בשיתוף עם המשטרה בזמן אמת. דובר צה"ל עדכן היום (שלישי) כי צה"ל קיים סדרת תכנונים לנושא לפי שלבים ושתי מדרגות כוח אדם.
התפשטות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
לפי התוכניות, הצבא יקצה גדוד צה"לי לכל מחוז משטרתי בשלב הראשון. הצבא יתבסס על גדודי ההכשרות של גולני וצנחנים שיוכשרו לכך מראש. בנוסף, צה"ל נערך לאכיפת סגר גם ביהודה ושומרון אם יוחלט על כך, ודובר צה"ל הבהיר כי הצבא יימנע מפעולות סגר ישירות מצד החיילים - והסמכות המשפטית תינתן לשוטרים. "החיילים, ככל הנראה, לא יהיו חמושים במשימות האלה", אמר דובר צה"ל, תא"ל הדי זילברמן.
פיקוד העורף גייס כ-1,000 משרתי מילואים ליחידות הקישור ברשויות המקומיות, על מנת להבטיח סיוע יעיל לאוכלוסיות מבוגרות, אם וכאשר, בעיקר במזון ותרופות. "אנו מרחיבים את המשימות של צה"ל דרך העזרה לרשויות האזרחיות", ציין דובר צה"ל. "בתוך הצבא אנו נערכים גם לתרחישים של הידבקויות בתוך היחידות - ולכן אנו עובדים במשמרות נפרדות". לדבריו, הקורונה מרסנת את האזור ברמה הביטחונית - וישנה "רגיעה יחסית באזור", כלשונו.
צה"ל החל להפעיל מעבדה לזיהוי קורונה
יחד עם זאת, צה"ל ממשיך לסייע בהעברת בדיקות הקורונה למתחמי ה"דרייב אין" שנפתחו בערים שונות בעזרת 150 רכבים צבאיים. בנוסף, היום נפתחה המעבדה לזיהוי נגיף הקורונה של צה"ל בבסיס הרבנות הצבאית בצריפין בשיתוף משרד הבריאות. למעבדה יכולת לבדוק מאות דגימות קורונה ביום שיאספו על ידי צוותי ניוד ייעודיים המורכבים מאנשי המשטרה הצבאית, חיל הלוגיסטיקה וחיל הרפואה. לטובת הפעלת המעבדה מוקמת שלוחה ייעודית במוקד מקול הלב, אליה יוכלו לפנות משרתים עם תסמינים המצריכים בדיקה.
קצין רפואה ראשי תת אלוף ד"ר טריף בדר אמר: "אנו גאים בעבודה המאומצת שנעשתה על מנת להסב את מעבדת DNA לזיהוי חללים למעבדה שמסוגלת לזהות את נגיף הקורונה בזכות עבודתם המאומצת של אנשי המקצוע בחיל. מהלך זה תורם תרומה משמעותית ליכולת חיל הרפואה לתת מענה למשרתי צה"ל בעיצומה של מגפה זו וכן תורם לכישוריו של צה"ל". הרב הצבאי הראשי תת אלוף הרב אייל קרים ציין כי "לפני כשבועיים זוהה הפוטנציאל הקיים להסבת המעבדה והמיכון שבה לזיהוי נגיף הקורונה".
כמו כן, פיקוד העורף נערך לקלוט "רכבות אוויריות" של הישראלים שחולצו מחו"ל על פי הנחיות משרד הבריאות, כלומר העברה לבידוד ביתי או למלונות הבידוד ומלונות הקורונה. ביממה הקרובה צה"ל צפוי לקלוט את המגיעים מהודו.
בתוך כך, בצה"ל אמרו כי "מיום ליום צה"ל הופך ליותר משמעותי בהתמודדות עם הקורונה". לפי הנתונים העדכניים, 23 חולים אובחנו בקרב שורות הצבא, בהם אחד ששוחרר מצה"ל ואדם נוסף שהספיק להבריא. 16 חולים הועברו למתקן שהוקם באשקלון, ו-6,500 חיילים נשלחו לבידוד, בהם 240 חיילים בודדים שרובם שוהים במתקן הנופש באולגה.
"מקבלים את האחריות לטיפול באוכלוסייה המבוגרת"
בדיון שנערך אתמול בעניין נגיף הקורונה, הטיל ראש הממשלה על שר הביטחון נפתלי בנט ומשרדו את האחריות לטיפול באוכלוסייה המבוגרת בישראל. שר הביטחון יגבש תכנית לאומית בנושא, תוך מתן מענה לצרכי האוכלוסייה המבוגרת, בהם הזנה, צרכים רפואיים, שהות ממושכת בבידוד, אוכלוסיהי ערירית ועוד.
בדיון ראשוני שנערך אמש בנושא, בהשתתפות מפקד פיקוד העורף, סגן הרמטכ"ל ועוזר שר הביטחון להתגוננות, סוכם כיוון הפעולה הראשוני: צה"ל יפעל מול הרשויות המקומיות למיפוי אוכלוסיית הזקנים וצרכיהם השונים, יגביר את ההסברה לציבור, יתגבר את המוקדים הלוגיסטיים בנקודות השונות ועוד. התכנית המלאה תוצג לאישור השר בימים הקרובים.
בנט התייחס לנושא ואמר: "צה"ל ומשרד הביטחון לוקחים אחריות לשמור ולהגן על האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל. אנחנו יוצאים למבצע 'משמרות זהב'. נגיף הקורונה פוגע בצורה הרבה יותר חריפה באוכלוסייה המבוגרת מאשר בצעירה. ולכן, בלב התכנית הלאומית - לשמור על האוכלוסיה המבוגרת ועל אוכלוסיית הסיכון. לצורך זה, פיקוד העורף, צה"ל ומערכת הביטחון נרתמים במלואם כדי לבצע את המשימה, ואנחנו נעמוד בזה".
שדרוג תנאים עבור היחידות שבעוצר יציאות
הגיוסים ואימוני הסדיר נמשכים כסדרם לצד התאמות להגבלות, וצה"ל מחדש את האימונים המשותפים עם הצבא האמריקני המדמים מטסי תקיפה ללא מפגש קרקעי - ועם תרגולי תיאומים אוויריים של מטוסי F-35.
הצבא דאג לשדרוג תנאים עבור היחידות שנמצאות בעוצר יציאות, וסיפק שירותי כביסה ואספקת לבנים. כפי שפורסם בסוף השבוע ב-ynet, הצבא הקים רשת הסעות פנימית כדי להקל על התחבורה הציבורית, והיום צפוי לחנוך את המעבדה שתבדוק את דגימות הקורונה של החיילים בניהול חיל הרפואה.
בסיס המעבדה יהיה במעבדת ה-DNA של הרבנות הצבאית, שם תיבנה תוכנית לבדיקות על-מנת לשלול הידבקות ביחידות הצבאיות. בצה"ל טוענים כי השאיפה היא להגיע לקצב של מאות בדיקות ביום.