היועמ"ש: לא ניתן להימנע מלקיים את פסיקת בג"ץ. אדלשטיין: "מצפוני לא מאפשר"
אדלשטיין התפטר מתפקיד יו"ר הכנסת, אך נעל את דיוני המליאה ולא אפשר מינוי יו"ר חדש. מנדלבליט לבג"ץ: "התפטרותו לא מאפשרת לו להימנע מקיום פסק הדין". יועמ"ש הכנסת: הבהרתי זאת לאדלשטיין, אבל הוא הודיע לי - לא אעשה זאת. פרץ ימונה זמנית במקומו: "אשמור על הממלכתיות"
"גם ההודעה על ההתפטרות אינה מאפשרת הימנעות מקיום פסק הדין". זו השורה התחתונה בעמדת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שאותה הגיש היום (ד') לבג"ץ לאחר התפטרותו של יולי אדלשטיין מתפקיד יו"ר הכנסת, ונעילת דיוני המליאה - למרות צו בג"ץ שקבע כי יש להעלות במליאה את ההצבעה על מינוי יו"ר כנסת קבוע.
לקריאת עמדתו של היועמ"ש מנדלבליט - לחצו כאן
לפי היועמ"ש, התפטרותו של אדלשטיין מכהונתו כיו"ר הכנסת נכנסת לתוקף אחרי 48 שעות ממועד מסירתה, כלומר מחרתיים. "בנסיבות אלו, הודעתו של אדלשטיין מהיום על התפטרותו מתפקידו איננה מאפשרת את הימנעותו מקיום פסק הדין", כתב.
היועץ המשפטי של הכנסת הגיש אף הוא את תגובתו, שבה הדגיש מצד אחד כי "אין בהתפטרות יו"ר הכנסת מהיום כדי להשליך על החובה למלא אחר הצו המוחלט של בית המשפט הנכבד לכלול על סדר יומה של מליאת הכנסת את נושא בחירת יו"ר קבוע לכנסת ה-23, עוד היום", אך מצד שני אדלשטיין הוא בעל הסמכות היחיד להורות על כינוס מליאת הכנסת. לכן כותב ינון כי "בנסיבות שנוצרו, כל עוד יו"ר הכנסת המכהן לא יורה על כינוסה של מליאת הכנסת היום, הרי שללא מתן הוראות מיוחדות מבית המשפט הנכבד, לא ניתן יהיה לכנס את המליאה היום לשם בחירת יו"ר קבוע לכנסת ה-23 בהתאם לצו המוחלט מ-23 במרץ".
לפני כן מסר יועמ"ש הכנסת איל ינון היום את עמדתו לבג"ץ, וכתב כי למרות שהבהיר ליולי אדלשטיין כי התפטרותו מתפקיד יו"ר הכנסת אינה פוטרת אותו מקיום הצבעה לבחירת יו"ר כנסת חדש היום, אמר לו אדלשטיין כי אינו מתכוון לקיים את ההצבעה. בכך למעשה סירב אדלשטיין לקיים את פסיקת בג"ץ בנושא.
הודעתו המלאה של יועמ"ש הכנסת לבג"ץ
אדלשטיין התקשר בצהריים לעמיר פרץ והודיע לו שביום שישי יעביר לו את שרביט היו"ר. פרץ אמר כי הוא מתכוון "לשמור על הממלכתיות עד הסוף", ולא להיקלע למאבקים בין הליכוד לכחול לבן. בתגובה לדברי היועמ"ש אמר כי פסק הדין שניתן העניק לו זמן "קצר, שלא לומר קצרצר" - ולא שקל את טיעוניו.
"כמי שעמד שנים רבות בראש הכנסת אני מאמין שפסק הדין עלול להוביל, שלא מדעת, למשבר חוקתי, שלא נראה כמותו מאז קום המדינה", כתב אדלשטיין. "בית המשפט התעלם לחלוטין מנוהג של הסכמה שהכנסת פועלת על פיו שנים רבות, בוודאי בתקופת מעבר כגון זו שאנו מצויים בה, וכפה את דעתו עליה באופן שאיני יכול להשלים עימו".
כמו כן, אדלשטיין הוסיף כי "החלטת בית המשפט עלולה להביא להמשך השיתוק הפוליטי שקיים במדינה, שהדרך לפתור אותו הוא משא ומתן פוליטי להרכבת ממשלת אחדות, ולא החלטת בית המשפט. יש בכך התערבות בהליך פנים פרלמנטרי מובהק של הכנסת, שאין לה מקום ושאיני יכול לתת את ידי לה".
יו"ר הכנסת אמר כי צו מצפונו לא מאפשר לו לקיים את פסק הדין - ועל כן התפטר. "איני מעוניין לבזות את בית המשפט הנכבד, אך לנוכח פסק דינו אני חש שנקלעתי למצב בלתי אפשרי ולכן הודעתי על התפטרותי", מסר.
ד"ר עמיר פוקס, חוקר במכון הישראלי לדמוקרטיה, הסביר על האפשרויות של בג"ץ: "ברמת העיקרון שופטי בג"ץ יכולים לתת לאדלשטיין קנס מכוח פקודת ביזוי בית המשפט. צו מעצר אינו אפשרי בגלל שיש לו חסינות". הוא הוסיף כי "זה חמור מאוד שאיש ציבור, במיוחד יו"ר הרשות המחוקקת, לא ממלא אחר צו בית משפט. עם זאת, בגלל שהתפטר וממילא בימים הקרובים ימונה יו"ר כנסת חדש, אני חושב שייתכן שבג"ץ יימנע מלהיכנס עימו לעימות".
אדלשטיין הודיע כאמור הבוקר על התפטרותו מהתפקיד בעקבות הכרעת בג"ץ, שפסק כי עליו לקיים הצבעה לבחירת יו"ר הכנסת. הוא מסר הודעה מיוחדת עם פתיחת הדיונים, ותקף את החלטת בג"ץ שאותה כינה "פרשנות חד-צדדית וקיצונית".
אדלשטיין נעל את המליאה, ואמר שתתכנס רק ביום שני - כך הוא למעשה מנסה למשוך זמן נוסף ולמנוע מכחול לבן לקדם את הצעות החוק שהגישה, ושנועדו למנוע מנתניהו מלכהן כראש ממשלה תחת כתב אישום. בכחול לבן הודיעו כי יפנו לבג"ץ בטענה לביזיון בית המשפט.
חשוב להדגיש כי ליו"ר כחול לבן בני גנץ ייוותרו אחרי יום שני רק כשבועיים למנדט להרכבת הממשלה, כולל ימי חג הפסח. לפיכך הוא צפוי לבקש מהנשיא ריבלין ארכה בת שבועיים. גנץ נכנס ללשכתו של אדלשטיין לאחר הודעתו ושוחח עימו. גנץ כתב אחרי ההתפטרות: "כנסת ישראל שייכת לאזרחי ישראל, ונבחרי הציבור בה ימלאו אחר חוקי מדינת ישראל והחלטות בית המשפט. אף אחד אינו מעל החוק".
"ביום שני השבוע, בית הדין הגבוה לצדק קבע שעל יושב ראש הכנסת להעמיד להצבעה עוד השבוע את בחירתו של יושב ראש הכנסת החדש", אמר אדלשטיין בפעם האחרונה מכס היו"ר. "החלטת בג"ץ אינה מבוססת על לשון החוק, אלא על פרשנות חד-צדדית וקיצונית. החלטת בג"ץ סותרת את תקנון הכנסת, ומחריבה את עבודתה של הכנסת. זו החלטה שגויה וחמורה המביאה לידי ביטוי ליקוי מאורות מסוכן. כמי ששילם מחיר אישי כבד של שנות מאסר ועבודות פרך על הזכות לחיות כאזרח במדינת ישראל, אין צורך בהסברים עד כמה אני אוהב את מדינת ישראל ואת עם ישראל. ולכן, לא אניח לישראל להידרדר לאנרכיה, ולא אתן יד למלחמת אחים".
על אדלשטיין הופעלו לחצים כבדים מהצד הימני של המפה שלא לפעול בהתאם להוראת בג"ץ, בנימוק שאין זה מסמכותו לקבל החלטה כזאת. מנגד, אתמול קראו לו בכירים בליכוד ובגוש הימין לפעול לפי החלטת בג"ץ, בהם ח"כ ניר ברקת והשרים זאב אלקין, יובל שטייניץ ונפתלי בנט. הם הצטרפו לגדעון סער, לגלעד ארדן ולאיילת שקד, שכבר ביום שני טענו שיש לכבד את החלטת בג"ץ – גם אם לא מסכימים איתה – ולמנוע אנרכיה.
השר בנט הדגיש היום: "אמרתי אתמול ואני עומד מאחורי זה – אנחנו חייבים לציית לחוק ולצווים של בג"ץ, אחרת המדינה תתפרק לנו".
מנגד טען שר התחבורה בצלאל סמוטריץ': "אדלשטיין הקריב את עצמו בממלכתיות ראויה להערכה על מזבח הדיקטטורה השיפוטית. בהתפטרותו הגן יו"ר הכנסת על הדמוקרטיה הישראלית ועל עצמאותה החשובה של הכנסת, והוא מסרב לקיים פסיקה שדגל שחור מתנוסס מעליה".
במקביל להודעתו של אדלשטיין נערכה בכיכר הכנסת הפגנת "הדגלים השחורים", שמשתתפיה הניפו שלטים שבהם נכתב: "מצילים את הדמוקרטיה" ו"אדלשטיין הוא בריון בשירות ביביזיון". מאות כלי רכב עם דגלים שחורים ודגלי ישראל צפרו, והמפגינים קראו: "יולי יולי תתפטר, המדינה חשובה יותר".
לאחר ההתפטרות מסרו נציגי המוחים כי "הסירוב של ראשי הליכוד, בראשות הנאשם נתניהו, לכבד את החלטת בג"ץ מדגיש את עומק הבור שבו נמצאת הדמוקרטיה הישראלית. זהי שעת מבחן לא רק למנהיגים, אלא גם לנכונות של הישראלים להיאבק, גם ובמיוחד בשעת משבר, עבור הדמוקרטיה. אי קבלת תוצאות הבחירות זו חתירה תחת יסודות הדמוקרטיה הישראלית, הכרעת הרוב, שלטון הרוב ושלטון החוק. אנו נמשיך לעמוד על המשמר עד אשר הדמוקרטיה הישראלית תחזור למסלולה".