אחרי התפטרות אדלשטיין: יועמ"ש הכנסת מבקש לכנס את המליאה
הוועדה המסדרת אישרה את מינויו של עמיר פרץ באופן זמני החל מיום שישי ב-11:00. ניסנקורן אמר כי הוועדה תמתין להכרעת העליון בתקווה לקיצור הליכים - והבהיר: "פרץ יעלה בישיבה הבאה את בחירת היו"ר החדש"
הוועדה המסדרת של הכנסת דנה אחר הצהריים (ד') בהחלטתו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין להתפטר מתפקידו ולהימנע מקיום פסיקת בג"ץ, שבה נקבע כי עליו לכנס את המליאה עד היום על מנת להצביע על מינוי יו"ר קבוע. בראש הוועדה המסדרת עומד ח"כ אבי ניסנקורן מכחול לבן, ובדיון השתתף גם יועמ"ש הכנסת, עו"ד איל ינון, שמוקדם יותר הודיע לבג"ץ על החלטתו של אדלשטיין להימנע מקיום הפסיקה. בינתיים, בליכוד הטילו עוצר ראיונות על כל הח"כים. ynet העביר את הדיון בוועדה בשידור חי.
ינון המליץ לוועדה להמתין להחלטת בית המשפט ואמר כי "במצב המשפטי הקיים, אין דרך לעקוף את סמכותו של יו"ר הכנסת המכהן, שהתפטרותו תיכנס לתוקף רק 48 שעות מרגע הודעת ההתפטרות". ינון אמר כי במצב שנוצר יש לקבוע שביום שישי בבוקר ייכנס באופן זמני ותיק חברי הכנסת לתפקיד היו"ר בתור קיצור דרך למילוי הצו של בג"ץ.
עם זאת, בתשובה שהגיש לבג"ץ כתב ינון כי "המנגנון של ערעור לוועדת הכנסת אינו רלוונטי לכינוס המליאה עבור בחירת יו"ר קבוע", והדגיש כי רק לאלדשטיין יש סמכות לכנס את המליאה. בתוך כך, בג"ץ ידון הערב בעתירות נגד אדלשטיין - וככל הנראה המשמעות היא שלא ייבחר יו"ר כנסת חדש. מנדלבליט מסר לבג"ץ בתגובה לעתירת התנועה לאיכות השלטון כי הוא תומך במינוי הזמני של ותיק חברי הכנסת כדי לכנס את המליאה.
ניסנקורן אמר בסוף הדיון כי הוועדה אימצה את כניסתו של עמיר פרץ לתפקיד היו"ר באופן זמני החל מיום שישי ב-11:00. "בשיחה שלי עימו הודיע שיעלה מיד בישיבה הבאה של הכנסת, בין אם ביום ראשון או שני בבוקר, את בחירת היו"ר החדש", אמר. "כמובן שבמקביל נמתין להכרעת בית המשפט העליון, בתקווה שיורה על הליכים לקיצור הזמנים - ואם לא, נמתין לאופציה של ותיק חבר הכנסת שיכהן מיום שישי".
בפתח הדיון אמר ניסנקורן כי "אנחנו באירוע חסר תקדים שבו יו"ר כנסת מפר ברגל גסה את החלטת בית המשפט העליון. זה אירוע שפוגע בצורה חמורה מאוד בדמוקרטיה הישראלית". ניסנקורן הוסיף: "אנחנו עדים להרבה תקדימים בתקופה האחרונה שפוגעים בחוק הישראלי, במעמד הרשות המחוקקת ובמעמד הרשות השופטת, היום הגענו לעוד שיא שחבל שאנחנו חווים אותו, והכול כשצריכים להתמקד במגפת הקורונה ובמקרה הקשה הזה שעבור על ישראל והעולם".
ניסנקורן ביקש מיועמ"ש הכנסת לסקור את המצב, וינון אמר כי "ברמה הפורמלית", ההתפטרות אינה פוטרת את אדלשטיין מהחובה לקיים את צו בית המשפט - שכן הוא ישמש בפועל כיו"ר עד יום שישי. במקביל לדיון בכנסת, ינון מסר לבג"ץ כי ישנה דרך ל"קיצור דרך", שבמסגרתה בג"ץ יסמיך את ותיק חברי הכנסת - שהוא עמיר פרץ - לכנס את המליאה עוד היום. עמיר פרץ אמור באופן רשמי לקבל את השרביט מאדלשטיין המתפטר ביום שישי.
אדלשטיין הודיע הבוקר על התפטרותו מהתפקיד בעקבות הכרעת בג"ץ, שפסק כאמור כי עליו לקיים הצבעה לבחירת יו"ר הכנסת. הוא מסר הודעה מיוחדת עם פתיחת הדיונים, ותקף את החלטת בג"ץ שאותה כינה "פרשנות חד-צדדית וקיצונית" וטען שבג"ץ "מחריב את עבודת הכנסת". אדלשטיין נעל את המליאה, ואמר שתתכנס רק ביום שני - וכך למעשה ניסה למשוך זמן נוסף ולעכב את כחול לבן מלקדם את הצעות החוק שהגישה ואשר נועדו למנוע מבנימין נתניהו מלכהן כראש ממשלה תחת כתב אישום.
חשוב להדגיש כי ליו"ר כחול לבן בני גנץ יוותרו אחרי יום שני רק כשבועיים למנדט להרכבת הממשלה, כולל ימי חג הפסח. לפיכך הוא צפוי לבקש מהנשיא ריבלין ארכה בת שבועיים. גנץ נכנס ללשכתו של אדלשטיין לאחר הודעתו ושוחח עמו. גנץ כתב אחרי ההתפטרות של אדלשטיין: "כנסת ישראל שייכת לאזרחי ישראל ונבחרי הציבור בה ימלאו אחר חוקי מדינת ישראל והחלטות בית המשפט. אף אחד אינו מעל החוק".
בעקבות הצעד של אדלשטיין הוגשו לבג"ץ עתירות על ביזוי בית המשפט. לפני תחילת הדיון בוועדה המסדרת, מסר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט את עמדתו לבג"ץ בנוגע לעתירות אלו, ואמר כי ההתפטרות מהתפקיד אינה פוטרת את אדלשטיין מקיום הפסיקה. לפי היועמ"ש, התפטרותו של אדלשטיין מכהונתו כיו"ר הכנסת נכנסת לתוקף אחרי 48 שעות ממועד מסירתה, כלומר מחרתיים. "בנסיבות אלו, הודעתו של אדלשטיין מהיום על התפטרותו מתפקידו איננה מאפשרת את הימנעותו מקיום פסק הדין", כתב.
אחר הצהריים הגיב יו"ר הכנסת המתפטר להודעה זו של היועמ"ש, ומסר שפסק הדין שניתן העניק לו זמן "קצר, שלא לומר קצרצר" - ולא שקל את טיעוניו. הוא הוסיף כי צו מצפונו לא מאפשר לו לקיים את פסק הדין - ועל כן התפטר. "איני מעונין לבזות את בית המשפט הנכבד, אך לנוכח פסק דינו אני חש שנקלעתי למצב בלתי אפשרי ולכן הודעתי על התפטרותי", מסר.
היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון הגיש אף הוא את תגובתו לבג"ץ, שבה הדגיש מצד אחד כי "אין בהתפטרות יו"ר הכנסת מהיום כדי להשליך על החובה למלא אחר הצו המוחלט של בית המשפט הנכבד לכלול על סדר יומה של מליאת הכנסת את נושא בחירת יו"ר קבוע לכנסת ה-23, עוד היום", אך מצד שני ציין גם כי אדלשטיין הוא היחיד בעל הסמכות להורות על כינוס מליאת הכנסת. לכן כותב ינון כי "בנסיבות שנוצרו, כל עוד יו"ר הכנסת המכהן לא יורה על כינוסה של מליאת הכנסת היום, הרי שללא מתן הוראות מיוחדות מבית המשפט הנכבד, לא ניתן יהיה לכנס את המליאה היום לשם בחירת יו"ר קבוע לכנסת ה-23 בהתאם לצו המוחלט מ-23 במרץ".
בתוך כך, היום נבחרה חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן מהרשימה המשותפת ליושבת ראש הוועדה המיוחדת לענייני רווחה ועבודה. "אנחנו בעיצומה של תקופה קשה מבחינות רבות: בריאותית, כלכלית, חברתית ופוליטית. נטל כבד מוטל על כתפי חברי הוועדה החשובה הזאת. יחד, בכוחות משותפים, ניצור רשת הגנה לכלל אזרחיות ואזרחי ישראל ונצלח את המשבר", אמרה תומא סלימאן. היא הוסיפה כי למרות מגבלות הקורונה, הוועדה תתכנס כבר ביום שני הקרוב לשתי ישיבות בנוגע לפעילות המוסד לביטוח לאומי ורשויות הרווחה.