הרחובות מתרוקנים, שוטרים מפטרלים: "לכו הביתה מיד"
בת"א קראו שוטרים למבקרים בפארק הירקון לשוב לבתיהם. "הבלגן חוגג. אם אסור לצאת - שיגידו את זה", אמר אחד מעוברי האורח. בירושלים התנועה ברחובות הפכה דלילה ושוטרים קראו לבעלי חנויות במאה שערים לסגור את בתי העסק. גם בראשל"צ הורו למתרחצים בחוף לעזוב את המקום. ההגבלות החדשות נאכפות
הגבלות התנועה החדשות כחלק מהמאבק בהתפשטות הקורונה נכנסו לתוקף ב-17:00 (רביעי), והמשטרה החלה לבצע סיורים במוקדים שונים בערים ברחבי הארץ. כך למשל, בשכונת מאה שערים בירושלים הפצירו שוטרים בכל בעלי העסקים הלא-חיוניים לסגור את החנויות. באשדוד החלו פקחים מטעם הביטחון העירוני לבצע אכיפה. בעקבות ההנחיות, נסגרו שווקי הכרמל והתקווה בתל אביב, כמו גם מחנה יהודה בירושלים. במקביל, נראו שוטרים כורזים למבקרים בפארק הירקון בתל אביב: "לכו הביתה מיד". כמו כן, המשטרה חסמה את הכניסות לרחוב מלכי ישראל בשכונת גאולה שבבירה ולמאה שערים.
5 קורבנות מקורונה, 2,369 חולים
בדקות שאחרי כניסת התקנות החדשות לתוקף עוד נצפו עשרות בני אדם שהיו בעיצומן של פעילויות ספורטיבית בקו החוף של תל אביב, אולם שוטרי מחוז תל אביב ופקחי העירייה שהגיעו לטיילת דרשו מהם להתפנות לביתם. ב-18:30 כבר היו חופי העיר ריקים מאדם ובשטחים הציבוריים פטרלו שוטרים ופקחים כדי לוודא שהתושבים נשארים בבתים.
נחמן מעלומי מירושלים, שביקר בשוק מחנה יהודה טרם נכנסו ההנחיות החדשות לתוקף, אמר: "אני לא מפחד מהנגיף, אבל רואים שאנשים אחרים מפחדים לצאת מהבית. הקניות פה כבר לא כרגיל".
צבי, גם הוא תושב הבירה, הוסיף: "אנשים שצריכים לצאת זה רק אנשים בריאים. כל אלה שלא מרגישים טוב שישארו בבית". הוא הוסיף כי הצמצום בתחבורה הציבורית הוא בבחינת "קטסטרופה. אין נסיעות אחרי שמונה, זה תוקע את כל היום, יש כל מיני דברים דחופים, צריכים לנסוע לבתי חולים, צריך לשלם על מוניות - ומדובר בסכומים אסטרונומיים".
והיה גם מי שביקש להתריס. משה, תושב ירושלים, אמר: "כשהמשטרה מגיעה פה לשטח עם אנשי יס"מ - זה בסך הכול מייצר לנו אקשן. זה גורם לנו לרצות לצאת יותר לרחובות".
בבני ברק, בניגוד לשבועות האחרונים, רחוב רבי עקיבא שעמוס בימי שגרה, התרוקן. לפני כניסת ההנחיות לתוקף התארכו תורי ענק מחוץ למרכולים, אולם בשעות הערב הידלדלה התנועה. כמה תושבים ברחוב צעדו לביתם אחרי התפילה, שאותה הגדירו כתפילה האחרונה בבית הכנסת בזמן הקרוב. "מעכשיו מתפללים ליד הבית במניין של הבניין", אמר שלמה הלוי שמתגורר במרכז העיר. "בתי הכנסת סגורים, הכוללים סגורים. צריך להתפלל בבית ולהקשיב להוראות של הרבנים. ריבונו של עולם, לאן הגענו?".
"ירדתי לעשות מתיחות בפארק. אמרו שמותר למרחק של עד עד 100 מטרים", אמר ל-ynet אחד המבקרים בפארק הירקון שנדרש על ידי המשטרה לעזוב את המקום מיידית. "ההנחיות לא ברורות. הבלגן חוגג. אם אסור לצאת מהבית כלל - פשוט שיגידו את זה".
זמן קצר טרם ההנחיות לתוקף, נצפתה תנועה ערה בשוק בנתניה. כניסת השוק בנתניה נותר הערב פתוח והומה. יו"ר ועד הסוחרים אמר כי הם "מקיימים את ההוראות" וכי הדוכנים סגורים. עם זאת, הוא הוסיף כי "החנויות פתוחות כמו בכל מקום אחר. כמו הסופרמרקטים". מהמשטרה נמסר כי "עם קבלת הדיווח אודות פעילות של השוק בנתניה בניגוד לחוק, השוטרים הגיעו למקום והשוק נסגר תוך זמן קצר".
כמו כן, בחוף הים בראשון לציון פעלו פקחים ושוטרים פועלים להרחיק אנשים וקראו להם לשוב לבתיהם.
באותה שעה, רחוב הרצל - הרחוב המרכזי בשכונת הדר שבחיפה - היה נטוש כמעט לחלוטין. רק עסקים בודדים, פיצוציות ובתי מרקחת עוד נותרו פתוחים. הולכי רגל בודדים מיהרו לדרכם וכלי רכב המשיכו בנסיעה. רק ניידת משטרה אחת נראתה ברחוב.
אזורים מרכזיים אחרים בעיר, כמו המושבה הגרמנית, העיר התחתית והכרמל - היו נטושים. אזור שדרות יפו, שבו פועלות ביום יום עשרות פיצוציות, בתי מאפה ומזללות, סגור מתחילת השבוע.
אחד המקומות שהיו פתוחים היה בית המרקחת.של רשת Be בבית הקרנות. רוקחת ושתי מוכרות נותרו בחנות הריקה מקונים. אפילו על האלכוג'ל והמסיכות כבר לא נרשמה התנפלות. הערב יסגרו את החנות מעט מוקדם מהרגיל, כדי להספיק לחזור הביתה בתחבורה הציבורית.
לדברי המוכרות במקום, הירידה בכמות הלקוחות החלה כבר עם תחילת. המשבר, אולם אז עוד היו מגיעים לבית המרקחת. כעת הכול שומם. "האמת היא שעדיף שאנשים ישמרו על עצמם ולא יגיעו, ואז יישארו בחיים ויוכלו לחזור אלינו אחרי שהדבר הזה ייגמר", אמרה אלכסנדרה פורקוש, אחת העובדות. "השאלה הגדולה היא מתי זה ייגמר", הוסיפה.
כמו כן, באחד המרכולים הגדולים בירכא בודקים חום לכל הלקוחות הנכנסים ומבקשים לעטות כפפות. בתוך החנות סומנו מקומות המתנה במרחק של שני מטרים לתורים והעובדים ממוגנים. בבאר שבע תנועת כלי הרכב לא פסקה באופן דרמטי, אך ככל שנקפו השעות הידלדלה תנועת המכוניות והאנשים ברחוב. רוב החנויות נסגרו, אך כמה מהן נשארו פתוחות.
ההנחיות החדשות - שאושרו בתום ישיבה טלפונית שנמשכה יותר משש שעות והסתיימה רק ב-03:30 לפנות בוקר - מרחיבות באופן דרמטי את ההגבלות על האזרחים, במטרה לבלום את התפשטות נגיף הקורונה. לפי שעה, לא ברור מתי תתחיל האכיפה שלהן: הצו שעליו נסמכות התקנות החדשות נכנס לתוקף היום ב-17:00, ולמשך שבוע - אך האכיפה שלו עשויה להתעכב ולהתחיל רק ב-20:00. העונש למי שיפר את התקנות - 500 שקל או מאסר על תנאי בן חצי שנה.
יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום
כמו כן, השינויים בתחבורה הציבורית שיכללו קיצוץ משמעותי כך שיישאר כ-25 אחוז מהשירות - ייכנסו לתוקף החל ממחר תנועת הרכבות תושבת לחלוטין. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' מסר: "בהתאם להחלטת הממשלה, הוריתי על צמצום משמעותי בתחבורה הציבורית, כולל סגירת הרכבת. בריאות הציבור היא שעומדת לנגד עינינו. הישארו בבית.
"כמו כן, סוכם עם האוצר על סכום של מאות מיליוני שקלים, שרכבת ישראל תשקיע בעת הזאת בהאצה של פרויקט החישמול ופרויקטים תשתיתיים נוספים כדיי לנצל את התקופה של סגירת הרכבת על הצד הטוב ביותר".
מה מותר ומה אסור? התקנות החדשות
על פי תקנות החירום החדשות לא ניתן יהיה לצאת ממקום מגורים או ממקום שהייה קבוע למרחב הציבורי אלא לאחת מהפעולות או המטרות הבאות:
הגעה של עובד למקום עבודה מותרת על פי התקנות; הצטיידות במזון, תרופות, מוצרים חיוניים וקבלת שירותים חיוניים; קבלת שירות רפואי; תרומת דם; הליך משפטי; הפגנה; הגעה לכנסת; לצורך טיפול במסגרות רווחה; יציאה של יחיד או של אנשים הגרים באותו מקום לזמן קצר ובמרחק של עד 100 מטרים ממקום המגורים; סיוע רפואי לאדם אחר או סיוע לאדם עם קושי או מצוקה הדורש סיוע.
בנוסף מותרת תפילה במקום פתוח, הלוויה, חתונה וברית וכן יציאת אישה לטבילה במקווה נשים ובלבד שתיאמה מראש את מועד הגעתה; העברה של קטין למסגרות חינוך לילדי עובדים חיוניים ומסגרות מיוחדות (בהתאם לפקודת צו בריאות העם); העברה של קטין, שהוריו חיים בנפרד, על ידי אחד מהוריו, לביתו של ההורה השני; העברה של קטין שההורה האחראי עליו נדרש לצאת לצורך חיוני ואין במקום המגורים אחראי שניתן להשאיר את הקטין בהשגחתו. על-פי התקנות, אדם שיתפלל במקום שאינו מקום מגוריו ייענש.
עוד הוחלט כי שירותי מוניות יתאפשרו רק עם נוסע אחד או עם מלווה נוסף לצורך רפואי, כשהנוסעים יישובים במושב האחורי כשחלונות הרכב פתוחים. התקנות קובעות כי במרחב הציבורי ובמקומות העבודה ישמר מרחק של שני מטרים לפחות בין אדם לאדם. בנסיעה חיונית ברכב פרטי יהיו עד שני נוסעים. כן מותרים שירותי הסעה למקומות עבודה בכפוף למגבלות. נוסף על כך נקבע כי על המעסיק מוטלת החובה למדוד חום בכניסה למקום העבודה. לא תותר כניסת אדם עם חוץ גוף העולה על 38 מעלות צלזיוס.
לצד זאת, יורשו לפעול שירותי משלוחים למזון, עיתונים וכן שירותים חיוניים לתחזוקת הבית, מוצרי חשמל, מוצרי ושירותי תקשורת ואביזרים רפואיים. מכירה מקוונת עם משלוח מותרת לכל סוגי המוצרים. בשירות משלוחים למקום מגורים, המשלוח יונח מחוץ לפתח בית המגורים.
עסקים למכירת מזון לצריכה מחוץ לבית האוכל ובשירות משלוחים בלבד, בתי מרקחת, מכוני אופטיקה או חנות שעיקר עיסוקה מכירת מוצרי היגיינה - כל אלו יפעלו בכפוף לשמירה על מרחק של שני מטרים בין אנשים, ומניעת צפיפות של אנשים, כך שבכל עת לא ישהו בתוך החנות לקוחות ביחס של יותר מארבעה אנשים לכל קופה רושמת פעילה. נקבע כי הפרת האיסורים תהווה עבירה פלילית, שתאפשר גם הטלת קנס מנהלי על המפרים, וכן נקבעו בתקנות סמכויות לשוטרים לצורך אכיפת ההוראות הרלוונטיות.
מעבר לתקנות אלו, הדגישו במשרד הבריאות את הצורך המשותף להישמע לכללים על מנת למגר את התפשטות הנגיף. על אוכלוסיית בני ה-60 ומעלה, בדגש על קשישים ואוכלוסיות בסיכון להשאר בביתם ולא להסתכן ביציאה למרחב.
במסמך התקנות לשעת חרום שאותו פרסמה הממשלה, נכתב כי ההגבלות החדשות נדרשות כיוון שקצב ההדבקה של הנגיף, שעד כה ידוע על 2,369 בני אדם שנדבקו בו בישראל (חמישה מהם מתו), מכפיל עצמו בכל שלושה ימים. "במידה וקצב התחלואה ימשיך לעלות באופן זה, הדבר יעמיס באופן משמעותי על מערכת הבריאות, לרבות עריכת בדיקות לנדבקים, טיפול במרפאות קהילה, אשפוז לרבות אשפוז בטיפול נמרץ, עד כדי חוסר יכולת לתת מענה לחולים, ובעתיד הקרוב מאוד".