ריבלין: "חובה על כולנו לציית לצווי בית המשפט"
הנשיא התייחס למשבר החוקתי החמור ואמר: "האזרחים צריכים להישמע להנחיות החירום, אך הציות אינו חובה בלעדית להם - אלא גם לנבחרי הציבור ומנהיגיו מכל המגזרים". הוא קרא לממשלת אחדות: "המרחק בין המפלגות הגדולות קצר"
נשיא המדינה, ראובן ריבלין, התייחס הערב (יום רביעי) למשבר החוקתי החמור עקב סוגיית החלפת יו"ר הכנסת ואמר כי "אני יודע שרובה ככולה של ההנהגה הישראלית, מימין ומשמאל, יודעת שחובה על כולנו לציית לצווי בית המשפט".
הנשיא, שנאם על רקע החלטת הממשלה להחמיר את ההגבלות למאבק בהתפשטות הקורונה, קרא בפתח דבריו לציבור לקיים את ההנחיות. "אנו נמצאים בימים מורכבים וקשים, עבור ההנהגה הישראלית, עבור החברה הישראלית ועבורנו בתוך משפחת העמים", אמר. "הערב הושתו עוד תקנות לשעת חירום, שהגבילו את חופש התנועה שלנו, ואת החירות שלנו, באופן שכמותו לא היה בעבר. הכל למען שלומנו ולמען שלום היקרים לנו מכל".
"בימים אלה אנו קוברים את מתינו בצנעה, עורכים חתונות ללא אורחים, סוגרים ישיבות, בתי כנסת, בתי ספר, אוניברסיטאות", אמר ריבלין. "ברגעי חירום אלו, אנחנו צריכים ללמוד את אמנות הציות. לציית להוראות משרד הבריאות, לציית להוראות הממשלה, לציית להוראות כוחות החרום וההצלה. גם אם יש לנו ביקורת על ההוראות, וגם אם אנחנו חושבים שהן מוטעות - נעשה ונשמע. עלינו לציית, ולעשות את הנדרש מאיתנו. אני פונה אליכם אזרחי ישראל: בנפשנו הדבר".
לאחר מכן התייחס ריבלין למשבר החוקתי ואמר: "הציות, ההישמעות להוראות, אינם חובתם הבלעדית של אזרחי ישראל. בימים הרי גורל אלו, הם בראש ובראשונה, חובתם העילאית של נבחרי הציבור, של מנהיגיו, של רבניו ומורי דרכו, מכל המגזרים".
"אנו עדים בימים אלה להתנגשות חריפה ביותר בין הרשויות, השופטת והמחוקקת", הוסיף. "עם זאת, למרות השסע העמוק בין המחנות, ולמרות הרטוריקה החריפה בין הצדדים, אני יודע כי רובה ככולה של ההנהגה הישראלית, מימין ומשמאל, יודעת שחובה על כולנו לציית לצווי בית המשפט, וכי לא יעלה על דעתו של איש שלא לקיימם. וזאת גם אם סבור מאן דהוא כי שגה בית המשפט בהחלטתו".
"תהא אשר תהא המחלוקת בינינו, עלינו להבטיח תמיד כי כללי המשחק הדמוקרטי, שבלעדיהם חרב הבית, נשמרים", אמר ריבלין. "עתה, משהתפטר יושב ראש הכנסת, אני בטוח שהוראת בג"ץ תכובד ושהדמוקרטיה הישראלית תצא מחוזקת ואיתנה מתקופת מבחן זאת".
ריבלין שב וקרא לממשלת אחדות: "עת צרה היא לישראל. אני פונה מכאן לראשי המפלגות הגדולות: מצאו את הדרך להציג הנהגה משותפת, הנהגה אחראית, לחברה הישראלית הנמצאת בשעת משבר. שימו לנגד עיניכם את המגפה הנוראית המכה בנו, גובה מאתנו קורבנות יקרים ופוגעת אנושות בכלכלת ישראל. אני יודע כמה קצר המרחק ביניכם".
"על כל אחד מהצדדים להבין את הקווים האדומים של האחר ולהתגמש מולם בהבנה שאין לנו, פשוט אין לנו דרך אחרת", הוסיף. "שלבו כוחות למען העם בישראל. אם לא עכשיו - אימתי?".
את דבריו בחר הנשיא לסיים במסר של תקווה: "אזרחי ישראל, נער הייתי וגם זקנתי. כילד חוותי על בשרי את המצור על ירושלים. ידענו כעם וכאומה רגעי מבחן קיומיים, וקשים ביותר - ויכולנו להם. אין בליבי ספק כי גם היום, אם נדבַּק באחריות הציבורית והאישית ובערבות ההדדית בינינו נוכל לקושי. אנחנו נתגבר ונצא מחוזקים. שמרו על עצמכם ועל הסובבים אתכם".
מוקדם יותר התפטר יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין מתפקידו, לאחר שסירב לציית לפסיקת בג"ץ שקבעה כי היה עליו לקיים היום הצבעה על תפקיד יושב הראש הקבוע של הכנסת. בכנסת יש רוב להדחתו של אדלשטיין מהתפקיד, אך הוא טוען כי החוק מאפשר לו לקיים הצבעה על הדחתו בשלב זה.
התפטרותו של אדלשטיין תיכנס לתוקף רק ביום שישי, ובינתיים נעל אדלשטיין את דיוני המליאה כך שלא ניתן לקיים הצבעה כפי שהורו השופטים. הוועדה המסדרת של הכנסת, בראשותו של ח"כ אבי ניסנקורן מכחול לבן, החליטה כי עם כניסת ההתפטרות לתוקף ביום שישי ב-11:00 יתמנה ליו"ר זמני ותיק חברי הכנסת - ח"כ עמיר פרץ (העבודה-מרצ).