שתף קטע נבחר

 
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

רק 1,437 מכשירי הנשמה פנויים: "זה צונאמי, קשה להיערך"

מרכז המחקר והמידע של הכנסת פרסם נתונים קשים לקראת כינוס הוועדה המיוחדת להתמודדות עם הקורונה. מנכ"ל משרד הבריאות הודיע שייקח מאות מכונות הנשמה מהצבא, והודה שהרכש לא החל מיד עם ההתפרצות: "שליש מהחולים יזדקקו להנשמה, בתי החולים יוקדשו לקורונה"

 

סוגיית מכונות ההנשמה: הבוקר בוועדה בכנסת    (צילום: ערוץ הכנסת)

סוגיית מכונות ההנשמה: הבוקר בוועדה בכנסת    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

על רקע משבר התפשטות הקורונה בישראל, נחשף במלואו מחדל מכשירי ההנשמה בבתי החולים. לקראת כינוסה הבוקר (יום ה') של הוועדה המיוחדת בכנסת להתמודדות עם הנגיף, הגיש מרכז המחקר והמידע של הכנסת דו"ח ובו נתונים עדכניים. נכון להיום יש בישראל 2,173 מכשירי הנשמה, מתוכם כשליש (708) בשימוש, עוד 28 לא תקינים ורק 1,437 פנויים. משרד הבריאות החל ברכישת מכשירי הנשמה. עדיין לא ברור כמה ירכוש ומי יפעיל אותם. במהלך הבוקר מסר משרד הבריאות בתגובה כי בניגוד לנתונים הללו, לרשותו עומדות 2,864 מכונות הנשמה.

 

הבוקר עלה מספר נשאי נגיף הקורונה המאומתים בישראל ל-2,495, מתוכם 41 מאושפזים במצב קשה. ח"כ שלח ניסה להבין אם היה עיכוב ברכישת המכונות כשכבר היה ברור שהמגפה מתפשטת בעולם, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ענה: "ב-20 בינואר המצב לא היה ברור. זה לא שידענו אז שנצטרך איקס מכונות הנשמה". ח"כ שלח אמר: "מה שאנחנו מבינים ממך זה שלא היה שינוי מ-20 בינואר לעכשיו".

 

שלח ציין כי "אנחנו לא מקבלים תשובות מספקות לכל הדברים". בר סימן טוב הדגיש: "האירוע הזה הוא צונאמי שאי אפשר להיערך אליו".

 

לאחר מכן הוא התייחס לנושא המכונות: "אתמול היו כ-1,500 מכונות. יש עוד כ-70 מכונות הנשמה שנמצאות במערכת הפרטית שנשתמש גם בהן. יש עוד 900-800 מכונות מהצבא שאני מקווה שכולן יהיו זמינות. ואנחנו עושים עוד כמה מאמצים ורוכשים מחו"ל. הדבר השני זה לייצר מכונות בארץ. עובדים על זה במלוא המרץ עם חברות ישראליות. אני מתכנן שזה ייתן לי 2,300 מכונות. אין תעשייה ביטחונית או כוח במדינת ישראל שלא מגויס למשימה הזאת, בין אם זה לייצר ובין אם לקנות. אנחנו מקווים שנוכל לתת מענה ל-5,000 מונשמים". 

 

לשאלת ח"כ שלח כמה זמן לוקח לייצר מכונה כזאת, ענה בר סימן טוב: "לוקח זמן".

  

הוא הוסיף: "תסתכלו תראו מה קורה בעולם. אנחנו סוגיה גלובלית. כל העולם מתמודד עם סוגיות קשות וכל העולם יתמודד עם השאלה את מי מנשימים קודם. יש קווי ביצורים שקורסים. אני חושב שהקורונה תעבור את השפעת הספרדית. אין תוכנית לבתי חולים שדה. בתי החולים הכללים בישראל יהיו בתי חולים לקורונה. שליש מהחולים יהיו חולים מונשמים ובתי החולים יוקדשו לחולים הקשים".

 

על המשך ההתמודדות אמר בר סימן טוב: "אחרי פסח אנחנו רוצים לשחרר מעט את הכלכלה. זו האסטרטגיה. עד אז רוצים להוריד את מספר החולים הקשים. השבועיים שאנחנו נכנסים אליהם לקראת פסח הם קריטיים. אנחנו מאוד מפחדים מפסח ומאוד מפחדים מהרמדאן. אנשים יוצאים מהבית, מתקהלים, וזה מאוד מסוכן".

 

 

 

הכנת מתקן אשפוז חולי קורונה בית חולים אסותא אשדוד (צילום: AFP)
בית החולים אסותא באשדוד(צילום: AFP)

עפר שלח (צילום : יאיר שגיא)
ח"כ עפר שלח העומד בראש הוועדה(צילום : יאיר שגיא)

הטיילת בתל אביב (צילום: בראל אפרים)
הטיילת בתל אביב, הבוקר(צילום: בראל אפרים)

הטיילת בתל אביב (צילום: בראל אפרים)
הטיילת בתל אביב, הבוקר(צילום: בראל אפרים)

הוועדה מתכנסת על רקע החרפת ההנחיות המגבילות את הציבור. בראשה עומד ח"כ עפר שלח (כחול לבן). בישיבה משתתפים בין השאר גם מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד וראש המועצה לביטחון לאומי מאיר בן שבת. 

 

בר סימן טוב: "יש מאות אלפי אנשים במסגרות דיור עם רמת פגיעות מרוד גבוה. אני מאוד מוטרד כשאני מסתכל מאיפה יכולה להתפרץ הסכנה. מה שאנחנו יכולים לעשות עכשיו זה להכניס את פיקוד העורף. ביקשנו עזרה ממשרד הביטחון". על הקשישים שנמצאים בדיור המוגן בנופים אמר: "נדגום את אוכלוסיית נופים באופן מלא. זה פנס שהואר על מקום מסוים".

 

בר סימן טוב התייחס לנתון על החולים במצב קשה ואמר שכמעט כולם מונשמים: "אם אני מסתכל רגע על הקצב, בין 21 ל-22 לחודש היינו בכ-1,000 נדבקים, ואת רף ה-2,000 עברנו אחרי שלושה ימים. אנחנו במצב שכל שלושה ימים מספר החולים מוכפל".

 

ח"כ שלח: "השאלה אם זו התפשטות אקספוננציאלית של הבדיקות או של החולים. האם יש לכם הערכה כמה חולים באמת יש? כי 2,500 זה כי הם נבדקו. נשאלת השאלה כמה חולי קורונה באמת יש".

 

בר סימן טוב: "המספר שחשוב להסתכל עליו, המספר שהסטיות בו מאוד מצומצמות, זה מספר החולים הקשים. אני מסתכל על מספר החולים הקשים ועל קצב העלייה במספרם".

 

שלח: "אם מספר החולים מכפיל את עצמו כל כמה ימים, אז כך גם מספר החולים הקשים?".

 

בר סימן טוב: "גם העקומה של החולים הקשים נמצאת באיזשהו אקספוננט, כי בסוף יש למחלה תקופת דגירה של עד שבועיים. יש כמה דברים שמאוד מטרידים אותנו. הראשון, שנמצא את עצמנו כשהמספרים עולים הרבה יותר מהר. המטרה שלנו היא להוריד את העקומה".

 

לשאלה של ח"כ תמר זנדברג מה ייחשב הצלחה במאבק בקורונה, אמר בר סימן טוב: "אם נראה מספר חולים ביום נתון או בכמה ימים, שיהיה נמוך יותר מהיום הקודם".

 
נתניהו: "אם לא נראה שיפור - יהיה סגר מלא"    (צילום: לע"מ)

נתניהו: "אם לא נראה שיפור - יהיה סגר מלא"    (צילום: לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

יו"ר הוועדה שלח אמר לסיכום לבר סימן טוב: "נבקש לראות אסטרטגיה ברורה לדרך היציאה מהמשבר וכן נתונים על בדיקות, מכונות הנשמה ואוכלוסיות מיוחדות. לפי מה שתיארת, בסופו של דבר אחרי הפסח זאת נקודת מבחן כדי לחזות איפה העקומה נמצאת. נבקש שאחרי הפסח תציגו את האסטרטגיה שלך לטיפול במצב".

 

במענה לשאלות אמר בר סימן טוב: "ברשימת הדאגות הכי גדולות שלי נמצאים גם הפלסטינים. הם ואנחנו זה כלים שלובים אפידמיולוגית. אנחנו מנסים לתת לדבר הזה מענה. לגבי האוכלוסייה הערבית בישראל, יש לנו פילוח לפי יישובים, לא לפי מגזרים.

 

2,495 בני אדם בישראל אובחנו עד אמש כנדבקים בנגיף הקורונה, 41 מהם מאושפזים במצב קשה ו-64 החלימו. מדובר בעלייה של 126 נדבקים מאז העדכון האחרון אמש. במקביל נכנסו לתוקף תקנות החירום החדשות והותירו ישראלים רבים מבולבלים.

 

ההגבלות מחמירות יותר על יציאה מהבתים והתקהלות. בין היתר נקבע כי מותר לצאת מהבית רק לזמן קצר, ולמרחק של עד 100 מטרים ממקום המגורים בלבד. זאת למעט צרכים חיוניים כגון הצטיידות במזון או בתרופות, קניית מזון או יציאה לטיפול רפואי כפי שהיה עד עתה. נאסר לצאת לפעילות ספורט בחוץ שהייתה מותרת עד כה.

 

התחבורה הציבורית תצומצם עוד יותר, ובעקבות זאת הוחלט כי רכבת ישראל תפסיק לפעול לחלוטין. כמו כן נסגרו בתי התפילה - בתי כנסת, מסגדים וכנסיות. מעסיקים נדרשים למדוד חום לעובדים בכניסה למקום העבודה, ולאסור על כניסתם של מי שחום גופם גבוה מ-38 מעלות.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו שב וקרא לציבור לציית להנחיות, והודיע כי אם לא יהיה שינוי בקצב ההדבקות - המגבלות יוחמרו בהמשך: "מספר החולים מכפיל את עצמו כל שלושה ימים. בעוד שבועיים עלולים למצוא עצמנו עם אלפי חולים שרבים יהיו בסכנת מוות. לכן אני כבר אומר לכם שאם לא נראה שיפור במגמה - לא יהיה מנוס מלהטיל הסגר מלא, למעט צרכים חיוניים כמו מזון ותרופות. זה עניין של יממות ספורות ואנו עושים את כל ההכנות הלוגיסטיות והמשפטיות לכך".

 

בהכנת הידיעה השתתפה סיון חילאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים