בתי החולים מפרידים צוותים כדי להתמודד עם הבידוד: "האתגר האמיתי במשבר"
מצוקת כוח האדם הקשתה על מערכת הבריאות עוד בטרם משבר הקורונה, וכעת הבידוד משבית אלפי רופאים ואנשי צוות. כדי להתמודד החלו בבתי החולים להפריד את הצוותים בין המחלקות: "יש רופאים ואחיות שלא נפגשים בכלל", סיפרה מנהלת בילינסון. מניין חולי הקורונה בישראל עלה ל-2,693
2,130 רופאים ואנשי צוות רפואי שעובדים בבתי החולים שוהים בבידוד ביתי. כך עולה מנתוני משרד הבריאות בנושא שהתפרסמו היום (חמישי). בנוסף, 845 רופאים ואנשי צוות רפואי בקופות החולים שוהים בבידוד, כמו גם 178 אנשי צוות רפואי במד"א. גם 80 עובדי בתי החולים הגריאטריים מבודדים על פי הנתונים.
מצוקת כוח האדם אפיינה את מערכת הבריאות עוד בטרם משבר נגיף הקורונה, שנכון להערב נדבקו בו 2,693 ישראלים, מהם 46 במצב קשה. לכן בידוד הרופאים בעקבות התפרצות הנגיף בישראל משבית למעשה חלק ניכר ממצבת כוח האדם בבתי החולים. בין המהלכים המרכזיים שיצאו לפועל לאחרונה בבתי החולים: הפרדת צוותים במחלקות.
"למעשה, הדבר המרכזי שאנחנו דואגים לו במיוחד במצב הזה הוא לשמור שיש מספיק צוות בכל רגע נתון", אומרת ד"ר אפרת ברון-הרלב, מנהלת קמפוס בילינסון ממרכז רפואי רבין, שבו 31 אנשי צוות רפואי שוהים כעת בבידוד. "גם אם מישהו ייחשף לחולה, כפי שקורה לעת לעת, ועליו להיכנס לבידוד ביתי - יש לנו מספיק צוות אחר שמתפקד ועובד", מסבירה ברון-הרלב.
:יצרנו סידור עבודה של רופאים ואחיות שהוא מותאם מחלקה וזה מצריך הפרדת צוותים באופן כזה שגם אם יש מצב שצוות צריך להיות בבידוד במשך שבועיים, יש עוד שני צוותים שיכולים לתפקד באופן מלא. בתחומים המאוד ספציפיים כמו קרדיולוגיה למשל, אנחנו עושים הפרדה קיצונית כך שהצוותים לא נפגשים פיזית בכלל. אם יש צוות בחדר ניתוח שהוא ייעודי בנוירוכירורגיה, למשל, אסור ששניהם יעבדו ביחד".
מנגד, לדבריה של ד"ר ברון-הרלב, במחלקות הפנימיות הסיטואציה הפוכה. "יש הרבה מאוד צוותים שיודעים לעבוד במחלקות הפנימיות אבל גם הרבה מאוד חולים שחשודים כחולי קורונה שמאושפזים במחלקות הפנימיות. לכן, יצרנו מחלקה מופרדת ובה מאושפזים כל החולים שיש להם מחלות נשימתיות שהן אינן קורונה. את כולם אנחנו בודקים לקורונה והם מבודדים על פי דרגת החשד. אם הם לא חולים בקורונה ואם מישהו מתברר כחולה קורונה הוא עובר לבית החולים השרון שמיועד לחולי קורונה בלבד.
"הגדרנו צוות למחלקה הזו שעובד אך ורק עם חולים נשימתיים וגם שם עובדים בצוותים כדי שאם מישהו נחשף לחולה קורונה, עדיין יש צוותים אחרים ובכל מקרה תמיד ישנם צוותים במחלקות אחרות שממשיכים לעבוד ויש לי הרבה יותר יכולת גמישות. הדינמיקה של העניין הזה היא ברמת השעות ובהתאם ההטמעה בהתאם למצב".
"כוח האדם הוא המשאב הכי יקר בבית החולים"
גם במרכז הרפואי שערי צדק ישנם כ-30 אנשי צוות שוהים כעת בבידוד ביתי והוא השלישי במספר חולי הקורונה המאושפזים בו. "יש לנו כבר שתי מחלקות קורונה ומחר תיפתח המחלקה השלישית. האתגר הוא כמובן להשיג צוותי סיעוד וכוח אדם ברפואה ובמקצועות הבריאות, ולאייש את כל המחלקות הללו", אומר ד"ר ספי מנדלוביץ', סמנכ"ל המרכז הרפואי.
"אנחנו צריכים לאייש את כל המחלקות האלו ואנחנו בחוסר כוח אדם בבסיס. אנחנו צריכים כוח אדם למחלקות החדשות. כח האדם הופך להיות המשאב הכי יקר בבית חולים כי גם אם לא מכניסים אנשים בבידוד, אנחנו צריכים לאייש את המחלקות הללו. זהו האתגר הגדול ביותר במשבר הזה. לדבריו של ד"ר מנדלוביץ', "אנחנו מנסים לחשוף למינימום הנדרש צוות לצוות וצוות למטופלים. בכירורגיה למשל יש לנו ארבעה מומחים בתחום בכירורגיה. כבר עשרה ימים הם מחולקים לשני צווים ומחולקים כך שזוג אחד מנתח והשני מנתח בנפרד. אם זוג אחד נכנס לבידוד אז הזוג השני מתפצל. יש מחלקות שבהן זה יותר מאתגר כמו מחלקות האשפוז, אז כל החולים מסתובבים במחלקה".
עם זאת, במכוני אשפוז היום האתגר שונה. "חילקנו את הצוות לשתי משמרות", אומר ד"ר מנדלוביץ'. "הרופאים והאחיות של שתי המשמרות לא נפגשים אחד עם השני. יש מקומות שמצליחים לעמוד בזה במאה אחוז ויש מקומות שזה יותר מורכב וקשה. למשל, במחלקות שבהן יש תורנים. התורן בסוף צריך להיות אחראי על כל המחלקה ולא יכול לעבוד עם חצי מחלקה".
בבתי החולים, על מנת לצמצם למינימום מגע מיותר בין אנשי הצוותים הרפואיים, ננקטות גם פעולות נוספות. בין היתר, ישיבות עבודה עוברות לשידור באינטרנט לצד פיצול מתמשך של הצוותים. "בחלק מהמחלקות הגענו לרמה מאוד גבוהה של פיצול צוותים. אנשים עומדים בעמדות קבועות עם מטופלים קבועים וצוותים קבועים, עם אפס מגע עם צוותים אחרים. בהרבה מקומות זה גרם לנו לחשוב מחדש על אופן ניהול הצוותים בעתיד. הדבר הזה פותח בפנינו הרבה מאוד אפשרויות לפוח מחדש על איך שאנחנו מנהלים את הצוותים, וגילינו שזה משפר את הרצף הטיפולי".
יש לציין כי משרד הבריאות לא מפרסם כמה מהצוותים הרפואיים נכנסו לבידוד כתוצאה מחשיפה אפשרית לנגיף בתוך בתי החולים וכמה נכנסו מפאת הנחיות המשרד הכלליות לציבור.