כמות הבדיקות עלתה, אך לא מספיקים לטפל בהן: "יד ימין לא יודעת מיד שמאל"
אתמול נערכו יותר מ-5,200 בדיקות קורונה - שיא חדש, אך בפועל במעבדות לא מספיקים לבדוק את כל הדגימות שנלקחות בשל חוסר בתקציבים ועובדים, ומאות מהן נבדקות רק למחרת. מנהלת מעבדה בצפון: "מאיפה המספרים המטורפים שהם נותנים?"
במשרד הבריאות הציבו רף גבוה לכמות הבדיקות היומית לגילוי נגיף הקורונה בעקבות דרישתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להעלות את המספר ל-10 אלף ביום תוך שבועיים, ואתמול (יום ה') הגיע מספר הבדיקות לשיא חדש של יותר מ-5,200 בדיקות ביום.
אך בפועל, במעבדות לא מספיקים לבדוק את כל הדגימות שנלקחות, ומאות מהן נבדקות רק למחרת. במעבדות ברחבי הארץ תיעדו את האריזות המלאות בדגימות שהגיעו ממד"א וממתינות להיבדק, אך ייאלצו להמתין לבוקר.
בישראל פועלות כיום 35 מעבדות שעוסקות בבדיקות לגילוי קורונה, אך רובן לא פועלות בלילה וחלקן אף נסגרות ב-16:00. ד"ר אבי פרץ, נשיא האיגוד הישראלי למדעי המעבדה הרפואית, מספר כי עובדי המעבדות מבקשים משמרות נוספות בכדי לעמוד בעומס: "פשוט תנו לנו לעבוד 24 שעות, אנחנו במלחמה כאן נגד וירוס שהולך ומתפשט, ברגע שנעבוד כך נרים את התפוקה".
הוא מסביר שלעיתים אין ברירה אלא להשאיר את הבדיקות ליום למחרת: "אם מד"א מסיימים דיגום בשעה 19:00, הם מביאים את זה למעבדה אחרי זה והבדיקות פשוט נשארות ליום למחרת". ד"ר פרץ אומר שהמצב בבתי החולים מדאיג במיוחד: "בתי חולים עובדים 24/7 אז מה קורה כשבבית חולים יש אדם עם חשד לקורונה והוא צריך להמתין עד לתוצאות הבדיקה שלו ובנתיים הוא לא בבידוד ולא מקבל את הטיפול המתאים? מה קורה כשיש יולדת שמגיעה עם חשד לקורונה או נפטר שלא יודעים האם מת מקורונה? זה חמור".
כתבות אחרונות בנושא הקורונה:
המוסד הביא לישראל ערכות בדיקה נוספות לקורונה
בתי החולים מפרידים צוותים כדי להתמודד עם הבידוד: "האתגר האמיתי במשבר"
"מפחדת שלא יהיה לי כסף לשכר דירה": המובטלים החדשים מסתגלים למצב
בית שמש: המשטרה פיזרה חרדים קיצונים שהתפללו בניגוד להנחיות
מלבד העומס על אותם עובדי מעבדות, בצד השני יש גם אלפי אזרחים שממתינים לקבל תשובות - האם הם נושאים את נגיף הקורונה או לא. ג', ממתין לתוצאת בדיקת הקורונה כבר מיום שבת: "באו לבדוק אותי, אמרו שתוך 48 שעות גג אמורה להיות תשובה, חיכיתי עד יום שני ואז פניתי למד"א, הם הפנו אותי חזרה לקופת החולים ושם אמרו לי שתשובה תתקבל תוך חמישה ימים והתבקשתי לחכות בבידוד בית עד שתתקבל תשובה". חמישה ימים חלפו וג' עדיין לא קיבל את התשובה.
במעבדה של ד"ר ב', מנהלת מעבדה בצפון הארץ, שלשום נותרו יותר מ-360 בדיקות שלא נבדקו עד הבוקר. היא הסבירה: "הדגימות הגיעו ב-19:30 והמעבדה עובדת עד 20:00, אז כמובן זה ממתין לבוקר ונותר מצב שגם חלק מהבדיקות שהיינו צריכים לבדוק היום, נותרו למחר". לדבריה קיים כאוס במשרד הבריאות בכל הנוגע לטיפול בבדיקות: "יד ימין לא יודעת מה יד שמאל רוצה. היום התקשרו על אותו דבר לפחות שישה גופים שונים במשרד הבריאות, בלגן".
עוד היא מביעה כעס על חוסר התקשורת עם עובדי המעבדות: "ראש הממשלה אתמול אמר תודה לכל הסקטורים אבל לא לעובדי המעבדות, אנחנו לא נספרים, לא לוקחים בחשבון מה שאנחנו אומרים. אנחנו מאוד מסורים". היא הוסיפה: "מאיפה המספרים המטורפים שהם נותנים? אני לא רוצה לדבר על מה יהיה כשיעלו את מספר הבדיקות ל-10 אלף, אני לא רואה איך אני יכולה להגדיל את הכמות".
ד"ר ס', בכירה במערך בדיקות המעבדה, מספרת על בעיית תיאום בין הגורמים: "מישהו צריך לבדוק את שרשרת העברת הדגימה, מתי נדגם, איפה זה מאוחסן, מתי נבדק ומתי הבנאדם מקבל את התשובה".
לדבריה, מערך המעבדות לא מנוצל היטב ולא דואגים לתגבר בכוח אדם ובמשמרות נוספות, כך שיעמדו בדרישות הגבוהות שמציב משרד הבריאות לעובדים. לדבריה מערכת הבריאות, כשלה בנושא המעבדות: "אם היו עושים בדיקות בזמן והמעבדות היו ערוכות בזמן אז היו יכולים לגלות יותר אנשים שנושאים את הנגיף במקום לשים עוד ועוד אנשים בידוד".
ד"ר מריאל קפלן, מנהלת אגף המעבדות ברמב"ם, אמרה כי "מדברים הרבה על בדיקות מעבדה ולא על עובדי מעבדה, האנשים שעושים את העבודה הזו לא מעורבים בתהליכים. לא צריך להסתכל על בדיקות מעבדה כעוד מכשיר, בסופו של דבר אנשים צריכים לדעת איך לתפעל את הדברים האלה ולפענח את התוצאות, אנחנו מומחים זה התחום שלנו וזה מה שאנחנו יודעים לעשות, אנחנו יכולים לתרום לא מעט".