מאני-טיים: סערת הקיצוצים בליגת העל
הכדורגל הישראלי בהקפאה, אבל הקרב בין בעלי הקבוצות לשחקנים מגיע לנקודת רתיחה. האם לכדורגלנים - בעיקר אלה עם החוזים השמנים - עדיין לא נפל האסימון? הכל על הבלגן בין הקיצוץ לחל"ת
בזמן שאחוזי האבטלה בישראל שוברים שיאים ועצמאים קורסים בשל משבר הקורונה, לכדורגלנים - בעיקר אלה עם החוזים השמנים - עדיין לא נפל האסימון. הם לא מבינים את הצורך בקיצוצים שיוזמים בעלי המועדונים, שחווים בעצמם הפסדים משמעותיים בעסקיהם הפרטיים.
אחת הקבוצות שנמצאות במוקד הסערה היא הפועל באר־שבע. "או שנבנים יחד או שקורסים יחד", אמרה הבעלים אלונה ברקת לשחקניה אחרי שהכינה תוכנית הבראה, לפיה הם יצטרכו לוותר על 30 אחוז משכרם עד תום העונה הנוכחית וזו הבאה. "לא אביא יותר 40 מיליון שקל מהבית. אני לא אחראית על משבר הקורונה בעולם, זה נפל על כולנו, כולם מקצצים ואתם מרוויחים יותר מהממוצע במשק. תיאלצו ללכת לקראת המועדון. לא ארים לבד את הפרויקט הזה, נתתי לכם פה אופק ויציבות כלכלית של שנה ושלושה חודשים, זה המון זמן. מקווה שתלכו יחד איתי, רוצה להעמיד מועדון יציב ואני שומרת על כולכם, אחרת לא יהיה פה כלום".
ברקת שכרה חברה שתעריך את הנזקים הכלכליים לקראת העונה הבאה, ועל פי הצפי מדובר על פגיעה של 50 אחוז מההכנסות, הפסד של כ־20 מיליון שקל. רק בימים האחרונים פנו אליה הספונסרים של הקבוצה וביקשו לא לפדות את הצ'קים שלהם. אם תוכנית ההבראה תיושם, ברקת תחסוך שמונה מיליון שקל על תקופה של 15 חודשים.
"הבועה הולכת להתפוצץ"
שלשום נערכה פגישה בביתה של ברקת עם נציגי השחקנים – בן שהר, בן ביטון, מרואן קבהא ולואי טהא – שביקשו לחשוב עד יום ראשון. הם כבר פנו לעו"ד רועי רוזן על מנת לייצג אותם, והבהירו כי הם לא מתנגדים עקרונית לקיצוץ של 30 אחוז בשלוש המשכורות הקרובות, אך דורשים לנהל מגעים לגבי העונה הבאה. "אני מחכה להחלטת השחקנים ביום ראשון ואז נראה מה יהיה", הסבירה ברקת, שדחתה את האפשרות כי תשקול לעזוב אם לא יושג הסכם. אלא שגורם במועדון הזהיר: "אם השחקנים לא יישרו קו בתקופה כזו עם המועדון, תהיה פה בעיה גדולה".
לא רק ברקת נמצאת בחזית המאבק, בעלי קבוצות נוספים זועמים על השחקנים. "הם צריכים להבין שהקיצוץ הקרוב הוא הבעיה הקטנה שלהם, בעונה הבאה יהיו פה משכורות של שנות ה־90 ותקציבים נמוכים. הבועה הולכת להתפוצץ", הזהיר בעלים של אחת הקבוצות הבכירות בליגת העל.
המשבר העולמי לא פסח על הקבוצה העשירה בישראל, ועל פי דיווחים בקנדה, המניה של בעלי מכבי ת"א מיץ' גולדהאר צנחה באופן משמעותי. השחקנים קיבלו מסרים לפיהם עליהם להתכונן לקיצוץ של 40 אחוז משכרם בשלושת החודשים הקרובים, אך אחד מנציגיהם הבהיר: "אין סיכוי שנסכים, אנחנו מוכנים לקיצוץ של 20 אחוז לכל היותר. יש לנו משכנתאות, התחייבויות. אנחנו גם ככה לא מקבלים הרבה זמן כסף על נקודות כי הליגה מושבתת, אז עכשיו עוד רוצים לקצץ לנו?" דבר אחד בטוח: התקציב בעונה הבאה יהיה נמוך בהרבה בהשוואה לשנים האחרונות.
גם בהפועל ת"א רחוקים מלהגיע להסכמות. הבעלים דורשים לקצץ 50 אחוז מהברוטו לשלושת החודשים האחרונים של העונה, כולל הבטחה להחזר הכסף במקרה שהליגה תחודש, והוצאת השחקנים לחל"ת. השחקנים מוכנים לקיצוץ של 50 אחוז לחודשיים ול־25 אחוז לחודש השלישי במקרה שהליגה תחזור. הקפטן אוראל דגני פירסם פוסט שבו כתב: "הוצג לנו מתווה קיצוץ שנע בין 20 אחוז משכר החיילים ועד 70 אחוז מהבכירים. לאחר מגעים הגענו להסכם, כולל החזרים במקרה שהליגה חוזרת. לצערנו, ואין טעם או רצון לחפש אשמים כרגע, המועדון חזר בו מההסכמות. כולי תקווה שנמצא דרך בה שני הצדדים יהיו מרוצים".
שחקנים רבים בליגת העל הביעו תמיכה במאבק שיזם מאור בוזגלו והתכנון שלו להקים ארגון חדש שיגן על זכויותיהם. אחד מהם אמר: "הנזק הכלכלי שנגרם הוא עצום ואנחנו מבינים את הצורך לתת מעצמנו, אבל התחושה שלנו היא שחלק מהקבוצות מנסות לנצל זאת".
גם בהפועל חיפה הבלגן חוגג. אחרי שכבר הושג הסכם עם יואב כץ לפיו השחקנים יוצאו לחל"ת והוא ישלים להם את הסכום שיקוצץ (40 אחוז משכרם), הבעלים הודיע להם כי הוא אינו יכול להעביר את הכסף מארה"ב בשלב זה, מאחר שהוא מחכה למקדמות מהביטוח הלאומי, ממס ההכנסה ומהמינהלת. "הלוואי עלינו לקבל אפילו קיצוץ של 50 אחוז, רק שנדע מה קורה איתנו", אמר שחקן במועדון.
רגיעה בבית"ר
בבית"ר ירושלים העניינים רגועים יותר. אחרי שיחת וידיאו לילית בין ההנהלה לשחקנים סוכם עקרונית על קיצוץ של 30 אחוז עד שמשבר הקורונה יחלוף. "אנחנו מודעים למצב ומבינים שצריכים ללכת לקראת המועדון", הסביר עידן ורד.
המועדון היחיד שעדיין לא שוחח עם שחקניו הוא מכבי חיפה, כשההערכה היא שהבעלים יעקב שחר יגבש את המדיניות שלו בשבוע הבא.