שתף קטע נבחר

 
צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

המטרה: למנוע הדבקה ב-300 מוסדות גריאטריים

הדבקה המונית במוסדות גריאטריים תחייב אשפוז של אלפי קשישים שבתי החולים לא יוכלו לטפל בהם. פרויקט "ושמרת" – שבו שותפים "ציונות 2000", "שיתופים", "הקרן למיזמים לאומיים" ו"ידיעות אחרונות" - שם לו למטרה למנוע זאת. במסגרת הפרויקט יירכש ציוד מגן, יתווסף כוח אדם, יוקם מערך מגורים והסעות לעובדים ועוד. חצי מהתקציב גויס, אך יש צורך בתרומות נוספות

 

שיחה עם דייר בבית האבות שבו התגורר קורבן הקורונה הראשון    (צילום: ירון ברנר, אורי דוידוביץ)

שיחה עם דייר בבית האבות שבו התגורר קורבן הקורונה הראשון    (צילום: ירון ברנר, אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

משבר הקורונה הכניס את ישראל לסחרור קשה עם מיליוני אנשים שמרותקים לבתיהם, 700 אלף מובטלים חדשים ומחסור חמור במכונות הנשמה ובציוד מגן לאנשי הצוות בבתי החולים.

 

התפשטות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

התחזית הקודרת מדברת על עשרות אלפי מתים מהקורונה. בני הגיל השלישי נחשבים לקבוצת הסיכון המרכזית לתמותה מהמגפה. אך גם בתוך החוליה החלשה הזו יש רמות שונות: בדרגת הסיכון הגבוהה ביותר נמצאים הקשישים שחיים בכ-300 מוסדות גריאטריים, שאינם ערוכים למניעת הדבקה, לא מבחינת ציוד ולא מבחינת כוח האדם והכשרתו.

 

תרחיש האימים אינו דימיוני: הידבקות המונית – אפילו במספר מצומצם של מוסדות כאלה – תחייב את אשפוזם של אלפי קשישים בבתי החולים. בשל מצבם הגופני הרעוע מראש, רובם יצטרכו מכונות הנשמה. למדינת ישראל אין מכונות בכמות כזאת. התוצאה תהיה שרופאים יצטרכו לבצע סלקציה ולהחליט על מי נגזר למות, כפי שקורה עכשיו באיטליה.

טיפול בקשישה בבית אבות בחיפה (צילום: גיל נחושתן)
טיפול בקשישה בבית אבות בחיפה(צילום: גיל נחושתן)
כדי למנוע את המצב הזה יוצא לדרך פרויקט "ושמרת" - מבצע חירום להצלת האוכלוסייה המבוגרת ולמניעת קריסת מערכת הבריאות בישראל. מאחורי המבצע עומדים תאגידים, ארגונים חברתיים, אנשי עסקים, מומחים מתחום הגריאטריה ובכירים לשעבר בצה"ל, הפועלים בשילוב ובתיאום עם משרד הבריאות, משרד הרווחה ובעיקר משרד הביטחון, שמקבל יותר ויותר סמכויות במלחמה בנגיף.

 

בראש גרעין המייסדים של "ושמרת" עומד היזם החברתי ואיש העסקים רוני דואק. "עם התהוות משבר הקורונה ביקשנו מהארגונים 'ציונות 2000', 'שיתופים' ו'הקרן למיזמים לאומיים' לבדוק מה האסון הכי גדול שיכולה ליצור הקורונה", הוא מסביר, "בעקבות שיחות עם מומחים הבנו שמאותם מוסדות גריאטריים יכולה לפרוץ הרעה שעלולה לגרום לקריסת מערכת הבריאות. מניעת הדבקה של החוסים והצוותים היא אתגר לאומי מיידי. הקמנו חמ"ל שירכז את הטיפול באותם קשישים, כשהרעיון הוא לחבר את ארגונים פרטיים וציבוריים, את הקהילה העסקית ואת הממשלה כדי להגן על זקני השבט שלנו".

רוני דואק (צילום: יאיר שגיא)
רוני דואק(צילום: יאיר שגיא)
 

גיל שוויד (צילום: יואב דודקביץ  )
גיל שוויד(צילום: יואב דודקביץ )
 

ערן שמואלי, מנכ"ל העמותה לגריאטריה בישראל, אומר ש"האש מתקרבת אל המוסדות הגריאטריים והיא תפגע בהם אנושות. יש תמונות קשות מספרד ואיטליה של בתי אבות שננטשו לגמרי. הצוות ברח והשאיר את הקשישים הסיעודיים לבד, למות במיטות. אנו לא יכולים להרשות לעצמנו דבר כזה".

 

לפרויקט יש כמה וכמה נדבכים: מיגון העובדים, הגברת ההגנה על השוהים, הוספת עובדים במוסדות הזקוקים לכך, הקמת מערך הסעות לעובדים, מציאת מקומות דיור עבור עובדים כדי למנוע מהם להדביק את משפחותיהם, מעל הכל – יצירת אינטגרציה וסינכרון בין כל הגורמים העסקים – המוסדות עצמם, משרדי הממשלה, בתי החולים, גופי הסיוע ועוד. האם יש מקום לאופטימיות? אפשר לציין כי הקרן למיזמים לאומיים, ששותפה בפרויקט, מובילה בהצלחה רבה בשנים האחרונות פרויקט לאומי לצמצום הזיהומים הנרכשים בבתי החולים.

 

ידע, אם כן, יש. ומשאבים? ראשי המיזם העריכו כי בשלושת החודשים הראשונים יידרשו 12 מיליון שקל. דואק עצמו, המשקיע העיקרי במיזם, חברת צ'ק פוינט בראשות גיל שוויד וגורמים נוספים כמו סר רונלד כהן – מייסד אייפקס פרטנרס, תרמו כבר קרוב למחצית מסכום היעד. ארגונים עסקיים נוספים שמעוניינים לתרום, כמו גם אנשים פרטיים, מוזמנים לכתוב למייל - info@sheatufim.org.il.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
מוסד גריאטרי
צילום: גיל נחושתן
מומלצים