חשש למחסור בתירוש לפני פסח: "המחסנים ריקים"
בעקבות עלייה של עד 80 אחוזים בביקוש לתירוש לעומת אשתקד, ביקבי כרמל מדווחים על מחסור חריף במחסני החברה ואומרים כי יתקשו לספק תירוש לקראת פסח. בענף קושרים בין הזינוק בביקוש ובין הקורונה: בגלל ההסגר יתקיימו יותר ארוחות ליל סדר, ופחות ישראלים נמצאים בחו"ל
עלייה של עד 80 אחוזים בצריכת התירוש תגרור מחסור בתירוש, כך חוששים היום (ו') היצרנים. חברת יקבי כרמל, החברה חולשת על 50 אחוזים מהקטגוריה, הודיעה לרשתות כי היא לא מצליחה לספק את המלאי בעקבות משיכות חריגות לעומת השנה הקודמת - ומחסניה עומדים כרגע ריקים. היקב עובד 24 שעות ביממה ובשלוש משמרות ומייצר תירוש בלבד.
בשוק טוענים שהקטגוריה צומחת בדרך כלל בשני אחוזים בשנה, עם מוכנות לתרחיש קיצון של צמיחה עד 20 אחוזים. "אף אחד לא ציפה לעלייה של 80 אחוזים במכירות הכמותיות", מסבירים ביקבים, ובכל זאת העלייה הזאת אירעה כעת, שלושה שבועות לפני החג. השבוע העלייה בצריכה התמתנה אומנם, אך היא עדיין חריגה: 50 אחוזים לעומת השבוע המקביל אשתקד. לעומת זאת, יינות הצרכנים קונים דווקא פחות וקטגוריית היין ירדה בחמישה אחוזים.
קטגוריית התירוש מוכרת מדי שנה 14 מיליון בקבוקים, כשארבעה מיליון מתוכם, כלומר כשליש, נמכרים בשבוע שלפני ליל הסדר. כשלושה שבועות לפני החג, המכירות בקטגוריה מתחילות בדרך כלל להכפיל את עצמן בכל שבוע, עד ערב החג. ביקבי הכרמל ייצרו תירוש בימים רביעי וחמישי, אך עליהם להמתין 72 שעות לפני השיווק. מדובר בכ-200 אלף בקבוקים - מכר של יום אחד בתקופה האחרונה. ביום שני המלאי הזה ייצא לשוק ולאחר מכן צפוי להירשם שוב חוסר בחברה.
"אנחנו מעריכים שבשלושה-ארבעה ימים הקרובים השוק ייכנס למחסור, גם בעבודה של 24 שעות ביממה", טוענים בענף. המתחרים העיקריים של כרמל הם יקב סגל וטפרברג. חלק מהרשתות מוכרות גם מותג פרטי, והשנה אין ייבוא משמעותי בתחום.
"כולם הולכים לעשות ליל סדר בבית שלהם, וזה אומר הרבה יותר תירוש שכולם יצרכו", אומרים ביקבים ומוסיפים: "יהיו עוד מיליון וחצי ישראלים בבית, שהיו אמורים לטוס לחו"ל".