שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock, עמית שאבי, ירון ברנר

הגדולה בתולדות ישראל? לקראת ממשלה עם לפחות 30 שרים

במדינות עם אוכלוסייה דומה מכהנים לא יותר מ-20 שרים, ב-2014 הוגבל מספר השרים ל-19, גנץ התחייב במצע לצמצום מספרם - אבל הממשלה הקרובה עשויה להיות הגדולה אי פעם. במכון הישראלי לדמוקרטיה קראו: "למנוע בזבוז כספי ציבור ברקע הקורונה"

בליכוד מעוניינים ב-34 שרים, ב"חוסן לישראל" רוצים "רק" 30 שרים - אבל בכל מקרה ברור שהממשלה שתקום ככל הנראה בעוד זמן קצר תהיה אחת הגדולות בתולדות ישראל - ואולי הגדולה מכולן: המכון הישראלי לדמוקרטיה שיגר אתמול (שבת) חוות דעת לליכוד ולחוסן לישראל בדרישה שלא לבטל את ההגבלה על מספר השרים וסגני השרים כפי שנקבע בחוק יסוד: הממשלה (סעיף 5ו').

 

חוות הדעת נשלחה על רקע המגעים להצטרפותו של יו"ר הכנסת החדש בני גנץ לממשלה בראשות בנימין נתניהו והתנאי לממשלה פריטטית שבה מספר השרים יחולק באופן זהה בין גוש הימין לחוסן לישראל.

בנימין נתניהו בני גנץ גבי אשכנזי (צילום: אבי מועלם, אלכס קולומויסקי אמיר כהן)
בדרך לממשלה עם 30 שרים? גנץ, נתניהו ואשכנזי(צילום: אבי מועלם, אלכס קולומויסקי אמיר כהן)

 

 

הכנסת ה-18 הייתה הכנסת עם מספר השרים הגדול בתולדות המדינה עם 30 שרים ותשעה סגנים. במהלך קמפיין הבחירות של יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, בשנת 2013 הוא התחייב להגביל את מספר השרים ל-18 אך עם הקמת הממשלה הוא התפשר על 21 שרים ושמונה סגנים. בתיקון מספר 1 לחוק יסוד: הממשלה משנת 2014, מספר חברי הממשלה, לרבות ראש הממשלה, הוגבל ל-19, ומספר סגני השרים הוגבל לארבעה בלבד.

 

בשנת 2015 לאחר הבחירות לכנסת ה-20 הגבלת מספר השרים הושעתה בהוראת שעה למשך תקופת כהונתה של הכנסת ה-20 וכיהנו בה 21 שרים לא כולל ראש הממשלה עצמו. כיום מכהנים בכנסת 23 שרים כולל נתניהו.

 

כעת, עם המגעים לממשלה פריטטית, כלומר, ממשלה שבה מספר השרים יהיה זהה בין שני הגושים - מספר השרים צפוי להעלות באופן משמעותי לכ-30 שרים וזאת למרות שבמהלך קמפיין הבחירות הבטיח גנץ כי יפעל לצמצום מספר השרים בממשלה. במצע כחול לבן אף נכתב: "נפעל לצמצום מספר השרים בממשלה".

  (באדיבות המכון הישראלי לדמוקרטיה )

 

 

כותבי חוות הדעת, ד"ר אסף שפירא, ד"ר עופר קניג ופרופ' גדעון רהט, מציינים כי מספר השרים המסתמן בממשלה החדשה גדול באופן חריג וקיצוני וצפוי להיות פי שניים מדמוקרטיות בעלות אוכלוסייה הדומה לישראל.

 

בפינלנד, כך לדוגמא, יש 19 שרים, בהולנד 16, באירלנד, סלובקיה, צ'כיה ואוסטריה ישנם 15 שרים בלבד (כ"א). בנוסף, מספר משרדי הממשלה בישראל גבוה באופן ניכר בהשוואה לשאר המדינות. בהינתן קואליציה של 72 ח"כים ו-30 שרים, על כל 2.4 ח"כים מהקואליציה יתמנה שר.

בני גנץ יאיר לפיד (צילום: אלכס קולומויסקי)
"נפעל לצמצום מספר השרים". מתוך מצע כחול לבן(צילום: אלכס קולומויסקי)

  ()
חוסן לישראל תקבל 15 תיקים על 14 חברי כנסת
 

"על הממשלה המסתמנת לצמצם את מספר השרים וסגני השרים. יש לכך יתרונות חשובים מבחינת משילות, יעילות, תפקוד הכּנסת וחיזוק אמון הציבור בפוליטיקה. ממשלה כזו תמנע גם בזבוז כספי ציבור, ועל רקע המיתון הכלכלי הצפוי בשל משבר הקורונה, יש חשיבות מיוחדת לכך", נכתב בחוות הדעת.

 

על פי ההערכות מדובר בחיסכון שנתי מצטבר בסך כ-60 מיליון שקל מלשכות השרים בלבד. ההערכה הכלכלית בוצעה על פי ממוצע עלות לשכת שר בשנה העומדת על כ-5.5 מיליון שקלים בשנה (החישוב כולל 30 שרים וארבעה סגנים).

 

עוד מציינים החוקרים בחוות הדעת כי "ריבוי שרים יפגע ביעילות הדיונים ותהליכי קבלת ההחלטות בממשלה, הקמת משרדים שנחיצותם מוטלת בספק וכן יהווה פגיעה בעבודת הכנסת עקב הקטנת מספר הח"כים הפנויים לעבודה פרלמנטרית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בדרך לממשלה עם 30 שרים?
צילום: AFP
מומלצים