15 אלף בבידוד: גורו "מפיץ-על" הדביק חסידים ומת
הודו: איש הדת הסיקי חזר מאיטליה ובניגוד להנחיות יצא למסע בין כפרים. כמעט 20 איש כבר אובחנו כנשאים. בברזיל: רופא טיפל בבני השבט הגדול באמזונס – ואז התגלה כחולה. החשש: המערכת החיסונית שלהם לא תעמוד בנגיף, והמונים ימותו כפי שקרה ממחלות שהביאו האירופים לאורך ההיסטוריה
לפחות 15 אלף בני אדם נכנסו לבידוד בצפון הודו מחשש שנדבקו מגורו סיקי שהפך ל"מפיץ-על" של נגיף הקורונה. הגורו בן ה-70, בלדב סינג, מת מהנגיף. הוא חזר מביקור באיטליה, מוקד ההתפרצות החמור ביותר של הנגיף באירופה, ובגרמניה. מאז חזרתו ועד מותו הספיק לבקר ולשאת דברים ביותר מעשרה כפרים במדינת המחוז פונג'ב.
משבר הקורונה – העדכונים האחרונים מהעולם:
זה אחד המקרים המטרידים ביותר שהתגלו עד כה בהודו, מדינה בת 1.3 מיליארד בני אדם שהטילה השבוע הסגר על כל אזרחיה כדי לעצור את התפשטות הנגיף. ההגבלות הוטלו על כל המדינה למשך 21 יום, אבל על 15 אלף המבודדים שיש חשש כי נדבקו מהגורו ההגבלות אף חמורות יותר. 19 בני אדם שבאו במגע איתו כבר אובחנו כנשאים של הנגיף, ועוד 200 שנבדקו מחכים לתוצאות בדיקות.
הגורו ושני מלווים שהצטרפו אליו, ושהתגלו גם הם לאחר מכן כנשאים, התעלמו מההוראה שהוציאה הודו החודש ושלפיה בשובם מאירופה עליהם להיכנס לבידוד. הם יצאו למסע של נשיאת דרשות, ובמהלכו חלה סינג ומת. מותו של הגורו הדהים את הודו, והזמר הפונג'בי הפופולרי סידהו מוסה וואלה, שגר בקנדה, הוציא שיר על סינג שזכה בתוך פחות מיומיים ליותר מ-2.3 מיליון צפיות. "העברתי את המחלה בעודי נודד בכפר כמו צל של מוות", נכתב בשיר, ומפקד משטר פונג'ב, דינקר גופטה, קרא לאזרחים להאזין לו כאות אזהרה.
בהודו התגלו עד כה יותר מ-800 חולים ונרשמו 19 מקרי מוות. באופן רשמי שיעור הנדבקים שם נמוך בהרבה מבמדינות רבות אחרות, אבל מומחים בטוחים שנדבקים רבים טרם זוהו בשל מחסור בבדיקות.
הרופא נדבק: מה יקרה לשבט טיקונס?
בקצה השני של העולם, בברזיל, חוששים בינתיים לגורלו של השבט הגדול ביותר באמזונס, אחרי שרופא העובד עם בני השבט הזה נדבק בנגיף. קהילות השבטים באמזונס דלות אמצעים, והתפשטות של הנגיף בקרבן עלולה להיות הרסנית במיוחד.
הרופא, ששמו לא נחשף, חזר ב-18 במרץ מחופשה היישר לעבודה אצל שבט טיקונס, שאליו משתייכים יותר מ-30 אלף בני אדם. השבט חי ליד הגבול בין ברזיל לקולומביה ולפרו. בהמשך אותו היום פיתח הרופא תסמינים ונכנס לבידוד, ובדיקה שעבר העלתה כי נדבק בנגיף. לפני כן הספיק לטפל בשמונה מבני ובנות השבט. כעת הם בבידוד ונמצאים תחת מעקב.
בברזיל חיים כ-850 אלף ילידים, ולאורך ההיסטוריה כבר נפגעו שבטים קשות, עד הכחדה, ממחלות שהביאו האירופים, מאבעבועות שחורות, דרך מלריה ועד שפעת. מומחי בריאות מסבירים שאורחות חייהם – הם גרים בכפרים קטנים תחת מבני סככה גדולה – מגבירים את הסכנה הנשקפת להם מזיהום ברגע שאחד מבני השבט נדבק בנגיף. בידוד חברתי הוא צעד שקשה לבני השבטים לנקוט. לעתים קרובות המערכת החיסונית של בני שבטים כאלה חלשה משום שהם סובלים מתת-תזונה, הפטיטיס B, שחפת או סוכרת.
כשליש ממקרי המוות בקרב ילידים בברזיל נגרמים ממחלות נשימתיות. בשנת 2016 גרמה שפעת החזירים למותם של מאות בני שבטים ילידיים בברזיל, בעיקר בני שבט גווראני, בדרום הקר יותר של ברזיל, שם כמחציתם נדבקו.
בולסונרו: "אנשים ימותו, אלה החיים"
הדיווח על הסכנה לילידים באמזונס בא כשברקע הביקורת הקשה בברזיל על הנשיא ז'איר בולסונרו ועל יחסו למגפה. רק אתמול פקפק בולסונרו בנתונים על מספר המתים מהנגיף בסאו פאולו והאשים את מושל מדינת סאו פאולו במניפולציה במספרים למטרות פוליטיות.
בשבועות האחרונים מתנהלת מלחמה של ממש בין מושלי מדינות-מחוז בברזיל לבין בולסונרו, הסבור שחשוב יותר לשמור על הכלכלה מאשר לנקוט צעדים ליצירת "ריחוק חברתי" בין אנשים כמו איסור על התקהלויות כדי למנוע את התפשטות הנגיף. בעקבות המלצות שפרסמו מומחים לבריאות הציבור החליטו רוב המושלים של 26 המדינות לאסור פעילות מסחרית לא חיונית. אתמול בלילה תקף אותם בולסונרו: "אני מצטער, יש אנשים שימותו, הם ימותו, אלה החיים. אי אפשר להפסיק את פעילותו של מפעל מכוניות בגלל שיש תאונות דרכים".
בולסונרו טען כי מדינת סאו פאולו, המרכז הכלכלי של ארצו, דיווחה על מספר מתים שנראה "גדול מדי". לדברי הרשויות בסאו פאולו, עד כה זוהו במדינה 1,223 נדבקים ו-68 מתים. אלה המספרים הגבוהים ביותר בברזיל עד כה. "אנחנו צריכים לבדוק מה קורה שם, אי אפשר שיהיה משחק במספרים למטרות פוליטיות", אמר בולסונרו.
מושל סאו פאולו, ז'ואאו דוריה, שהיה בעבר בעל בריתו של בולסונרו ורבים מעריכים כי יתמודד מולו על הנשיאות ב-2022, האשים את הנשיא בהפצה של דיסאינפורמציה. זאת בעקבות קמפיין שמקדם בולסונרו בטלוויזיה נגד ההגבלות ובמסגרתו משודרות קריאות כמו "ברזיל לא יכולה לעצור". זו סיסמה דומה לזו שקוּדמה במילאנו לפני שחלה עלייה דרמטית במספר המתים באיטליה.