נתניהו נפגש עם גנץ ואשכנזי | אלו קרבות התיקים בליכוד
פגישה משולשת בבלפור, לקראת חתימה על אחדות - ותחילת המאבקים בליכוד על תפקידי השרים: בעוד שבחוסן לישראל המפתח צפוי להיות תיק לכל ח"כ, בליכוד יצטרכו להסתפק ב-10 תיקים בלבד. רגב תתמודד מול ארדן על תפקיד השרה לביטחון פנים, לוין מועמד לתחבורה
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש אמש (יום שבת) במעונו ברחוב בלפור בירושלים עם מי שאמור להיות שותפו בממשלת האחדות, יו"ר "חוסן לישראל" בני גנץ - וגם עם גבי אשכנזי, אחד מאלו שדחפו את גנץ לאותה ממשלת אחדות. הפגישה המשולשת נועדה לסגור את רוב פרטי ההסכם, שלפיו נתניהו יכהן תחילה שנה וחצי כראש ממשלה, כשגנץ יחליף אותו בהמשך לשנה וחצי נוספת. כחלק מההסכם, חוסן לישראל אמורה לתמוך בחוק שיאפשר לנתניהו לכהן כממלא מקום ראש הממשלה וכחבר קבינט, אף שהוגש נגדו כתב אישום.
ההסכם המתגבש בין הליכוד למפלגתו של גנץ עשוי לפתוח כבר בתחילת השבוע את קרבות התיקים בליכוד ובמפלגות גוש הימין. בעוד שבחוסן לישראל המפתח עשוי להיות תיק לכל חבר ברשימה (אם כי גנץ עשוי למנות שרים מקצועיים), בליכוד יצטרכו להסתפק ב-10 תיקים בלבד. על-פי ההסכם המתגבש, יורחב שולחן הממשלה כך שיכהנו בה 30 שרים וייתכן שאף יותר, משום שבליכוד מנסים להגדיל את מספר השרים ל-34 - זאת חרף הביקורת על ממשלה רחבה ויקרה.
אם אכן המספר יעמוד על 30 שרים בחלוקה שוויונית לליכוד ולגנץ, משמעות הדבר היא שלפחות חמישה תיקים יקצה נתניהו לחברי בלוק הימין: שני תיקים לש"ס (תיק הפנים ותיק הדתות), תיק ליהדות התורה (ככל הנראה בריאות), תיק קבוע למפלגת ימינה (ככל הנראה החינוך) ותיק נוסף שיינתן להם ברוטציה, ייתכן שהחקלאות, חרף סירובם להסדר.
מתן עשרה תיקים לליכוד באופן רשמי יפתח קרבות ישנים, אולם הפעם בעצימות גבוהה, משום שחלק מחברי הרשימה שרואים בעצמם שרים בקדנציה הבאה יצטרכו להסתפק בוועדה בכנסת או בתפקיד אחר. בסביבתו של נתניהו חותרים למצוא פתרון, אולי באמצעות מינוי שגרירים, וכך למעשה ירווחו את הרשימה.
כך, לדוגמה, תפקיד השגריר באו"ם יוצע שוב לשר לביטחון פנים גלעד ארדן ואולי גם את תפקיד שגריר ישראל בארה"ב נתניהו יציע לאחד השרים הבכירים כיום. הבעיה במצב כזה היא שהתקופה הנוכחית והיעדר הטיסות, ובכלל זאת המצב בארה"ב שם הנגיף מתפשט במהירות מסחררת, עשויים לעכב מינוי כזה.
בכירים בליכוד: "סיכויי רגב לקבל את ביטחון הפנים גבוהים"
קרבות בצמרת הליכוד ובין הבכירים עשויים להתנהל בעיקר על תיק השר לביטחון פנים, שאותו מחזיק השר ארדן. ארדן נחשב לאחד השרים בכירים בליכוד בשל מיקומו בפריימריז - מיד אחרי ישראל כץ. כמו כן, ארדן מנהל את משבר הקורונה ממשרדו ושותף מלא בדיונים, כך שהחלפתו דווקא בעיתוי זה תעלה סימני שאלה. מול ארדן מתמודדת על התפקיד השרה מירי רגב, שנחשבת לאחת מהשרים המקורבים ביותר לנתניהו ולאשת אמונו. בכירים בליכוד אמרו שסיכוייה של רגב לקבל את התיק גבוהים יחסית, למרות שבכחול לבן מעדיפים שהיא לא תמונה.
משרד נוסף שעליו יתקיימו הקרבות הוא משרד התחבורה. אחד המועמדים המובילים לתפקיד הוא השר יריב לוין - מקורבו של נתניהו. לוין נחשב בשנתיים האחרונות לאיש הקרוב ביותר לנתניהו וכמי שמנהל עבורו את המו"מ הקואליציוני ומסייע לו בכל משבר מקצועי ופוליטי.
לוין, על פי ההערכות, צפוי לקבל שדרוג בממשלה הבאה ותיק התחבורה הוא אחת האופציות. מול לוין מתמודדים על התפקיד גם גלעד ארדן במקרה שלא יישאר במשרד לביטחון פנים ובליכוד אומרים כי גם שמו של אמיר אוחנה עלה בהקשר זה לאחר כהונתו במשרד המשפטים. כמו כן, על-פי ההסכם כרגע, יולי אדלשטיין צפוי להישאר יו"ר הכנסת.
צוות המו"מ של גנץ דורש לקבל את תיק הבריאות כדי להוציא את ניהול המשבר מידיו של השר המכהן ליצמן ושם עדיין דורשים להטיל וטו על מינויו של אדלשטיין לתפקיד יו"ר הכנסת, בעקבות ההתקפה החריפה שלו על בית המשפט העליון וההתנהלות ה"לא ממלכתית" שלו בתפקיד בשבועות האחרונים.
גורמים במפלגתו של גנץ אמרו כי מדובר בדרישות מהותיות וכי לא יסכימו שגם תיק הבריאות יישאר בידי ליצמן וגם שח"כ אדלשטיין יחזור לכהן כיו"ר הכנסת. אם תיק הבריאות יהיה בידיים של "חוסן לישראל" - אחד המועמדים לתפקיד הוא ח"כ אבי ניסנקורן. גנץ גם דורש את תיק הגנת הסביבה לח"כ מיקי חיימוביץ'.
גורמים בצוות המו"מ של גנץ טוענים כי בין הצדדים הוסכם כי למ"מ ראש הממשלה בני גנץ תהיה זכות וטו בכל הקשור למינוי בכירים בשירות הציבורי וכן בהחלטות ממשלה משמעותיות ודרמטיות. הכוונה היא שמינוי בעלי תפקידים בכירים כמו מפכ"ל, רמטכ"ל, ראש מוסד, ראש שב"כ, נציב שירות המדינה ועוד ייעשה בהסכמה של ראש הממשלה נתניהו וממלא מקומו גנץ. המינוי הראשון הצפוי לממשלה הבאה הוא מינויו של מפכ"ל קבוע למשטרת ישראל.
לגבי חלוקת התיקים בממשלה - הרשימה עדיין לא סגורה. "חוסן לישראל" צפויים לקבל את תיקי החוץ, ביטחון, משפטים ותקשורת, אולם גורמים במפלגה טענו כי לא בטוח שיתעקשו על תיק החוץ והם בוחנים לדרוש תיק חלופי לתיק החוץ.
ליברמן: "הממשלה שתקום אינה ממשלת אחדות"
בתוך כך, פרסם אמש יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן תגובה ראשונה למהלך של גנץ ואמר: "השבוע 'ישראל ביתנו' הוכיחה שוב שאצלה מילה זו מילה. יש לנו דרך, יש לנו עקרונות ויש לנו תפיסת עולם. לא ניתן לקנות אותנו לא בתפקיד שר ולא בתפקיד יו"ר ועדה, ובניגוד לאחרים אין בכוונתנו לסטות מהדרך שלנו ומההבטחות לציבור שבחר בנו.
"לפני כשלושה שבועות הצגנו את תנאי הסף שלנו לכניסה לממשלה - תנאים שגנץ קיבל והליכוד דחה. לכן המלצנו לנשיא על גנץ כמועמד להרכיב ממשלה. אולם תנאים אלו אינם מתיישבים עם תפיסת העולם של המפלגות החרדיות והמשיחיות בקואליציה המתגבשת". הוא הוסיף: "הממשלה שעומדת לקום אינה ממשלת אחדות, אלא ממשלת נתניהו עם הגוש חרדי-משיחי אליהם מצטרפת מפלגת חוסן לישראל. לכן, 'ישראל ביתנו' תשרת את עם ישראל מהאופוזיציה, שזאת גם זכות גדולה".