בנט בביקורת על טיפול הממשלה בקורונה: "פועלים מתוך עיוורון"
שר הביטחון נפתלי בנט מותח ביקורת חריפה על הטיפול בקורונה: "לממשלה אין מושג כמה נשאים יש. האויב הכי גדול שלנו הוא קיבעון מחשבתי". הוא קורא לרכז את הטיפול במשבר במשרד הביטחון וגם מותח ביקורת על הופעותיו של נתניהו
רגע לפני החלפתו המסתמנת כשר הביטחון ברקע התגבשות ממשלת נתניהו-גנץ ובשיאו של משבר הקורונה, יוצא שר הביטחון נפתלי בנט בביקורת קשה נגד הממשלה. בתוכנית פעולה נגד הקורונה שפרסם הבוקר (יום א') הוא תוקף חזיתית את מערכת הבריאות, לראשונה באופן ישיר, ואף מבקר את התנהלות ראש הממשלה בנימין נתניהו בהצהרות כמעט מדי ערב בשבועות האחרונים.
מה בדיוק בנט מציע? לחצו כאן לתוכנית המלאה
בנט, שצפוי לעזוב את משרד הביטחון עם הקמת הממשלה החדשה, אמר כי "הממשלה פועלת מתוך עיוורון: הייתי בדיון שבו נציג משרד הבריאות דיבר על 5,000 נשאים ונציג אחר דיבר על 50 אלף. לממשלה אין מושג אם יש עכשיו 6,000, או 20 אלף או 200 אלף נשאים בישראל. האויב הכי גדול שלנו הוא קיבעון מחשבתי, אי-פתיחות ואיטיות הפעולה".
הוא אמר כי "יש חוסר סדר בבדיקות שמבוצעות לאט ומעט. המספרים והתוצאות מאוד לא ברורים. התוצאות מגיעות אחרי חמישה עד שבעה ימים ובזמן הזה הסוסים בורחים מהאורווה. ממשלת ישראל מקבלת החלטות מתוך עיוורון לנתונים. זו שגיאה חמורה להגיד למשל '3,200 חולי קורונה בישראל'. בישראל יש הרבה יותר נשאים".
בנט אמר את הדברים בשבועות האחרונים בשיחות ובפורומים סגורים. בתוכניתו למלחמה בנגיף, אומר בנט כי תהליכים שונים במערכת הבריאות, בהם עיבוד נתוני האיכונים לחקירות האפידיולוגיות, "ידניים ומסורבלים". שר הביטחון, שיזם והקים את מלונות הקורונה להחלמה יעילה ומפוקחת של חולי הקורונה הקלים, נזעק כעת שרובם כלל לא נשלחים אליהם, ומערכת הבריאות מאשרת להם להישאר בבידוד ביתי: "רוב נשאי הקורונה הקלים נשלחים כיום לבידוד בבית ולא למלוניות וזו שגיאה קשה: רק 420 מתוך כ-3,000 חולים מאושפזים במלונות הקורונה. אסור שהחלטות על הקורונה יסתמכו רק על מומחי רפואה, שרואים רק זווית אחת של התמונה".
"אסור לנו להתבצר ולהתחפר בטעויות", אומר בנט וקורא להעביר את מערך בדיקות הקורונה למערכת הביטחון, על רקע שלל תקלות ואיטיות התהליך: "יש להעביר את האחריות להקמה ותפעול של מערך בדיקות לאומי ממשרד הבריאות למערכת הביטחון, שמשרד הבריאות יהיה מנחה מקצועי. אין כאן פוליטיקה: בזבזנו חודשיים ונוצר פקק אדיר בפענוח. מערך הבדיקות כיום נטול סדר".
גם באשר לדרך הניהול הכללי של המשבר מציע בנט שיטה אחרת: "משרדי האוצר והבריאות צריכים לייעץ, משרד הביטחון צריך להוביל את הביצוע ומעליהם יש להפעיל קבינט קורונה בראשות ראש הממשלה. את תקנות החירום יש לחדש אחת לשבועיים - אחרת יפוגו. רק במקרים קיצוניים יש לבצע אכיפה קשה. אני נגד החרפת הסגר: התועלת תהיה שולית אך הרסנית לחברות ועסקים במשק".
כמו כן הוא קורא להקים גוף הסברה אחיד לריכוז ההנחיות והמידע לציבור. "כרגע יש חוסר סדר, ריבוי גופים, הסברים סותרים ומעורפלים", כתב בנט בתוכנית הפעולה שהציע, "מסיבות העיתונאים של ראש הממשלה יעילות להחדרת החשיבות לציבור, אך אינן יכולות להיות הכלי המדויק להסברה". בנט גם מודה בטעויות שבוצעו, כמו האמירה לפיה חבישת מסיכות בציבור חסרת ערך: "יש לתקנה ולעדכן את הציבור".
במסיבת העיתונאים שערך היום הוסיף בנט כי "אין מנוס מהטלת כל הלוגיסטיקה, הבדיקות ומערך המידע על צה"ל ומערכת הביטחון. הם הגופים הכשירים ביותר לניהול מערכות בחירום. מגפה היא הכלאה בין מלחמה לרפואה. את כל המערכה בניהול הקורונה צריך להעביר למערכת הביטחון".
שר הביטחון הוסיף והדגיש: "אני מתנגד בנחרצות לפגיעה נוספת בכלכלה, בעסקים ובחברות. התועלת היא אפסית. לא שם מתרחשות ההדבקות. הנזק יהיה קטסטרופלי לחברות שעוד בקושי שורדות. כן צריך להגדיר להן חובות חיטוי ומדידת חום. לא צריך להרוס עוד את כבשת הרש שנשארה. לא ניתן להקריס עשרות מפעלי ייצור וחברות הייטק על אמצעי שאין לו שום אינדיקציה שיעזור. אנו חייבים לעבור משימוש בפטיש לשימוש בפינצטה. היום אנו כבר יותר חכמים. אפשר לפתוח את הכלכלה בצורה מבוקרת לאחר פסח".
באשר לסיוע של חיילים באכיפת הנחיות הממשלה, אמר בנט: "נושא נשיאת הנשקים על ידי חיילי התגבור למשטרה יעלה בישיבת הממשלה. החיילים עצמם לא יאכפו והם יילוו את השוטרים".