שאלון תסמיני הקורונה: "רוצים להיות צעד אחד לפני הנגיף"
חוקרת המובילה את מיזם השאלון שיחזה את מוקדי התפרצות הקורונה, הסבירה בריאיון ל-ynet: "הניתוחים הם ברמה העיר והשכונה, יותר מ-400 אלף ישראלים עונים עליו מדי יום". לדבריה, המטרה היא לזהות את המוקדים מראש
לאחר שאתמול (ראשון) פורסם כי משרד הבריאות, קופות החולים ומד"א, יחלו לבקש מכלל האזרחים לענות על שאלון תסמינים קצר בכל יום כדי לחזות את מוקדי ההתפרצות - אמרה איה קשת ממכון ויצמן, ממובילות המיזם, בריאיון לאולפן ynet כי "נגיף הקורונה מתפרץ במקבצים, והמטרה שלנו היא לזהות את האזורים הללו מראש. ככל שיהיו לנו יותר נתונים - נוכל להתריע כמה ימים קודם על אזורים שבהם דווח על סימפטומים ולהכווין את משרד הבריאות לשם. המטרה היא להיות צעד אחד קדימה לפני הקורונה".
השאלון יישלח בימים הקרובים לכלל אזרחי ישראל על ידי קופות החולים ומד"א, במטרה לספק תמונת מצב של תסמינים אופייניים שיכולים לרמוז על התפשטות הנגיף במקומות שונים, ולסייע למערכת הבריאות בקבלת החלטות.
-אז מה זה בעצם השאלון הזה?
"אנחנו במכון ויצמן פיתחנו 'צ'טבוט' שאותו התחלנו להפיץ לפני יותר משבועיים. היום כבר יותר מ-400 אלף בני אדם בישראל עונים עליו מדי יום. מה שאמורים למלא זה בעצם נתונים כלליים כמו גיל, מין, מחלות רקע, מקום מגורים; והדבר הכי חשוב האם מישהו או מישהי חווים סימפטומים שנמצאו קשורים לקורונה. חשוב להגיד שלנו אין דרך לזהות את המדווח, זאת אומרת הששאלון אנונימי לגמרי. הניתוחים שאנחנו עושים הם ניתוחים גיאו-מרחביים, ברמת עיר ושכונה".
-זאת אומרת שכשואלים אותנו כתובת זה לא כדי להגיע למישהו מסוים, אלא לדעת איפה הוא נמצא במרחב
"אנחנו לא מבקשים אפילו מספר בית. רק עיר ורחוב על מנת לזהות אם יש אזורים שבהם יש יותר אנשים שמדווחים על הסימפטומים מאזורים אחרים. ראינו שאנחנו כבר מצליחים לזהות אזורים שבהם הדיווח על הסימפטומים הוא שונה אפילו בין אזורים שקרובים גיאוגרפית.
-כלומר? מה למשל? אנחנו יודעים שיש כל מיני מוקדים
"למשל במודיעין, בשכונת אבני חן - שם אובחן מספר יחסית גבוה של חולים - יום או יומיים אחר כך זיהינו לפי השאלון שבשכונות הגובלות בשכונה הזו התקבלו דיווחים רבים יותר על סימפטומים. המטרה שלנו היא שכמה שיותר בני אדם יענו על השאלון הזה. זה לוקח פחות מדקה. ככל שנוכל לאסוף יותר נתונים - נוכל להכווין את משרד הבריאות לרכז מאמצים במקומות מסוימים".
-זאת אומרת שאנחנו יודעים עכשיו שמשרד הבריאות כן משתף איתכם פעולה
"מההתחלה פעלנו יחד עם משרד הבריאות ובשיתוף עמו. בימים האחרונים במשרד הבריאות אימצו את השאלון שלנו, והם מפיצים אותו גם דרך קופות החולים בהודעות SMS וזה מעולה".
יצוין כי המערכת פותחה עבור משרד הבריאות על ידי הסטרטאפ הישראלי דיאגנוסטיק רובוטיקס - מהסטרטאפים המובילים בישראל בתחום הבריאות הדיגיטלית, בשיתוף קופות החולים, מד״א, ומכון ויצמן.
בין השאלות שעליהן יידרשו האזרחים לענות: "האם בשבועיים האחרונים במסגרת עבודתך סיפקת שירות פנים אל פנים ליותר מ-10 אנשים?", "האם יש לך אחת או יותר ממחלקות הרקע הבאות?" וכן, "האם מדדת חום ביממה האחרונה?".
יונתן עמיר, מנכ"ל ומייסד שותף של דיאגנוסטיק רובוטיקס: "התגייסנו למשימה ואנו מאמינים שהמערכת החדשה תסייע למערכת הבריאות. המערכת הנשענת על בינה מלאכותית מביאה בשורה משמעותית בתחום ואנו ממשיכים בפיתוח מאסיבי של היכולות הטכנולוגיות שלה, והתאמתה לתרחישים נוספים שיסייעו לארגוני הבריאות. פנו אלינו בשבועות האחרונים ממשלות שונות ומתוך אחריות אתית עמוקה - החלטנו להטמיע את המערכת קודם כל בישראל".